Vertrouwen mini shetlander

Moderators: Pistasche, C_arola, Dyonne, Apple, Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
BillyYasmine
Berichten: 31
Geregistreerd: 03-04-19

Vertrouwen mini shetlander

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-04-19 21:12

Hallo allemaal!

Ik heb sinds 3 dagen een mini shetlander ruintje van 80 cm groot en heb hieromtrent enkele vragen.
De eerste dag was best heftig, hij staat samen met een merrie en ruin paard en de merrie heeft best vies gedaan naar hem. We zijn nu dag 3 en vandaag stonden ze allemaal samen te grazen, hij was zelfs aan het groomen met de ruin. Sinds vandaag worden de paarden ook terug +/- een halfuurtje gereden en geeft het kort afscheiden van elkaar geen problemen.

Nu is er heel veel dat op de planning staat: grondwerk (met de "follow me" oefeningen en target (en nadien clicker) training te beginnen), maar ook longeren en wandelingen aan de hand in de buitenlucht staat op de planning. Wandelingen in de buitenlucht kent hij, hij is dan ook bomproof hierin, longeren daarentegen heeft hij nog nooit gedaan ondanks hij reeds 11 jaar is.

Ik zou hem graag voldoende beweging geven aangezien shetlanders snel de neiging hebben te dik te worden en hij 24/7 op een weide staat, maar ik heb het gevoel dat het aanleren van longeerwerk minder een band schept dan bijvoorbeeld een "simpele" targettraining. Gaan mijn vertrouwensoefeningen de mist in gaan wanneer ik hem begin te longeren?

- Zou ik dan toch beginnen met longeerwerk alvorens ik aan al de rest begin (ik begrijp dat wandelingen in het verkeer meer vertrouwen vereist)?
- Hoe lang kan ik hem best laten wennen aan zijn nieuwe omgeving en nieuw gezelschap vooraleer ik met hem begin te werken?

KORTOM: Met welke (grondwerk) training begin je het beste bij een shetlander wanneer hij voordien enkel gebruikt werd als gezelschap voor de grotere paarden? Dit zowel voor zijn lijntje als voor vertrouwen.

Het is alleszins een schat die nu al zelf afkomt in de weide :)BillyYasmine
Berichten: 31
Geregistreerd: 03-04-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-04-19 09:38

Wij doen inderdaad aan strookbegrazing ;) voor de introductie hebben we ze tijdelijk wél op een vol stuk gezet zodat ze niet non stop met elkaar bezig zijn, maar ook samen kunnen grazen en hiermee oké zijn. Ondertussen staan ze terug op strookbegrazing, maar ik ben van mening dat een shetlander evenveel waard is als een paard en dus evenveel fysieke als mentale oefeningen “nodig heeft” :) ik wou graag weten met welke oefeningen ik hiermee begin aangezien hij nooit heeft moeten werken, kan ook dat er geen logische volgorde is en het niet uitmaakt.

Ik ben wel degelijk op zoek naar serieuze grondwerklessen, maar heb voorlopig nog niemand gevonden die in mijn buurt woont en waar ik ook geen fortuin aan kwijt ben. Maar dit staat zeker op de planning. Ik ben ervan overtuigd dat hier voldoende mensen met kennis van grondwerk aanwezig zijn die mogelijks een andere visie hebben dan 1 persoon & was dus op zoek naar meerdere ervaringen om zo zelf de beste keuze te kunnen maken om mee te starten (target, clicker, longe, parelli, schriktraining...)

BillyYasmine
Berichten: 31
Geregistreerd: 03-04-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-04-19 10:23

Onali schreef:
Je kan nu al gewoon met de basisdingen gaan beginnen.

Uit de wei halen, poetsen, stukje lopen over het erf.

Lijkt misschien niks maar zo leren jullie elkaar kennen.
Is zijn aandacht bij jou en niet bij de kudde, loopt hij braaf mee, staat hij netjes stil als je dat van hem vraagt enz.

Van daaruit kan je verder uitbreiden naar longeren ed.


Wandelingen stonden ook zeker op de planning, lijkt me zelfs ontzettend leuk aangezien ik zelf ook graag wandel, ik heb alleen bang dat het volledig uit het zicht verdwijnen misschien de “kudde” gaat verstoren wanneer ik hem er terug tussen zet aangezien ze nog niet 100% “uitgevecht” zijn, maar volgens jouw is dat helemaal geen probleem dan? :) lijkt me inderdaad goed om vertrouwen te krijgen in elkaar !


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 bezoekers