Hoe ziet de “paardenwereld” er over 20 jaar uit?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Clasical

Berichten: 1584
Geregistreerd: 25-09-14
Woonplaats: Arnemuiden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 18-12-17 10:52

https://www.animalstoday.nl/paardenspor ... he-spelen/




Veel paardenmensen in Nederland hebben een droom om ooit zo goed te kunnen worden als deze Olympische ruiters. Of hun doel is dat ene kampioenspaard fokken of trainen, dat later op hoog niveau goed gaat presteren. Velen werken hard, vaak wel 80 uur of meer in de week. De meesten van hen verdienen een bescheiden loon. Er zijn ontzettend veel beroepen gelinkt aan de paardensport, en alleen enkelen in de top verdienen veel geld. Zij oefenen dan ook veel macht uit over iedereen in deze besloten paardenwereld.
In veel landen is paardensport daarentegen vaak nog een luxesport, waar alleen de rijke mensen een paard kunnen kopen of rijden. Een goede verzorging van een paard is heel duur. Dus men kan begrijpen hoe het kan gaan als veel mensen niet de middelen hebben om altijd het beste te kiezen voor hun paard, maar wel de drang hebben om te presteren. Ook is de druk groter in de paardenwereld om paarden zo snel mogelijk af te richten, tot een zo hoog mogelijk niveau. Want hoe hoger het paard loopt, des te meer is hij of zij waard. En hoe sneller, hoe beter. Want hoe langer het duurt: des te meer kost het qua voer, verzorging en stalling. Daarom belanden vaak vele gezonde paarden die net niet getalenteerd genoeg zijn al snel in het handelscircuit, of zelfs erger: bij de slacht. De paardensport is wellicht te populair geworden door de successen van het verleden. Een paard lijkt een middel tot wedstrijdsucces geworden, in plaats van een partner, een vriend voor het leven. Een paard is geen robot: het is een levend wezen met het bijkomende risico. Op topniveau is het risico dat een paard niet fit is heel moeilijk te accepteren voor de betrokkenen, omdat er zoveel geld mee gemoeid is, en er zoveel op het spel staat. Het gaat op dat vlak steeds vaker goed mis.

Het laten optreden van bepaalde dieren in het circus is de afgelopen jaren verboden in Nederland, want hen trucjes laten doen voor publiek wordt gezien als mishandeling.. Wat is dan het verschil met de hedendaagse paardensport? Omdat zoveel mensen het doen, is het dan wel OK? En wat wij zien op de wedstrijden, is helaas een tipje van de sluier. Wat er thuis gebeurt, krijgen we bijna altijd niet te zien. Alleen het paard weet precies hoe het er aan toe gaat, maar nogmaals, die kan het ons niet vertellen.
Wat gaat er gebeuren als paardensport geen Olympische sport meer is? Verliezen veel fanatieke paardenmensen dan hun interesse? Wat gaan al die mensen doen die nu geld verdienen aan paarden? Komen al die buitenlanders dan nog naar Nederland om sportpaarden te kopen, en komen er andere wedstrijden voor in de plaats? Eindigen dan nog meer paarden bij de slacht, of worden er minder gefokt? Of krijgen alle paarden het dan veel beter, en blijven de oprechte paardenliefhebbers dan over?
Het zijn allemaal vragen, waar we het antwoord niet op weten, totdat het gebeurt. Paardensport heeft alleen een toekomst als ieder die paarden rijdt en verzorgt, op zijn minst zorgt dat dit tiptop gebeurt zodat er geen controversiële situaties meer ontstaan. Dat men zich uitspreekt als er iets gebeurt wat niet door de beugel kan. Geen blauwe tongen, geen doorgeprikte buiken, geen trekken in de mond met strakke stang en bit, geen te strakke neusriem, geen bloed, geen dwang. Kortom geen “unhappy horse”, maar wel meer openheid van zaken.
De excuses die we jarenlang hoorden, zoals “de foto is een momentopname, je kan van elk paard in actie wel zo’n foto maken” of “mijn paard heeft een gevoelige huid, dus hij heeft al snel een drukplek van de sporen” en “een paard dat het niet leuk vind, kan echt niet zo goed lopen” zijn excuses die allang wetenschappelijk van de tafel zijn geveegd. Een paard dat pijn heeft of zich niet goed voelt, kan wél zo “goed” lopen. Dat is de natuur. Een sterk paard zal geen zwakte willen tonen, want dan valt hij ten prooi aan roofdieren. Het paard moet en zal dus doorgaan hoe beroerd hij zich ook voelt – tot hij echt niet meer kan – als men hem daartoe dwingt. Dat is dus desastreus voor het paard. Deze wetenschap zou men bij elk paard tijdens de training en wedstrijden in het hoofd moeten houden om het paard tegen zichzelf te beschermen. Een betere paardenwereld begint bij jezelf: leer de signalen lezen die een paard je geeft. Maar veel mensen zien het niet, omdat ze het van hun idolen niet leren te zien. Een goed voorbeeld geven aan de “Penny meisjes” zoals ik er vroeger een van was, en aan de mensen die niets van de paardensport snappen, dat is toch het belangrijkste? Zeker op het hoogste – nu nog Olympische – niveau. Anders lijkt het haast onvermijdelijk dat de paardensport uit de Olympische Spelen verdwijnt. En zou het niet mooi zijn als Nederland nu eens een van de voorlopers wordt als het gaat om paardenwelzijn, in plaats van altijd achter de feiten aan moeten lopen?

