Mark Rashid en zijn 'methode'

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-17 12:56

Ik kom ook even binnenvallen in dit topic als ik mag, ondanks dat ik nog niks van hem gelezen heb. Wel altijd interesse gehad maar is er nog niet van gekomen, misschien maar eens werk van maken :Y)

Lees al veel interessante dingen hier, denk dat het ook al voor een groot stuk is hoe ik met mijn pony's omga (met een vleugje Parelli, dat ook wel weer, maar ik vind wel dat die door de jaren heen ook héél erg verandert zijn in aanpak.. het is niet meer alleen standaard de 7 games en 4 fases, maar dat is verder offtopic ;) ).

Dat over het gras is wel een interessant iets, denk dat ik het ook eens ga proberen, gewoon uit nieuwsgierigheid .. Kan me ergens voorstellen dat die van mij die "aanspanning" wel prima vind en dan denkt "die happen hier heb ik toch weer binnen". Maar wie weet ;)

Bij hem valt mij wel op dat als hij achter mij loopt dat zijn uitdrukking slechter is dan wanneer ik hem vraag naast mij te lopen, desondanks zal hij dat naast mij lopen uit zichzelf niet doen ... Interessant.. ;)

Las ook iets over "finding the try" en dan belonen. Hoe belonen jullie? Uiteraard paardafhankelijk van wat die leuk vind, voor sommigen is gewoon rust prima, anderen willen graag een aai en nog anderen vinden het alleen de moeite als er eten aan vast hangt .. Maar toch .. Wat zegt Rashid hierover?

En nog zoveel meer... :P Haha.


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-17 20:30

Ik vind het fijn hier mee te lezen :)
Zat net weer filmpjes van Parelli te kijken, ik wil die dingen die je "moet" kunnen heel graag kunnen, maar ik blijf struikelen bij de manier waarop. Zou het allemaal wel kunnen uiteindelijk, maar wil het niet zo .. Ondanks dat ze al heel erg anders geworden zijn en meer naar het paard kijken (horsenalities, kijken naar het moment, als je paard er niet klaar voor is niks vragen, fase 1 zolang die probeert, etc. etc.) blijf ik het idee houden dat paarden het gewoon doen "omdat anders ... ". En dat wil ik zelf niet, waarbij ik tegelijk denk dat ik dan ook niks ga bereiken .. maarja ..

Clickertraining ben ik ook mee bezig, maar ook daar ben ik niet goed in. Het zal vast allemaal kunnen maar mijn timing etc is niet goed genoeg denk ik. Komen in ieder geval meer problemen bij die ik vast en zeker zelf veroorzaak, maar niet zo handig.

Denk dat ik maar weer "gewoon" terug moet met op het gevoel werken, kijken wat pony ok vindt en van daaruit wat dingen proberen. Wandelen vindt hij wel leuk (beide pony's trouwens), als ik het daar gewoon simpel hou (1 tempo en positie passen we aan zoals we aanvoelen) dan heb ik best een vrolijke pony. En wat wil een mens nog meer dan de natuur in met een vrolijke pony :Y)

Waar hebben jullie de boeken besteld? Gewoon bij bol? Of ergens anders? Ben even aan het denken wat het makkelijkst is 8-)

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-17 11:12

Deze wilde ik nog even eruit pikken:

Oshaa schreef:
Als ik denk aan wat Madex te vertellen heeft is dat ze volgens mij het 'nut' ergens van in moet zien. Het is een beetje lastig te omschrijven, zonder in de menselijk-eigenschappen aan een dier toekennen modus te gaan. Als we samen ergens heen gaan (in de bak / buiten) is ze super meewerkend en zie je haar ook meedenken. Als je iets te vaak herhaald (ik wilde gisteren een slalom oefenen, de 1ste keer ging het super goed, de tweede keer ook en de derde keer deed ze het wel, maar wel onder protest) wordt ze steeds minder meewerkend. Buitenrijden gaat eigenlijk heel goed, omdat dat meer een doel heeft dan rondjes in de bak. Longeren is nooit echt een sterk punt geweest (1 rondje wel, maar daarna wordt het snel minder), terwijl grondwerk in vrijheid met obstakels enzo super gaat. Ik weet niet precies wat ik hiermee wil zeggen.


