[VOLG] Van ex-racepaard naar Natural Horsemanship

Moderators: C_arola, Dyonne, Apple, Coby, petraaken

 
 
woepsie90
Berichten: 2285
Geregistreerd: 08-12-15
Woonplaats: Isle of Man

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-02-19 21:18

Leo schreef:
Jullie gaan goed!! Die ritten komen er echt wel :j


Hier ben je ook zeker weer welkom! +:)+ leuk!


Vast en zeker een keertje :)

Lief, dank je wel voor het vertrouwen! Ik sms je zodra ik weet welke dagen ik in NL zal zijn, is dat goed?

HARVEY 09-02-2009


woepsie90
Berichten: 2285
Geregistreerd: 08-12-15
Woonplaats: Isle of Man

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-02-19 22:21

Olikea schreef:
Super dat je er weer even op gezeten hebt. :D
Dat was vast een fijn gevoel.

Zit je in onze buurt als je op kraam visite gaa? Gio wil wel in je portfolio. *D

Prachtig daar. Logeer je bij dan? of is dat een speciale studenten huisvesting?


Niet echt maar ik wil wel langskomen nu hoor :) Zou super tof zijn als je toevallig nog iemand in jouw buurt kan vinden, het is wel 2 uurtjes rijden (enkele reis) namelijk.

Dan heeft zijn eigen huis en terrein met 6 paarden beschikbaar gemaakt voor zijn school! De studenten hebben een aparte slaapruimte met badkamer en overdag zitten we in zijn woonkamer aan de eettafel met onze neus in de boeken :+ en we doen met zijn allen de paarden voeren en de wei uitmesten en gaan mee naar zijn klanten waaronder een manege met 30 ponies. Horsemanship technieken oefenen we op zijn eigen kudde, die hij express niet perfect heeft opgevoed :+ Hij heeft PRE's, een koudbloed, een shetlander en een KWPN ex-springpaard

HARVEY 09-02-2009

woepsie90
Berichten: 2285
Geregistreerd: 08-12-15
Woonplaats: Isle of Man

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-02-19 22:22

Daphara schreef:
Gaaf dat je er weer opgezeten hebt! Lekker doorwerken en focussen op wat goed gaat en niet alleen focus op de verbeterpunten!


:D zeker!

HARVEY 09-02-2009

woepsie90
Berichten: 2285
Geregistreerd: 08-12-15
Woonplaats: Isle of Man

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-02-19 21:57

Ik verkoop een set (paard natuurlijk) hoefgereedschap, misschien dat iemand hier interesse heeft: https://www.bokt.nl/markt/ad/485328/hoe ... k-bekappen

Het ziet er naar uit dat ik 13-18 maart in NL ben :D

Harvey en ik hebben eergister weer les gehad, meneer was een beetje hyper reactief van wat dingetjes die voor de les begonnen was waren gebeurd maar dmv bepaalde oefeningen en patronen kwamen we langzaam terug bij zijn denk staat en konden we aan het einde zelfs wat lateral flexion oefenen en wennen aan rondslingerende touwen/teugels :) was weer erg leerzaam!


Afbeelding

Oeps :+
Afbeelding


Afbeelding

Afbeelding


Momenteel ben ik erg druk met alles veranderen in zijn hoef en voer management voordat ik de therapeutische bekapbeurt ga uitvoeren (ik zal dat zsm eens uitleggen hier, maar nu even niet haha) dus veel werk doen we niet, helaas te weinig uren in de dag :( plus we hebben net 3 dagen storm gehad dus wandelen vind ik dan ook een beetje tricky. Wil niet alleen maar bakwerk doen, ook omdat ik moet betalen voor de bak...

Maar het komt allemaal wel! We hadden in de les een beginnetje met lateral flexion gemaakt en dat kan ik gewoon op zijn stal uitloop oefenen, net als clickertraining wat ik ook weer wil oppakken.

Hopelijk binnenkort weer wat spannendere updates!

HARVEY 09-02-2009

woepsie90
Berichten: 2285
Geregistreerd: 08-12-15
Woonplaats: Isle of Man

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-02-19 01:02

Sorry allemaal, de datum is helaas weer niet zeker want ik had iets in mijn agenda over het hoofd gezien wat ik ook écht niet kan verzetten. Ik dacht eerst 13-18 maart maar de 15e moet ik een schooldag inhalen (oeps)!

Dus NL komt daarvoor of daarna, maar wel in maart hoor :).


Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Gister nog een wandeling gemaakt die wat rommelig ging dus vandaag poging twee en het ging stukken beter :) duurde allemaal wel wat langer, ‘even’ een wandeling zit er nog steeds niet in met deze meneer, want elke emotie nodigt reactie of explosie uit ipv rustig reageren. Hij vind het wel allemaal erg leuk en wordt daardoor wat hyper, maar dat ontploffen en super gevoelig reageren op alles is vervolgens niet nodig, dus daar werken we aan. We hebben goeie tips van onze lesgeefster gekregen want die had ik na de moeizame wandeling gister gesmst en vandaag ging dus een stuk beter :) zijn emoties stapelen vooral op als hij andere paarden ziet en vergeet mij dan volkomen. Door al die emoties worden andere dingen ineens dan ook een issue. In de bak gaat het wat soepeler, maar buiten met emoties leren omgaan is nieuw voor ons, maar we komen er wel!