danzzz
Berichten: 1452
Geregistreerd: 18-11-11

Re: Hoe ziet de “paardenwereld” er over 20 jaar uit?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-17 11:37

Serieus? Animals today?

bruintje123

Berichten: 14667
Geregistreerd: 30-06-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-17 12:16

Met deze lap tekst kan ik ook echt niets.
Ik spreekt me echt niet aan in hoe ik als penny was.
Nooit de valse ambitie gehad in de OS te komen. Blijkbaar als penny al te nuchter voor dat je daar ouders met centen voor moet hebben.

En van die groeperingen heb ik een grote allergie voor en begrijp meteen weer waarom.

anjali
Berichten: 15045
Geregistreerd: 25-07-15

Re: Hoe ziet de “paardenwereld” er over 20 jaar uit?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-17 12:24

Bij Anky krijgen de paarden wel pensioen.Dat vind ik wel mooi.

grizzlybear

Berichten: 360
Geregistreerd: 28-02-17

Re: Hoe ziet de “paardenwereld” er over 20 jaar uit?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-17 12:34

Ik zou niet weten hoe het er over 20 jaar uit zou zien, maar ik denk niet erg anders. Ik kan niet bedenken of er echt grote veranderingen zijn als je kijkt naar 20 jaar geleden en nu.
Ik heb nooit ambitie gehad om alle prijzen te winnen en naar de olympische spelen te gaan .. Ik wilde het liefste gewoon met paarden rondhobbelen en wel kijken waar het schip strandt..

Dees

Berichten: 18907
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-17 13:37

Ik denk dat op de OS juist goed te zien is wat je vooral niet aan de buitenwereld zou willen tonen.

Okee, Anky en Bonfire, die Britse op Valegro ... dat was fijn.
Maar Adelinde op Parzival? Brrrr wat een beeld.
Nou ja, en wat er gebeurde met Jur Vrieling op zijn schimmelhengst in het heetst van de strijd, dat had je eigenlijk ook liever niet op televisie gehad ;)

Topsport met dieren hoeft van mij niet (meer).

bruintje123

Berichten: 14667
Geregistreerd: 30-06-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-17 13:38

De latere wedstrijden met salinero was ook niet meer fijn.
Sinds meneer trek hem in de krul de trainer werd was de sport niets meer.

Kelly_ann

Berichten: 5153
Geregistreerd: 11-10-02
Woonplaats: Op 't durp

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-17 15:11

Wel een beetje een gekleurd artikel hoor festerope....

Citaat:
...op zijn minst zorgt dat dit tiptop gebeurt zodat er geen controversiële situaties meer ontstaan...


Maar wanneer is het tiptop en wanneer niet? Is 8 uur per dag buiten staan voldoende, ofis alleen 24/7 genoeg?
Mag een stang nu wel of niet? een deken? hoeveel stelling en buiging mag je vragen? hoe hard mag je met je zweep slaan? Mag je wel 160 km endurance rijden? hoger dan 1,30 springen? etc. etc.

