2 jarige heeft het koud en nog geen wintervacht, wat nu?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
Kabayo

Berichten: 13890
Geregistreerd: 30-05-12
Woonplaats: Fryslân

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-18 06:43

Mijn pony's stonden ook een keer te trillen van de kou en ik dacht ook. Ach jongens, goed voor de weerstand. Genoeg ruwvoer en klaar.

Maar had daarna wel een week lang spierbevangen pony's. Sindsdien luister ik naar het paard en negeer het niet als het je zorg nodig heeft . Een paard laten verrekken in de kou valt immers onder verwaarlozing. Mijn twenter had op die manier vorig jaar ook een deken op.

Schrik ervan dat veel bokkers maar denken "ach je bent niet van suiker. Succes met je weerstand!" Je doet zelf de kachel toch ook hoger, extra trui als je het koud hebt??

If pretty is all you have, ugly is all you are...
[KS-MK] Zilver werkt aan een nieuw wonder!


Christiene
Berichten: 7715
Geregistreerd: 18-11-04

Re: 2 jarige heeft het koud en nog geen wintervacht, wat nu?

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-18 07:57

Het probleem is er ook vaak in combinatie met langdurige regen en wind. En lage temperatuur.
Dat kan zelfs in de zomer.

Ze staan nou eenmaal niet in de natuur dus dan moet er in veel gevallen een deken op (of iets dergelijks aangepast worden in sommige gevallen).

In de natuur kunnen ze zelf ergens heen lopen overleven en overleven alleen de sterkste dieren het. En ze staan in hun eigen omgeving wat het ras gewend is en voor is ""ontworpen"". Warm klimaat of kou ect. Nederland is in de winter nat.

The end

enjoymyhorse
Berichten: 757
Geregistreerd: 26-04-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-18 08:12

Daarom ga ik ook aan geef ruwvoer in de schuilstal, dan drogen ze daar op.
En ze leren daarmee ook zelf dat ze daar uit de wind staan en het daar goed is.
Dat vind ik persoonlijk echt een veel betere manier dan een deken op gaan gooien bij enter en twenters.

Want nu is het nog relatief warm, maar is het kouder weer krijgen ze bij alleen een regendeken hun haren niet meer overeind en juist erg koud.
En dat is wel het advies dat vaak gegeven word. Regendekentje.
Je zult dan echt richting de winterdekens moeten gaan.

Zelf heb ik dat bij mijn jonge paarden nog nooit gedaan.
Wel altijd een goede droge windvrije schuilstal gehad met altijd hooi.
En hier hebben nog nooit bibberende paarden gestaan.

Lusitana schreef:
enjoymyhorse schreef:
Dan zeg je eigenlijk hetzelfde als ik. :)
Ik werk in de zorg, kom heel wat virussen tegen, maar ben zelden verkouden of zelden buikgriep.
Toen ik nog niet in de zorg werkte had ik dat juist vaker.

Ik denk dat alles vermijden ons niet sterker maakt. Meteen een deken op gooien ook niet.

Weerstand kun je opbouwen door veel in contact te komen met waar je weerstand tegen op wilt bouwen.
Koude lijden is geen weerstand opbouwen tegen een virus ofzo.
Een frisse neus halen is heel gezond en goed voor de weerstand, maar daarbij moeten we zelf wel warm blijven.


Een paard dat bibbert, valt af. Magere paarden hebben sneller uitbraken van bacteria die normaal geen problemen veroorzaken maar zorgen voor bv rainrot, zijn vatbaarder voor luizen en hoest om maar wat te noemen. Daarbij kunnen ze zich niet warm houden...

Om nu te voorkomen dat het in een neerwaartse spiraal komt van nog magerder worden en dus nog vatbaarder kun je gewoon zorgen dat het bibberen stopt waardoor de energie die daar voor nodig is gewoon weer in andere processen gestopt kan worden, waardoor het weer in z´n geheel vooruit gaat.
Je wilt ten slotte ook dat een jong paard gewoon groeit.