Ik gebruikte focus for relaxation van warwick schiller op de smalle paden en toen we wat ruimte hadden gebruikte ik de parelli technieken en grondwerk patronen die mijn instructrice mij geleerd heeft, wat overigens erg goed helpt tot mijn verbazing. Ze heeft Harvey goed in de gaten!
Volgens haar is Harvey een right brain introvert (als ik het goed heb) en zouden deze types zich beter voelen met een ruiter dan wanneer er een persoon op de grond is. Iemand ervaring hiermee? Want vraag het me af hoor :')

HARVEY 09-02-2009

woepsie90
Berichten: 2285
Geregistreerd: 08-12-15
Woonplaats: Isle of Man

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-02-19 21:51

Dit was eergister :) even erop gesprongen na een super grondwerk sessie :)

Alleen schoon gemaakt voor het zadel :+
Afbeelding

Afbeelding

Tickets voor NL zijn geboekt! Ik vlieg 6 maart heen en 13 maart terug. Als er nog interesse is voor een bekapbeurt hoor ik het graag. Van een paar weet ik al af en zal ik via de sms contact opnemen :)

HARVEY 09-02-2009

woepsie90
Berichten: 2285
Geregistreerd: 08-12-15
Woonplaats: Isle of Man

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-02-19 00:19

Hi allemaal,

Gister heel leuk met Harvey en mijn dochter in de bak gewerkt en gespeeld. Eerst ik het water getest met wat grondwerk waar hij erg zn best voor deed en netjes én rustig reageerde ondanks de prikkels om de bak heen.
Toen ik voelde dat alles goed en zeker was zijn mijn dochter en Harvey samen gegaan en hebben we wandelen en stoppen én achteruit geoefend met de hulp van twee blokken zodat ze een doel had en met richting liep. Toen dat goed ging heb ik ze laten slalommen om wat blokken en daarna tussen twee balken door.

Ze waren super leuk én lief samen! En alles met een los touwtje, trots!

Afbeelding

Helaas is de herrinering nu alleen wel een beetje verpest omdat vandaag de staleigenaren mij aanspraken erop dat het niet veilig is om een klein meisje met zo'n groot paard te laten lopen, en dat dat niet meer mag.
Ze zeiden dat niemand hun kinderen met paarden mag laten lopen op stal (wist ik niet), maar dat het wel met een pony zou mogen omdat dat een geschikt formaat is voor kinderen. Ze maken zich zorgen om de veiligheid en daarbij de reputatie van hun stal en dat het ook hun verantwoordelijkheid is (hun woorden). Stel je voor wat er met haar zou kunnen gebeuren, zeiden ze! Alsof ik die gedachtes niet heb?! Ik zei nog dat ik van te voren Harvey gechecked heb en dat als hij zn dag niet zou hebben ik dit nooit gedaan zou hebben. Het was niet zomaar even iets wat we 'gewoon' doen, ik bekijk altijd alle mogelijk kanten en scenario's voordat ik iets doe, dat zei ik ook.

En waarom wel met een pony maar niet met Harvey? Alsof de afmeting bepaald hoe gevaarlijk een situatie is?!
Ze zeiden ook dat ik in zijn (schuil)stal moet doen wat ik wil me Harvey en mijn dochter, op eigen risico, maar op het terrein in het zicht mag het niet. O ja, en ik mag er geen foto's/filmpjes van plaatsen op social media.

Ik heb iig wéér een reden erbij om uiteindelijk hier weg te gaan. Ik was al vanwege allerlei redenen weggegaan zoals jullie misschien nog weten, alleen jammer dat de stal waar we heen waren gegaan na 3 mnd zijn deuren sloot en ik met nood iets anders én geschikt voor Harvey moest vinden. En toen kwam er niks anders uit de bus dan terug gaan... Ik baal echt dat ik niet met mijn eigen paard en eigen dochter kan doen wat we willen (met cap op want dat was ik wel vergeten en dat was best dom).

Ooit heb ik zelf een stukje land. Tot die tijd moet ik mn ergenissen inslikken. Maar baal er écht van, en ben ook eigenlijk wel een beetje boos.

HARVEY 09-02-2009

woepsie90
Berichten: 2285
Geregistreerd: 08-12-15
Woonplaats: Isle of Man

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-03-19 23:29

Harvey en ik hebben gereden!

Vorige week hadden we eerst les.
Ik had gevraagd om longeer tips om zijn rugspieren op te bouwen zonder bijzetteugels. Dus ze liet me een oefening zien die ik kon gaan doen als huiswerk, een figuur 8 om blokken heen. Harvey had alleen erg moeite met die oefening aan 1 kant van zijn lijf en herhaling maakte het er niet makkelijker op dus het leek eerder op ongemak (in zijn schouder in die kant). Tijdens die oefening raakte hij ook wat emotioneel en het leek zelfs wel een beetje op baldadig. Hij was veel aan het versnellen, hoofdschudden en een keer ging hij zelfs vanuit stap ineens galopperen. Hij vond het grondwerk even echt niet leuk!