Als het een troost kan zijn: je bent niet alleen :Y)
Heb hier hetzelfde "geval" staan, gelukkig maar eentje, de andere is een stuk meewerkender en vindt alles wel prima, maar daar heb ik ook een heel ander verleden mee..

Leuke is dat ik die van mij veel zou moeten longeren om hem terug sterker & soepeler te maken, maar het komt er niet zo van. Het kan wel, met veel gedoe, maar dat wil ik niet. Dus voorlopig stappen we maar veel, dat vindt ie nog best en als hij daarin ontspannen loopt bereik ik daar mee mee dan hem boos rondjes laten lopen omdat het zou moeten ;)

Maar ooit zou het wel fijn zijn als ik hem ook "gewoon" kan longeren 8-)


Sonja89 schreef:
Wederom een herkenbare post, fijn te lezen dat er meer mensen worstelen met teruggaan naar het simpele en inderdaad, waarom zouden we eigenlijk meer moeten willen..? Toch blijft de verleiding om 'net als de rest' te doen groot!


Waarom inderdaad, maar toch ook het moeilijkste wat er is, want als je hier op bokt leest dan maak je van je paard een verwend nest wat niks meer gaat willen, en die mening is er ook in de traditionele wereld. Helpt dan ook niet mee als je als enige op die manier denkende op een echte dressuurstal staat (mensen zijn verder wel goed voor hun paarden en doen alles met liefde voor, maar op hun eigen manier ;) ).

Nu heb ik momenteel "geluk" dat zowel paard als ik medisch niet helemaal ok zijn, dus nu klooien we maar wat, gaan veel wandelen en doen verder niet teveel en dat bevalt ons wel :P

Ik heb trouwens dat graas-gedeelte ook eens geprobeerd in de week, maar die van mij maakt het totaal niks, die lichte aanspanning. Hij vindt het wel prima, ookal geef ik hem totaal geen aandacht (door dus te blijven focussen op waar ik naartoe wil). Hij zorgt zelfs zelf voor meer aanspanning door de andere kant uit te gaan grazen :+ Minuten heb ik er gestaan, denkende dat hij zich wel zou gaan bedenken, maar ofwel heeft hij héél lang tijd nodig, ofwel is hij er wel blij mee zo :')


Qua boeken ga ik nog eens verder zoeken .. Bol is niet meer leverbaar (de eerste dan) en op andere sites ook niet, denk dat er teveel besteld is geweest :P Kan ze natuurlijk in het engels kopen, maar twijfel erover .. Hoewel het heel Parelli-programma ook in het engels is en ik daar wel gewoon goed mee uit de voeten kan ... Is het Mark Rashid-Engels ook gewoon makkelijk te begrijpen?

Anoniem

Re: Mark Rashid en zijn 'methode'

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-17 11:27

Mediaboek bedoel je dan? Vond ik het eerste gisteren niet op, vandaag wel :+ Denk dat het die dan gaat worden, misschien maar alle 3 in 1 keer doen :Y)

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-17 11:44

Ik heb besteld 8-) De 3 eerste boeken maar in 1 keer, scheelt verzendkosten O:)

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-17 12:16

Zo werk ik inderdaad :j Ik heb een bepaalde positie tov pony en de lengte van het touw daarop aangepast. In gewone omstandigheden doorhangend, mocht hij beslissen om te gaan grasduiken dan loopt hij vanzelf tegen het touw op. Vaak is dat al voldoende. Is ook druk, maar is zijn eigen schuld. Of zo zie ik het toch. Soms als ik op tijd ben is 'neen' ook al voldoende, en komt er dus geen druk van touw bij kijken. Tegenwoordig lopen we zo hele stukken naast & over gras zonder dat hij er naartoe gaat, maar ik moet hem wel "in de gaten houden". Hij weet wanneer ik afgeleid ben, wanneer we niet samen bezig zijn maar ik ergens anders zit :Y) Ik hou hem wel bij mij in de buurt zodat ik hem kan zien (loop meestal in zone 3, of 4 of 5, wat uitkomt ), als hij achter mij loopt te slenteren dan is het allemaal een stuk moeilijker natuurlijk :)

