Opmars der dressuurdiva’s

Moderators: Essie73, MirandaT, Warboel

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Opmars der dressuurdiva’s

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-06-02 16:08 Tip de Nieuwsredactie

http://www.tctubantia.nl/CDA/regioportal/1,2078,1654__1115917_,00.html?ArchiefID=1115917
Opmars der dressuurdiva’s
Door Tom van den Berg

Twente is sinds jaar en dag een ideale voedingsbodem voor springruiters. Dat beeld lijkt rijp voor enige nuance. Want dressuur is in opkomst, zoals blijkt uit de oneindige reeks proeven op de Almelose Ruiterdagen.De cijfers spreken voor zich. 102 juryleden volgen beurtelings de verrichtingen van de dressuurcombinaties in de dertien ringen. In elke ring worden dagelijks drie wedstrijden verreden. De 1356 paarden die deze week de benen strekken op Ruitercentrum De Bosrand worden gehuisvest in het grootste tijdelijke stallencomplex in Europa.

Hoewel Twente van oudsher een regio vol springtalent heet te zijn, wint de dressuur terrein. En Almelo is dé wedstrijd bij uitstek voor een bliksemcarrière tussen de witte hekjes. Een talentvolle combinatie kan er in minder dan geen tijd naar een hogere klasse promoveren. Wie een prima proef rijdt incasseert winstpunten. En bij voldoende winstpunten kan de overstap naar een hoger niveau worden gemaakt.

De groeiende belangstelling voor dressuur wordt ook geillustreerd door de kür op muziek. Het onderdeel werd jaren geleden juist geschrapt van het programma vanwege de geringe interesse bij het ruitervolk. De kür maakte enkele jaren geleden echter een doorstart met acht deelnemers. Vorig jaar kwamen vijftien combinaties hun vaardigheden op muziek vertonen. En komende zaterdag maken liefst veertig ruiters en amazones zich op voor een kür, verdeeld over twee groepen. Veel van de dressuurfanaten laten zich inspireren door dressuurdiva Anky van Grunsven, de olympisch kampioene. Twentse talentjes vinden hun voorbeeld dichter bij huis. Bij de Looleeruiters uit Almelo bijvoorbeeld is amazone/instructrice Linda Verwaal de drijvende kracht achter de dressuurhype. ‘Door haar inbreng wordt de Looleeruiters nog een echte dressuurvereniging’, lacht voorzitter Riël Klumper.

De 28-jarige Verwaal heeft eerder haar intrek genomen in manege De Bosrand. Daar staan haar wedstrijdpaarden. En de manege is haar huidige uitvalsbasis voor lessen. Dressuurtrainingen om precies te zijn, want dat is haar specialisme. ‘Gek, maar ik wilde ooit springruiter worden’, verklapt Verwaal. ‘Om echt goed te leren paardrijden, begin je toch met dressuur. Die bezigheid liet me sindsdien niet meer los. Want je raakt nooit uitgeleerd. Er zijn zo veel boeiende facetten, om je paard met nauwelijks nog waarneembare aanwijzingen - hulpen zoals wij dat noemen - de oefeningen te laten doen.’ Verwaal volgde ooit de zware opleiding in het Duitse Warendorf, werkte vervolgens op diverse bedrijven waar onder hengstenhouderij Het Vierspan. Ze reed hengsten van naam en faam waar onder Uniform. Vorig jaar besloot de ranke amazone voor zichzelf te beginnen op De Bosrand. Haar liefde voor dressuur begint er langzaam maar zeker ook op leden van de Looleeruiters over te slaan. Zo won haar pupil Kaatje Riewald vorige week de finale in de klasse M2 bij de pony’s. En ook met Inge Koster en haar paarden hoopt ze goede sier te maken in Twente en omgeving. Ondertussen besteedt Verwaal ook veel tijd en energie aan haar eigen sportieve escapades. Met de ruin Klumper’s Inspiration heeft ze al de Prix St. Georges bereikt, één divisie onder het allerhoogste niveau de Grand Prix. In Almelo hoopt ze weer zieltjes te winnen voor de sport, door met haar eigen hengst Westenwind in de klasse Z2 hoge

scores te incasseren. Het liefst deze week nog voor eigen publiek op eigen terrein.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, shettiegek, Supertje, TICKELS en 17 bezoekers