Daarna lateral flexion op de grond geoefend en daarna erop. We dachten vanuit het zadel ook de lateral flexion gelijk te oefenen maar omdat Harvey begon te lopen veranderde mijn lesgeefster het in 'bend to a stop'. En toen gebeurde dit de hele tijd:

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Ik begreep er niks van. Ik probeerde zowel te luisteren naar de lesgeefster als te bedenken wat Harvey probeerde te vertellen en ik raakte er een beetje overdonderd van dus toen gebeurde dit

Afbeelding

En dit, waarbij hij ineens geinteresseerd was in mijn beugel en schoen en bijna wilde bijten. Vond het wel wat verdacht...

Afbeelding

Uiteindelijk goed ge-eindigd met een nette stap en stop

Afbeelding

En toen eraf. En ik begon weer te huilen :')
De lerares begreep het niet helemaal en ikzelf eigenlijk ook niet. Het leek wel alsof er een barriere in mij ineens open was gegaan. Ik had namelijk zowaar 10 minuten op mijn eigen paard gestapt, en helaas ook flink wat discussies met hem gehad (alhoewel in andermans ogen redelijk kleine). En zo had ik de eerste x 'rijden' natuurlijk niet echt voorgesteld :+

Uiteraard weet ik ook wel dat Harvey allerlei emoties had opgebouwd gedurende de les en dat een touw halster met teugels eronder geknoopt ook niet ideaal is.

Dus twee dagen later gebeurde dit :D

Afbeelding

Ik ben er zelf, alleen, zonder les, erop geklommen!
Eerst uiteraard de nodige testen gedaan: lekker chillen in stal waarbij hij in slaap was gevallen. Daarna wandelen en overal even grazen.

Afbeelding

Daarna heeeeeeel kort grondwerk gedaan om te kijken hoe hij was, en ook meer tijd genomen om te wachten op likken en kauwen. Heb ook lateral flexion gedaan maar hier was hij redelijk stijf en niet meewerkend, wel vreemd vond ik.... Maar toen erop!

Ik had een balkje neergelegd en een blok. Eerst wilde ik relaxen in het stilstaan na het opstappen, ik voelde mn eigen benen wat trillen en ik wil hem niet aanleren weg te haasten zodra ik zit. Harvey probeerde ook te blijven staan maar had wel de neiging te gaan lopen, maar wel heel langzaam haha. Toen ik aangaf liever te willen blijven staan, deed hij dat wel weer maar begon hij ook in de teugels te bijten, daarna boog hij richting mijn beugel en knalde er vervolgens keihard tegenaan (eigen schuld dikke bult) en daarna begon hij te schrapen! Hoppa, aan het werk dan maar, dacht ik :Y) . Ik heb hem in een fguurtje 8 over het balkje en om het blok gestuurd in stap. En na ongeveer 5 keer liet hij een enorme zucht en ben ik afgestapt :D

Ik had dit keer ons bitloze hoofdstel aangedaan en ik had het gevoel dat sturen daar veeeeeel beter mee ging dan met het touwhalster.

Afbeelding

Jeetje, wat een lange weg hebben wij nog te gaan!
Ben op moment ook een beetje in de war nog, maar wel erg trots op ons laatste ritje samen <3

Ik zit te denken om me weer in te schrijven voor het Warwick Schillers trainings programma maar ik kan voor mijn gevoel niet zomaar zijn grondwerk stappen overslaan en aan het rij-gedeelte beginnen. Maar heb ook niet zo'n behoefte om weer die hele grondwerk riedel van Warwick af te gaan (dit hebben we al maanden niet meer écht gedaan, zullen geheid nog ergens achterin ons geheugen zitten, maar ben ook wel een beetje klaar met al dat grondwerk haha). Als er dan problemen met het rij-gedeelte naar voren komen, dan is het antwoord: verbeter je grondwerk :+ .
Maar of ik les wil blijven houden weet ik ook even niet, want we hadden wel goed miscommunicatie over de lateral flexion & bend to a stop wat me erg in de war maakte, wat zij vervolgens niet begreep.
Beide is denk ik ook verwarrend...
Dus ja.

Daarnaast ga ik zijn schouder even in de gaten houden. Had ooit wat fysio oefeningne daarvoor gekregen dus dat heb ik weer opgepakt, en wil m'n Masterson Method boek er ook nog even bijpakken om te kijken of daar wat schouder oefeningen inzitten.

En zo gaan we weer door :o

HARVEY 09-02-2009

woepsie90
Berichten: 2285
Geregistreerd: 08-12-15
Woonplaats: Isle of Man

Re: [VOLG] Van ex-racepaard naar Natural Horsemanship

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-03-19 11:45

Niet veel spannends gebeurd hier! Weekje in NL geweest dus Harvey had het een beetje saai geloof ik maar gister weer naar hem toe geweest, lekker gekknuffeld en zn hoeven bekapt. Kijk dat koppie nou <3

Afbeelding

Vandaag stond er een les gepland maar mijn dochter heeft heel veel overgegeven vannacht dus de les heb ik afgezegd en iemand anders doet vandaag zn stal en hooi. Best jammer maar is niet anders! In plaats daarvan heb ik nu een lekker luierdagje thuis, ook goed :Y)

HARVEY 09-02-2009

woepsie90
Berichten: 2285
Geregistreerd: 08-12-15
Woonplaats: Isle of Man

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-03-19 17:02

Ik ben van plan wat meer kleine updates te plaatsen. Het gaat tenslotte erg vaak goed en we groeien meer de goeie kant op, leek me leuk om toch weer wat leven in dit topic te blazen :) . Ipv dat het voor de zoveelste keer goed voelt, wat vaak van korte duur was, voelt het nu al een stuk langer erg goed en ik heb zoveel meer rust in me daardoor, echt fijn om een beetje licht aan het einde vd tunnel te zien.