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-17 12:21

Wat ik dan wel weer gek vind is dat het eigenlijk heel goed gaat, dat hij best heel licht kan reageren, maar dat hij dit ook even hard kan negeren als hij wil (en dan trekt hij dus toch gewoon door richting gras, en lig ik de helft van de tijd bijna op mijn snuit :+ ). Maar dit gebeurt enkel als ik er dus zelf niet bij ben, zou er dan ook een stuk mentale connectie bij komen kijken bij dit alles? En niet enkel het fysieke zeg maar?

En inderdaad, het onderscheid maken tussen een paard wat iets uit schrik of angst doet, of eentje die het allemaal wel prima vind, is zeer belangrijk :j

Anoniem

Re: Mark Rashid en zijn 'methode'

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-17 12:47

Dat dus :j
En ik begrijp ook dat het voor ponylief moeilijk is omdat die in zijn vrije tijd niet kan grazen (heeft wel onbeperkt ruwvoer maar dat is niet hetzelfde natuurlijk). Probleem is dat ponylief ook niet MAG grazen, want hij heeft een grasallergie. Maar dat krijg ik hem niet uitgelegd :P Nu gaat hij uiteraard niet dood van een paar happen gras onderweg, dus zo'n groot probleem is het niet, maar het echte grazen zit er gewoon niet in.

Maar ik probeer wel zo te werken dat als er een mens aan vasthangt/op zit dat grazen niet de bedoeling is. Wat wel mag is op borsthoogte eens wat meepikken, maar hij mag niet gaan stilstaan. En dus ook niet naar beneden duiken. Denk wel dat een paard slim genoeg is om dat onderscheid te maken. En daarnaast probeer ik te werken op een paar happen gras op commando, omdat ik hem ook niet alles wil verbieden. Maar dat is nog work in progress ;)

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-17 10:28

Dat bokken naar jou en andere paarden is er natuurlijk gewoon, en dat is eng :j Maar de reden waarom is waarschijnlijk anders dan je denkt en daardoor is ook de manier van ermee om te gaan anders. Als een paard naar je bokt omdat die zelfzeker is en jou wel eens even zal vertellen hoe het werkt dan moet je op dat moment "hard" inkomen en je plaats opeisen, doe je ditzelfde bij een bang paard dan is het hek van de dam, dan heeft het paard iets van "zie je wel, niet te vertrouwen dat mens" en gaat hij/zij alleen nog maar erger gedrag vertonen.

Ik weet dat het makkelijk gezegd is, maar ik heb ook een angstschopper, heeft mij ook al een aantal keer geraakt omdat ik de situatie verkeerd inschatte. Ik heb hem daar nooit voor gestraft, hij was immers al bang genoeg op dat moment en meer angst ging de situatie echt niet oplossen. Nu deed die van mij het enkel maar bij dingen met zijn hoeven, voor de rest was hij best betrouwbaar, maar natuurlijk als hij bang was en geen kant uit kon was de kans er altijd...

Hoe reageert ze op jou als je de weide in komt? Neem je haar altijd mee voor iets, laat ze zich makkelijk vangen? Ben je ook wel eens in de weide zonder iets van haar te vragen? Gewoon rondhangen?

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-17 22:34

Ik zat nog over iets te denken.. Het hele "dominantie-gedeelte", alfa-paarden en passief leiderschap.

Paarden (en mensen) gaan voor een passieve leiders. Die zijn rustig en zelfzeker en stralen vertrouwen uit. Maar.. er bestaan ook de anderen, die leiderschap (proberen) afdwingen, door bijten en slaan en boze blikken, al dan niet door verkeerde opvoeding/slechte socialisatie/dingen die gebeurd zijn.

