Breda Hippique experimenteert met breekpennen

Moderators: MirandaT, Warboel, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Mickey

Berichten: 34648
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Breda Hippique experimenteert met breekpennen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-06-03 16:46 Tip de Nieuwsredactie

Breda – De cross country CCI**, die op vrijdag 12 juli tijdens Breda Hippique (10-13 juli) wordt verreden, zal dit jaar een hindernis bevatten die uitgerust is met zogenaamde breekpennen. Het initiatief wordt ondersteund door ExxonMobil, dat evenals Breda Hippique veiligheid hoog in haar vaandel heeft staan.

Het onderdeel cross country wordt alom gezien als het meest spectaculaire onderdeel van het three-day eventing. Dit onderdeel is echter ook het meest omstreden. Er kunnen zich namelijk gevaarlijke situaties voordoen, die resulteren in een (ernstige) blessure van paard of berijder.

De parcoursbouwers van Breda Hippique, Tony Mc Pherson en assistent Bas Verhoeven onderkennen dit probleem. Daarom werd afgelopen jaar op Landgoed de Princenhoeve een compleet nieuwe cross country gebouwd waarbij veiligheid een leidende factor was. Als exponent van het begrip veiligheid wordt hard gewerkt aan de ExxonMobil hindernis, die zal worden uitgerust met ‘safety pins’. De breekpennen komen uit Engeland, waar men reeds meer ervaring heeft opgedaan met dit experimentele systeem. Bij zware touchering van een balk breken de pinnen. Hiermee wordt voorkomen dat het paard over de kop slaat. Bij een gebroken pin is de combinatie gediskwalificeerd.

Afgelopen jaar werd ook in Boekelo tijdens de CCI*** onder leiding van parcoursbouwer Sue Benson geëxperimenteerd met een breekpennenhindernis. De parcoursbouwers van Breda Hippique hebben inmiddels hun licht bij haar opgestoken en een speciale scholing ondergaan. De safety pins werden ook tijdens het WK in Jerez bij twee hindernissen gebruikt.

De FEI (Federation Equestre International) heeft haar volledige medewerking toegezegd resulterend in een speciale ontheffing van de reguliere wedstrijdreglementen.

De heer Nelo Emerencia, woordvoerder van sponsor ExxonMobil in Nederland, is enthousiast over dit initiatief. ‘Voor ExxonMobil is veiligheid een speerpunt van beleid. Respect voor het welzijn van paard en berijder spreekt ons erg aan. Ik heb me uitvoerig laten voorlichten over de ins en outs van dit principe en ben uitermate benieuwd naar de resultaten’.

Naar verwachting zal deze speciale hindernis, die dicht bij het hoofdterrein van Breda Hippique is gelegen, veel bezoekers trekken. De organisatie zal aanpalend een informatiebord plaatsen om tekst en uitleg te geven over deze noviteit.Bron: Breda Hippique


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie