[VOLG] Van ex-racepaard naar Natural Horsemanship

Moderators: Coby, petraaken, C_arola, Dyonne, Apple

 
 
xyzutu2

Berichten: 9065
Geregistreerd: 18-07-01
Woonplaats: 1 meter boven zeeniveau

Re: [VOLG] Van ex-racepaard naar Natural Horsemanship

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-17 19:04

Wat heerlijk dat je zo relaxed weg kunt rijden! <3

Die mondhoek is inderdaad apart. Omdat hij het op die momenten combineert met een hertenhals (drukt de onderhals uit naar voren) lijkt het voor mij eerder een lichamelijke reactie op iets wat op dit moment onprettig voor hem is, dan een herinnering uit het verleden. Hij loopt natuurlijk op de voorhand en met holle rug, iets wat je zo in het begin nog niet kunt vermijden, maar dat zorgt wel voor spanning in de rest van het lichaam. Als hij verder volgens de osteo/fysio gezond is dan zou ik kijken of je hem kunt leren dat met het hoofd omlaag lopen comfortabeler is, bijvoorbeeld door met de clicker tijdens het grondwerk aanleren om de hals omlaag te strekken als je over zijn manenkam aait of een stemhulp geeft. Die kun je dan ook vragen onder het zadel en snapt hij misschien sneller hoe hij het ruitergewicht beter kan dragen.


xyzutu2

Berichten: 9065
Geregistreerd: 18-07-01
Woonplaats: 1 meter boven zeeniveau

Re: [VOLG] Van ex-racepaard naar Natural Horsemanship

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-12-17 14:04

Geweldige foto! Het zadel ligt ook mooi zo te zien.
Heeft hij helemaal geen last meer van zijn hoeven op het harde?

xyzutu2

Berichten: 9065
Geregistreerd: 18-07-01
Woonplaats: 1 meter boven zeeniveau

Re: [VOLG] Van ex-racepaard naar Natural Horsemanship

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-18 12:12

Wat leuk dat jullie nog steeds met Warwick Schiller bezig zijn! Ik struikelde een maand geleden voor het eerst over een filmpje van hem en ben sindsdien ook echt een fan, hoewel ik de meeste van zijn methodes zelf niet gebruik. Maar zelfs dan heeft hij een hoop dingen die ik zelf ook kan toepassen. Alleen al zijn inrijfilmpjes op Youtube waarin hij aangeeft dat hij de eerste ritten het paard volledig in het tempo en de richting laat lopen die ze zelf kiezen en zolang hij maar een 'ho' krijgt, dat hij daarna pas aan tempocontrole gaat werken en dáárna pas aan sturen en pas na 6 weken voor het eerst het achterwaarts vraagt... Dat zette me echt aan het nadenken over hoe snel we al die dingen al vragen hier in de reguliere/klassieke dressuurscene waar ik zelf in zit.

Volg jij hem op Youtube of ben jij lid van zijn website? En wat voor focus oefeningen doe je als Harvey kijkerig wordt?

xyzutu2

Berichten: 9065
Geregistreerd: 18-07-01
Woonplaats: 1 meter boven zeeniveau

Re: [VOLG] Van ex-racepaard naar Natural Horsemanship

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-18 11:45

Wat een oen is het ook. :(:)
Het enige voordeel is dat je inmiddels ervaringsdeskundige bent en dus precies weet wat je moet doen. Zo fijn, al die dingen die je gehoopt had nooit te hoeven leren. 8-)

xyzutu2

Berichten: 9065
Geregistreerd: 18-07-01
Woonplaats: 1 meter boven zeeniveau

Re: [VOLG] Van ex-racepaard naar Natural Horsemanship

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-08-18 23:25

Fijn dat hij van de juiste esdoorn heeft gesnoept, het is toch ook wel een ster in het bezorgd maken van zijn baasje... :roll: :')
Wat voor vernieuwingen heeft Warwick Schiller in zijn programma? Ik dacht dat zijn methode redelijk af en stabiel was, of gaat hij een nieuwe richting op?


xyzutu2

Berichten: 9065
Geregistreerd: 18-07-01
Woonplaats: 1 meter boven zeeniveau

Re: [VOLG] Van ex-racepaard naar Natural Horsemanship

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-19 14:56

Ik doe altijd zoveel mogelijk eerst de tandarts en dan pas de osteo, maar bij acute problemen kan dat natuurlijk niet altijd. Tandarts gebeurt hier trouwens wel altijd verdoofd, en de osteo heeft als richtlijn dat er altijd een week tussen tandarts en osteo/fysio moet zitten omdat de kaak eerst moet kunnen settelen in de nieuwe stand. Het paardje dat ik nu train had dus afdelopen maandag de tandarts en morgen komt de osteo, eens kijken wat die ervan vindt.
Mijn osteo (ook dierenarts) kan trouwens niet goed behandelen als het paard kreupel is omdat een kreupel dier zijn scheefheid en stijfheid nodig heeft om te kunnen blijven functioneren met die blessure. Een kreupel paard wordt door haar dan ook maar heel minimaal losgemaakt. Als alle problemen bij jullie vanuit die schouderspier komt dan is loskneden natuurlijk erg wenselijk, maar als hij kreupel is vanuit bijvoorbeeld zijn hoef of onderbeen en daarnaast een stijve schouder heeft, dan is het ook mogelijk dat die stijve schouder het gevolg is van leven met een blessure en dan mag die stijve schouder niet zomaar losgemaakt worden als de blessure daaronder blijft bestaan, want dan haal je zijn coping mechanisme weg.
Lastig hoor! :(:)

xyzutu2

Berichten: 9065
Geregistreerd: 18-07-01
Woonplaats: 1 meter boven zeeniveau

Re: [VOLG] Van ex-racepaard naar Natural Horsemanship

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-04-19 18:12

Niet leuk om te zeggen, maar eigenlijk vind ik hem op beide foto's erg ongelukkig en pijnlijk kijken, met die samengeknepen oogjes die zo diep in hun kassen liggen, dus het ziet eruit alsof het inderdaad goed is dat de dierenarts langskomt. De oortjes staan wel anders, maar als een paard zo kijkt dan kun je denk ik niets meer zeggen over of hij de ene richting leuker vindt dan de andere.
Wel ontzettend balen dat hij zo blijft kwakkelen. :(:)

xyzutu2

Berichten: 9065
Geregistreerd: 18-07-01
Woonplaats: 1 meter boven zeeniveau

Re: [VOLG] Van ex-racepaard naar Natural Horsemanship

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-19 18:45

Ik denk dat je je eigen idealen zoals 24/7 buiten en zo natuurlijk mogelijk de afgelopen jaren al een flink stuk hebt bijgesteld omdat Harvey daar gewoon niet geschikt voor bleek, en dat vind ik heel moedig van je. Het is alleen zo jammer dat hij het nu nog steeds niet 100% goed doet, en dan loop je op een gegeven moment het risico dat je je ijkpunt verliest. Als je met een gezond paard begint, dan is je ijkpunt dat hij 100% gezond en 100% pijnvrij is. Verzwikt hij eens een pootje, dan zakt dat welzijn een paar weken naar 50% en dan klimt het weer op naar die 100% en dan is hij weer beter. Maar met kneuspaarden zoals Harvey (en Rio had daar ook een handje van, vandaar dat ik het herken...) wordt de ene blessure opgevolgd door de andere en dan wordt het heel moeilijk om die 100% voor ogen te houden. Even een voorbeeldje: een pony is even 60% door een val in de wei, gaat weer naar 80% maar dan is er een zoolkneuzing dus zitten we een weekje op 50% levenskwaliteit, maar ook dat gaat dan weer beter, alleen tegen de tijd dat je op 70% zit trekt een koliek je terug naar 30. Je klimt weer op naar 60 en dan heb je een slokdarmverstopping, gelukkig maar een kleintje dus slechts 5% eraf, maar tegen de tijd dat je daar weer van 'hersteld' bent (en dan zitten we dus al in de situatie dat je 60% al als hersteld gaat zien) krijg je een hoefzweer, duikel je terug naar 30% en zo gaat dat eindeloos door. Het verraderlijke is dat je op een gegeven moment zo afgestompt raakt omdat je nooit die 100% haalt, dat je 60% al als goed gaat zien, en dan zit je op een gegeven moment helemaal vast omdat je alleen maar brandjes aan het blussen bent en het overzicht verliest.

Het lastige is dat je een heel lastig paardenras hebt gekozen voor je hobby, en dat is een ras dat in feite een soort chihuahua is, helemaal gefokt op met piepkleine hoefjes met ijzers op hele jonge leeftijd een enorme lading krachtvoer om te zetten in hele hoge snelheid op hele korte afstand. De paarden die dat aankonden zijn generaties op generaties met elkaar gekruist tot je een paard hebt dat helemaal daarop gebouwd is, daar specialist in is en ook niet per se heel goed meer is in switchen naar een andere lifestyle. Het zou mij dus ook niet heel erg verbazen als Harvey zo'n ex-renpaard is dat al dat gepamper van dekens en ijzers/permanente hoefbescherming echt nodig heeft om overeind te blijven. Ons wordt door de ijzerloos/natural brigade heel fanatiek aangepraat dat dekens onnodig zijn want elk paard maakt een wintervacht, hoefbescherming is onzin want als je ze goed bekapt dan kan elk paard 15 kilometer over het asfalt galopperen, ze hebben genoeg aan gras of wat hooi want in de natuur doen ze het er ook mee en dekens zijn nog grotere onzin want elk dier wordt waterdicht geboren en als ze het koud hebben gaan ze wel in een schuilstal staan...
Maar dat zijn gewoon mensen die heel erg veel geluk hebben gehad dat ze toevallig het paard hebben getroffen dat al die dingen probleemloos aankan. Rio was een schoolvoorbeeld van een paard dat de eisen die die lifestyle aan hem stelde helemaal niet aankon, en ik vermoed dat Harvey er ook zo eentje is.

Als hoefbescherming noodzakelijk is om hem pijnvrij en gelukkig te houden, dan zou ik daar prioriteit nummer 1 van maken en dat ook centraal stellen in je denken/beslissingen en je niet laten leiden door wat anderen ervan vinden. Misschien zijn er inmiddels al nieuwe soorten plakschoenen die beter blijven zitten (ik hoor bijvoorbeeld erg enthousiaste verhalen over de Equine Fusion 24/7 ) of moet je het zoeken in een wei/paddock waar hij ze minder snel verliest. Maar als je schrijft dat hij nu nog steeds nauwelijks hoefgroei heeft en blijft kwakkelen met hoefproblemen waardoor hij steeds ongemak/pijn voelt en je ook nooit iets van training kunt opbouwen om met met de rest van zijn lichamelijke issues te helpen dan klinkt het alsof blootsvoets houden jullie gewoon niet helpt en zou ik dat hoofdstuk afsluiten.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: wortel115 en 2 bezoekers