Wat nu als je zo'n "alfa-paard" hebt? Hoe ga je daarmee om? Probeer je hem te overtreffen/overbluffen omdat dit de taal is die dat paard spreekt? Of doe je juist het tegenovergestelde, en gaat je paard daar dan goed op reageren? Of juist denken "haha, watje, je kan me toch niks" (waarvan ik weet dat paarden zo niet denken maar voor de beeldspraak ;) ).

Iemand daar al eens mee bezig geweest?

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-17 12:29

Thanks allemaal, interessante antwoorden :)

Ik heb er dus zo eentje (al zou je het niet zeggen als je hem op foto's ofzo ziet, lijkt ie net een knuffelbeertje :P ), is lang hengst geweest en heeft nooit socialisatie gehad (buiten veulen zijnde tot zijn 8 jaar of iets alleen gestaan). Heeft dus zijn eigen ideeën over de wereld en vooral .. alles is van hem en wat hij wil telt ;) Lukt dat niet dan aarzelt hij niet om te bijten, in sommige gevallen ook te slaan, maar hij is vooral een bijter/charger. Veel boos orenspel en opgetrokken neusgaten en noem maar op..

Mij hebben ze altijd gezegd "aanpakken", hij is zo en jij moet daarboven staan, aanpakken, je niet laten doen en gewoon eisen wat je wil (even samenvatting). Nu ben ik zo niet, nooit geweest, wel geprobeerd maar ik kan dat totaal niet. Dus ik ben mijn eigen weg beginnen bewandelen, met af en toe een uitspatting, waarvan ik dan in het begin dacht van "ja, dat gaat het zijn" en dan na een paar keer was het dat toch niet..

Nog steed "klooien" we maar wat aan, vooral op gevoel, soms met hulp. Laatst van een Parelli-instructeur (jaja) een les gehad die véél verandert heeft. Dat ging helemaal niet om de games of dergelijke, maar om het feit dat paarden graag weten wat hen te doen staat, en dat jij hen een taak moet geven. Maar die taak dat hoeft geen 101 verschillende oefeningen of games zijn, dat kan gewoon heel simpel zijn "stap naast mij en volg de hoefslag in de piste". En that's it. Zolang je paard op de hoefslag stapt is het ok, gaat hij iets anders doen dan vraag je hem weer terug naar de oorspronkelijke taak. Sindsdien heb ik best een vrolijk paard :) Daarvoor was alles waar halsters ed bij kwamen kijken niet leuk, veel boze blikken, veel gedoe. Nu vindt hij het best wel prima en hoop ik zo stapje voor stapje iets te kunnen uitbouwen (vlotter stappen, draven op zijn tempo, vlotter draven, ... maar bij alles wachten tot hij er ok mee is voor we verder gaan).

Maar 1 ding blijft wel .. het chargen/bijten. Nu valt dit bij mij reuze mee, en bij de mensen die hij kent (staleigenaar ed) ook, maar nieuwe mensen zie je toch meteen zijn oude gewoontes weer naar boven komen. Het enige waar ik nog echt een probleem mee heb is dat hij boos doet als ik voorlangs loop. Dit kan overal zijn, in de paddock, op de poetsplaats, tijdens het grondwerk of wandelen. Het is heel constant. Hij vindt het duidelijk niks en ik weet niet waarom. Bijten doet hij wel niet (meer) maar de aanleiding tot is er wel en ik wil het begrijpen en het misschien verhelpen .. maar weet niet goed hoe of waar te beginnen .. Ergens is het communicatie, iets wat hem dwars zit, en dat wil ik hem ook niet afpakken door te trainen dat hij z'n oortjes naar voor moet houden ofzo .. ik wil dat het "vanzelf" verdwijnt, doordat hij zich beter voelt en het niet meer nodig acht om zo te doen :)

Lang verhaal, haha, maar dacht: als we toch bezig zijn :Y)

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-17 01:09

jensvl schreef:
@[***]: ik denk dat als je dit paard probeert te benaderen vanuit het partnerschap, die ergernis vanzelf wel verdwijnt binnen enkele weken of maanden.