Ik was een week in NL en daarna was mijn man en dochter ziek (overgeven, diarree) dus ik ben pas na 10 dagen weer naar Harvey geweest. Eigenlijk had ik eergisteren een les gepland maar vanwege mn zieke gezin had ik die afgezegd. Arme jongen heeft zich denk ik hartstikke verveeld want toen ik vandaag klaar was met de stalklusjes, hij flink wat hooi op had en ik z'n hoeven had gekrabd, liep hij achter me aan richting de uitgang, klaar om wat te gaan doen :') Had het niet echt op de planning staan omdat mn dochter nog steeds ziekjes is dus wilde eigenlijk zsm naar huis. Maargoed, toch halstertje en leadrope gepakt en hij liep zonder luiheid zn schuilstal uit en het terrein op, wat normaal eeuwen duurt omdat hij eerst alles in zich op wilt nemen in stilstand :+

Onderweg naar de bak even laten grazen, ik voelde wat drukte in hem, en vaak briest hij een aantal keer als hij grazen mag :j

Afbeelding

In de bak gelijk los gegooid en daar maakte hij gretig gebruik van. Hij ging als een dolle! Rengalop, dansen, bokken, snuiven, briezen, staart op z'n rug gekruld, geweldig <3

Afbeelding

Afbeelding

Het kan alleen wel redelijk snel omslaan in nerveusiteit en niet meer in staat zijn om te denken, maar als ik stop met lopen en op mijn ademhaling ga letten, komt hij ook weer tot rust, dus ik liet het niet te lang duren en daarna hebben we samen een poosje staan kijken en luisteren naar de wereld. Hij liet zn hoofd weer zakken, kauwde wat, etc. Daarna ben ik een balkje en blokken gaan pakken terwijl hij weer ging grazen.

Afbeelding

En toen hebben we wat grondwerk gedaan. Ik gebruikte het Parelli stick to me game om een figuurtje 8 over een drafbalkje dat op de grond lag te wandelen. De ene helft liep ik dus aan de binnenkant en de andere helft liep ik aan de buitenkant. Waar ik aan de buitenkant van hem loop moest ik dus zijn voorhand met energie 'omduwen' om de bochten te kunnen maken. En waar ik aan de binnenkant loop moet hij in de bochten dus ietsje versnellen om mij bij te houden. Hele goeie oefening voor ons beide! We deden dit eerst in stap, en later deden we 1 kant in draf (de makkelijke waarbij ik binnenkant liep). Na dit figuur een paar x te hebben gedaan begon hij lekker te briezen en te doen, heerlijk! Toen namen we even pauze als beloning.

Afbeelding

Daarna balkje op de blokken gelegd zodat het een klein sprongetje werd. Toen figuurtje 8 gestopt en samen op de volte, driemaal over het lage sprongetje.
De eerste keer werd hij wel wat enthousiast in draf toen we samen op het balkje af gingen, dan gaat hij gelijk in de spring modus, krulde zijn nek, versnelde flink en tilde zichzelf beter. Super mooi natuurlijk! Maar hij moet me niet voorbij draven en het ook ontspannen kunnen dus ik corrigeerde hem lichtjes. De keren daarop gingen iets beter, maar je zag hem wel nadenken en bijna weer versnellen :):) Als hij the enthousiast springt wil hij nog wel eens een bok geven na de sprong en dat is niet zo handig als ik ernaast mee spring :+

Afbeelding

Ik vond dat hij de sessie super goed had gedaan, en dat terwijl hij vlak ervoor helemaal als de malle de bak door racede := Ik leer ook steeds beter omgaan met al zijn energie terwijl ik zelf kalm kan blijven, en de dingen die ik nu allemaal in de lessen geleerd heb zoals de patronen helpen ons heel goed!

Ik ga ook proberen wat meer met hem te werken. Ik krijg het wel steeds wat drukker met hoefklanten en ik moet ook studeren, maar ik ben op zoek naar een verzorgster en ik heb de wei poepscheppen uitbesteed, dat scheelt ook tijd :D

Tot de volgende update!

HARVEY 09-02-2009

woepsie90
Berichten: 2285
Geregistreerd: 08-12-15
Woonplaats: Isle of Man

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-03-19 14:03

Vandaag uurtje gewandeld met meneer! We hadden her en der wat kleine discussies omdat hij wat opgewonden kan worden als we andere paarden tegenkomen, maar dat waren ook weer goeie oefenmomenten :)
Morgen wss vrij en woensdag hebben we weer les.


