pony's moeten zwemmen voor hun leven

Moderators: Essie73, MirandaT, Warboel

Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten
 
 
loulou

Berichten: 13610
Geregistreerd: 12-09-01
Woonplaats: heesch (brabant)

pony's moeten zwemmen voor hun leven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-01-02 09:56 Tip de Nieuwsredactie

Negen pony's leveren werk voor 27 man
Dinsdag 29 januari 2002 - Je bent pony en je wordt te grazen gezet in de uiterwaarden van de Waal als het water wast. Dan moet je zwemmen voor je leven. Zeker als de reddingsactie niet helemaal soepel verloopt.

Stormachtige wind uit het westen en stijgend water uit het oosten maken de witgekopte golven in de Waal bij Gameren metershoog. Ze spatten uiteen op de boegen van de voorbijvarende vrachtschepen. Op een eilandje een meter of veertig van de wal staan negen pony's samengedromd. Het wassende water dreigt hun laatste toevluchtsoord te overstromen, dus hebben hun eigenaren Peter en Jacco van Driel uit Aalst de brandweer ingeschakeld om ze naar de vaste wal te krijgen. De blusboot uit Tiel arriveert kort na 13.00 uur, even later is ook de Gamerense brandweer ter plaatse, 24 man in totaal. Het oorspronkelijke plan was de paardjes achter een bootje aan naar veiliger grond te slepen, maar zowel de blusboot als de brandweer Gameren blijkt geen bootje bij zich te hebben. Twee mannen van Rijkswaterstaat, die watermetingen aan het doen zijn, hebben een bootje, maar wijzen een verzoek om medewerking van de hand. Plan B is even simpel; span een touw en trek de beesten naar de overkant. Nadat de blusboot de broers Van Driel en enkele brandweerlieden op het eiland heeft afgezet, worden de pony's bijeengedreven binnen een geïmproviseerde omheining. "Je moet ze allemaal vangen en aanlijnen, anders worden ze wild", zegt Geert-Jan van Mourik, die voor de broers Van Driel de pony's opvangt.

Traumatisch
De eerste pony heeft geen geluk, want er wordt veel te hard aan het touw getrokken. Het beest wordt onder water gesleurd en kan amper het hoofd boven water krijgen om adem te halen. Toch loopt hij meteen de oever op en staat amper een minuut later alweer naast Van Mourik te grazen. Zo traumatisch was de zwempartij blijkbaar ook weer niet. Nummer twee kan aanvankelijk niet op zijn benen staan, en moet half in het water even op adem komen. Inmiddels heeft Van Mourik de brandweermannen gevraagd minder hard te trekken. Het helpt, de pony's blijken uitstekende zwemmers, zelfs temidden van de hoge golven. De ziedende wind breekt af en toe forse takken van de populieren achter de redders af, die voor hun neuzen in het water plonzen. Hoewel ze allemaal een helm op hebben, werpen ze af en toe een bezorgde blik naar boven. Een bruinwitte pony heeft even geen zin in de behandeling die zijn voorgangers ten deel gevallen is en gooit de kont tegen de krib. Peter en Jacco van Driel moeten vol aan de bak om het beest in bedwang te krijgen.
Problemen
Net als alle pony's op het droge zijn, speert de blusboot er ineens vandoor, de eiland-ploeg achterlatend. Bij Zuilichem blijkt een vrachtschip door motorstoring in problemen te zijn geraakt. Op de wal wordt al geopperd om de achtergeblevenen op dezelfde manier als de pony's binnen te halen. Het blijkt niet nodig. Het schip in nood is door een sleepbootje en een kraanschip van het Zuilichemse baggerbedrijf Van Oord ACZ de bedrijfshaven binnengesleept. Even later staan de mannen van de blusboot weer op hun schip en de broers Van Driel weer op de wal. 27 mannen zijn uren in de weer geweest. Peter van Driel is opgelucht. "Ik heb 'r vannacht niet van geslapen." Afbeelding Afbeelding


Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-01-02 13:22

ik vind dat ze de rekening gerust aan de eigenaar mogen presenteren. Wat is die slordig met zijn paarden zeg! Ik had ze allang voor die tijd naar binnen gehaald! Maar kennelijk gaat hij nooit naar ze kijken overdags.

Sibold
Berichten: 1817
Geregistreerd: 10-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-02-02 15:13

Nou lekker verhaal zeg... brrrr...

Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17804
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-02 19:57

staat nu ook op de voorpagina....

voortaan nieuws plaatsen in voorpagina nieuws. dan kunnen wij het op de voorpagina zetten

Paardentweet: Zag laatst een meisje onderweg naar haar paard met kogelvrijvest aan.
Dat paardrijden is ook niet meer wat het geweest is..
[IM] Julius....16 jaar alweer...


Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _kajo_, _Zeppelin, Baidu, goesju, Goldwynn, Hannepan, iphyn, Janinevv, Miekie74, Myrthee_, Polly_37, Selina, Thioro, xninus en 22 bezoekers