Het is niet zo dat je altijd dekens moet gaan aan zitten raden, maar je hoeft ze ook niet altijd stellig af te raden.
Je kunt gewoon naar het individuele paard en de omstandigheden kijken.
Het gaat hier om een paard in de groei dat bibbert. Dat is allemaal energie die het beter kan besteden aan groot en sterk worden.
Overigens moet er ten allertijde vooral gezorgd worden voor onbeperkt ruwvoer en een plek om te schuilen. Dat is het beste wapen tegen het koud krijgen.
Maar als dat op zich niet voldoende is, waarom niet helpen met een dek om een paard een betere kans te geven?

ElCamino

Berichten: 8929
Geregistreerd: 01-03-05
Woonplaats: Naarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-18 08:28

Ieder paard is anders en ieder paard reageert anders.
Mensen moet gewoon goed naar hun paard kijken en daarop reageren.

Wel blijft het zo dat veulens, enters, twenters in mijn optiek in de opfok géén dekens nodig hebben.
Bij een volwassen paard ligt het óók aan de condities waarin het dier gehouden wordt. Er moet wel gewoon ruwvoer zijn om de motor aan de praat te houden.

Mijn paard is 30, werd vroeger toen ik nog shows reed 3xper jaar geschoren en kreeg de nodige dekens op. Nu doen we alleen bos hobbelen en staat hij van 9 tot 5 op de wei:Zonder deken en krijgt al mega-vacht. hij bibbert ook niet om op te warmen

Straks staan ze 2 uurtjes in de paddock en ik rij en de binnenbak als het donker is, hij is met 20 minuten zeiknat, stap hem op adem en laat hem buiten even rollen. Zet hem dan gewoon nat weg, hij wordt daar NIET ziek van, door de capillaire werking van de vacht.
Een commentaar dat je krijgt.... pfffff

Wel denk ik dat veel eigenaren hun dier vermenselijken, daar moet je voor waken!

Sclimpre
Berichten: 4101
Geregistreerd: 01-06-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-18 08:46

connie64 schreef:
sclimpre, waarom een paard weer vermenselijken?

wij hebben toch geen vacht zoals een paard?
wij liggen s avonds in een bed, een paard toch ook niet?

Je zoekt het veel te ver. Er valt niets aan te vermenselijken, rillen is een natuurlijk proces bij een warmbloedig dier op het moment dat de lichaamstemperatuur te veel dreigt te dalen. Dat werkt bij een paard net hetzelfde als bij de mens.
Zowel paard als mens hebben een isolatielaagje tussen hun huid en de buitenwereld. Bij een paard is dat een vacht, bij de mens kledij. Als bv dat laagje doornat wordt isoleert het niet meer, komt daar nog wind bij koelt de huid snel af. Dat zijn de wetten van de fysica, ook weer hetzelfde bij paard en mens.
Verschil tussen paard en mens is dat een paard groter is, en meer inhoud heeft tov oppervlak. Kan dus beter tegen de kou, reden te meer om het rillen, wat een noodmaatregel van het lichaam is, serieus te nemen.
Dus op het moment zelf zorgen dat het paard zo snel mogelijk droog en beschut staat en kan opwarmen. En dan voor op langere termijn proberen te weten te komen waarom je paard het plots zo koud had.
Dat heeft niets te maken met vermenselijken, wel met verantwoording tov het dier waarvoor je verondersteld wordt te zorgen.

superpony
Berichten: 25398
Geregistreerd: 25-02-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-18 14:24

mooney schreef:
Superpony ik vind het vervelend dat je zo gegeneraliseerd. Fijn dat jouw quarters zonder kunnen en dat jij het niet koud vindt. Maar dat is gewoon niet de absolute waarheid.

Mijn pony is niet gezond, maar zijn kwaaltjes zouden zijn thermoregulatie niet in de weg moeten staan. Hij wordt zelden gepoetst, heeft genoeg te eten en beschikking tot een schuilplek.
Het ras is echter van nature niet gemaakt voor een klimaat met veel regen. Hij lijkt dus echt wat te missen in zijn vacht/huid opbouw wat het niet waterafstotend maakt. En met water recht op je huid krijg je het toch behoorlijk snel koud.

