Genieten van Den Haag vanachter 'de kont van 't pa

Moderators: Essie73, MirandaT, Warboel

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Genieten van Den Haag vanachter 'de kont van 't pa

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-06-02 16:02 Tip de Nieuwsredactie

Artikel uit Haagsche Courant van 17-06-2002
Genieten van Den Haag vanachter 'de kont van 't paard'
http://www.haagschecourant.nl/CDA/regioportal/1,2078,1553__1113183_,00.html?ArchiefID=1113183
DEN HAAG | Het kan al bijna een eeuw in New York, sinds de omwenteling doen ze het in Praag en nu is dan Den Haag aan de beurt: van de stad genieten vanachter de kont van 't paard, zoals Wim Sonneveld zo mooi krakend zong op de tekst van Annie M.G. Schmidt: 'In een rijtuigie'. Dankzij de stichting Haags Cultureel Historisch Winkelgebied kleppert elk zondag (tot en met 25 augustus) de museumkoets door de Residentie. Gisteren was de eerste feestelijke rit met VVD-wethouder Bruno Bruins als eregast. De initiatiefnemers willen met de museumkoets de aandacht vestigen op de combinatie van historie, cultuur en winkels in dit oude deel van het centrum.

[img] http://www.haagschecourant.nl/gfx/gfx_n ... .JPG[/img]
De museumkoets passeert op zijn route door een oud deel van het Haagse centrum tien musea.
(foto Nico Schouten.)


Het traject voert van het Carlton Ambassador Hotel aan de Zeestraat naar Hotel Des Indes aan het Lange Voorhout. Voor zo'n halve rit moet twee euro worden betaald, heen en terug kost het dubbele. De route passeert tien musea, van het Mauritshuis tot het kleine Couperus Museum, en er zijn zeven halteplaatsen. Behalve bij het begin- en eindpunt zijn er nog vijf halteplaatsen: het Mesdagmuseum aan de Laan van Meerdervoort, de hoek Denneweg/Mauritskade, het Plein, de hoek Kneuterdijk/Lange Vijverberg en de Oranjestraat.
De rit door historisch Den Haag is toevertrouwd aan de Zoetermeerse stalhouder Hanemaaijer. Op de eerste dag zat eigenaar Frank Hanemaaijer zelf op de bok. Ook voor hem is het een nieuw initiatief. Zijn bedrijf draait vooral op trouwerijen en een enkele begrafenis. Hoewel onder zijn acht rijtuigen er één is uit 1890, zijn alle andere koetsen nieuw, hooguit twee jaar geleden in Polen gebouwd. "Daardoor gebeuren er zelden of nooit vervelende dingen, zoals een wiel dat van de wagen loopt".
Hij stuurt zijn paarden Nuvius en Kariton met vaste hand door de zondagse straten van Den Haag. Alleen als een bus of een tram voorbijschiet verhogen ze, even nerveus, het tempo. Een ritje van het ene naar het andere hotel duurt ongeveer een halfuur. Het lijkt erop alsof de museumkoets (deze rijdt tussen 12 en 16 uur) nu al een succes is. Mensen drommen bij Des Indes om mee te mogen. Een meisje kruipt naast Hanemaaijer voor een negentiende-eeuws beeld op de stad: Den Haag gezien vanaf de bok.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 15 bezoekers