Citaat:
....En zou het niet mooi zijn als Nederland nu eens een van de voorlopers wordt als het gaat om paardenwelzijn, in plaats van altijd achter de feiten aan moeten lopen?


Nederland staat bijna bovenaan als het gaat om paardenwelzijn. De Scandinavische landen scoren misschien nog wat beter. En nieuwe ideeën zijn in Nederland ook al vrij vlot aan de beurt of zelfs uitgevonden. Onze welvaart maakt dat we al die mogelijkheden hebben.

JudiG
Berichten: 38
Geregistreerd: 13-09-17

Re: Hoe ziet de “paardenwereld” er over 20 jaar uit?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-17 21:08

ik denk dat over 20 jaar de paardenwereld niet heel erg veranderd is. wel denk ik dat er meer mensen natuurlijk met paarden om willen gaan. alleen ook nog enorm veel mensen hun eigen weg nemen omdat dat voor hun makkelijk en vertrouwlijk is. er zou waarschijnlijk wel komen dat je met dressuur geen bit hoeft te hebben. dus bitloos rijden hoog in de dressuur. en verder mensen gaan anders denken over het houden van paarden.

het kan beter gaan maar het zou ook slechter kunnen gaan ligt eraan wat de paardenmensen gaan doen en hun acties. zo veranderd de toekomst telkens.

Kendra

Berichten: 8728
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Re: Hoe ziet de “paardenwereld” er over 20 jaar uit?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-17 21:29

@Festeropre: wat mij betreft schets je een beeld dat je zelf hebt gemaakt, maar niet de (enige) waarheid is. Je ziet dat helaas steeds meer.
Er zijn misstanden, maar het is goed om je te realiseren dat misstanden relatief zijn.Zoals Kelly-ann zegt, het komt door onze welvaart. Er zijn altijd verbeterpunten en in Scandinavië doen ze het ongetwijfeld wat beter - maar daar heb je vergeleken bij NL meer ruimte en een andere paardenpopulatie. Daar tegenover staan zoveel landen waar het minder is, en waar ik mijn paarden liever niet aan wil verkopen. Het verbieden van een aantal zaken in NL heeft waarschijnlijk vooral tot gevolg dat de handel zich verlegt naar dat soort landen. Ik zou dat heel erg vinden.
Want dan wordt het vooral je eigen straatje schoonvegen en 'wat niet weet, wat niet deert'.

Clasical

Berichten: 1584
Geregistreerd: 25-09-14
Woonplaats: Arnemuiden

Re: Hoe ziet de “paardenwereld” er over 20 jaar uit?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-12-17 23:42

Welvaart? Wie vaart er wel bij..?
Ook dat is relatief

Kelly_ann

Berichten: 5153
Geregistreerd: 11-10-02
Woonplaats: Op 't durp

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-17 00:21

Festeropre schreef:
Welvaart? Wie vaart er wel bij..?
Ook dat is relatief


Beschikken over voedsel, een huis, een inkomen, gezondheidszorg, onderwijs, vrije tijd, hobby's, vrijheid, veiligheid.
Dat is welvaart, beschik je als mens over deze zaken. Dan zorgt men ook goed voor zijn dieren.

Sterker nog, in een welvarend land gaan de maatschappelijke discussies en politieke zaken eerder over welzijn dan in een land waar je niet eens schoon drinkwater in je eigen huis hebt.

Clasical

Berichten: 1584
Geregistreerd: 25-09-14
Woonplaats: Arnemuiden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-12-17 04:08

Zolang de economische belangen dit lijken toe te staan misschien.
Denk aan de massa bio industrie.
En het indirect dierenleed dmv milieuvervuiling, want het milieu is ook niet bepaald "Welvarend".
En kijkend naar bepaalde geloven zoals het Boedisme, daar is respect voor dieren al eeuwenoud.
Welvaart of Welzijn wellicht?

Jennyj01
Berichten: 5375
Geregistreerd: 25-02-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-17 07:07

Kelly_ann schreef:
Beschikken over voedsel, een huis, een inkomen, gezondheidszorg, onderwijs, vrije tijd, hobby's, vrijheid, veiligheid.
Dat is welvaart, beschik je als mens over deze zaken. Dan zorgt men ook goed voor zijn dieren.


