Ermelo doet paard in de ban

Moderators: Warboel, Essie73, MirandaT

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Mickey

Berichten: 34643
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Ermelo doet paard in de ban

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-05-03 08:23 Tip de Nieuwsredactie

Artikel uit Apeldoornse Courant van 20-05-2003
Ermelo doet paard in de ban

van een onzer verslaggevers

20 MEI 2003 - ERMELO - Binnen de bebouwde kom van Ermelo, Speuld en Horst mogen geen paarden meer worden gehouden. Van deze regel kan alleen ontheffing worden verleend wanneer iemand een terrein van minimaal duizend vierkante meter bezit. De ontheffing geldt dan voor maximaal twee paarden.

Met de nota ‘paarden en paardenbakken‘ wil de gemeente Ermelo een eind maken aan de overlast die het houden van paarden binnen de bebouwde kom met zich meebrengt.

Regelmatig zijn hierover de laatste tijd klachten binnengekomen. Op terreinen met een agrarische bestemming binnen de agrarische enclave rond Speuld, Staverden en Leuvenum en de Gelderse Vallei mogen straks wel hobbymatig paarden worden gehouden als een bewoner stopt met zijn agrarisch bedrijf.

Het Ermelose college heeft een aantal richtlijnen ontwikkeld. Die worden binnenkort besproken in de commissie volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieu. Op grond daarvan vindt uiteindelijk een definitieve besluitvorming plaats.

Het plaatsen van lichtmasten bij paardenbakken mag niet zonder dat hiervoor een bouwvergunning is afgegeven. Gekeken wordt nog of er regels kunnen komen tot wanneer een lichtmast mag branden. Op grond van het bestemmingsplan is dit niet mogelijk. Tot nu toe kan dat alleen op grond van een privaatrechtelijke overeenkomst. Wanneer binnen de bebouwde kom een ontheffing kan worden verleend mag maximaal een tiende deel van het terrein worden ingericht als uitloopgebied voor paarden of als paardenbak. Tot de omringende bebouwing moet een afstand worden aangehouden van vijfentwintig meter. Ook moet een paardenbak maar ook de mestopslag op minimaal drie meter afstand blijven van de grens van een perceel.

Om overlast voor omwonenden zo veel mogelijk te beperken moet mest in luchtdichte containers worden opgeslagen. Ook wordt het verplicht de mest minimaal één keer in de twee weken af te voeren.

Voor bestaande paardenbakken komt er een overgangsbeleid. Dat houdt in de praktijk in dat een paardenbak mag blijven bestaan zolang het perceel niet van eigenaar wisselt. Wel wordt voortzetting van bestaande paardenbakken alleen gedoogd als kan worden voldaan aan de hygiënische voorschriften ten aanzien van bijvoorbeeld de opslag en afvoer van mest.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: aishcream, Maaike_Indy, Nessavende en 15 bezoekers