Faillissement voor Paardencentrum

Moderators: Warboel, Essie73, MirandaT

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Honeybee

Berichten: 8912
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Harlingen

Faillissement voor Paardencentrum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-06-03 08:49 Tip de Nieuwsredactie

Vrijdag, 27 juni 2003

Bron: Leeuwarder Courant, www.leeuwardercourant.nl

DRACHTEN - De Stichting het Fries Paarden Centrum in Drachten is failliet. Curator Robert Verdonk uit Heerenveen heeft vanmorgen de 37 personeelsleden van het centrum ontslag aangezegd. De stichting heeft een schuld van €1,2 miljoen. ,,Ik ga er vanuit dat er financieel wanbeleid is gepleegd door de oud-bestuurders van de stichting'', aldus Verdonk.
Het faillissement heeft nog geen gevolgen voor het reddingsplan, waar een groep nieuwe bestuursleden van het stamboek hard aan werkt.

Volgens voorzitter Jaap van der Meulen van het Fries Paarden Stamboek (FPS) was het faillissement van de stichting onafwendbaar. Het toenmalige bestuur van de stichting had een administratieve chaos achtergelaten bij het centrum. Bij het op orde brengen van de financiën, ,,kamen der allegear liken út de kast.''

Voornaamste schuldeisers van de stichting zijn het stamboek en de Belastingdienst. Het FPS heeft een vordering van €884.000 uitstaan. De naheffing van de Belastingdienst bedraagt €117.000. Verder hebben ook het Nuon (€35.000), de gemeente Smallingerland (€25.000) en het Gak (€50.000) geld tegoed.

Het is niet uitgesloten dat de toenmalige bestuurders van de stichting, onder wie ex-voorzitter Jan Kersbergen, aansprakelijk worden gesteld voor de grote verliezen, zegt curator Verdonk. ,,Het waren goedwillende amateurs met te weinig ondernemerskwaliteiten.''

Van der Meulen hoopt het paardencentrum, dat eigendom is van het stamboek, te behouden. Daartoe wordt de nieuwe stichting Paardencentrum Fryslân opgericht. Vanavond worden de leden ingelicht over het faillissement. Dan worden ook de plannen bekend gemaakt die de toekomst van het centrum moeten waarborgen.

Het personeel is vanmorgen door de curator op de hoogte gesteld. Ze wisten dat de problemen groot waren, maar desondanks komt het faillissement hard aan. De mensen kunnen in ieder geval nog zes weken aan het werk blijven.

Met de curator is overeengekomen dat het centrum in ieder geval zes weken open blijft. De geplande paardentesten kunnen dan doorgaan. Het paardenstamboek heeft liquiditeitsproblemen, maar loopt met het faillissement van de stichting geen gevaar, verzekert Van der Meulen.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BlogBeat en 5 bezoekers