Fragiel temperament en dikke billen vol gratie

Moderators: Warboel, Essie73, MirandaT

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Mickey

Berichten: 34643
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Fragiel temperament en dikke billen vol gratie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-08-02 08:39 Tip de Nieuwsredactie

http://www.tctubantia.nl/CDA/regioporta ... ,00.html#_
TCTubantia
Fragiel temperament en dikke billen vol gratie

Maandag 12 augustus 2002 - ETTEN-LEUR - Honderdvijftig paarden werden gisterochtend aan een keuring onderworpen om zo de kampioenen van dit jaar te benoemen. 's Middags genoten zo'n tweeduizend mensen van spectaculaire shows van hackneys, trekpaarden, Friezen en Haflingers. Het was de 99e fok- en showdag van Paardenfokvereniging Kring Breda bij Stal 't Sander in Etten-Leur.

[img]http://www.tctubantia.nl/gfx/gfx_nieuw/kranten/BNS/artikelvisuals/1182412-96794-groot.jpg [/img]In rap tempo trekt het defilé voorbij.
(Foto Visumar)Royal Sunshine is een paard van het hackney-ras. Een fragiel ogend schepsel, dat deze zondagmiddag aan het 'lange leidsel' zijn kunsten mag vertonen aan het publiek. Royal Sunshine hangt achterover, tilt de voorbenen hoog op, het hoofd in de nek, spieren en aders trillen temperamentvol onder het gitzwarte vel. Trots en kracht straalt dit paard uit; de begeleider hangt met heel zijn gewicht aan het leidsel om dit duo-optreden in goede banen te leiden.
Even daarvoor geeft Rijsbergenaar Ad Voesenek een show in de discipline Hongaarse Post. Drie paarden (Haflingers) lopen voor, twee achter, Voesenek staat op de achterste paarden. Vier jongedames zitten op de paarden. Een ware circusact.


Tanks

Van weer een geheel andere orde is de colonne 'tanks' die onder leiding van Bredanaar Ad Lauwen de zonovergoten ring betreedt, terwijl eregast en oudburgemeester Van der Ven de trekking van de loterij verricht. Trekpaarden zijn behalve fraai zeer imposant. Dikke billen weliswaar, maar vol gratie. Lauwen haalde er vier jaar geleden het Guinness Book Of Records mee, toen hij op de showdag in zijn eentje 48 van deze joekels 1672 meter lang onder controle hield.
En terwijl de paarden en hun berijders zich in het zweet werken, hangt het publiek bewonderend over de hekken en doen de friet-, bier- en paardenparafernalia-verkopers goede zaken.

Tevreden

Pr-man Jos Redelijk van de PFKB kan tevreden zijn. "Alleen is het publiek een beetje minder massaal gekomen dan vorig jaar, maar dat zal wel aan de vakantie liggen. Want het weer is ideaal."
Bij het 90-jarig bestaan van de vereniging is het show-element aan de keuringsdag toegevoegd. Met zo'n succes dat het sindsdien onverbrekelijk met de keuringen verbonden is.
Het legt de 224 leden tellende vereniging geen windeieren, legt Redelijk uit. "Zo'n dag kost natuurlijk veel geld, zeker als we shows zoals die van de hackneys inhuren. De inkomsten uit entree en de drankomzet maken de dag mogelijk."

Twee dagen

Volgend jaar bestaat de PFKB precies een eeuw en dat zal niet onopgemerkt voorbijgaan. De vereniging gaat er een tweedaags paardenfestijn van maken. Zaterdag vinden er internationale keuringen plaats. Zondag is de showdag. "En dat wordt een echt spektakel", weet Redelijk nu al. "Ik ben bijvoorbeeld aan het onderhandelen met de Haagse Paardendagen om te proberen echt grote namen naar EttenLeur te halen."
En dat mag een paar centen kosten, want de vereniging trekt voor het eeuwfeest een ton uit.
De kampioenen van de 99e fokdag in de diverse rubrieken: Trekpaarden: Kim van het Nieuwveer (merrieveulens), Jan uit de Poel (hengstveulens), Mirella uit de Poel (merries geboren in 2001), Tessa ter Beke (merries geboren in 2000), Vera ter Beke (merries geboren in 1999, tevens jeugdkampioene), Anouk van de Zandweg (dagkampioene 2002).
Friezen: Isis (merrieveulens), Ferena van de Zwarte Parel (merries geboren in 2001, tevens jeugdkampioene 2002), Anna van Heylaar (merries geboren in 2000), Sjirkje S.L. (dagkampioene 3 jaar en oudere merries, tevens algeheel kampioene 2002).
Haflingers: Assidra van de Tolberg (merrieveulens), Stan van de Rijsdijk (hengstveulens), Carolina (merries geboren in 2001), Bisunta van ter Beke (merries geboren in 2000), Tessina (merries geboren in 1999, tevens jeugdkampioen), Albony (dagkampioen), Avera (erekampioen).


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, Hiraeth, MillyH, sanso en 25 bezoekers