Bokt.nl • past dit westernzadel ? poging 2
Pagina 1 van de 2

past dit westernzadel ? poging 2

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-10-13 17:16
door jasmien1008
Hier ben ik weer, maar dan met betere foto's (hoop ik).

Wat is jullie mening over het zadel? Naar mijn mening is het te klein...

Ik vind het echt super moeilijk om 2de hands een westernzadel te vinden. Paard meenemen om te passen is namelijk geen optie..

Afbeelding
Afbeelding

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-10-13 18:02
door troi
Hier een paar nuttige topics voor je:
ElCid @ [WN-TR] is dit wessternzadel te klein??

[WN-TR] westernzadel, waar beginnen?

superpony @ [WN-TR] welk merk ?

Maflinger_S @ [WN-TR] Waar op letten bij zadel passen?

Kort samengevat: Westernzadels passen is vakwerk en eist een ervaren westernzadelpasser. Niet goedkoop maar een kapotte rug is nog veel duurder! Ook is een wn zadel prijzig, reken voor een tweedehandse goede ergens tussen de 600/800 euro. Goedkoper spul is simpelweg slecht!

Edit: Nu pas zie ik dat ik je zelfs een vorig topic van jou zelf heb gelinkt in de hoop dat je daar van leert dat via een foto proberen te controleren totaal zinloos is.

Blijkbaar heb je of besloten dat advies van meerdere mensen totaal te negeren of die adviezen niet goed gelezen..

Ik hoop voor het welzijn van je paard dat je je nog even goed in deze zaak verdiept..

Maar heb eigenlijk weinig hoop -O-

Re: past dit westernzadel ? poging 2

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-10-13 18:05
door sax89
Laat je goed voorlichten. Kun je niet een 2de hands bij een zadelpasser kopen? Dan heb je hem ook gelijk goed aangemeten. Vind persoonlijk dit er heel nauw uit zien..

Re: past dit westernzadel ? poging 2

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-10-13 18:09
door rina
Zien of een zadel past kan niemand zo over het internet. Heel simpel. De enigste manier om zeker te weten dat een zadel goed past is een zadelpasser laten komen die een zadel aanmeet. Dat moet irl gezien en uitgemeten worden. En dr is echt niemand die zo op het net kan zeggen die boom past of niet.

En paard meenemen hoeft ook helemaal niet. Er zijn ook zadelpassers die gewoon bij jou thuis komen en kijken of ze wat passends hebben.

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-10-13 18:11
door sal01
Niemand kan op een foto beoordelen of je zadel goed past. Ga naar een goede zadelpasser. Het gaat er niet alleen om of de voorboom goed past maar het zadel moet de rug van voor naar achter volgen. Doet het dit niet dan krijg je problemen. Bijvoorbeeld veel druk op de voorkant en achterkant maar niet in het midden. Of juist wel in het midden en niet aan de voor en achterkant. Zadelpassen is een vak. Wil je een blij en pijnvrij paard dan heb je iemand met kennis van zaken nodig. Besparen nu, kan je later veel geld gaan kosten aan osteopaten en dierenartsten.

Re: past dit westernzadel ? poging 2

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-10-13 18:14
door sal01
Wat Rina ook zegt, de meeste zadelpassers komen gewoon naar je toe. Je hoeft je paard niet mee te nemen.

Re: past dit westernzadel ? poging 2

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-10-13 18:24
door DubbelDun
Je kunt idd niet zien dat een boom goed past, maar zelf een leek moet toch kunnen zien dat dit zadel niet goed ligt :)

Het zadel ligt teveel op de schouders en de ruimte eronder is te wijd. Het volgt totaal de lijn van het lichaam niet.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-10-13 20:32
door sorrel12
Evelien van Eurohorse komt naar je toe! Die neemt een aantal zadels mee en geeft je advies.. Ze heeft ook tweedehands zadels ;)

Re: past dit westernzadel ? poging 2

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-10-13 08:40
door Marcella
Westernspul.nl kom ook op stal.

