Steekspel rond oude kreupele pony

Moderators: Essie73, MirandaT, Warboel

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Mickey

Berichten: 34644
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Steekspel rond oude kreupele pony

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-12-02 17:18 Tip de Nieuwsredactie

http://www.brabantsdagblad.nl/regioport ... ID=1361878

Bron Brabantsdagblad


Steekspel rond oude kreupele pony
Van een correspondente

Woensdag 11 december 2002 - BREDA - De stokoude pony Sally speelde gisteren de hoofdrol in een juridisch steekspel. Het echtpaar Giesen uit Waspik zegt de kreupele pony te goeder trouw gekocht te hebben van een man uit Uitgeest die zich eigenaar noemde, terwijl de eigenlijke eigenaresse S. Hilbers uit IJmuiden van niets wist. De emotionele waarde van de pony moest voor de rechtbank in Breda in een kort geding even wijken voor juridische perikelen.

Sally stond vanaf mei 2001 in de wei van een minicamping in Uitgeest. Hilbers had afgesproken dat zij de pony, die zij vanaf haar achtste verzorgt, gratis mocht stallen om haar daar een 'rustige oude dag' te bezorgen. Eind september merkte ze bij toeval dat op internet vragen over de achtergrond van het paardje werden gesteld. Toen ze in het weiland ging kijken, bleek het dier al verkocht aan de familie uit Waspik, die Sally cadeau had gegeven aan haar dochtertje. De rechter moet de komende week uitmaken of het echtpaar Giesen had kunnen weten of had kunnen vermoeden dat de verkopende partij niet de eigenaar van Sally was en of het echtpaar dus genoodzaakt is het dier terug te geven aan Hilbers. Volgens advocate C.-Lenior van Hilbers behoorden de inwoners van Waspik te weten dat de koop niet in de haak was. De verkoper beschikte niet over de benodigde papieren en de pony heeft een brandmerk op de bil, wat betekent dat het dier is geregistreerd. Volgens haar zou het echtpaar 'gedreigd' hebben het dier aan een kinderboerderij te schenken, wat zou neerkomen op dierenmishandeling, omdat het beestje helemaal niet meer bereden mag worden.

Goeder trouw
Advocaat Renkema van de tegenpartij beweerde dat de kopers volledig te goeder trouw hebben gehandeld. De meeste paarden en pony's verwisselen volgens hem zonder papieren van eigenaar en een eventueel brandmerk was bij Sally, zelfs door de geraadpleegde dierenarts niet te zien. Dat de verkoper achteraf toegeeft fout gehandeld te hebben, doet aan de rechtmatigheid van de verkoop niets af, oordeelde hij. Van een dreigementen was 'absoluut' geen sprake geweest. De rechter vroeg de partijen te proberen er samen uit te komen. Hij zei erbij dat hij er op dit moment toe neigt eiseres Hilbers in het ongelijk te stellen. Het lukte niet om het op een akkoordje te gooien.


Mickey

Berichten: 34644
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-12-02 17:08

Artikel uit BN/DeStem van 18-12-2002
Bejaarde pony Sally blijft in Waspik

Van onze correspondente


Woensdag 18 december 2002 - BREDA - De Waspikse kopers van de bejaarde pony Sally hoeven het beestje voorlopig niet terug te geven aan eigenares S. Hilbers uit IJmuiden.


De rechtbank in Breda heeft niet kunnen vaststellen dat de familie Van Giesen uit Waspik had kunnen weten of vermoeden dat de man van wie zij de pony kochten niet de rechtmatige eigenaar was. In het kort geding dat Hilbers had aangespannen, is 'onvoldoende aannemelijk' geworden dat de kopers 'niet te goeder trouw' waren.
De vrouw uit IJmuiden had het kort geding tegen het echtpaar Van Giesen aangespannen, omdat ze haar geliefde pony terug wil. Het dier was in september buiten haar medeweten verkocht aan de Van Giesens door een kampeerboer in Uitgeest, bij wie Sally in de wei stond.
De rechtbank twijfelt er niet aan dat deze man er ten onrechte vanuit ging dat hij de pony van Hilbers had gekregen en dat hij dus niet bevoegd was het dier te verkopen aan derden. Maar het is de vraag of de kopers uit Waspik dat hadden kunnen of behoren te weten. De bestuursrechter kon niet beoordelen of van de kopers een onderzoeksplicht verwacht had mogen worden naar de achtergrond van de pony.

Take time to do what makes your soul happy.

[RIJ-ITP] Wil jij ook een likje?

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-02 17:16

Dit is toch te gek voor woorden? Krijgt de rechtmatige eigenaresse d'r eigen pony nieteens terug?

Maar aan de andere kant had ze, ook als ze de pony daar gratis mocht stallen, wel de moeite kunnen doen om regelmatig even langs te gaan en te kijken hoe het met het dier is. Misschien had ze dit alles dan nog kunnen voorkomen...

Je suis Charlie.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: DanielleVos, Danij, DarkCupid, gerlienke, Gloa, Love_Rosie, Majolen, mollie, Nanaatjee, NinaCharlie, SayaJones, Yahoo en 34 bezoekers