Klaar voor meting van oerkrachten

Moderators: Essie73, MirandaT, Warboel

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Mickey

Berichten: 34644
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Klaar voor meting van oerkrachten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-06-03 15:07 Tip de Nieuwsredactie

Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 06-06-2003
Klaar voor meting van oerkrachten

RENESSE - Die oerkracht van robuuste trekpaarden en vooral de aanblik van die nostalgische karavaan die de Palmbrouwerij enkele jaren geleden van Brussel naar Amsterdam liet trekken, deden bij Henk van den Berg uit Renesse de vonk overslaan. Sinds die tijd is hij zich gaan toeleggen op het aangespannen rijden met een Zeeuws trekpaard, Zaza van Steenzwaan.


Het is een negenjarige merrie met wie hij het komend weekeinde deelneemt aan de eerste wedstrijd van de zogeheten Powerhorsecompetition.
Die wedstrijd wordt gehouden in het Belgische Elsegem. In de loop van de volgende drie maanden staan er nog wedstrijden in Duitsland en Nederland op het programma. De deelnemers moeten er vier van de zes volbrengen. Van den Berg zal na Elsegem ook van de partij zijn in Lamswaarde, Bergschenhoek en in Apeldoorn op het terrein van paleis het Loo.
Van den Berg wordt tijdens wedstrijden bij toerbeurt geassisteerd door zijn vrouw Babs of door zijn vriend Jan de Korte. Jaren geleden al besloten zij samen ieder een trekpaard aan te schaffen. Het zelf bouwen van een boerenkar volgde. Lange tijd werd het aangespannen rijden in recreatief verband beoefent. Inmiddels zijn Van den Bergs ambities groter geworden. Hij wil graag goede prestaties leveren en de powerhorsecompetition biedt hem een mooie uitdaging. Vorig jaar deed hij als recreatief deelnemer één dag mee aan de wedstrijd in Veere, om enige ervaring op te doen. Hij heeft er veel geleerd van doorgewinterde menners. Dat hij allerlei spullen mee moet nemen, zoals schrikdraad voor het afschermen van het weidestuk voor je eigen paard bijvoorbeeld.
,,Ik woon nu dertien jaar in Renesse. Ik kom van oorsprong uit Dordrecht. Vanuit mijn jeugd kende ik eigenlijk alleen trekpaarden voor de groentenkar en voor de verhuiswagens van Van Gend en Loos, maar niet van op het land werken. Die romantiek proef je hier nog veel meer``, vindt Van den Berg.
De opdrachten die hij samen met zijn paard in Elsegem krijgt uit te voeren, zijn gebaseerd op het vroegere landwerk, zoals het verslepen van een zes meter lange balk langs een specifiek parcours.

Spiegelparcours
Ook het slepen met een lange dwarsbalk en het vervoeren van een slede met vaten behoren tot de opdrachten. Verder staat er een marathon van zestien kilometer met hindernissen op het programma, evenals een dressuurproef en de strijd op een spiegelparcours. Dat laatste houdt in dat twee enkelspannen naast elkaar zo secuur en snel mogelijk de baan moeten afleggen. Een van de hoogtepunten het komend weekend wordt de poging van de Belg Willy Naessens het record aangespannen rijden in het Guinnessbook of records te verbeteren. Hij wil met 250 aanspanningen een tocht maken en heeft alle deelnemers aan de eerste wedstrijd van de Powerhorsecompetition uitgenodigd mee te doen.

Niet goedkoop
Van den Berg geeft aan dat zijn hobby niet goedkoop is. ,,Zonder sponsoring is het niet te doen.`` Hij heeft anderhalf jaar geleden een eigen koetsje aangeschaft. De kosten daarvan bedragen ongeveer 4500 euro. Dit jaar heeft hij speciale hardrubberen banden aangeschaft voor deelname aan de marathon, want dat mag niet op luchtbanden. Hij is trouw lid van de Fok- en Menvereniging Schouwen-Duiveland. Tot nu toe is hij de enige deelnemer vanuit deze regio aan de Powerhorsecompetion. Hij heeft echter goede hoop dat hij binnen afzienbare tijd nog wel één of twee andere leden enthousiast weet te maken.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _eefiej_, AhrefsBot, Black_Devil, Brimi_Disa, M_Jacky, Saintelette, sauffi en 20 bezoekers