Afbeelding

Afbeelding

HARVEY 09-02-2009

woepsie90
Berichten: 2285
Geregistreerd: 08-12-15
Woonplaats: Isle of Man

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-03-19 16:23

Plannen waren gewijzigd dus vandaag les gehad ipv morgen :D

Eerst een bepaalde grondwerk oefening opgepakt van de vorige les, ging deze keer vele malen beter! Minder reactief en meer flow, alhoewel nog genoeg punten om aan te werken, want na een aantal keer vind hij deze oefening niet leuk meer en dan gaat de rem erop, wordt hij reactief met attitude als ik vraag of hij de oefening nog een keer doet. Moesten we even doorheen en toen gestopt op een goed moment.

Daarna hoofdstel omgedaan, cap opgezet en lateral flexion vanaf de grond gechecked. Hij werd na het omdoen van hoofdstel en opzetten van mijn cap een beetje ondeugend trouwens...

Hij doet lateral flexion keurig soepel, ook als ik aan de andere kant sta dan waar ik naartoe vraag, maar hij heeft wel de neiging te happen als hij de bocht eenmaal om is (maar met oortjes naar voren :x ). Dus iets gaat er in zijn koppie nog niet helemaal goed. Volgens mijn lerares begint hij zich lekkerder/zekerder te voelen over zichzelf en komt zijn ondeugende karakter er een beetje uit, wat ze een goed teken vindt, maar ik twijfel of dat klopt. Het kan ook een vorm zijn van omgaan met whatever het is dat hij voelt en dat hoeft niet per se zijn ondeugende karakter te zijn... Misschien ongeduld/lichte stress omdat zijn hoofdstel om ging en mijn cap op en we dus gaan rijden?

Vanuit het zadel is lateral flexion waardeloos. Dus toen ik opstapte hebben we dat even overgeslagen, omdat de vorige rijles niet goed ging toen we hier mee begonnen ik wil niet iedere x argumenten zodra ik in het zadel ga. Het vooruitzicht aan rijden (voor hem) wordt dan ook niet leuk. Dus we zijn lekker gaan stappen in een figuur 8 om 2 blokken heen zodat we een doel hadden. Dat helpt ons beiden. Hij briesde halverwege even, altijd fijn. Daarna probeerde we de lateral flexion vanuit stilstand maar hij deed weer z'n nek omhoog, neus verkeerde kant op en zat muurvast! Bij de allerkleinste beweging de goeie kant op liet ik gelijk los en beloonde ik, maar ik voelde wel dat hij bijna in z'n achteruit ging.

Ik zou heel graag even erdoor heen willen met die lateral flexion vanuit zadel (en ook die vanaf de grond even beter bekijken), dat is voor mijn gevoel toch wel een basisknop die erop moet zitten zeg maar. Ik denk dat ik hiervoor even de Warwick Schiller video's weer even ga terug bekijken.

En de foto's :)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

HARVEY 09-02-2009

woepsie90
Berichten: 2285
Geregistreerd: 08-12-15
Woonplaats: Isle of Man

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-19 10:10

Wranglerbutt schreef:
woepsie90 schreef:
Ik zou heel graag even erdoor heen willen met die lateral flexion vanuit zadel (en ook die vanaf de grond even beter bekijken), dat is voor mijn gevoel toch wel een basisknop die erop moet zitten zeg maar. Ik denk dat ik hiervoor even de Warwick Schiller video's weer even ga terug bekijken.

Zoek op crabwalk in de subscripition video's - dat gaat je echt helpen met lateral flexion :j


Top, dank je wel!

HARVEY 09-02-2009

woepsie90
Berichten: 2285
Geregistreerd: 08-12-15
Woonplaats: Isle of Man

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-03-19 15:21

Na twee dagen vrij zijn heb ik vandaag meneer opgezadeld en zijn we gaan wandelen (niet rijden) :-) Er stond wel een flinke wind helaas. Rond de stal en met opzadelen super relaxed (beschermd tegen de wind) maar hij was wat heet eenmaal op het terrein vol in de wind, en bij het passeren van de minishetlanders, die vind hij echt eng :')

Hij vond wat meer dingen spannend daarna maar dat is het leven en ik was en bleef rustig, ik vroeg alleen af en toe om een oor of tempo terug (als hij te ver vooruit stapte in zijn opwinding).
Hij deed erg z’n best 8-)

Nog wat foto’s

Zo begint onze dag altijd, alle drie ontbijten met ieder een vers hooi net terwijl ik de schuilstal uitmest en andere klusjes doe. Heerlijk moment van de dag, wat een rust!
Afbeelding

Ik haeb hem vandaag ook eens goed schoon gepoetst, dat was eeuwen geleden.
Afbeelding

En nog een foto van gisteren


Afbeelding

HARVEY 09-02-2009

woepsie90
Berichten: 2285
Geregistreerd: 08-12-15
Woonplaats: Isle of Man

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-03-19 00:38

Vandaag wilde ik gaan longeren met balkjes maar toen we net de bak in gingen vroeg iemand of ze er even bij mocht, dus zowaar deelden wij de bak vandaag! Dat gebeurd nooit en Harvey vind dat dus ook nog niet vanzelfsprekend.


