Nationale keuring NRPS: kwaliteit overtreft kwantiteit

Moderators: Shanna, Dani, Murthul, Warboel, Berdien, Hanmar, Muurp

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Cayenne
Vlinderlicht

Berichten: 86778
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Nationale keuring NRPS: kwaliteit overtreft kwantiteit

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-08-08 09:48 Tip de Nieuwsredactie

www.nrps.nl


Qua omvang was de Nationale keuring van het NRPS dit jaar wat afgeslankt. Dat was al geen verrassing meer; het deelnemersaantal in Ermelo hangt immers samen met het aanbod op de provinciale keuringen. En dat was net als bij andere stamboeken minder groot dan voorgaande jaren. Maar de kwaliteit was wel degelijk aanwezig en er was heel wat moois te zien in de twee ringen op de nieuwe bodem van het hoofdterrein op het KNHS-Centrum.

Doordat nu in slechts twee ringen werd gewerkt, nam deze editie van de Nationale keuring net als altijd het grootste deel van de tweede zaterdag van augustus in beslag. Maar alle rubrieken waren nu wel een stuk makkelijker te volgen dan wanneer je tussen drie of vier ringen heen en weer moest pendelen! En het was erg de moeite waard om de verrichtingen van de veulens en de driejarige en oudere paarden en pony's gade te slaan. Net als op de provinciale keuringen gaf een van de juryleden na elke rubriek een toelichting over de plaatsing. Het viel op dat ze telkens heel positief waren over wat ze te zien hadden gekregen, en dat ze het soms heel moeilijk hadden gehad bij het plaatsen van de individuele dieren uit de kwalitatief vrijwel gelijkwaardige kopgroepen.

Het aantal predikaten hield ongeveer gelijke pas met het aantal deelnemers; procentueel was het vergelijkbaar met voorgaande jaren. Aan de D-ponymerries werd tienmaal de ster, eenmaal het voorlopig keurschap en eenmaal het keurpredikaat toegekend. Dit keurpredikaat was voor de twaalfjarige kampioen Byonda. Zeven E-ponymerries kregen de ster, zes stuks zijn qua exterieur sterwaardig bevonden maar moeten zich in beweging onder het zadel laten zien om definitief de ster te kunnen verdienen. Een E-pony werd voorlopig keur en de zevenjarige stermerrie Starmaker werd keur. Bij de rijpaarden kregen zes merries het sterpredikaat, daaronder de zevenjarige kampioen Utha, en even zoveel zijn "voorlopig ster" geworden en moeten zich net als de zes E-pony's onder het zadel gaan bewijzen op de ABOP-dag in november.

Driejarige en oudere merries
De kaarten met daarop de namen van de provinciale kampioenen werden weer flink geschud. Zeker bij de veulens is de vorm van de dag doorslaggevend in de beoordeling en zo kon het gebeuren dat serieuze kandidaten voor de Nationale titel genoegen moesten nemen met lagere plaatsingen, terwijl dieren die op de provinciale keuringen ergens in de kopgroep eindigden zonder kampioen te worden, nu met de hoogste eer gingen strijken. Ook bij de driejarige en oudere rijpaarden was dat het geval. Nationaal kampioen Utha van mw. Akke Gees Wind uit Sonnega werd op de keuring in Tolbert in het stamboek opgenomen en met een eerste premie aan de kop van haar rubriek geplaatst, maar daar bleef het toen bij. In Ermelo wist deze dochter van Gribaldi uit de NRPS-merrie Carin keur; prest.sport (v. Katouchon x Galopin x Lurex ox) dusdanig te overtuigen dat ze alle andere titelkandidaten achter zich liet. Eigenaresse mw. Akke Gees Wind fokte zowel Carin als Utha zelf. Utha is een zeer rijtypische merrie met een heel mooi type en veel uitstraling. De croupe is opvallend goed gevormd. De rug en lendenpartij zou iets rijker bespierd mogen zijn, maar dat is in de beweging niet merkbaar; Utha kan goed stappen en draven. Haar belangrijkste concurrente bij het overkampen om de titel was de rubrieksaanvoerder van de stermerries Ralina Wittenstein (Ed King Hill x Le Byou P x Grand Cru) van fokker/eigenaar A.J. Slot uit Schalkhaar, een royaal belijnde merrie met maat en formaat, die eveneens goed kan bewegen. De driejarige stermerrie Arlona, die haar rubriek aanvoerde en daarom ook meeliep in de kampioenskeuring, vormde voor dit tweetal geen partij. Toch was het qua type een echte en aansprekende NRPS-merrie die een fijne, soepele en gedragen draf liet zien. In de taktzuivere stap had de jury liever wat meer ruimte gezien. Arlona stamt van Leeroy uit een stermerrie van Bright Speed x Important x Piloot. Fokker en eigenaar is J. den Dikken uit Stitswerd. De driejarige provinciaal kampioenen van het Noorden (Lady Leeroy), Noord-Brabant/Limburg (April B) en Gelderland (Dolly DDH) eindigden nu respectievelijk op de tweede, derde en vijfde plaats in hun rubriek.