Dus om alles gelijk af te doen als mismanagement of vermenselijking vind ik naar. Ja, waarschijnlijk kan zo'n 80-90% van de gezonde paarden zonder deken met goed management (hier staat 2/3e zonder deken). Maar die 20-10% verdienen ook de zorg die ze nodig hebben zonder gemuts over vertroetelen en uiterlijke schijn.


Welk ras?

Ik heb ook een shetlander en New Forest. De quarters geef ik als voorbeeld, omdat die juist een hele dunne strakke vacht hebben. De zoon van 19 heeft nog nooit zonder deken gestaan, kon vorig jaar niet door disbalans en nu gaat het prima.

Wat je zegt is gewoon absoluut niet waar. Ik werk al zolang in de paarden en kom echt heel veel tegen. Maar het is altijd een probleem gemaakt door mensen. Dat mensen het niet weten, niet zien of wat dan ook, snap ik. Maar het zijn vooral smoesjes voor de mens zelf.

Mijn merrie is 25 en heb ik a jaren verwaarlozing toen zij 20 was ook niet direct zonder gezet. Dan moet je eerst zorgen voor een gezond paard. Maar heel veel paarden zijn niet zo gezond als ze er aan de buitenkant uit zien.
Paarden zijn sterk en blijven lang doorlopen, glimmen en braaf. Maar de verborgen gebreken zijn vaker aanwezig dan men denkt.

Onze paarden kunnen ook schuilen en mogen dat ook. Maar nu gaan paarden weer 10/12/18/20 uur op stal. Zolang zal een paard zelf nooit op stal gaan staan.

Als ik ze morgen op stal moet zetten, ze alleen een postzegel paddockje hebben waar ze amper op kunnen bewegen en veel te weinig goed ruwvoer krijgen per etmaal, zal ik het ook anders doen, want dan verstoor ik de hele boel.

En ik vind een deken prima als die nodig is of mensen daarvoor kiezen. Maar men moet niet eerst zelf alle problemen veroorzaken en daarna smoesjes gaan verzinnen waarom het nodig is.

Gulpje

Berichten: 8071
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: In Uranus

Re: 2 jarige heeft het koud en nog geen wintervacht, wat nu?

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-18 14:35

Onze 28-jarige staat in de regen ook soms enorm te rillen. In haar geval weten we dat ze het dan echt heel koud heeft. Twee jaar geleden stond ze er ook zo bij, de volgende dag had ze flinke koorts. Nu zorgen we ervoor dat ze korter buiten staat als t regent en daarna lekker opwarmen op stal met slobber en heel veel hooi/voordroog. Ik zal het dus zeer zeker niet afdoen als onschuldig opwarmen, ze kunnen er écht naar van zijn!

The nights are long, but the years are short when you're alive

[ITP] Ode aan onze bijna 25-jarige Daisy

mooneyJarig

Berichten: 7772
Geregistreerd: 07-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-18 14:56

superpony schreef:
mooney schreef:
Superpony ik vind het vervelend dat je zo gegeneraliseerd. Fijn dat jouw quarters zonder kunnen en dat jij het niet koud vindt. Maar dat is gewoon niet de absolute waarheid.

Mijn pony is niet gezond, maar zijn kwaaltjes zouden zijn thermoregulatie niet in de weg moeten staan. Hij wordt zelden gepoetst, heeft genoeg te eten en beschikking tot een schuilplek.
Het ras is echter van nature niet gemaakt voor een klimaat met veel regen. Hij lijkt dus echt wat te missen in zijn vacht/huid opbouw wat het niet waterafstotend maakt. En met water recht op je huid krijg je het toch behoorlijk snel koud.

Dus om alles gelijk af te doen als mismanagement of vermenselijking vind ik naar. Ja, waarschijnlijk kan zo'n 80-90% van de gezonde paarden zonder deken met goed management (hier staat 2/3e zonder deken). Maar die 20-10% verdienen ook de zorg die ze nodig hebben zonder gemuts over vertroetelen en uiterlijke schijn.


Welk ras?

Ik heb ook een shetlander en New Forest. De quarters geef ik als voorbeeld, omdat die juist een hele dunne strakke vacht hebben. De zoon van 19 heeft nog nooit zonder deken gestaan, kon vorig jaar niet door disbalans en nu gaat het prima.