Nou dat is dus niet waar. Er is in ons welvarende land ook genoeg paarden/ dierenleed. Dieren die hele dagen in een bench zitten omdat hun baas druk is met zijn welvaart te verdienen. Of paarden waar amper naar omgekeken wordt. Op elke stal vind je ze wel. Luie baasjes die meer in de kantine zitten dan tijd voor hun dier maken.

Dees

Berichten: 18907
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-17 13:28

Hier een baasje dat momenteel hele kantoordagen ver van huis de kost moet verdienen. Paarden staan met dit weer gewoon op stal. Komen er straks (eind van de middag) een uurtje uit, voor het uitmesten (hulde aan mijn partner!) en gaan dan weer verder op stal. Ik rij dit seizoen niet, te druk met mijn werk.
Je zou dus kunnen zeggen dat er amper naar ze wordt omgekeken.

Maar ook mijn paarden genieten welvaart: ze krijgen per stuk zeker 15 kg hooi per dag om aan te peuzelen (ook met als doel anti-verveling), ze hebben elkaar (3 stuks), krijgen op 3 momenten op de dag brok en/of peen en staan dus in een schone stal met uiteraard ook vers drinkwater.
Ik denk dat menig lastezeltje in Pakistan wel met ze wil ruilen ;)

Clasical

Berichten: 1584
Geregistreerd: 25-09-14
Woonplaats: Arnemuiden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-12-17 16:49

Ik vind niet dat je helemaal kan stellen dat welvaart gepaard gaat met welzijnsverbetering voor paarden.
Je paard 24/7 buiten zetten daar heb je niet meer geld voor nodig.
Sterker nog, dat is doorgaans voordeliger dan je paard op een luxe pensionstal zetten .
Paardenwelzijn begint bij bewustwording,
en tuurlijk, als je als mens geen 'struggle in life" hebt dan heb je veel meer tijd om over het welzijn van je paard na te denken, maar daar hoef je niet welvarender voor te zijn dan 50 jaar geleden.
Het leven van een lastezel in Pakistan is natuurlijk niet te vergelijken met leven van een gemiddeld Nederlands paard,
maar ook onder de "welvarende paarden"
is er een enorm verschil in welzijn
Als je over alle geld en middelen beschikt om je paard het beste te geven en er voor kiest om dit niet te doen, dat is toch nog veel gekker dan iemand in Pakistan die afhankelijk is van z'n ezeltje om überhaupt brood op de plank te krijgen.
En een solarium of 30 Anky dekjes in alle kleuren vd regenboog vind ik er niet echt iets aan bijdragen, dat heeft alles met welvaart, maar niks met welzijn te maken

anjali
Berichten: 15045
Geregistreerd: 25-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-17 17:17

Festeropre schreef:
Zolang de economische belangen dit lijken toe te staan misschien.
Denk aan de massa bio industrie.
En het indirect dierenleed dmv milieuvervuiling, want het milieu is ook niet bepaald "Welvarend".
En kijkend naar bepaalde geloven zoals het Boedisme, daar is respect voor dieren al eeuwenoud.
Welvaart of Welzijn wellicht?

Ja en bijv. het Jainisme,waar ik zelf bij ben. Dit wortelt in het straatarme (voor de meesten althans!) India. Maar dieren hebben daar wel rechten en mogen niet gedood of mishandeld worden.Ze zijn ook deel van de reeks aan reincarnaties waar de mens eveneens deel van is.

Clasical

Berichten: 1584
Geregistreerd: 25-09-14
Woonplaats: Arnemuiden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-12-17 17:23

anjali schreef:
Festeropre schreef:
Zolang de economische belangen dit lijken toe te staan misschien.
Denk aan de massa bio industrie.
En het indirect dierenleed dmv milieuvervuiling, want het milieu is ook niet bepaald "Welvarend".
En kijkend naar bepaalde geloven zoals het Boedisme, daar is respect voor dieren al eeuwenoud.
Welvaart of Welzijn wellicht?

Ja en bijv. het Jainisme,waar ik zelf bij ben. Dit wortelt in het straatarme (voor de meesten althans!) India. Maar dieren hebben daar wel rechten en mogen niet gedood of mishandeld worden.Ze zijn ook deel van de reeks aan reincarnaties waar de mens eveneens deel van is.