Bij de driejarige en oudere E-pony's ging de hoogste eer naar de prachtige driejarige stermerrie Lydia van Opstee (Kierow van Klaverborch x Ixion x x Master NRA) van fokker/eigenaar H. Nijenmanting uit Pesse. De chique en rassige Lydia is ook een typisch voorbeeld van een NRPS-fokprodukt. Ze maakt zich mooi in beweging en stapt en draaft met veel souplesse. Daarbij schakelt ze met het grootste gemak en laat zijn fijn sluiten. Het middenstuk is aan de lange kant, mogelijk als gevolg van het rijpaardbloed dat ze door haar aderen heeft stromen, maar dat heeft anderzijds ook meegewerkt aan de gewenste lange belijning in het algemeen.

Kampioen van de D-pony's was de kersverse keurmerrie Byonda, gefokt door W.A.J. Veenhoven uit Coevorden en eigendom van mw. H. Drent uit Onstwedde. Byonda is al twaalf jaar, maar nog keihard. Ze heeft het predikaat prestatie-sport in de dressuur verdiend en behaalde een nette 73,5 voor haar ABOP. Ze is niet al te groot, maar heel correct gebouwd en stapt en draaft op een aansprekende manier, met een mooi gebruik van het voorbeen en een goed ondertredend achterbeen. Byonda stamt van de Connemara hengst Prins Baccarat uit de prestatie-fokmerrie Papanga (Apollo x Aabeede Commodore) en is een van de volle zusters van de succesvolle sportruin Bohdjan. Uit de kampioenskeuring werden behalve Byonda de driejarige Cécile en de tienjarige voorlopig keur merrie Carishma du Bois teruggeroepen om nogmaals de strijd aan te gaan wie er nou echt het kampioenslint verdiende. Byonda bleek daarbij de langste adem te hebben. De kampioen van Noord-/Zuid-Holland en Utrecht, Cécile (Vitano x Casper x Nimb ox) van W. van Elteren kon de boog niet tot het laatste toe gespannen houden en ook Carishma (Idzard x Pobeditel ox x Ismaël ox), gefokt door A.C.M. van den Bosch uit Herwen en net als Byonda eigendom van mw. Hilde Drent in Onstwedde, moest het hoofd buigen voor haar stalgenoot.

