Alle paarden aan de chips!

Moderators: Essie73, MirandaT, Warboel

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
jacje

Berichten: 2555
Geregistreerd: 12-11-02
Woonplaats: Helmond

Alle paarden aan de chips!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-01-04 17:43 Tip de Nieuwsredactie

Koeien hebben gele oormerken, varkens een nummer in het oor. En paarden, pony's en ezels krijgen, geheel onzichtbaar, een chip in hun hals. Ze zijn nu altijd herkenbaar en krijgen een eigen paspoort.

De paarden-chip is vanaf 1 januari 2004 verplicht. Vanaf die datum moet elk paar dat vervoerd wordt, in trailer of vrachtwagen, aan die chip herkend kunnen worden. Paarden in een aanspanning of dieren die worden bereden hoeven die chip nog niet te hebben. Veulens die dit jaar worden geboren moeten binnen zeven maanden ook een chip hebben. En per 1 januari 2006 moet elk in Nederland lopend paard gechipt zijn. De mensen die professioneel met paarden werken kennen die regels veelal wel, bij de particuliere paardenhouder is de paardenchip nog niet volledig ingeburgerd.

De invoering van de chip voor paarden heeft onder meer met volksgezondheid te maken. Een gezelschapsdier wordt niet voor het vlees geslacht. Dan kunnen alle medicijnen worden gebruikt, omdat het vlees toch niet wordt gegeten.

In de paardengeneeskunde zijn nog niet veel medicijnen officieel geregistreerd. Een gevolg is dat er van veel medicijnen geen wachttijd voor vlees bekend is. (Dat is de periode waarin je moet wachten tot het medicijn uit het dier is verdwenen). Paardenvlees wordt namelijk nog steeds in Nederland gegeten, maar er gaat ook veel paardenvlees naar Italië. Dit is een steeds kleiner wordende markt, maar er zijn nog steeds enkele paardenslagers.

De chip is gekoppeld aan de invoering van een paardenpaspoort. Elke chip heeft een 15-cijferige code. De dierenarts kan die code met een speciaal apparaat aflezen. Hij weet dan precies om welk dier het gaat. In het bijbehorende paspoort wordt het medicijngebruik bijgehouden. Daardoor wordt ook verwisseling van gezelschapsdieren en paarden voor de slacht voorkomen.

Maar ook voor de handel is de chip belangrijk. Bijvoorbeeld een Fries, een zwart paard, heeft geen of nauwelijks tekening. Maar wie bewijst dat het werkelijk dat dier is? Nu kun je dat gewoon van de chip aflezen.

Als elk paard gechipt is weet de overheid ook precies hoeveel paarden er in Nederland zijn. Het aantal dieren wordt nu geschat op 250.000 tot 400.000.

Voor de dierenartsen is er voorlopig flink werk aan het inbrengen van de paardenchip. Alle paarden worden jaarlijks worden ingeënt en dan kan er meteen een chip inbrengen. Het is een kwestie van scheren, ontsmetten, chip inbrengen en de papieren bijwerken. De sticker met de code wordt op een formulier geplakt en opgestuurd. De eigenaar van het paard krijgt dan even later het paardenpaspoort.¨

Het paspoort blijft bij het paard, ook als het dier wordt verkocht. Het paardenpaspoort heeft nog een voordeel: de dierenarts heeft voortaan een overzicht van de medische achtergrond van het paard. Voor eigenaar en paard gaat het er op vooruit, want zo hebt je een beter inzicht in de medische geschiedenis van het paard.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bloem39, IloveJaimy, lienbono, Sill_Monster, Yasmine en 33 bezoekers