Verbod op amputeren paardenstaarten blijft behoude

Moderators: Essie73, MirandaT, Warboel

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Witvenhester

Berichten: 1107
Geregistreerd: 16-02-04
Woonplaats: den dungen

Verbod op amputeren paardenstaarten blijft behoude

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-04-04 15:40 Tip de Nieuwsredactie

Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte is niet van plan het verbod te versoepelen op het blokstaarten van boerenpaarden, de zogenaamde caudotomie. Dat bleek dinsdag in de bevoegde kamercommissie. Demotte gaat op die manier niet in op pleidooien van VLD en CD&V om de bestaande regeling te herzien.

Sinds oktober 2001 is de amputatie van staarten bij trekpaarden verboden. Toenmalig minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet redeneerde dat het gebruik indruist tegen de wet op het dierenwelzijn, die alle ingrepen uitsluit die nutteloos lijden veroorzaken. VLD-kamerlid Guido De Padt diende eind februari een wetsvoorstel in om de amputatie van paardenstaarten opnieuw toe te laten. Het verbod op het blokstaarten bedreigt het voortbestaan van het Belgisch trekpaard, stelde hij. Ook CD&V pleit voor een versoepeling.

In antwoord op een vraag van CD&V'ster Trees Pieters liet minister Demotte dinsdag in de kamercommissie Volksgezondheid echter weten dat van een opheffing van het verbod geen sprake kan zijn. Hij verwierp alle argumenten van de voorstanders voor een versoepeling: er zijn geen nieuwe wetenschappelijke gegevens die een opheffing van het verbod zouden rechtvaardigen, een verbod brengt het voortbestaan van het Belgisch trekpaard niet in gevaar en lange staarten veroorzaken geen problemen bij het mennen, waardoor de ingreep een louter esthethische ingreep wordt.

Essentieel is het welzijn van het dier, benadrukte Demotte. De ingreep is pijnlijk en berooft het paard van zijn belangrijkste wapen tegen insecten, verklaarde hij. Sp.a-kamerlid Magda De Meyer is tevreden met het voornemen van Demotte. "Het blokstaarten verminkt de dieren zodat ze de vliegen niet meer kunnen verjagen. Het klinkt misschien als een wonder voor sommige collega's, maar paarden heffen al duizenden jaren gewoon hun staart op als ze hun behoefte doen. Ze hebben de kniptang echt niet nodig om hun achterste proper te houden", reageert De Meyer dinsdag in een mededeling op argumenten van VLD en CD&V.

Bron: Belga


Sjonniej
Berichten: 17527
Geregistreerd: 21-05-03
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-04 15:43

Gelukkig maar, het is niet meer nodig voor het werk oid.
Het word alleen nog gedaan voor traditie. Echt heel sneu.
Ben echt blij dat het verboden blijft.

Witvenhester

Berichten: 1107
Geregistreerd: 16-02-04
Woonplaats: den dungen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-04-04 15:49

Ik ook het is gewoon zielig wat al die mensen doen met die paardenstaarten. Ze moeten hun wimpers en haar eens weghalen dan piepen ze ook. Haha!

zondag krinfinale rijden


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Annikoe, Emmi, ierusju, xEva en 26 bezoekers