Afbeelding

Afbeelding

Hij was behoorlijk afgeleid en flink reactief :') Het was tenslotte een prachtige merrie dus hij dacht dat hij wel even een showtje mocht geven :+

Ik wilde dus rustig beginnen. Ik had 4 blokken neergelegd om hem in een cirkel omheen te sturen. Op elke rustige vraag van mij zoals wijzen naar links of rechts om hem vanuit stilstand op de cirkel te sturen, reageerde hij in het begin dus heel intens (als in: gelijk hard draven en hoofd gooien) want hij had enorm veel emoties vanwege het andere paard in de bak. Iedere x als hij ontplofte op een rustige vraag van mij stopte ik hem (disengage) en gaf ik ‘m even de tijd om daarover na te denken waarna we het opnieuw probeerden. Na een aantal keer corrigeren had hij in de gaten dat hij ook best op een rustig tempo kon bewegen en niet hoefde te exploderen. Ook veel beloond na een goeie poging, dus met mij relaxen in het midden van de cirkel zodat ik zijn sweet-spot werd en zijn focus niet volledig bij de merrie was

Ja ja, zowel één oor bij mij :+
Afbeelding

Uiteindelijk konden we redelijk normaal longeren in draf op beide kanten, toch gaaf!

Toen de merrie uit de bak ging moesten we alleen even opnieuw beginnen met de regels want toen was hij haar ineens kwijt en begonnen zijn emoties weer op te borrelen. We zijn overgegaan naar drafbalkjes want de cirkel werden we zat, en ik vroeg alleen maar om een normale stap of draf. Na een paar errors zoals ineens galop aanspringen vlak voor de balkjes, was hij er weer en konden we in stap en draf beide kanten normaal over de balken.

Daarna sprongetje ervan gemaakt en in stap erop af gestuurd

Afbeelding

Maar toen we in draf erop af gingen zette hij z’n turbo aan en dook eroverheen met en flinke bok erna :+ hij raakt van sprongetjes altijd wat opgewonden maar juist daarom vond ik het een goeie test. Nou was die eerste ontplofte sprong niet zo’n beste reactie dus gestopt en even laten ademen en opnieuw geprobeerd.

Uiteindelijk konden we in stap erover heen, dan rustig aandraven en vlak voor de tweede x in rustig galopje erover en na de sprong langzaam terug in draf vallen. Topper :D !!


Afbeelding


Dus lekker gewerkt én met een merrie erbij én veel geleerd samen. De lessen hebben me echt goed geholpen in mijn zelfvertrouwen en zelfs als situaties ineens veranderen naar iets wat we nog niet kennen weten we het dus op te lossen. Voor een eerste x de bak delen ging het echt geweldig!

HARVEY 09-02-2009

woepsie90
Berichten: 2285
Geregistreerd: 08-12-15
Woonplaats: Isle of Man

Re: [VOLG] Van ex-racepaard naar Natural Horsemanship

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-03-19 20:41

Dank jullie wel :o

Helaas kwam Harvey vandaag kreupel!
Ik kon geen steentjes in z’n hoeven vinden, ook geen hartslag of warmte of zwelling en ook geen drukgevoelige plekken dus ik denk dat ie gek heeft gedaan in de wei vannacht :=
Ik vond vlak daarna ook verse sporen in de wei dus dat zou het denk ik wel echt geweest zijn.

Hopelijk heeft ie alleen wat tijd nodig, ben benieuwd hoe hij morgen is.

HARVEY 09-02-2009


woepsie90
Berichten: 2285
Geregistreerd: 08-12-15
Woonplaats: Isle of Man

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-03-19 15:23

Aw lief, dank je wel :)

Helaas gaat het niet beter. Vandaag dag 3 kreupel. Ik heb vanmorgen als eerste weer eens Masterson Method toegepast bij ‘m, dat pakte goed uit hij was enorm vaak aan het likken en kauwen en uiteindelijk moest ‘ie gapen.

Ik heb daarna zn benen en hoeven bevoeld en kom niet echt zwellingen, hitte, gevoelige drukplekken vinden, ook geen hoefbevangen ‘hartslag’ en geen stenen in zn hoeven.

Hier stap en draf in beide richtingen
https://youtu.be/2KEAmbNKjFU

https://youtu.be/Sd7NNqWM1W4

https://youtu.be/Ez289qNhkXw

https://youtu.be/VyA5x88phME

Op asfalt lijkt hij iets minder kreupel.

Hij is dus al 3 dagen zo. Uit het niets. Ik vond 3 dagen geleden ook verse rensporen/remsporen in de wei. En een stalgenootje zei dat ze Harvey gister heeft zien galopperen in de wei.