Mooi!
Harmonie tussen mens en dier is al eeuwenoud, het zegt wel iets over het ( spirituele) niveau van deze specifieke volkeren.
Hoop dat de hele mensheid in te toekomst op dit niveau komt, waar het niet meer zo om materialisme en ego gaat

Kendra

Berichten: 8728
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-17 21:17

Enig realisme zou wel fijn zijn. Brooke Hospital is zeer actief in India. Ook Peta (verder absoluut niet mijn favoriete organisatie) meldt regelmatig over verwaarlozing en mishandeling in India. Ook in veel andere landen wordt echt anders tegen een paard aangekeken dan bij ons. Mooie plaatjes/praatjes en gunstige uitzonderingen vind je overal. Maar er zijn maar weinig landen waar toezicht en controle op welzijn geregeld is. Paardenwelzijn is een relatief begrip, maar ons Keurmerk Paardenwelzijn geeft (objectief) richting. De invoering en handhaving daarvan heeft enorme (positieve!) impact. Wie dat bestrijdt, sluit zijn ogen voor de werkelijkheid.

Sunnda

Berichten: 7839
Geregistreerd: 28-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-17 21:24

Dees schreef:
Hier een baasje dat momenteel hele kantoordagen ver van huis de kost moet verdienen. Paarden staan met dit weer gewoon op stal. Komen er straks (eind van de middag) een uurtje uit, voor het uitmesten (hulde aan mijn partner!) en gaan dan weer verder op stal. Ik rij dit seizoen niet, te druk met mijn werk.
Je zou dus kunnen zeggen dat er amper naar ze wordt omgekeken.

Maar ook mijn paarden genieten welvaart: ze krijgen per stuk zeker 15 kg hooi per dag om aan te peuzelen (ook met als doel anti-verveling), ze hebben elkaar (3 stuks), krijgen op 3 momenten op de dag brok en/of peen en staan dus in een schone stal met uiteraard ook vers drinkwater.
Ik denk dat menig lastezeltje in Pakistan wel met ze wil ruilen ;)

Wauw, dit vind ik wel schokkend hoor. :wow:
Zoals ik al eerder zei: niets tegen wat uren op stal in de winter, maar dit is dan imo weer het absolute voorbeeld hoe het niet hoort.
Met als excuus vers drinkwater, eten en een schone stal? Dat is een basiseis.

Clasical

Berichten: 1584
Geregistreerd: 25-09-14
Woonplaats: Arnemuiden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-12-17 01:03

Kendra schreef:
Enig realisme zou wel fijn zijn. Brooke Hospital is zeer actief in India. Ook Peta (verder absoluut niet mijn favoriete organisatie) meldt regelmatig over verwaarlozing en mishandeling in India. Ook in veel andere landen wordt echt anders tegen een paard aangekeken dan bij ons. Mooie plaatjes/praatjes en gunstige uitzonderingen vind je overal. Maar er zijn maar weinig landen waar toezicht en controle op welzijn geregeld is. Paardenwelzijn is een relatief begrip, maar ons Keurmerk Paardenwelzijn geeft (objectief) richting. De invoering en handhaving daarvan heeft enorme (positieve!) impact. Wie dat bestrijdt, sluit zijn ogen voor de werkelijkheid.


Keurmerk?
Zoiets als; de slager gaat zn eigen vlees keuren?
Zonder aanpassingen in de wet is dit weer een van de vele overbodige keurmerken.
Monopoly wat mij betreft.
Overigens, het gaat over een groepering met een bepaald geloof, niet over India specifiek.
Enig idee hoe groot India is? (1,2 miljard inwoners )

Kendra

Berichten: 8728
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Re: Hoe ziet de “paardenwereld” er over 20 jaar uit?

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-17 09:41

Dream on...
Als je altijd het onderste uit de kan wilt....

Maar vooral erg jammer dat je zo ontevreden en wantrouwig bent.
Ik zou zeggen: tel je zegeningen!

Clasical

Berichten: 1584
Geregistreerd: 25-09-14
Woonplaats: Arnemuiden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-12-17 10:38

Kendra schreef:
Dream on...
Als je altijd het onderste uit de kan wilt....

Maar vooral erg jammer dat je zo ontevreden en wantrouwig bent.
Ik zou zeggen: tel je zegeningen!