Trouwens leuk om je verhaal te delen. Het is echt leuk om te zien dat je zoekt naar manieren om de problemen vriendelijk op te lossen.


Zou het? Ken 'm al 10 jaar :+ Heb zo het idee dat het er altijd zal blijven inzitten maar ik ben iemand die van alles het waarom wil weten dus had gedacht dat jullie misschien nog ideeën/ervaringen hadden ;)

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-17 15:14

:j Gaat op dezelfde manier, als ze te kort langs hem passeren krijgen ze een knauw. Als we buiten rijden gaat het goed zolang het andere paard z'n neus ongeveer ter hoogte van zijn schouder blijft, gaat het paard verder naar voor dan krijgt die ook een knauw (en meestal zo snel dat ik het niet zie/voel aankomen). Niks of niemand mag in die zone voorbij komen lijkt het wel, maar dat is niet altijd handig natuurlijk ...


De boeken zijn trouwens aangekomen *\o/* Heb nachtdienst dus als ik wat geluk heb en het is rustig... :Y) (al was ik ook net in een ander boek begonnen, over de 5 elementen, heb ik al een tijd liggen en ook al gelezen maar heb het idee dat ik nu dingen beter kan plaatsen door langere "ervaring", dus nog eens opnieuw begonnen :) ).

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-17 16:22

Zeker kan je zoiets nooit uitsluiten natuurlijk, maar ik zou niet meer weten waar te zoeken ..
Gekke is ook dat hij het tegenwoordig (naja, de laatste jaren) héérlijk vind als ik zijn hoofd/oren borstel, ook goed krabben enzo gaat hij echt voor staan. Dit was eerder echt een no-go-zone. Niet omdat hij schrik had ofzo, maar gewoon omdat hij het niet wilde.

Neus/mond blijft wel gevoeliger op dat gebied, maar het is een hooikoorts/headshaker dus vermoed dat het daarmee te maken heeft. Misschien is hij ook daarom wel zo verdedigend "kom niet aan mijn neus" en het is wel een type van "aanval is de beste verdediging" omdat hij gewoon niet anders gewend is ...

Hij heeft wat medische problemen, dat probeer ik onder controle te krijgen, gaat beetje met ups en downs maar of die er echt verband mee houden .. zou kunnen .. of niet .. hij kan het niet echt vertellen -O-

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-17 18:50

jensvl schreef:
Dat is inderdaad een moeilijke. Ik denk dat er wel een verband is met de lichamelijke ongemakken. Anders zou het paard niet zo doen tegen andere paarden.
Al wel super dat je de probleemzone oren zo goed hebt kunnen oplossen.


Het zou zeker kunnen :j Maar of ik het dan ooit ga kunnen oplossen .. denk spijtig genoeg dat niet alles op te lossen valt .. en wie weet is het ook maar gewoon "een herinnering aan" en dat is helemaal moeilijk dan :=


@ Marjolein_B : fijn, klinkt goed! Ben benieuwd naar je ervaringen :)

Anoniem

Re: Mark Rashid en zijn 'methode'

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-17 19:17

Op welke manier wil je het achterwaarts? Dat je voor hem staat en dat die zelf gaat? Of dat je naast hem staat en die zelf gaat? Of dat jullie samen gaan? Waar ben je nu mee bezig en wat is je uiteindelijke doel?

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-01-17 21:41

fransje23 schreef:
Is het niet veel makkelijk, en zachter, om er in plaats van druk een stem of " klik" commando aan te koppelen?


Je moet ergens een begin maken. Wijken voor druk is iets wat erbij hoort en wat paarden ook kennen van ondelinge communicatie. Stemcommando's werken ze zelf niet mee. Hoe wil jij een paard dit gaan aanleren? Die van mij gaan (meestal) op stemcommando, maar dat heb ik later aan het gedrag gekoppeld. Zou niet weten hoe ik dat van in het begin had moeten doen... Maar misschien heb jij nog handige tips natuurlijk ;)


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-01-17 21:55

Leuke updates trouwens weer allemaal, super om te lezen hoe ieder op z'n eigen manier met eigen dingetjes bezig is. Hier gaat alles gewoon zijn rustige gangetje. [***] is gisteren bekapt en hij deed het weer super, gaat steeds beter die pony, echt leuk om te zien <3 Zag dat er in het boek ook een stuk over "hoeven optillen" was, ben ik wel benieuwd naar, ben er bijna. Tot nu toe een super boek om te lezen, ookal punten van herkenning gehad (zoals dat paard wat onhandelbaar werd bij de stal omdat die op de omgeving reageerde.. zo heb ik er ook eentje.. of 2 maar die andere heeft een excuus ;) ).