Wat je zegt is gewoon absoluut niet waar. Ik werk al zolang in de paarden en kom echt heel veel tegen. Maar het is altijd een probleem gemaakt door mensen. Dat mensen het niet weten, niet zien of wat dan ook, snap ik. Maar het zijn vooral smoesjes voor de mens zelf.

Mijn merrie is 25 en heb ik a jaren verwaarlozing toen zij 20 was ook niet direct zonder gezet. Dan moet je eerst zorgen voor een gezond paard. Maar heel veel paarden zijn niet zo gezond als ze er aan de buitenkant uit zien.
Paarden zijn sterk en blijven lang doorlopen, glimmen en braaf. Maar de verborgen gebreken zijn vaker aanwezig dan men denkt.

Onze paarden kunnen ook schuilen en mogen dat ook. Maar nu gaan paarden weer 10/12/18/20 uur op stal. Zolang zal een paard zelf nooit op stal gaan staan.

Als ik ze morgen op stal moet zetten, ze alleen een postzegel paddockje hebben waar ze amper op kunnen bewegen en veel te weinig goed ruwvoer krijgen per etmaal, zal ik het ook anders doen, want dan verstoor ik de hele boel.

En ik vind een deken prima als die nodig is of mensen daarvoor kiezen. Maar men moet niet eerst zelf alle problemen veroorzaken en daarna smoesjes gaan verzinnen waarom het nodig is.

Dus omdat jij ze niet bent tegen gekomen is mijn verhaal niet waar. Er zijn ook mensen die hun hele leven alleen maar witte zwanen hebben gezien, dat betekent niet dat er geen zwarte zwanen bestaan ;) .

Het is een Arabisch volbloed, dus kan goed tegen hitte en droge kou. Maar hoor van meer mensen dat een deel van het ras moeite heeft met regen, lijkt echt iets in de vacht te missen.

Hier kunnen ze ook schuilen met onder de overkapping onbeperkt hooi, hebben ze de toegang tot steen, droog zand en wei. 0.8 hectare in totaal, niet echt een postzegel ;) . Staat 8 maanden 24/7 buiten, de rest stond de stal s nachts open maar kon hij eruit lopen. De rest (en hij nu ook) staat die 4maanden 8 uur op stal s nachts, kunnen wel zonder deken.

Lijkt toch redelijk wat op jouw ideaal plaatje ;) wat trouwens ook niet ideaal is voor elk paard. Kijk naar het individu, niet naar jouw idee van het gemiddelde paard


Gulpje

Berichten: 8071
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: In Uranus

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-18 15:39

Citaat:
Het is een Arabisch volbloed, dus kan goed tegen hitte en droge kou. Maar hoor van meer mensen dat een deel van het ras moeite heeft met regen, lijkt echt iets in de vacht te missen.


Dat is die van ons ook voor 3kwart, ik ken geen ander merk paarden die er zo 'snel' last van hebben als zij!

The nights are long, but the years are short when you're alive

[ITP] Ode aan onze bijna 25-jarige Daisy

anjali
Berichten: 15042
Geregistreerd: 25-07-15

Re: 2 jarige heeft het koud en nog geen wintervacht, wat nu?

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-18 16:02

Ik heb een roodschimmel-bonte Welshkruising gehad,diens vacht was heel zacht en pluizig en absoluut niet waterdicht.Het trok er eerder in. Die wou zelf op stal blijven als het regende.


superpony
Berichten: 25398
Geregistreerd: 25-02-05

Re: 2 jarige heeft het koud en nog geen wintervacht, wat nu?

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-18 23:39

Mooney, ik heb het niet over 2 of 3 paardjes, ik heb het over studies en heel veel ervaringen delen met zeer kundige en ervaren mensen. Ik heb niet 5 jaar paarden ervaring van een lesje op een manege....

Ras maakt in Nederland niks uit. in Nederland is het echt nooit te koud voor een paard.

