ZZGP-selecties 2002 afgerond

Moderators: Essie73, MirandaT, Warboel

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Mickey

Berichten: 34644
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

ZZGP-selecties 2002 afgerond

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-12-02 17:52 Tip de Nieuwsredactie

In het tweede weekend van december vonden voor verschillende regio's van het land selectiewedstrijden plaats in het kader van het indoorkampioenschap van de ZZGP. Boxtel, Liempde, Ermelo en Oirschot waren de locaties. Wedstrijden werden er gereden vanaf het ZZ-licht niveau tot en met de Lichte Tour. Grand Prix en Intermediaire II kwamen daarnaast aan bod met matige tot zeer goede resultaten.

Edward Gal reed met Gestion Lingh een sterke Grand Prix, die goed was voor bijna 69%. Het ziet er naar uit dat hij komend jaar naast Antoinette Falandt tot de succesvolle nieuwkomers zal horen waardoor er wellicht voor uitzending naar het Europees kampioenschap in Hickstead iets meer valt te kiezen. Behalve Gal, zetten Marie Jose Hulsman en Annekee Oostra nette Grand Prix-scores neer met hun paarden Knock Out en Jamaica. Marie Jose heeft niet het meest getalenteerde paard, maar slaagt er toch in met het technisch en correct afwerken van haar proef geleidelijk aan hogere percentages te scoren, in dit geval ruim 65%. Annekee Oostra heeft wat ervaring opgedaan tijdens buitenlandse wedstrijden en zette met de 64%, behaald in Ermelo, ook een stap in de goede richting.

Kwaliteit

Lichte Tour-ruiters waren er in Ermelo, Oirschot en Boxtel. Overwinningen werden geboekt door Jeannette Haazen met Ainsley's Quicksilver, Madeleine Vrees met Madoryke en Joyce Heuitink met Berkel I Dancer. Percentages kwamen in deze klasse zelden onder de 60% of voldoende grens. Het is een ongekend luxe positie waarin Nederland verkeert, nu zoveel Lichte Tour-ruiters van niveau zich bijna wekelijks met elkaar op verschillende locaties kunnen meten. Nederland staat bekend om haar hoge niveau in deze klasse. Tijdens Jumping Indoor Maastricht stonden buitenlandse combinaties ook weer in de schaduw van sterk presterend Nederland met Bart Bax en Krawall als oppermachtige. Deze situatie doet zich steeds vaker voor. Het organiseren van aantrekkelijke wedstrijden door voorheen NVDR en tegenwoordig ZZGP op locaties met goede inrijmogelijkheden en bodems, stelt de Nederlandse Lichte Tour-ruiters in staat zich te ontwikkelen tot sterke wedstrijdruiters. Het goede paardenmateriaal en de ontwikkeling van trainingsmethodes dragen daar ook aan bij. Behalve in de Lichte Tour, werd in de ZZ-zwaar netjes gepresteerd door winnaressen Loes Corsel met Merudin en Christa Laarakkers met Most Wanted. Recordscores werden in deze klasse neergezet door Petra Filion, die uitstekend presteerde met het bloedpaard Les Burga. In de druk bezette ZZ-licht slaagde Hans Peter Minderhoud er in ruim 68% te scoren en een overwinning op te eisen met zijn nieuwe troef Whisper. Madeleine Vrees won met Donnerboy een rubriek op dit niveau en bleef met de 67.71% ook ver boven de grens van ruim voldoende. De prestaties in de breedte vielen hierin echter tegen.

Kampioenschappen

ZZGP-selecties vinden momenteel plaats in het kader van de ZZGP-indoorkampioenschappen, half maart aanstaande. Daarnaast zijn er selecties gehouden voor de ZZGP-cup voor Lichte Tour-ruiters, die een sluitstuk kreeg in een finale in Ermelo. De selecties voor het indoorkampioenschap vonden in het verleden ook altijd plaats gedurende de winter, met als afsluiting het kampioenschap in maart. De afgelopen jaren kwam daar verandering in en werd rond kerst een kampioenschap georganiseerd, maar wedstrijdsecretaris van de ZZGP, Thieu van Gansewinkel is blij dat de oude formule weer van kracht is. 'Ruiters die tot de finale doordringen, moeten nu een langere periode achtereen goed presteren. Het is niet een kwestie van even snel een paar wedstrijdjes rijden. Men werkt naar een kampioenschap toe met twee selecties in 2002 en een derde selectie in 2003. Een deel van de ruiters ontmoet elkaar vervolgens tijdens de halve finale in Deurne (1 en 2 maart), waarna half maart de finale volgt.' De ZZGP had graag gezien dat er dit jaar ook een kampioenschap werd uitgeschreven voor junioren, maar er waren bezwaren van de KNHS. 'Het was geen bezwaar voor de eigenaren van de accommodatie in Roosendaal en er was zelfs al prijzengeld beschikbaar', vertelt Van Gansewinkel desgevraagd. 'Junioren zijn lid van de ZZGP, maar vallen buiten de boot tijdens ons kampioenschap. Ze komen meestal echter nog niet in de ZZ-licht aan de start, maar rijden nog bij de basis. Dit in tegenstelling tot young riders, die wel in verschillende klassen van de ZZGP uitkomen. De KNHS stelt dat de Junioren genoeg hebben aan basiskampioenschappen in de Z1 en Z2, maar wij denken daar anders over. Een meerdaags concours zoals het ZZGP-kampioenschap en het rijden tussen ruiters van hoog niveau komt de junioren ten goede en aangezien je deze groep wilt opleiden voor de topsport is zo'n ervaring alleen maar wenselijk.' De ZZGP overweegt op eigen kracht alsnog iets te bedenken waardoor junioren tijdens het ZZGP-kampioenschap van de partij kunnen zijn. (Auteur=Yana van Tienen, foto: Ruud van Tienen)


© De Hoefslag, publicatie uitsluitend met bronvermelding


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _xDyan, Azmay, BarbaravdW, CarolienR, Chipchoekie, Ine23, Kesje, LauraO, lideli, lovelyfiefy, MariekeS_, Mrs_Midnight en 16 bezoekers