Documentaire over manege Rozenstein

Moderators: Warboel, Essie73, MirandaT

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Bolle

Berichten: 722
Geregistreerd: 31-07-02
Woonplaats: Haarlem

Documentaire over manege Rozenstein

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-07-04 12:31 Tip de Nieuwsredactie

Afbeelding

SANTPOORT-NOORD - De NCRV zendt morgenavond een documentaire uit over manege Rozenstein in Santpoort-Noord. Het is een eindexamenproductie van de Nederlandse Film en Televisie Academie uit Amsterdam. Maaike Knippen, opgegroeid in Santpoort-Noord, tekende voor het scenario en de regie.

De film gaat over de 72-jarige eigenaar Floor van der Grijn die vorig jaar geconfronteerd werd met eisen van de gemeente Velsen. Hij moest de manege sluiten omdat die 'bijzonder brandgevaarlijk' zou zijn. Zonder vergunning had hij een woning annex kantine neergezet. Hoewel de burgemeester zei dat Rozenstein nooit meer open zou gaan omdat enorm veel regels werden overtreden, bleek later dat sloop van het gebouw voldoende was om het bedrijf voort te zetten.

Knippen filmde in oktober, tijdens de eerste sloopwerkzaamheden. Van der Grijn, die de manege de afgelopen 35 jaar eigenhandig opbouwde, denkt op dat moment dat zijn levenswerk verloren gaat. Tegen dat decor wordt het echte probleem zichtbaar. Van der Grijn hoopt dat zijn dochter Linda de manege kan overnemen. Een drama tussen een liefdevolle maar eigenwijze vader en een jonge dochter op zoek naar onafhankelijkheid, meldt de NCRV.

Knippen reed van haar zevende tot haar vijftiende bij de manege, vertelt ze. ,,Het is een fijne plek met veel paarden waar veel gebeurde.'' In oktober 2003 speelde ook een ontuchtzaak op de manege. Die maand werd een Velserbroeker veroordeeld tot 27 maanden cel waarvan zes voorwaardelijk. Hij is schuldig aan aanranding en verkrachting sinds 2000 van vier meisjes die op de manege reden. Van der Grijn werd ook verdacht, maar de zaak tegen hem werd geseponeerd.

Knippen heeft die kwestie bewust niet in de documentaire verwerkt. ,,In de beperkte draaitijd kon ik niet de hele ontuchtzaak belichten. Het zou de documentaire ook erg ingewikkeld maken. Bovendien kon ik toen niet achterhalen wat waar was van de geruchten.'' De documentaire met de naam Rozenstein wordt vertoond in het programma Filmlab op Nederland 3 vanaf 23.25 uur.

Fokke Zaagsma
donderdag 29 juli 2004


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Nieuwsredactie en 28 bezoekers