Als voorbeeld; Paarden in de oostvaardersplassen stonden zonder eten, zonder nog enkele beschutting over en die zijn niet allemaal overleden daaraan. Brood en broodmager zonder eten, overleefden vele nog de winter.

Onze gehouden paarden zijn allemaal moddervet, zelfs de magere.

Als mensen blijven volhouden dat er niks mis is met paarden die zich nu al niet warm kunnen houden, dan is dat goed aangeleerd door vele commerciele bedrijven die daar dik aan verdienen.

Nogmaals, als je een paard verkeerd houdt, en nog erger! verkeer voert, is de darmflora verstoord en wordt het al heel lastig voor een paard om zichzelf warm te houden. HOe langer dat duurt, hoe erger dat wordt. Het kan lang duren voor een paard dat wel weer kan.

Niet waterdicht komt door wassen en chemische middelen zoals glansspray etc.

Ik vind het helemaal niet erg. Heb jaren wedstrijden gereden en alle dekens gebruikt, alle middeltjes om ze te poetsen en te laten glimmen. Heb nog steeds een schuur vol dekens klaarliggen voor nood ( dus ziekte en dergelijke ). Maar mensen moeten ophouden met smoesjes.
Een deken bij een gezond(!) paard leg je voor jezelf op, niet voor het paard.

mooneyJarig

Berichten: 7772
Geregistreerd: 07-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-18 06:48

Ik zou zeggen kom maar op met die wetenschappelijke studies. Juist als je kennis hebt over de wetenschap zou je niet overtuigd moeten zijn van een absolute waarheid, er zijn altijd outliers. Maar ik heb mijn master gespecialiseerd op gedrag en aanpassingsvermogen vast bij een pakje boter gekregen ;) .
Ik heb het trouwens niet over overleven, maar over leven binnen een bepaalde standaard die hoort bij domesticatie. Ik hoop niet dat de gemiddelde paardenhouder de standaard van de ovp aanhoudt als kwaliteit van management.

Even vanuit paarden gekeken. Deze studie werd gedaan om het leergedrag te bestuderen, maar heeft als extra bevinding dat veel paarden het zelf prettig vinden om met regenachtig, winderig, fris weer een deken op te hebben.
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 9116302192

Nogmaals, ik zeg niet dat iedereen een deken op moet gooien. Wel dat je naar het individuele paard moet kijken.
Maar ik krijg het idee dat jouw bubbel erg sterk is, dus dit zal mijn laatste post zijn. TS heeft voldoende meningen gezien om een plan van aanpak voor zichzelf te gaan maken.


Furrow

Berichten: 3615
Geregistreerd: 07-01-14

Re: 2 jarige heeft het koud en nog geen wintervacht, wat nu?

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-18 07:59

Wel grappig dat het niks zegt over ze moeten sterk worden, gewoon individueel zien naar de paarden.

Amado
Berichten: 1327
Geregistreerd: 22-01-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-18 08:29

http://www.paardnatuurlijk.nl/weetjes/dekens.htm

Zeker nuttig om eens door te lezen :)

Paarden voelen zich over het algemeen het fijnst tussen de 10 en -5 graden! Rillen is een natuurliji proces om meer wintervacht aan te maken en zichzelf warm te maken/houden

Amado <3 samen sinds 02-10-2015

Sclimpre
Berichten: 4101
Geregistreerd: 01-06-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-18 08:39

superpony schreef:
Ras maakt in Nederland niks uit. in Nederland is het echt nooit te koud voor een paard.

Nat en winderig, net na een warme zomer, is veel moeilijker voor paarden dan droge kou.

Shadow0

Berichten: 43495
Geregistreerd: 04-06-04
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-18 08:46

superpony schreef:
in Nederland is het echt nooit te koud voor een paard.


'Nooit' is een woord dat het meestal niet zo goed doet als je het ook over individuele paarden en individuele situaties hebt.