Re: past dit westernzadel ? poging 2

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-10-13 13:09
door jasmien1008
bedankt allemaal. Ik heb Westernspul en Eurohorse gecontacteerd.
zodra ik het perfect zadel heb gevonden zal ik het laten weten :)

Re: past dit westernzadel ? poging 2

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-10-13 13:13
door Maureen_M
Misschien kan je eens naar een boomloos western zadel kijken?

Deze zadels zijn heel makkelijk passend te krijgen! En je hebt super mooie westernmodellen erbij zitten :)

Re: past dit westernzadel ? poging 2

Link naar dit berichtGeplaatst: 31-10-13 09:07
door sevke
Niet iedereen is een boomloos-fan. Er wordt hier nogal snel geroepen : boomloos ! Persoonlijk vind ik dat helemaal niks. Die zadels zijn spuuglelijk, verdelen minder de druk dan een goed passend boomzadel, je zit er bagger in en op een show wil je er nog niet dood mee gevonden worden. Bovendien is het een fabeltje om te zeggen : boomloos past altijd c.q. beter. Ik heb paarden gezien met mege drukplekken van eennboomloos zadel. Dit is mijn persoonlijke mening, so don't shoot me ;)

Link naar dit berichtGeplaatst: 31-10-13 10:15
door spicegirl
eens met sevke ! :j

Link naar dit berichtGeplaatst: 31-10-13 10:24
door rina
Sevke er zit wel verschil tussen boomloos en boomloos he ;) En er zijn tegenwoordig zelfs boomloze zadels waar je niet meer aan kan zien dat ze boomloos zijn. En die kwa zit ook verrassend veel zit en een goede zit geven. Er is best aan de weg getimmerd in die richting.
Als voorbeeld: bv die van DD dr onderschrift. De Circle Y JBN. Of deze van Colorado http://www.reitsport-silverado.de/image ... 1295_5.jpg
Punt bij boomloos is veelal het gebruik van een goed pad. Juist bij boomloos is het pad veel meer van belang dan bij een boomzadel vanwege die drukverdeling. Waarbij ik je wel gelijk geef dat niet elk boomloze zadel voor elk paard geschikt is. Dat denkt men wel, maar zelfs binnen het boomloze is er heel veel verschil. Ik heb zelf 3 verschillende boomlozen liggen, BM, DS en die al genoemde CY JBN. En kan je vertellen niet alle 3 de zadels passen op alle paarden. Ook bij boomloos zul je echt moeten zoeken wat bij jou en je paard past. Maar in sommige gevallen is boomloos, mits goed passend voor het paard, wel een uitkomst :D ;) Ben het echter wel met je eens dat men niet te snel boomloos moet roepen. Het is niet voor iedereen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 31-10-13 10:36
door spicegirl
zeker niet, als men zwaar is. er zit een gewichtsgrens aan.
die 2e foto zie je mss niet dat het boomloos is,maar mooi is ie niet :n

Re: past dit westernzadel ? poging 2

Link naar dit berichtGeplaatst: 31-10-13 13:57
door sevke
Nee, dat kan ik bezwaarlijk een mooi zadel noemen. Ziet er vooral redelijk basic en cheapie uit.

Link naar dit berichtGeplaatst: 31-10-13 14:15
door pmarena
Jasmien: hij is niet ideaal maar eerlijk gezegd....je ziet zat zadels slechter liggen dan deze :=

Maar inderdaad je kan het beste iemand er ter plekke bij je paard naar laten kijken en wat zadels mee laten nemen om ze op je paard te passen :j

Hopelijk kan Evelien je wat duidelijkheid geven, ik hoor daar vrijwel alleen maar goede berichten over :)

Wat het boomloos verhaal betreft zijn opmerkingen als "boomloos past altijd" net zo enorm kortzichtig als boomzadels verdelen de druk beter / er zit een gewichtslimiet aan / van boomloos krijg je drukplekken. Alle nadelen die men over boomloze zadels verkondigt...hebben boomzadels in principe ook :P

Maargoed.