Ik gebruik wel stemcommando's, maar met een blind paard is dat iets wat vanzelf groeit en voor het gemak dan bij de andere ook maar (en toen die voor de koets liep was het ook handig). Clickeren ben ik dan weer een ramp in, zie het goede er wel van, maar krijg het zelf niet klaar waardoor ik meer problemen maak dan er oorspronkelijk waren :+

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-01-17 22:25

Klinkt goed hier allemaal, interesante uitleg en vraagstellingen ook :)
Zit nog met een stukje van het eerste boek in mijn hoofd, over dat paard wat totaal geen respect had en gewoon ging gras eten .. daar had hij als uiteinde oplossing (na diverse andere pogingen) om zijn neus tegen de neus van het paard te zetten. Toen ik dat las dacht ik "dit lijkt precies Parelli", in de zin dat zij eigenlijk hetzelfde doen, als een mogelijke oplossing bij een hardnekkige, respectloze grasduiker maar dan met de stick/string. Gewoon achteloos rondjes draaien op de grond en als je paard net op die plek gras eet "jammer dan". Uiteraard moet je dan wel gevoel hebben en kunnen mikken, het is niet de bedoeling dat je ze vol op het hoofd raakt of in een oog ofzo ;) Maar dus wat ik me afvroeg: is het wel allemaal zo verschillend? Heeft Rashid niet gewoon veel meer geduld maar komt het uiteindelijk allemaal op hetzelfde neer?

Het stuk waar ik nu mee bezig ben, over het paard dat doodsbang was om z'n hoeven op te tillen.. Dat hij besluit dit los in een roundpen te doen helemaal prima (zo ben ik ook gestart, kan wel zeggen dat ik ervaring heb := , wel maar met 1 paard maar meteen een goede, haha) maar als het paard dan weg wil gaat hij erachter jagen om te weglopen moeilijker te maken en het stilstaan en benen laten aanraken makkelijker. Hij zegt daarna zelf dat het paard het uiteindelijk toelaat omdat hij te moe is om nog weg te lopen. Dat is het toch ook niet lijkt me? Of is dat 1 van die dingen waar hij later van aanpak is verandert?


Verder heb ik ook nog wat.. een nieuwtje.. had nog niet genoeg met die van mij :') Meer uitleg: [PP] Een 3e paard erbij?
Maar het paard zelf.. wauw.. op zich een lief dier maar wat een complex ding. Is volgens mij niet snel bang en weinig onder de indruk van dingen, maar tegelijk kan hij om het minst over de rooie raken en dan is rennen de enige optie, tot hem doordringen is dan heel moeilijk. Heb zelf het idee dat hij niet om kan met adrenaline-opbouw, iemand daar ervaring mee? Bv hij loopt op de cirkel, gewoon in draf ofzo en doet ineens zelf "jihaa", schud met z'n hoofd, geeft een bok en gaat rennen, om daar dan precies van te schrikken of door het rennen wat op te bouwen en dan ineens geen rem meer te hebben. Moeilijk uitleggen vind ik, maar handen vol in ieder geval..