Sclimpre
Berichten: 4101
Geregistreerd: 01-06-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-18 09:10

Amado schreef:
http://www.paardnatuurlijk.nl/weetjes/dekens.htm

Zeker nuttig om eens door te lezen :)

Paarden voelen zich over het algemeen het fijnst tussen de 10 en -5 graden! Rillen is een natuurliji proces om meer wintervacht aan te maken en zichzelf warm te maken/houden

Nuttig om door te lezen wel, maar niet om zomaar als waarheid aan te nemen. Jammer dat ze geen duidelijke bronnen geven.
Rillen is zeker een natuurlijk proces om het warm te krijgen, maar het is een noodmaatregel.
Niet alles wat een natuurlijk proces is wil je ook laten gebeuren. Ziek worden is nl ook een natuurlijk proces.
Het gevaar is dat paarden gaan verwaarloosd worden onder het mom van 'het is een natuurlijk proces'
En wintervacht krijgen ze ook wel zonder te rillen :)

kamsel
Berichten: 3410
Geregistreerd: 12-07-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-18 09:12

Amado schreef:
http://www.paardnatuurlijk.nl/weetjes/dekens.htm

Zeker nuttig om eens door te lezen :)

Paarden voelen zich over het algemeen het fijnst tussen de 10 en -5 graden! Rillen is een natuurliji proces om meer wintervacht aan te maken en zichzelf warm te maken/houden


Rillen is een reactie van het lichaam om op temperatuur te komen. Het betekent niet meer en niet minder dan dat het verdere afkoeling probeert te voorkomen.
Inderdaad heel natuurlijk, maar dat is Jacobs Kruiskruid ook en toch voeren we het niet :+

Het is juist nu heel lastig voor de paarden omdat het lang warm droog weer is geweest en het ineens EN koud EN nat EN er behoorlijk wat wind staat. Daar zijn ze nog niet op ingesteld, het ene paard heeft daar meer moeite mee dan het andere.
Het staat ook compleet los van wel of niet de hele winter een deken op.
Ik vind het echt bizar dat mensen dat niet snappen en zich af vragen wat er 'in de winter dan wel niet op moet'..

Oh Sclimpre, bijna tegelijk.

verootjoo
Berichten: 35639
Geregistreerd: 19-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-18 09:51

superpony schreef:
mooney schreef:
Superpony ik vind het vervelend dat je zo gegeneraliseerd. Fijn dat jouw quarters zonder kunnen en dat jij het niet koud vindt. Maar dat is gewoon niet de absolute waarheid.

Mijn pony is niet gezond, maar zijn kwaaltjes zouden zijn thermoregulatie niet in de weg moeten staan. Hij wordt zelden gepoetst, heeft genoeg te eten en beschikking tot een schuilplek.
Het ras is echter van nature niet gemaakt voor een klimaat met veel regen. Hij lijkt dus echt wat te missen in zijn vacht/huid opbouw wat het niet waterafstotend maakt. En met water recht op je huid krijg je het toch behoorlijk snel koud.

Dus om alles gelijk af te doen als mismanagement of vermenselijking vind ik naar. Ja, waarschijnlijk kan zo'n 80-90% van de gezonde paarden zonder deken met goed management (hier staat 2/3e zonder deken). Maar die 20-10% verdienen ook de zorg die ze nodig hebben zonder gemuts over vertroetelen en uiterlijke schijn.


Welk ras?

Ik heb ook een shetlander en New Forest. De quarters geef ik als voorbeeld, omdat die juist een hele dunne strakke vacht hebben. De zoon van 19 heeft nog nooit zonder deken gestaan, kon vorig jaar niet door disbalans en nu gaat het prima.

Wat je zegt is gewoon absoluut niet waar. Ik werk al zolang in de paarden en kom echt heel veel tegen. Maar het is altijd een probleem gemaakt door mensen. Dat mensen het niet weten, niet zien of wat dan ook, snap ik. Maar het zijn vooral smoesjes voor de mens zelf.

Mijn merrie is 25 en heb ik a jaren verwaarlozing toen zij 20 was ook niet direct zonder gezet. Dan moet je eerst zorgen voor een gezond paard. Maar heel veel paarden zijn niet zo gezond als ze er aan de buitenkant uit zien.
Paarden zijn sterk en blijven lang doorlopen, glimmen en braaf. Maar de verborgen gebreken zijn vaker aanwezig dan men denkt.

