Paardensport in Beeld

Moderators: MirandaT, Warboel, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Mickey

Berichten: 34648
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Paardensport in Beeld

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-11-02 21:55 Tip de Nieuwsredactie

In opdracht van de KNHS, het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en de ANWB is het afgelopen jaar een landelijk onderzoek uitgevoerd naar de opbouw, de aard en de wensen van de Nederlandse recreatieve paardensporter. Voor de KNHS was dit onderzoek belangrijk omdat het veel informatie heeft opgeleverd over deze doelgroep. Hierop kan zij haar dienstenpakket afstemmen alsook haar beleid als belangenbehartiger van de recreatieve paardensporter. Bij het ministerie van LNV waren wel een aantal problemen bekend, zoals te weinig uitrijmogelijkheden in het buitengebied, gebrek aan discipline bij ruiters en een wirwar van vergunningen en regelingen, maar zij had te weinig informatie om grip op het geheel te krijgen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door ZKA Consultants & Planners in samenwerking met het Marktonderzoeksinstituut NIPO. Zonder gedetailleerd in te gaan op de methodiek van het onderzoek moet wel vermeld worden dat men is uitgegaan van een steekproef uit een bestaande database van NIPO. Deze steekproef is 'vertaald' naar het totale aantal paardensporters en naar percentages van de totale Nederlandse bevolking. Onder paardensporters wordt in het onderzoek verstaan: iedereen die in de afgelopen 12 maanden minimaal viermaal onder het zadel heeft gereden of gemend met een paard of een pony.

Bijna een half miljoen
De eerste vraag was natuurlijk: Hoeveel mensen beoefenen de paardensport. In totaal blijken 415.000 mensen het afgelopen jaar meer dan viermaal te hebben gereden of gemend. Dit is ongeveer 2,5% van alle Nederlanders. Voor de volledigheid, nog eens 425.000 hadden de afgelopen 5 jaar 'wel eens' iets aan paardensport gedaan. Deze groep is voor het verdere onderzoek buiten beschouwing gelaten, alsook alle ponyruiters (15.000 in totaal) onder de 8 jaar. Van de nader onderzochte groep van 400.000 ruiters en menners beoefenen 60.000 de paardensport echt als sport, in wedstrijdverband dus. De grootste groep, 340.000 mensen, houdt zich recreatief met paarden bezig. Het zal niemand verwonderen dat dames de overgrote meerderheid vormen. Maar liefst 79% tegen 21% heren. Bij de tieners (13 - 19 jaar) is zelfs 84% vrouwelijk. Volgens het CBS telt Nederland overigens 2% meer vrouwen dan mannen onder haar 15,5 miljoen inwoners, maar dat wordt ongetwijfeld veroorzaakt door het feit dat vrouwen relatief gezien iets ouder worden en dat is voor dit onderzoek niet van belang. In vergelijking tot andere buitensporten als trimmen, joggen, kleine watersport, tennis en wandelsport is het aandeel vrouwen echter zeer hoog. Te vergelijken met typische vrouwensporten als aerobics/fitness (74% vrouw) en turnen (87% vrouw). De gemiddelde leeftijd van de paardensporter zal ook niemand verbazen. Het grootste deel (34%) is tussen de 10 en de 20 jaar oud. 19% van de paardensporters is tussen de 20 en de 30 jaar en de 30 tot 40-jarigen vormen nog 15% van het totale aantal ruiters en menners. Daarna loopt het aantal rap terug. Wat echter wel opvalt is de gemiddeld jeugdige leeftijd van de paardensporter in vergelijking tot andere buiten sporten. Exact kunnen we de cijfers niet vergelijken, omdat CBS-gegevens van andere takken van sport ingedeeld zijn in andere leeftijdsklassen. Maar om u een indruk te geven: 47%, dus bijna de helft, van de paardensporters is tussen de 8 en de 19 jaar. Van alle schaatsers bijvoorbeeld is slechts 32% tussen de 6 en de 17 jaar oud.

Disciplines
Tot nu toe hebben we steeds gesproken van ruiters en menners, maar 70% van alle menners is tevens ruiter. Het onderzoek heeft voor wat betreft de wedstrijdruiters (60.000 in totaal) ook een onderscheid gemaakt naar de diverse disciplines. Dat dressuur met stip (91%) aan kop staat is herkenbaar. Hierbij moet men wel in ogenschouw nemen dat de geënquêteerden meer dan één discipline konden aangeven. Zo zullen veel spring- en eventingruiters ongetwijfeld ook 'dressuur' als tak van sport hebben aangekruisd. In aantallen ziet de verdeling van de wedstrijdruiter per discipline er als volgt uit: Dressuur: 55.000, springen: 23.000, voltige: 7.000 en eventing/military: 4.000. Daarnaast houden 7.000 paardensporters zich bezig met endurance, Western riding, tuigpaarden (inclusief Friezen) en mennen (samengesteld en vaardigheid).

Bron KNHS


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Chinas, dieseltje, droversrun, FindingMe, Happy16, nine1987, tjaakje, Yahoo en 31 bezoekers