Ken natuurlijk niks van z'n verleden, is een springpaard geweest maar verder.. heeft angst van de zweep, hoewel ik daarstraks gewoon hals en schouder wel kon aaien en a la Parelli over hem heen zwaaien, dit wel na onze "sessie" want daarvoor kon ik niks anders dan vasthouden :') Denk dat het een combinatie is van bepaalde gewoontes (touw losklikken is rennen, op de cirkel zetten is rennen, ...) met een vleugje eigenwijsheid (wie ben jij om mij te zeggen dat ik) en misschien het ook niet weten of begrijpen of ooit geleerd hebben. Het is een leuke :')

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-01-17 22:51

Dat zegt mijn gevoel ook... Rust, ontspanning en duidelijkheid heeft hij nodig. Gelukkig zijn de eerste 2 wel een sterk punt van mij en dat 3e word ik steeds beter in. Heb ook geprobeerd om hem te overbluffen "wil je rennen? Dan doe je maar.. nog wat harder graag!" maar toen dacht ik dat hij ging verongelukken := dus dat was een verkeerde tactiek, haha.

Het enige waar ik wat mee zit is dat ik momenten heb dat ik niks anders kan doen dan wachten, tot hij weer op aarde komt en weer aanspreekbaar wordt. Hij ziet, hoort en voelt op zo'n momenten niks heb ik het idee. Dat is wel stom want op zo'n moment kan ik hem dus niet laten halthouden omdat er iemand de piste in wil, of noem maar op, en dat vind ik niet zo'n fijn gevoel...

Maar wennen moet zeker nog. Is nu de eerste keer weer sinds een aantal weken, daarvoor een keer of 3 met hem gewerkt maar dat was in de longeerpiste en dat is toch anders dan zo'n open ruimte (binnenbak, haha ). En hij heeft de laatste weken heel weinig gedaan dus er zit ook een stuk energie teveel in volgens mij. Er is nog hoop ;)

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-01-17 23:00

Dat zal er zeker ook mee te maken hebben, maar hij is altijd rustig en betrouwbaar geweest, is pas sinds een tijdje dat hij zo doet (alhoewel de eigenaresse hem niet kan longeren dus dat is wel een puntje) dus ik denk wel als ik nu bv een week of 2 goed met hem aan de slag kan dat er al heel veel opgelost gaat zijn. Bedoeling is eigenlijk dat ik hem ga rijden maar daar ben ik nog niet uit of dat nu al een optie is, al zal hij vast het verschil weten tussen onder het zadel en aan de longe bv.

Anoniem

Re: Mark Rashid en zijn 'methode'

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-01-17 12:11

Jij moet vooral doen wat jij wil. Zolang jij het de energie waard vindt en er op 1 of andere manier voldoening uit haalt maakt het toch niet uit als de hele wereld vindt dat je met het paard niks kan?

Ik heb zelf een blind paard staan, overgenomen met 1 blind oog & een boel "trauma's", vaak gedacht "waar ben ik aan begonnen, hier komt nooit iets van". Maar mijn gevoel zei dat het gewoon zo hoorde, en dat hij later volledig blind werd was jammer maar helaas. Het is geen rijpaard, ik kan er "niks" mee, maar hij is vrolijk & gelukkig en ik ben dat ook. Ik weet dat er veel mensen zijn die niet snappen dat je tijd & geld (volpension oa) in zo'n paard steekt, maar dat interesseert mij niet, ik kijk naar mijn paard en wat ik daarbij voel en zolang dat positief is gaan we ervoor ;)

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-01-17 13:14

Een klik is overschat in mijn ogen, die heb je zelden, wat is het ook eigenlijk? Ja, je zal je eerder aangetrokken voelen door het ene paard dan het andere? Maar waarom? Vaak is dat uiterlijk, beweging, soms karakter (maar dat kan je eigenlijk niet inschatten op een paar minuten tijd, en kan ook nog eens heel erg veranderen als paard uit z'n omgeving gaat), ... Een band zorg je zelf voor, en naar mijn mening kan dat met elk paard, al zal het met het ene paard makkelijker gaan dan met het andere, als je er zelf voor wil gaan komt het uiteindelijk allemaal goed :)