Rijpaardveulens
Bij de rijpaard hengstveulens was de Royal Class-zoon Replay alle concurrenten de baas. Een heel goed ontwikkeld veulen met een mooie croupe, een goede romp en veel uitstraling, dat uitstekend kan stappen, goed kan draven en een zeer goede galop liet zien. Een veulen waar de jury veel van verwacht, stammend uit een dochter van Landwind II x Marinier x Heidelberg. Fokker en eigenaar is P. Kools uit St. Willebrord. Replay was kampioen in Asten. De schitterende Gelderse kampioen Citango Junior toonde zich ditmaal net iets minder dan in Lunteren en moest genoegen nemen met de tweede plaats in de rubriek van de kampioen. Kopnummer van de jongere hengstveulens was de rassige en langbelijnde Leeroy's Pride (Leeroy x Master) van de fam. Van Santen uit Eerste Exloërmond. Ook beslist een veulen met de nodige verwachtingswaarde en geselecteerde voor de NRPS-veiling op 12 september aanstaande.
Bij de merrieveulens ging de hoogste eer naar de stoere Kasparow-dochter Doberlina T uit de Burggraaf-dochter Oberlina T (mv. Uniek x Legaat) van fokker/eigenaar D. Tolner uit Hooghalen. Leuk detail is dat de eigenaar, verder een echte KWPN-fokker, de dekking door Kasparow vorig jaar op de NRPS-hengstenkeuring heeft gewonnen bij de gebruikelijke wedstrijd wie van de toeschouwers de hengst met de beste draf weten te voorspellen! De grootste concurrent van Doberlina T was het luxe kopnummer van de oudere merrieveulens Lili Marleen (Leeroy x Romantico x Bajar) van J. van der Laan uit Haren. Ook dit veulen is geselecteerd voor de veiling.
De kampioen van de Register A rijpaardveulens is nauw verwant aan de kampioen van de driejarige en oudere. Ook dit merrieveulen genaamd Gabriella-Sabatini stamt van Gribaldi, en haar moeder Glades Night (v. Gladstone) komt uit dezelfde merrie Carin keur; prest.sport als de kampioene Utha. Fokker en eigenaar is dan ook Akke Gees Wind. Vooral qua type, met haar aansprekende front en beeldschone hoofdje, had dit veulen heel veel over, maar bij vlagen toonde ze ook zeer goede bewegingen.

Ponyveulens
Bij de pony hengstveulens trokken enkele afstammelingen van Viva la Bam de aandacht. In de eerste plaats de kampioen Vival, uit de keurmerrie Santana (Casper x Condor ox x Ilkay ox) van P.J.M. Verhaag uit Meijel. Een veulen met een goed rijtype. Hij vertoont veel ras en uitstraling en heeft een goede stap, een erg goede draf en een nog betere galop. Op de tweede plaats in zijn rubriek stond Zenna (Zodiak x El Beauty x Ismar) van J.G.M. Arts uit Klarenbeek, die ook geselecteerd is voor de veiling. Vival's concurrent in de kampioenskeuring, het kopnummer van de oudere hengstveulens, was Kavello P (Kasanova van Klaverborch x Immitch x Oldert's Fastwind) van H. Popken uit Drouwen, die in Tolbert het kampioenslint verdiende.
Bij de merrieveulens ging de hoogste eer naar de Gelderse veulenkampioen Jaclyn van de Teugenaar, een best bewegende en zeer aansprekende dochter van Voltreffer uit een stermerrie van Highlight x Nut ox x Procent ox van L.J. van Berkum uit Oss. Jaclyn zet het voorbeen op een apart mooie manier weg en draafde met veel veer. In haar rubriek nam Sandy de tweede plaats in, een dochter van King Kadanz x Sergi van Vreeburch x Eduard van J.G. Rikkert in Enter. Het jongere merrieveulen Miss Sharima, ook aangewezen voor de veiling, nam de koppositie van haar rubriek in en gaf in de kampioenskeuring goede partij aan de latere kampioene. Miss Sharima is eigendom van de fokker P.C. Verkerk uit Werkhoven.
De ponyveulens Register A, ondergebracht in een aparte rubriek, kregen een nieuwe kampioen in Oblix (Orchard d'Avranches x Sjapoer ox x Ismaël ox) van K. Doornwaard uit Grafhorst, een correct gebouwd veulen dat telkens vanaf de eerste pas aantrad en met ruimte en kracht bewoog.

Jeugdrubrieken
Er waren maar enkele een- en tweejarige merries aanwezig en het verdelen van de kampioenslinten nam weinig tijd in beslag. Bij de pony's werd de Gelderse kampioen Lissie de terechte winnaar, zij is een luxe en best bewegende tweejarige dochter van Nicolai uit een merrie van Casper x Condor ox x Ilkay ox, gefokt door R. Jansen uit Ommel en eigendom van J.W. Dibbits uit Horssen.
Bij de rijpaarden kreeg de eenjarige Brightybeam het kampioenslint, een dochter van Bright Speed uit een merrie van Lester x Eusebio x Rossini van K.W. de Haan uit Oude Pekela.