Link naar dit berichtGeplaatst: 31-10-13 14:28
door sevke
Boomzadels DIE GOED PASSEN verdelen de druk beter. Dat is niet kortzichtig, maar een feit. En ik zeg niet dat je van boomloos altijd drukplekken krijgt, wél dat ik er al hele grote heb gezien. Ik ben niet tégen boomloos. Ik gebruik ook twee boomloosjes in mijn kinderlessen, namelijk een barefoot en een hidalgo. Omdat ze licht en handelbaar zijn voor de kindjes, en niet zo duur in aankoop als een kwaliteits boomzadel. En ik heb dan liever een boomloze dan een cheapie boomzadel met scheve boom oid. Maar dat neemt niet weg dat ik het met Spicegirl eens ben dat je vanaf een bepaald gewicht niet meer in een boomloos zadel moet gaan zitten, goede pad of geen goede pad, en dat ik zelf nooit ofte nimmer met een boomloos zadel zou willen rijden. Om de redenen die ik eerder opnoemde : lelijk. Slechte drukverdeling. Je zit er slecht in. Om te reinen totaal ongeschikt. Meestal ook veel mindere kwaliteit dan een goed boomzadel.
En feit is dat ik mij af en toe erger als mensen hulp inroepen bij het zoeken naar een passend zadel, dat er dan al gauw geroepen wordt : boomloos ! Ik wilde maar zeggen dat niet iedereen een boomloos fan is. En als er dan iemand zegt dat boomloos niets voor hem is, wordt er door de boomloosfans al gauw moord en brand geschreeuwd.

Link naar dit berichtGeplaatst: 31-10-13 14:55
door pmarena
Ach, als mensen om goede redenen iets (boomloos of wat anders waar ik toevallig ervaring mee heb /wat van af weet) afkeuren dan zal je mij niet horen hoor :)

Maar vaak worden er allerlei redenen bij gehaald die gewoon niet terecht of die heel kortzichtig uitgelegd zijn zonder de rest van de bijsluiter zeg maar. En dat kan dan zowel in (onterecht) positieve of negatieve zin zijn, het "boomloos past altijd" sabel ik ook altijd graag neer want dat gaat natuurlijk nergens over :P

Te zwaar voor een boomloos vind ik ook zoiets dubieus... een zware ruiter geeft immers op elk zadel meer risico op problemen dan een lichte ruiter :)

Dan kom je weer uit bij dat goed passende boomzadel.
Dat goed passend is essentieel om een boomzadel in de praktijk goed te laten werken waar die in theorie voor bedoeld is... maar jammer genoeg passen er in de praktijk meer niet dan wel goed, waardoor die boom juist een nadeel in plaats van een voordeel wordt -O-

Wat dat betreft heeft (volgens mij hoor) het paard van de gemiddelde bokker een beter vooruitzicht met het advies van joh kijk eens naar een fatsoenlijke kwaliteit boomloosje dan het advies: zoek een boomzadel want dat verdeelt de druk beter...zonder de bijsluiter dat het dan zeer regelmatig gecontroleerd moet worden, wat bijna niemand in de praktijk doet.

Dan kun je er al snel beter een boomloosje op gooien, in de gaten houden of de ruggengraat vrij ligt, de schoftbreedte nog past....en gaan met die banaan.

Dan heb je toch minder risico op problemen dan met een op goed geluk boomzadel dat bij aankoop (misschien) goed aangepast is (we kennen allemaal de verhalen van zelfs op maat gemaakte en speciaal gebouwde boomzadels...) maar waar na aankoop geen haan meer naar regelmatige pasvorm-controle kraait.

Dat je dan als wedstrijdruiter liever een Bobs of weet ik wat erop gooit omdat dat beter in het plaatje past, of een heel specifieke boom-opbouw wilt voor een bepaalde discipline dat is dan weer 10 stappen verder dan voor de doorsnee bokker nog nuttig is zeg maar :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 31-10-13 15:17
door spicegirl
en een (te ) zware ruiter geeft nu eenmaal meer (punt) drukking op de rug met een boomloos zadel, als een boom- zadel.die verdeelt het gewicht dan toch beter, d.w.z. over een groot oppervlak.
dat is gewoon een feit.