Ik had ook geen klik met de blinde, ik wilde hem "redden" (het hem geadopteerd) omdat ik hem kende van vroeger. Ik wist hoe hij het toen had (toen zag ik dat niet) en wilde hem nog een aantal jaar liefde geven. Hij wilde liefst zo ver mogelijk uit mijn buurt blijven. Sta je dan met je goede bedoelingen ;) Hij was met momenten ook echt gevaarlijk, een hoefsmid kon niet eens binnen een straal van 5 meter komen zonder dat hij volledig doordraaide, deed die dat toch dan was de kans om getrapt te worden zowat 99% .. Zelf ben ik ook een aantal keer getrapt en heb ik gedacht "waar ben ik aan begonnen, waar doe ik het voor". Maar als je hem nu ziet .. de lieveling van iedereen is het, en hij is zo enorm verandert dat mensen de verhalen uit het verleden amper geloven :P We hebben nu een enorme band en het is het liefste paard wat er bestaat (in tegenstelling tot dat ander geval wat ik heb staan :') maar daar hou ik ook van hoor ;) ). Dat had je een aantal jaar geleden ook niet gedacht ..

Gewoon kleine stapjes en als het ene goed gaat weer een stapje verder, niet teveel willen omdat het moet, maar gewoon zien wat kan en waar jullie je goed bij voelen, dan komt het zeker wel goed, maar het kan jaren duren en dat moet je ook willen natuurlijk ;)

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-01-17 13:28

Ik heb trouwens nog even zitten teruglezen en volgens mij heeft die van jou heel veel vergelijking met die van mij (niet de blinde, dat is een sok :P maar de andere ;) ). Weet nu niet of er wat van stond, maar ken je haar verleden? Is ze opgegroeid in een kudde? Samengestaan met andere paarden etc.?

Die van mij stampt zelden, maar is wel een bijter en een "charger". En dat bijten gebeurt ook gewoon als je in een piste rijdt en het andere paard passeert hem te kortbij naar zijn zin. Hij kan ook echt aanvallen als het hem niet zint, oren plat, mond open en dan gaat hij (mensen, paarden, honden, geiten, eenden, ganzen, alles ;) ). Ik zeg er ook altijd van dat hij het gelukkigst is als hij gewoon zijn eigen leven kan leiden, hij heeft niks of niemand nodig, hij trekt z'n plan wel. Heeft niks met andere paarden en mensen moeten voor hem ook niet. Wil hij links dan gaat hij links, wil jij wat anders kan je echt "ruzie" verwachten. Hoe vaak ik in het begin gewoon passagier geweest ben met rijden, hij deed eigenlijk wat hij wilde... Groot ego, heel groot ego. Toch maar een klein hartje...

Misschien zit er niet zo heel veel verschil tussen onze paarden, enige verschil is dat ik hem ondertussen 10 jaar ken en jij nog maar sinds kort die van jou hebt ;)

Anoniem

Re: Mark Rashid en zijn 'methode'

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-01-17 13:44

Hoe gaat dat longeren precies dan? Gewoon om eens te "vergelijken".
Hier werkt dat namelijk ook niet. Ja, het kan, als ik zéér veel energie gebruik en hem constant push, hij doet dan wat moet met een kop op onweer en zodra ik iets verslap in aandacht is het meteen gedaan. Dus dat is niet zo mijn ding. Op dit moment zijn we veel bezig met wandelen, zowel buiten als binnen, en is het de bedoeling dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt voor bepaalde positie & tempo en we gaan voor de positieve houding. In stap gaat dit voorlopig prima, draf vindt hij nog niks aan, maar komt hopelijk wel eens (en anders maar niet, maar hij is ook bijna 21 en heeft wel wat medische dingetjes, dus mijn lat ligt niet zo hoog ;) ).

Het is raar hoor, vooral in de (longeer)piste merk je dat hij bij het binnenkomen iets heeft van "gaaaan we weer", maar als je dan alleen de stapoefening doet zijn attitude binnen de kortste keren verandert en hij best vrolijk is, al blijft hij waakzaam voor het moment dat ik hem toch weer aan het werk ga zetten .. dat dat moment niet komt is voor hem echt mindblowing op dit moment (voor mij soms wel moeilijk, dat wel := ). Denk dat je met zo'n dingen uiteindelijk meer bereikt qua band dan het persé willen laten bewegen ;)


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 15 bezoekers