Chardon weer briljant op de bok

Moderators: Warboel, Essie73, MirandaT

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Mickey

Berichten: 34642
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Chardon weer briljant op de bok

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-02 16:41 Tip de Nieuwsredactie

http://www.bndestem.nl/regioportal/BNS/ ... ID=1239463
BN/DeStem


Maandag 23 september 2002 - De Nederlandse vierspanrijders behaalden op de Wereldruiterspelen in Spanje een maximale score. Het team - IJsbrand Chardon, Ton Monhemius en Mark Weusthof - won goud. Bovendien veroverde Chardon zijn derde individuele wereldtitel.

[img]http://www.bndestem.nl/gfx/gfx_nieuw/kranten/BNS/artikelvisuals/1239463-104653-groot.jpg [/img]
IJsbrand Chardon schreeuwt het uit. Voor de derde keer grijpt hij de wereldtitel. De emoties zijn er niet minder om.
(Foto AP)


Chardon ontwikkelde zich door die instelling tot een fenomeen in de paardensport. Zo staan er al zeventien nationale titels achter zijn naam. Het tekent zijn niet te stillen honger naar sportief succes. Zijn vrouw Paulien - het paar heeft vier kinderen - was en is zijn rechterhand. Bij de marathon staat zij als groom in de wagen. Staat zij letterlijk achter hem en is ze net zo fanatiek. Wat heet, bloedfanatiek.
2002 was aanvankelijk echter niet het jaar van Chardon. Telkens werden de voorbereidingen op de Wereldruiterspelen verstoord door tegenvallers. Door blessures van de paarden Ferdi en Jack en het overlijden van zijn favoriet Iwan zag de doorgaans optimistische Chardon even geen uitweg meer. Hij was bang het WK mis te lopen. Zijn echtgenote en de mensen van zijn team gaven de moed niet op en dat stimuleerde Chardon. Hij vond de motivatie om toch met een sterk span af te reizen. Ook de chef d'equipe Jaap Boom behield het vertrouwen in zijn kopman. Boom zou Chardon zelfs met een span muildieren hebben geselecteerd.
Tijdens de trainingen op zijn bedrijf constateerde Chardon aanvankelijk te weinig vooruitgang met de hem beschikbare paarden. Hij besloot collega Ad Aarts om een gunst te vragen. Ooit mocht Aarts een paard van Chardon lenen om aan het WK in Wolfsburg mee te kunnen doen. Nu vroeg Chardon om een wederdienst. Aarts stond direct een paard af waarmee zijn kompaan goede sier in de marathon zou kunnen maken.
Tot vlak voor het toernooi in Jerez de la Frontera en Garrapilos bleef Chardon trainen om de eenheid van het span te vergroten. Een dag voor de eerste opdracht, de dressuurproef, kreeg de 41-jarige menner het gevoel dat hij de concurrentie de baas zou kunnen. Dat gevoel zou hem niet bedriegen.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BingBot, dynara, max_m, Miekje1979, shadowstar, Tinkermuts en 5 bezoekers