Boetes voor intimiteiten op werkvloer

Moderators: Warboel, Essie73, MirandaT

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Troef

Berichten: 1571
Geregistreerd: 27-03-02

Boetes voor intimiteiten op werkvloer

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-04-02 07:33 Tip de Nieuwsredactie

Boetes voor intimiteiten op werkvloer
Door onze correspondent Marc Peeperkorn

BRUSSEL - Werkgevers in de Europese Unie kunnen rekenen op fikse boetes als een van hun personeelsleden slachtoffer wordt van ongewenste intimiteiten op het werk. De schadeloosstelling is niet gebonden aan een maximum. Deze maatregelen waar de EU-landen het gisteren over eens werden moeten het aantal gevallen van seksuele intimidatie terugdringen.

Onderzoeken geven aan dat bijna de helft van de vrouwelijke werknemers in de EU wel eens last heeft gehad van opdringerig seksueel getint gedrag op de werkplek. Bij mannen zou dit op tien procent liggen. Nationale studies tonen nog veel hogere cijfers. Bij de politie in Groot-Brittanniƫ klaagde tien jaar geleden negentig procent van de vrouwelijke agenten over seksuele intimidatie. Een algemene studie (allerlei sectoren) in Oostenrijk onder werkende vrouwen kwam uit op 81 procent. In Nederland schommelen de beschikbare cijfers voor vrouwen tussen 13 procent (kantoor) en 56 procent (politie). Europees Commissaris Diamantopoulou (werkgelegenheid) is zeer verheugd over het bereikte akkoord tussen de lidstaten. Daardoor blijven vanaf 2005 verbale (opmerkingen, 'grappen'), non-verbale (staren, fluiten) en fysieke (betasten, aanranden) seksuele intimidatie niet meer zonder gevolgen. Degene die zich slachtoffer voelt kan een klacht indienen bij een speciale commissie, in Nederland de Commissie Gelijke Behandeling. De kantonrechter beslist uiteindelijk over de hoogte van de boete. Momenteel is seksuele intimidatie in vrijwel geen enkel EU-land in het strafrecht opgenomen. De werkgever moet er alles aan doen om ongewenste gedrag van zijn personeel te voorkomen. Posters waarop gewaarschuwd wordt tegen seksuele intimidatie en het aanstellen van vertrouwenspersonen kunnen uiteindelijk de rechter overtuigen van een lagere boete. De werkgever moet het slachtoffer betalen, maar kan de schade via een civiel proces op de dader verhalen. Diamantopoulou hoopt dat door de uniforme definitie van seksuele intimidatie in heel de EU en de financiƫle sancties, werkgevers en werknemers zich meer bewust worden van de omvang en de ernst van het probleem. Vooral in de zuidelijke EU-landen beschouwen vrouwen opdringerig gedrag van hun mannelijke collega's vaak als iets dat erbij hoort'. 'Die typische machocultuur komt nu wel onder druk te staan', verwacht een commissieambtenaar.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, lenaa_tje, lianne304, MarjanB, mollie, nardxash, nonnekee, prebalia, xRodrigro, yaylavb en 24 bezoekers