Bestgaand Rijpaard
De jonge Monique van der Meij uit Doezum gaf in de rubriek Bestgaand Rijpaard iedereen het nakijken met de stermerrie Brown Sugar. Deze dochter van Bachelor x Saint Cloud x Matador komt onder het zadel pas echt goed tot haar recht met haar zuivere draf, mooie voorbeengebruik en sterke motor achter. Ze werd dan ook verdiend tot Nationaal kampioen Bestgaand uitgeroepen. De vierjarige Brown Sugar werd gefokt door L. Vos uit Mantinge en is eigendom van A.E. van der Meij uit Doezum. De stermerrie Urinka T mocht als tweede opstellen, een machtige dochter van Jetstream W uit een keur; prest.sport merrie van Zirkoon x Le Mexico x Apalatin. Fokker is C.J. Twint uit Oost-Graftdijk en eigenaar L.J. Reijm uit West-Graftdijk. Shereen Visser uit Krommenie stelde de goed bewegende merrie op professionele wijze voor. De derde prijs was voor de Nationaal kampioen aan de hand Utha met in het zadel Ritmeester Rick Saton uit Sonnega. Dit tweetal moet samen nog wat meer kilometers maken om tot een fijnere afstemming te komen, maar een begin is er zeker al want de goede gangen van Utha kwamen ook onder het zadel voldoende uit de verf.

Bestgaande E-pony
Er kwam een flinke groep goed bewegende E-pony's de baan in voor het Nationaal kampioenschap Bestgaand. Net als vorig jaar werd de Z2-dressuurpony Tiara (v. Figaro x) met Laura Roling kampioen. Fokker en eigenaar van deze fijn bewegende en goed gereden pony is R.M. Roling uit Nieuwendijk. Ook de tweede prijswinnaar was een oude bekende: Elegance (Ed King Hill x Neron x Eduard), gefokt door H.H.M. Verwijmeren uit Udenhout en eigendom van mw. L. Klinkenberg uit Breukelen. Manon Arts uit Nieuwegein is tegenwoordig de amazone van de stoere ster; prestatie-sport merrie en kan heel goed met haar overweg. Op de derde plaats stond Masterpiece (Master x Ruben x Amor), gefokt door mw. H.C. Boute-van Andel uit Nijkerkerveen en eigendom van J. Robbertsen uit Renswoude. Mariëlle Koudijs uit Renswoude was de amazone die Masterpiece netjes voorstelde.

Bestgaande D-pony
In de goed gevulde rubriek Bestgaande D-pony werd door de kopgroep goed gereden. Het was een indrukwekkende groep pony's die een goed beeld gaf van wat het NRPS wil fokken. De vijfjarige vos Deinhard mocht de door Bonder Recycling & Overslag gesponsorde kampioensdeken in ontvangst nemen. Onder het zadel van Patricia Brink uit Groningen overtuigde hij jury en toeschouwers van zijn kwaliteiten. Echt een bijzonder fijne rijpony die samen met zijn amazone zijn beste beentje voor zette. Deinhard stamt van de Duitse hengst Danny Gold uit de NRPS-merrie Azraël du Bois (Ismaël ox x Nimb ox x Conquistador). Hij werd gefokt door A.C.M. van den Bosch uit Herwen en is eigendom van - alweer - mw. H. Drent uit Onstwedde. Op de tweede plaats eindigde de charmante Valke (v. Romantic Popcorn) van fokker/eigenaar J. van der Laan uit Haren, met Lilian van der Laan in het zadel. De derde prijs was voor de royaal belijnde Gold (Boy x Condor ox x Lord Peter), gefokt door St. Natuurmonumenten en eigendom van de amazone Kyra van den Berg in Zeeland.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Dala8, Debbie, DideH, Diortje_vds, pollie1997, Suzie1988, Switch2016 en 20 bezoekers