Plan voor cremeren paarden

Moderators: Warboel, Essie73, MirandaT

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Christina
Berichten: 164
Geregistreerd: 03-03-03
Woonplaats: Chaam

Plan voor cremeren paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-09-04 11:16 Tip de Nieuwsredactie

Maandag 6 september 2004 - PRINSENBEEK – Dierenbegraafplaats en -crematorium Viviana in Prinsenbeek gaat uitbreiden met een paardencrematorium. De milieuvergunning is bijna rond.


De gemeente Breda heeft inmiddels een wijzigingsprocedure voor het bestemmingsplan opgestart. Omwonenden kunnen van 9 september tot 6 oktober reageren op de plannen.

De dierenbegraafplaats en het crematorium zijn al sinds 1978 gevestigd aan de Vianendreef in Prinsenbeek. Inmiddels liggen er ongeveer 1500 kleine huisdieren begraven op de begraafplaats. In het huidige crematorium voor kleine huisdieren worden wekelijks tussen de 20 en 25 huisdieren gecremeerd.

Behoefte

De huidige eigenaren zijn R. Schijvenaars en zijn partner Veronique Bernaards. „Wij kregen steeds meer signalen dat er een grote behoefte is aan een paardencrematorium. Ook dierenartsen speelden ons de vraag van hun klanten door. Het is in ons land op dit moment nergens mogelijk om een paard te laten cremeren.

Andere crematoria hebben het wel geprobeerd maar zijn steeds gestruikeld over de milieuvergunning of bijvoorbeeld problemen met de capaciteit van het gasnet“, aldus Veronique Bernaards.

De gemeente Breda heeft Viviana op 11 december vorig jaar een nieuwe milieuvergunning verleend. Een omwonende heeft bij de Raad van State bezwaar gemaakt tegen die vergunning. Volgens Bernaards zijn de bezwaren van deze omwonende na bemiddeling van de baan. Viviana wacht nog slechts op schriftelijke bevestiging daarvan.

Privacy

Naast de uitbreiding met een paardencrematorium wil Viviana ook een tweede oven voor het cremeren van kleine huisdieren. „Op dit moment cremeren wij wekelijks tussen de twintig en de vijfentwintig huisdieren. Die tweede oven is nodig om onze werkdagen korter te maken en om de privacy van de klanten te verbeteren. De huidige oven staat in de ruimte waar we klanten ontvangen die bijvoorbeeld een urn komen halen en dan kunnen we niet cremeren.“

De belangstelling voor het begraven van huisdieren is ook nog steeds groot. Ongeveer de helft van de mensen verlengt de grafovereenkomst na zeven jaar. Veel mensen komen regelmatig het graf van hun huisdier verzorgen.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 17 bezoekers