Onze paarden kunnen ook schuilen en mogen dat ook. Maar nu gaan paarden weer 10/12/18/20 uur op stal. Zolang zal een paard zelf nooit op stal gaan staan.

Als ik ze morgen op stal moet zetten, ze alleen een postzegel paddockje hebben waar ze amper op kunnen bewegen en veel te weinig goed ruwvoer krijgen per etmaal, zal ik het ook anders doen, want dan verstoor ik de hele boel.

En ik vind een deken prima als die nodig is of mensen daarvoor kiezen. Maar men moet niet eerst zelf alle problemen veroorzaken en daarna smoesjes gaan verzinnen waarom het nodig is.


Ik had een volbloed Arabier en die ging met herfstig weer zeker niet naar buiten :n
Uit zichzelf. Zij kon zich op de regendagen echt prima de hele dag in de stal vermaken. Ze mocht heus wel naar buiten, in de immens grote wei, maar deed het niet.
Als ik haar wel naar buiten haalde met regen had ze het in no time koud. Bibberen. En bibberen is een proces om onderkoeling te voorkomen, een noodsignaal. Geen proces wat je moet laten gaan :n. Arme dieren.
De ene kan nu eenmaal beter tegen de kou dan de andere. De koudbloedrassen die gewend zijn aan kou kunnen het veel beter handelen dan de hoger in het bloed staande dieren. Arabieren voelen zich echt niet lekker tussen 10 en -5, die zijn gemaakt op hitte. IJslanders en fjorden zijn gemaakt op kou, die vinden tussen 10 en -5 vast heerlijk.

[o]

mooneyJarig

Berichten: 7772
Geregistreerd: 07-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-18 10:02

Amado schreef:
http://www.paardnatuurlijk.nl/weetjes/dekens.htm

Zeker nuttig om eens door te lezen :)

Paarden voelen zich over het algemeen het fijnst tussen de 10 en -5 graden! Rillen is een natuurliji proces om meer wintervacht aan te maken en zichzelf warm te maken/houden

Die getallen zijn gebaseerd op de gemiddelde thermoneutrale zone, daarbij is het dan verkeerd overgenomen want die ligt tussen de 5 en 15 graden. Dat is de temperatuur waarbinnen een dier geen extra moeite moet doen om warmer te worden of af te koelen.
Daar zijn twee belangrijke dingen die paardnatuurlijk vergeet. Dat is 1) dat het een gemiddelde is, individuele dieren kunnen afwijken. En 2) dat de thermoneutrale zone wordt berekent in een klimaatkamer. Dieren staan dus binnen bij gecontroleerde temperatuur, de verbranding wordt gemeten door de 'uitstoot' te meten. Dat is dus windvrij en zonder regen of andere weersomstandigheden.

Wetenschappelijk artikel over thermoneutrale zone met kritieke ondergrens van 5:
https://scholar.google.nl/scholar?hl=nl ... ArGhFFxfkJ


tamary

Berichten: 29160
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-18 10:06

Heel simpel : sommige rassen hebben nog steeds een vacht voor een droog klimaat (arabier bv, want woestijn heeft weinig water) en sommigen zijn ingesteld op sneeuw, ijs en nattigheid (Ijslanders bv). Het is dus nogal essentieel om te weten hoe waterafstotend de vacht van jouw specifieke paard is om een uitspraak te doen over of dat paard zichzelf zonder regenjas kan droog houden of niet. Daarbovenop komt een combi van wat wij willen qua training en hoe goed die vacht paard ook nog een warm houdt. Verhaal platdrukken vacht en niet warm houden zie ik in de praktijk niet terug trouwens, hierin is genoeg hooi (of zelfs deels stro) een veel belangrijkere factor en of er genoeg gegeten wordt hangt af van droog blijven, want als ze beginnen te rillen stoppen ze vaak ook rap met eten.

[o]
Bayo - 01-01-1996 - 15-04-2017 ;(
“Technological progress has merely provided us with more efficient means for going backwards.” – Aldous Huxley –

_Lorette_

Berichten: 12072
Geregistreerd: 27-09-04
Woonplaats: Onder Zwolle

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-18 10:18

Kou is niet het probleem, de regen en wind wel.

