'Dood paard' weer tot leven gebracht

Moderators: Warboel, Essie73, MirandaT

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Fabienne1
Berichten: 2496
Geregistreerd: 19-08-02
Woonplaats: Noord-Brabant

'Dood paard' weer tot leven gebracht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-09-04 07:59 Tip de Nieuwsredactie

ARNHEM - Ze leken jarenlang aan een dood paard te trekken. Bijna niemand geloofde nog in een doorstart van het illustere Champion Gelderland. Maar de bestuurders van de stichting Outdoor Gelre negeerden het hoongelach. Met succes. Volgend jaar staat het dood gewaande paard onder de naam Outdoor Gelderland op Landgoed Middachten.

Het was in juli 2002 dat ze bespot en uitgelachen werden. Op de nasmeulende resten van Champion Gelderland claimden twee bestuurderskampen openlijk het recht op een doorstart. Het ene plan was nog beter en serieuzer dan het andere, verzekerden ze. Het initiatief van de andere partij stelde niet al te veel voor.

Oege Feitsma, oud-gedeputeerde en aanvoerder van Ploeg A, herinnert zich de bizarre situatie nog goed. "Dat was een dieptepunt", erkent hij. "Die twee kampen sloegen nergens op. Gelukkig zijn we daarna snel met elkaar om de tafel gaan zitten en hebben we de krachten gebundeld."

Sindsdien zitten onder andere Feitsma en Pieter Lambrechtse, oud-voorzitter van de stichting Beheer Champion Gelderland, in de nieuwe stichting Outdoor Gelre. Maar zelfs die samenwerking bood geen garantie op succes. Diverse nieuwe initiatieven werden ontvouwd en enige tijd later net zo vrolijk weer maanden uitgesteld of zelfs van tafel geveegd. Het echec van Champion Gelderland, dat in 2001 aan een financieel debacle ten onder was gegaan, bleek te vers. "Het is achteraf goed dat er een aantal jaren overheen is gegaan voor er nu een nieuw evenement is. Mensen zijn de meeste problemen van toen inmiddels vergeten", zegt Feitsma.

Dat was nodig, want Champion Gelderland heeft veel slachtoffers gemaakt. Feitsma heeft er als voorzitter van de stichting Outdoor Gelre heel wat gesproken. "Diverse schuldeisers belden mij op met de vraag waar ze hun onbetaalde rekeningen heen konden sturen." Feitsma wees ze een loket verder. "Wij konden die schulden niet allemaal meenemen. We hebben gebroken met het verleden. We zijn echt opnieuw begonnen." Zelfs toen dat bij de buitenwereld was doorgedrongen, bleek het nog niet zo eenvoudig een organisator voor een nieuw paardensportfestijn te vinden. "Ze wilden allemaal vorstelijke jaarsalarissen verdienen, maar geen risico lopen", vat Feitsma de problematische onderhandelingen met organisatiebureaus samen.

Nieuwe plannen stierven hierdoor een snelle dood. Maanden gingen voorbij, zonder dat er een evenement van de grond kwam. 'Ze trekken aan een dood paard', was een veelgehoord woordgrapje. De stichtingsbestuurders negeerden het hoongelach en gingen stug door. Alhoewel... "Er zijn echt wel momenten geweest dat we hardop aan stoppen hebben gedacht. Je moet natuurlijk oppassen dat je niet het lachertje wordt, dat mensen je niet meer serieus nemen. Als deze poging op niets was uitgelopen, waren we er ook echt mee gestopt."

Zover kwam het echter niet. De diehards lieten zich niet ontmoedigen en voelden zich daarbij gesteund door geluiden uit het bedrijfsleven in de regio Arnhem. Diverse ondernemers gaven aan veel behoefte te hebben aan een nieuw paardensportevenement en een daaraan gelieerde businessclub. "Vitesse was, na het wegvallen van Champion, de enige echte businessclub in de regio", zegt Theo Jansen, onder andere eigenaar van Residence Roosendael in Rozendaal en stichtingsbestuurder. "Maar niet iedereen voelt zich daar thuis. Daarnaast is voor het ontmoeten van sponsors een paardensportevenement veel meer geschikt. Het is een super relatiesport. Ook bij mensen die geen affiniteit met de sport hebben, spreken paarden toch aan. Je kunt tijdens zo'n evenement veel gemakkelijker met elkaar praten. Bij voetbal en tennis zit iedereen geconcentreerd te kijken en moet je stil zijn. Bij paardensport gaan zakendoen en sport goed samen, terwijl je de familie ook nog kan meenemen."

Jansen, die bij de Champion-evenementen jarenlang sponsor was, bewaart goede herinneringen aan de dagen op Papendal. "Het was een prima plek om zaken te doen. Je sprak veel mensen uit de regio, waardoor je elkaar daarna toch gemakkelijker de bal toespeelt. Niet alleen ondernemers, maar op Champion waren de provincie en gemeenten ook altijd goed vertegenwoordigd. Met die mensen kom je normaal moeilijk in contact. Nu was het veel gemakkelijker ze aan te spreken."

Voor de beeldvorming van de regio is een groot evenement eveneens belangrijk, vult Feitsma aan. "Zo'n evenement reikt veel verder dan alleen het gebied rond Arnhem. Hiermee krijg je in heel Nederland en zelfs daarbuiten bekendheid. Het is een goede promotie voor de regio."

Na vele onderhandelingen kwam de stichting Outdoor Gelre een jaar geleden in contact met het Amsterdamse organisatiebureau EQ International van Chris van Dam. Het bleek een goede greep, want in juli volgend jaar staat er met Outdoor Gelderland op Landgoed Middachten in De Steeg een nieuw paardensportfestijn.

De stichtingsbestuurders zijn trots dat het evenement na al die jaren nog een doorstart krijgt. Feitsma: "We hebben met Landgoed Middachten een prachtige entourage. Als het een publieksevenement wordt met goede paardensport zoals we voor ogen hebben, dan is het de moeite van al die jaren zeker waard geweest."

Bron: De Gelderlander, 07-09-2004


Ratjetoe
Berichten: 1470
Geregistreerd: 07-03-03
Woonplaats: Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-04 14:21

Ik moet nog afwachten of het echt wel doorgaat, maar als het doorgaat ga ik zeker een kijkje nemen!

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 16 bezoekers