Vind het zo apart!
Ik kijk het nog een paar dagen aan, bij geen of ergere verandering bel ik de DA

Dit was ook vandaag, 10min nadat ik in de bak zn stap en draf had gechecked. Hij wilde niet terug naar stal dus hoefschoenen gehaald en kleine wandeling gemaakt <3

https://youtu.be/l1SSBdwWRH0

HARVEY 09-02-2009

woepsie90
Berichten: 2285
Geregistreerd: 08-12-15
Woonplaats: Isle of Man

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-03-19 15:58

Heb Harvey vandaag weer even laten bewegen en hij is nog steeds kreupel -O-
Ik twijfel of ik hem misschien op stalrust moet zetten (niet echt op stal want die heeft hij niet, maar iig in zijn uitloop met schuilstal). Ik heb namelijk het vermoeden, aan zijn wei te zien, dat hij dagelijks nog sprintjes trekt en wild doet, ondanks zijn kreupelheid. Maar als ik hem op rust zet, zal hij daarna waarschijnlijk tijdelijk even EXTRA druk zijn in de wei en dat kan dan net alles weer verklooien.
Supplementen voor kalmte bijvoeren is lastig aangezien hij geen emmervoer krijgt. Dus dan moet ik dat weer langzaam her introduceren voordat ik supplememten of kruiden voor rust kan geven... Maar voorheen heb ik gemerkt dat deze rustgevende producten nooit zoveel effect hebben op die volbloed van mij :+ Daarnaast wil ik liever ook geen voer in zijn lijf, en alles wat erbij in zit wat niet nodig is. Op alleen hooi, met beetje gras en een vitamine liksteen en zout liksteen (en soms een tweede bak water waar zout in zit) doet hij het prima en ik vind het een fijn idee voor zijn darmgestel zoals het nu gaat.


Afbeelding


Komt ook nog bij dat hij zich vlak boven zijn oog verwond heeft, hij heeft een rechthoekig stukje huid en haar eraf geschaafd van een paar cm wijd -O- Dat is dus weer dagelijk schoonmaken en insmeren.

Ugh, volbloeden 8)7 Het is ook altijd wat :')

HARVEY 09-02-2009

woepsie90
Berichten: 2285
Geregistreerd: 08-12-15
Woonplaats: Isle of Man

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-03-19 19:21

Cera_D schreef:
Ach arm beest toch, weet je zeker dat het niet stiekem toch een hoefzweer is die nog moet uitbreken? Een paard bij ons liep ook flink kreupel voor 2 weken tot de zweer uiteindelijk openbrak, daarvoor niets te zien/te voelen aan de hoef.


Zou best kunnen maar bij de vorige hoefzweren gedraagde hij zich heel anders en dat waren twee verschillende hoefzweren (in de teen en in de zool, een diepe en ondiepe). Dat was in 1 dag pats boem op 3 benen. Dus zoals hij nu is doet me niet aan een zweer denken bij hem. Maar wie weet, kan alsnog natuurlijk!

HARVEY 09-02-2009

woepsie90
Berichten: 2285
Geregistreerd: 08-12-15
Woonplaats: Isle of Man

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-03-19 15:36

Gister heb ik zn wondje schoongedept met water en ingesmeerd met pink hoof clay, want niet alleen voor hoeven is schijnbaar haha. Vanmorgen zat het er nog steeds op, beetje hard geworden maar dat geeft niet. Je hoort het opnieuw op te smeren als het eraf komt.

Afbeelding


En ja, hij was not amused toen mijn dochter de manenkam erbij pakte :=

Morgen rustig dagje dus ik zal hem eens voor een wandeling (rechtdoor & vlak) meenemen.
Ik vermoed heel erg dat er in zijn schouder ergens een spier niet lekker zit dus ik ga de fysio er bijhalen.
Nou heb ik 9 april ook de tandarts voor Harvey, dit gebeurt altijd zonder verdoving, terwijl hij in zijn uitloop staat. Hoewel hij erg braaf blijft staat er uiteraard wat stress op zijn lijf tijdens de behandeling. Wat is nou wijsheid, de fysio voor of na de tandarts boeken? Dus snel de fysio erbij en daarna de tandarts, of lang wachten op de fysio omdat de tandarts eerst moet komen...

HARVEY 09-02-2009

woepsie90
Berichten: 2285
Geregistreerd: 08-12-15
Woonplaats: Isle of Man

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-03-19 16:11

xyzutu2 schreef:
Ik doe altijd zoveel mogelijk eerst de tandarts en dan pas de osteo, maar bij acute problemen kan dat natuurlijk niet altijd. Tandarts gebeurt hier trouwens wel altijd verdoofd, en de osteo heeft als richtlijn dat er altijd een week tussen tandarts en osteo/fysio moet zitten omdat de kaak eerst moet kunnen settelen in de nieuwe stand. Het paardje dat ik nu train had dus afdelopen maandag de tandarts en morgen komt de osteo, eens kijken wat die ervan vindt.
Mijn osteo (ook dierenarts) kan trouwens niet goed behandelen als het paard kreupel is omdat een kreupel dier zijn scheefheid en stijfheid nodig heeft om te kunnen blijven functioneren met die blessure. Een kreupel paard wordt door haar dan ook maar heel minimaal losgemaakt. Als alle problemen bij jullie vanuit die schouderspier komt dan is loskneden natuurlijk erg wenselijk, maar als hij kreupel is vanuit bijvoorbeeld zijn hoef of onderbeen en daarnaast een stijve schouder heeft, dan is het ook mogelijk dat die stijve schouder het gevolg is van leven met een blessure en dan mag die stijve schouder niet zomaar losgemaakt worden als de blessure daaronder blijft bestaan, want dan haal je zijn coping mechanisme weg.
Lastig hoor! :(:)


Dank je wel, helemaal duidelijk! Je maakt het er niet makkelijker op haha :+

Het is zeker lastig. Maar omdat ik NUL tekenen in zijn onderbenen en hoeven kan vinden, maar dan ook echt niks, heb ik het vermoeden dat het hoger zit. Het is jammer dat we in mijn studie nog niet de 'limb-lameness' hoofdstukken erbij hebben gepakt, die staan op het schema voor mei haha :=
We zijn nu druk met de pezen, spieren en ligaments, en daar worden af en toe wel peesblessures genoemd maar ze gaan er niet diep op in qua oorzaak, behandeling etc. Dat behandelen we pas na de anatomie, in mei dus.