Re: past dit westernzadel ? poging 2

Link naar dit berichtGeplaatst: 31-10-13 15:29
door pmarena
Eh, nee. Dat is dus geen feit.
Dat is dus precies het soort incomplete opmerking dat ik bedoel -O-

Beppie die een pony mag rijden van het boertje op de hoek dat er toch niets mee doet, is op zoek naar een zadel, leest zo'n opmerking en denkt: Oh ik moet dus geen boomloos zadel gebruiken want die geeft puntdruk.

En koopt op Marktplaats een habbie-babbie boomzadeltje want ze heeft net gelezen dat "een boomzadel" de druk over een grotere oppervlakte verdeelt.

Vervolgens rijdt ze rond op een westernzadel dat van voren naar achteren brugt en lekker op de schoft ligt te duwen. Maar ze is dolblij met zichzelf dat ze het boomloosje heeft laten liggen want dat had puntdruk gegeven, pfieuw daar is ze mooi aan ontsnapt.

En bedankt voor je advies +:)+

Je bedoelt het natuurlijk wel goed maar zeg dan tenminste dat "goed passend" erbij.
Waarna je dan natuurlijk alsnog maar moet hopen dat mensen dat lezen en serieus nemen :=

Ik zit me de tandjes uit te leggen dat mensen met "boomloos" wel een paar voorwaarden moeten hanteren om het goed te laten werken, en dan gaan mensen aan de andere kant lopen verkondigen "boomzadels verdelen de druk beter"..... zonder die voorwaarden daar ook even bij te zetten.

Zo krijgen mensen nooit de juiste info om dingen goed te kunnen overwegen natuurlijk :)

Re: past dit westernzadel ? poging 2

Link naar dit berichtGeplaatst: 31-10-13 15:34
door Annet_Dottie
Deze past inderdaad niet, ik heb evt nog wel een western zadel te koop die je wel mag passen ook enz, ik weet ook wel hoe ie moet liggen.
stuur me maar even een berichtje als je meer wil weten :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 31-10-13 15:42
door spicegirl
ik ga er altijd vanuit, dat we een (goed ) passend zadel bedoelen.
als een zadel niet past,maakt het gewicht ook niet meer uit, en of het met of zonder boom is.
want beppie, die een pony mag rijden van een boertje om de hoek, zou dan ook nog eens met overgewicht op een niet- passend boomloos zadel kunnen stappen ;) :D

Link naar dit berichtGeplaatst: 31-10-13 15:47
door pmarena
Dat bedoel ik, als het niet goed past dan ben je (nouja het paard :(:) ) het haasje....
Maar als je dat er niet elke keer bij zegt, echt, mensen gaan dan hele foute conclusies trekken Y;(

Vergelijkbaar met boomloze- en westernzadelverkopers die waarschuwen dat lichtrijden op hun zadels niet zo ideaal is voor de drukverdeling, een zittende ruiter geeft nu eenmaal een betere drukverdeling dan in een beugels omhoog hopsende ruiter.

Mensen horen dat, trekken hun conclusie en kopen een Engels boomzadel.

Want die verkopers waarschuwen daar niet voor dus zal het daar wel geen probleem zijn denken mensen dan. -O-


Sta je dan als verkoper, met je goede gedrag, met een boomloos- of westernzadel dat veel fijner voor het paard had kunnen zijn :P

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-11-13 17:31
door jasmien1008
Evelien van Eurohorse is langsgekomen en we hebben een nieuw zadel :D
Het oude zadel dat je hier op de foto's ziet pastte wél op Charly, het was gewoon te klein voor de ruiter. (14 inch, kinderzadel dus)
Hier het zadel :D
Afbeelding

Het is alleen ontzettend zwaar en moet nog zoeken naar een goede techniek om het zadel op zijn rug te krijgen ;) tips zijn welkom!