Bokt.nl • hulp over scheren en dekens
Pagina 1 van de 1

hulp over scheren en dekens

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-11-16 19:47
door Paardenpret
Sorry! Wanneer verkeerd.


Ik heb werkelijk geen ervaring met scheren en dekens.

Ik heb lang getwijfeld of ik mijn shetlander moest gaan scheren of niet. Uiteindelijk na veel wikken en wegen besloten te scheren. Omdat hij erg last heeft van zijn huid, en dit ook op aanraden van DA beter is.
Nu heb ik voor alle zekerheid iemand ingehuurd om te scheren, en laat ik hem geheel kaal scheren, op zijn benen na. (Mijn logica: Daar zit geen deken)

Nu moet ik nog dekens hebben. Maar welke? Hoeveel grams? welk merk? welke winkel?
Hij staat in principe op stal op vlas, waar het ook best fris kan zijn maar geen wind staat natuurlijk, en hij mag wel regelmatig naar buiten met soortgenoten ravotten.

Alle tips zijn welkom want HELP haha. Het is een shetlander van 90cm.

Re: hulp over scheren en dekens

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-11-16 20:00
door cinniz123
Ik heb voor die van mij van 95cm de nika dekens die zijn ook waterdicht.
Heb er in al die jaren 1 gehad die door lekte verder nooit problemen mee en niet duur.
Hoeveel gram op stal kan ik je niet adviseren mijne staat buiten.

Re: hulp over scheren en dekens

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-11-16 20:17
door chamion
max 300 grams hebben wij hier op stal. En dat is eigenlijk voldoende. Alleen de koukleumen op stal krijgen bij flinke vorst (-5 of lager) een zweetdeken of dunne staldeken eronder.
De 300 grams gebruiken we ook buiten. Soms gebruiken we een regen deken (ongevoerd) over de winterdeken bij heel vochtig en winderig weer (en ze vrij zijn en dus afhankelijk van hun beweging van de paddock) anders komen ze meerdere keren op de molen naast hun beweging (les of longeren)

Re: hulp over scheren en dekens

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-11-16 20:37
door Paardenpret
Ik zit dus te denken aan een waterdichte deken van 200gr. Voor overal, zowel buiten als binnen. Is dat aan te raden? En waar kan je dan een betaalbare deken halen?

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-11-16 20:47
door Sanniej_
Ik heb zelf de luxe dat mijn shet nog het oude model van bucas past dat is een all in deken geschikt voor +10 tot -10 ideaal.
Ik zou kijken naar een deken idd gevoerd 200 gram bijv. En dan nog een ongevoerde regendeken plus 100 grams staldeken voor als het warmer wordt of als ze het onder de 200 gr koud krijgt kun je die 100 gr er extra onder leggen.

Nika is een fijn merk toen ik nog niet wist of mijn shet de bucas zou passen (lag normaal op mijn a welsh) wilde ik ook het liefste nika aanschaffen.

Zelf wissel ik als het echt weer warmer wordt de bucas dekens om voor een staldeken met ongevoerde regendeken. Later alleen zomerdeken met evt regendeken en uiteindelijk terug naar niks ;)

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-11-16 08:15
door Koper
Mijn logica: onder zijn buik zit ook geen deken ;)

Voor mijn shetlandpony heb ik een ongevoerde deken van Rhino. Wát een fantastisch ding is dat! Rhino is van Horseware, die hebben een systeem waarbij je met laagjes kunt werken. Ze hebben onderdekens die gemaakt zijn voor onder de buitendeken. Die onderdekens zijn er in verschillende diktes. Zo meteen ga ik naar de wei om de onderdeken onder haar deken uit te halen, heel handig. De deken ademt ook heel goede (veel beter dan Nika), ik kan mijn pony nat onder de deken zetten en de volgende dag is ze droog.

Mijn pony is niet geschoren maar ze heeft het wel gauw koud (ze is 26, heeft een verminderde weerstand ivm cushing en tot haar 24e heeft ze 's nachts altijd binnen gestaan terwijl ze nu dag en nacht buiten blijft). Haar deken is een investering geweest, maar wel eentje die jaren en jaren mee gaat. Hij is goed waterdicht en het enige nadeel eraan zijn de truttige ruitjes in de stof. Eigenlijk ben je net te laat met dekens kopen, begin oktober zijn ze overal in de aanbieding. Misschien dat je ergens eentje tweedehands kunt krijgen? Al is dat wel lastig in shetlandmaten.

Re: hulp over scheren en dekens

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-11-16 08:26
door pien_2010
In het centrale topic [SV] [Centraal] Alle vragen over scheren zitten veel bokkers met kennis rondom dekens. Daar kun je jouw vraag beter stellen. Daarom hier een slotje.