Een peesblessure zou toch iets van een uiterlijk kenmerk moeten geven, zwelling, hitte, etc? En een probleem in de hoef ook, al is het maar een warme plek. Hij heeft wel eens een x een dikke steen in zijn straalgroeve gehad en liep daarna 2 dagen kreupel van de gevoeligheid maar toen was het ook weer over. Bij hoefzweren staat hij pats boem stil op drie benen. Ik heb hem nog nooit eerder zoveel dagen onveranderd kreupel zien draven EN terwijl nog lekker wandelen, en galopperen in de wei >;)

Ik heb mijn fysio een berichtje gestuurd en ook het filmpje van zijn draf. Eens zien wat hij adviseerd.

HARVEY 09-02-2009

woepsie90
Berichten: 2285
Geregistreerd: 08-12-15
Woonplaats: Isle of Man

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-04-19 17:30

Vandaag is het een week geleden dat ik hem kreupel zag dus dierenarts is gebeld! Waarschijnlijk komen ze morgenmiddag, anders overmorgen.

Even wezen wandelen vanmiddag.

Weg van stal, op naar het wandelpad:


Afbeelding

Terugweg richting stal


Afbeelding

Ik heb het gefilmd en echt, z’n blikken van stal weg zijn een stuk vrolijker dan die terug richting stal :=

(Hij heeft niet echt een stal, eerder een schuilstal en met uitloop waar altijd hooi is, maar dat terzijde)

We hebben lekker kriskras gewandeld over het grote terrein, allerlei paadjes genomen. Hij bokte zelfs een keer toen hij zelf op een iets verhoogde grasbank ging lopen en vervolgens terug naar beneden gleed :') heb ‘m nog nooit zo rustig en soepel een bok zien geven!

Na de wandeling over het stalterrein waarbij we allerlei spannende dingen hebben gezien (volgens hem) en andere paarden tegenkwamen, hebben we even heen en weer gestapt op een recht geasfalteerd pad om de indrukken eruit te lopen. Hij brieste al gauw even lekker en daarna heb ik dus hem gefilmd waarbij hij nogal chagrijnig keek als we richting stal liepen en vrolijker toen we omdraaiden en hetzelfde stuk maar dan weg van stal liepen :')

Het is me d’r eentje

HARVEY 09-02-2009

woepsie90
Berichten: 2285
Geregistreerd: 08-12-15
Woonplaats: Isle of Man

Re: [VOLG] Van ex-racepaard naar Natural Horsemanship

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-04-19 19:38

Ik zag het ook ja. Het is natuurlijk een moment opname maar wel toevallig in beide screenshots inderdaad. Ik ben ook erg benieuwd naar morgen!

HARVEY 09-02-2009

woepsie90
Berichten: 2285
Geregistreerd: 08-12-15
Woonplaats: Isle of Man

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-04-19 14:49

DA denkt suspensory (check) ligament sprain (weet NL woord even niet) rechtsvoor -O- Toch een heel klein stukje zwelling gevonden, halvewege de cannonbone. Als hij opbouwend druk uitoefende trok Harvey zn been weg. Om te checken deed hij dat ook linksvoor en daar was veel minder reactie van Harvey.

2 weken pijnstilling/ontstekingremmer, en kalmerend poedertje zodat hij hopelijk geen rare dingen meer doet in de wei.
Hij krijgt de medicijnen alleen in de ochtend zodat hij ‘s avonds/nachts in de wei de ongemakken weer voelt en zn gedrag daar dan op aanpast. Overdag 10 uurtjes op de uitloop met schuilstal. En 2 weken met rust laten dus geen wandelingen / training oid.

Over 2 weken komt de DA weer en kijken we hoe het gaat.

oliebol zeg!

DA zei dat hij niet denkt dat er iets gescheurd is oid, het ziet er heel mild uit.
Nadat ik even op internet heb gekeken ben ik alleen wel helemaal in de war, aangezien het meeste niet overeenkomt met wat de DA net allemaal zei :oo

We gaan het wel meemaken...

Afbeelding

HARVEY 09-02-2009

woepsie90
Berichten: 2285
Geregistreerd: 08-12-15
Woonplaats: Isle of Man

Re: [VOLG] Van ex-racepaard naar Natural Horsemanship

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-04-19 22:23

Ja ik denk het :) en de suspensory is of de tussenpees of de strekpees.

HARVEY 09-02-2009


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Femek2902 en 1 bezoeker