Ik tel zeker mijn zegeningen, elke dag, zeker sinds afgelopen jaren ben ik mij daar heel erg van bewust dat het leven maar heel betrekkelijk is en dat je moet genieten en dat doe ik.
Heb een leven verloren en een leven gekregen, een mooie dochter, die ik ook een hele goede toekomst wens in de wereld.
Ontevreden? Nee.
En het uiterste uit de kan? Is daar wat mis mee?
Iig niet in de dressuursport ten koste van een paard.
Wantrouwig? Ja heb in sommige zaken weinig vertrouwen.
Heb wel hoop, dat het op een dag mooier is dan vandaag, of dat nou realistisch is of niet.

anjali
Berichten: 15045
Geregistreerd: 25-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-17 11:14

Kendra schreef:
Enig realisme zou wel fijn zijn. Brooke Hospital is zeer actief in India. Ook Peta (verder absoluut niet mijn favoriete organisatie) meldt regelmatig over verwaarlozing en mishandeling in India. Ook in veel andere landen wordt echt anders tegen een paard aangekeken dan bij ons. Mooie plaatjes/praatjes en gunstige uitzonderingen vind je overal. Maar er zijn maar weinig landen waar toezicht en controle op welzijn geregeld is. Paardenwelzijn is een relatief begrip, maar ons Keurmerk Paardenwelzijn geeft (objectief) richting. De invoering en handhaving daarvan heeft enorme (positieve!) impact. Wie dat bestrijdt, sluit zijn ogen voor de werkelijkheid.

Ja,maar die mishandelde paarden in India zijn niet van Jains!!!! De Jains zijn maar een hele kleine religieuze groep in India. Er zijn daar nog allerlei andere groeperingen,die niet speciaal goed voor dieren zijn.De Jains hebben zelf opvangcentra voor dieren.Bijv. voor vogels,midden in het drukke centrum van New Delhi.Daar zitten bijv. veel stadsduiven die gewond gevonden zijn.

Dees

Berichten: 18907
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-17 11:16

gekvanfleur schreef:
[naam verwijderd] schreef:
Hier een baasje dat momenteel hele kantoordagen ver van huis de kost moet verdienen. Paarden staan met dit weer gewoon op stal. Komen er straks (eind van de middag) een uurtje uit, voor het uitmesten (hulde aan mijn partner!) en gaan dan weer verder op stal. Ik rij dit seizoen niet, te druk met mijn werk.
Je zou dus kunnen zeggen dat er amper naar ze wordt omgekeken.

Maar ook mijn paarden genieten welvaart: ze krijgen per stuk zeker 15 kg hooi per dag om aan te peuzelen (ook met als doel anti-verveling), ze hebben elkaar (3 stuks), krijgen op 3 momenten op de dag brok en/of peen en staan dus in een schone stal met uiteraard ook vers drinkwater.
Ik denk dat menig lastezeltje in Pakistan wel met ze wil ruilen ;)

Wauw, dit vind ik wel schokkend hoor. :wow:
Zoals ik al eerder zei: niets tegen wat uren op stal in de winter, maar dit is dan imo weer het absolute voorbeeld hoe het niet hoort.
Met als excuus vers drinkwater, eten en een schone stal? Dat is een basiseis.


Ik vraag me af wat jij er zo schokkend aan vindt?

Als ik om me heen kijk in mijn regio: heel veel mensen die absoluut het beste met hun paard voor hebben maar het exact zo doen...
10/24 (of meer) buiten is mijn regio, met de hoeveelheid water die hier de afgelopen MAANDEN gevallen is, domweg geen optie meer. Al maanden niet meer. Sterker nog: ik moet die paarden tegenwoordig naar buiten duwen en dan gaan ze meteen bij het hek staan miepen om zo snel mogelijk weer naar binnen te willen. Alsof paarden dus maar altijd buiten willen staan... *not*

Per saldo hebben deze zielige sloebers, die gehouden worden op een manier die naar jouw mening 'niet hoort', het nog altijd een héél stuk beter op dan de dieren die in arme landen moeten werken voor het levensonderhoud van de baas.
Dat was overigens mijn punt. Dat paarden die in welvaartsland NL op stal mogen staan, inclusief vers drinkwater ;) , het echt nog altijd vele malen beter hebben dan die arme lastezeltjes in Pakistan bijvoorbeeld.

(De manier waarop ik mijn paarden wil houden, staat overigens verder niet ter discussie.)