Bij mij is het simpel. Als een paard aangeeft dat hij het koud heeft, dan doe ik daar wat aan. In de loop van de jaren heb ik veel verschillende paarden op stal gehad (eigen en van andere eigenaren) en heel af en toe zit er een paard tussen dat het snel koud heeft. Nu heb ik ook een prinses op de erwt op stal staan. Zij had het regenachtige weekend een deken op (bucas smartex rain), maar zelfs dat was onvoldoende. Ze stond ontzettend te rillen. Schokken was een beter woord. [De andere paarden kwamen zeiknat maar warm uit de wei.] Met kou heeft ze weinig last, het zit hem echt in de regen en de wind. Ze is snel schraal, dus ik heb er helemaal geen zin in dat ze teveel energie moet gebruiken om warm te blijven.

Ik vind het ongezond om een paard zwetend onder een deken te zetten (zoals de mensen die zweren bij 'eenmaal een deken op? dan niet meer af', ook al is het ineens 25 graden in het najaar), maar rillen vind ik niet normaal.
Veel ruwvoer eten zorgt ervoor dat de kachel blijft branden, maar de ervaring leert dat koude paarden stoppen met eten en verkrampt ergens gaan staan rillen. Daar zullen ze op geen enkele manier beter/harder van worden.

Een 2-jarige een deken op doen is niet ideaal, maar een koud paard is een koud paard. Ik zou er dus wel wat op gooien.

I'm begging you to come and pull me out the fire
Come and save me like you did when we were young
Please come bring me up from my lowest, take me higher
Can you see me through the ashes and the smoke?

Gulpje

Berichten: 8071
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: In Uranus

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-18 12:04

mooney schreef:
Nogmaals, ik zeg niet dat iedereen een deken op moet gooien. Wel dat je naar het individuele paard moet kijken.

_/-\o_

The nights are long, but the years are short when you're alive

[ITP] Ode aan onze bijna 25-jarige Daisy

ClauH

Berichten: 4734
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: Tegenover de Xenos

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-18 13:36

Ik heb hier 3 pony's 24/7 buiten, zonder deken, met schuilstal. Alle 3 gezond en vrolijk en altijd onbeperkt hooi beschikbaar.

Maar mijn 2 jarige heeft het ook gauw koud bij nat weer. Hij is bij mij geboren is de situatie dus goed gewend.

Zodra er maar een spatje regen valt komt hij in volle galop naar stal gerend.

Hij heeft ook een andere vacht dan zijn moeder, veel pluiziger, en lijkt niet waterdicht.

Ik let altijd goed op de weersverwachting en als ze zulk weer als afgelopen weekend opgeven zorg ik ervoor dat het hooi in de stal ligt zodat hij droog kan staan en eten. Binnen heeft hij het dan niet koud. Ook met vrieskou heeft hij nergens last van. Het ligt echt aan de nattigheid.

Dus eigenlijk dezelfde conclusie als hiervoor, kijk naar je paard. Iedereen is anders, dat geldt ook voor paarden.

~Turbohoof Solutions ~

Gini
Berichten: 17893
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Re: 2 jarige heeft het koud en nog geen wintervacht, wat nu?

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-18 18:29

Als we de situatie van de Oostvaardersplassen erbij moeten halen om maar te bewijzen dat paarden echt niet van suiker zijn en best wel tegen een stootje kunnen, dan denk ik dat we de discussie kunnen stopzetten. Ik hoop dat wij onze lieve huisdierpaardjes toch net even iets meer comfort kunnen bieden.
Mijn hond ligt in de winter ook lekker voor de kachel hoor, dat zie ik een wolf nog niet zo snel doen. Vergelijkingen met in het (half)wild levende dieren zijn non-argumenten. In het wild gaan er namelijk dieren massaal dood aan dingen als honger, dorst, kou, ontbering, pijntjes en kwaaltjes.
Als een paard rilt, heeft die het koud en werkt de vacht niet meer voldoende. Van een paard twee dagen een deken op te leggen om de vacht de kans te geven om op te drogen, waarom dat dan niet doen enkel uit eigen principe?


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Patt en 42 bezoekers