Brandbrief KNHS aan regering ivm vogelpest

Moderators: Warboel, Essie73, MirandaT

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
zobras
Berichten: 6059
Geregistreerd: 23-08-01

Brandbrief KNHS aan regering ivm vogelpest

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-04-03 08:00 Tip de Nieuwsredactie

Eindelijk klimt de KNHS in de pen en probeerd het achtelijke krampachtige beperkingen rondom paarden op te heffen. En ik moet zeggen, de tekst spreekt voor zich:

Op 24 april 2003 verstuurt de KNHS de onderstaande brief aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, de leden van de Vaste Kamercommissie Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, de leden van de Vaste Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport en aan de landelijke pers.--------------------------------------------------------------------------------


KNHS luidt weer de noodklok
De geschiedenis herhaalt zich!

Twee jaar geleden werd de paardensector onnodig zwaar getroffen door de gevolgen van de MKZ-crisis. Waar het paard geen rol speelde in de verspreiding van het virus leed de hippische sector een verlies van tientallen miljoenen guldens. Inmiddels heeft het paard een 'status aparte' in de na de crisis herschreven MKZ-draaiboeken.

De Nederlandse agrarische sector heeft weer met een enorme tegenslag te maken, nu door de gevolgen van het vogelpestvirus. De KNHS is zich bewust van de ernst van deze situatie. Helaas wordt de paardensector weer onnodig en onterecht meegezogen in een neergaande, miljoenen kostende spiraal. De vanaf 17 april jl. ingezette pogingen van het Sectorbestuur Paarden om de Minister van zijn ongelijk te overtuigen zijn tot op heden zonder succes gebleven. De lessen van twee jaar terug zijn dus niet geleerd! Andermaal luidt de KNHS de noodklok.

Van alle kanten komen alarmerende berichten binnen.

Honderden kleinere en grotere evenementen zijn of worden geannuleerd.
Het Nederlands Kampioenschap Jachtpaarden, dat op 26 april 2003 op Domein Soestdijk zou worden verreden, is de eerste nationale titelstrijd die sneuvelt.
Het bestuur van het mega-evenement 'Achterhoekse Paardendagen', jaarlijks goed voor 80.000 bezoekers, heeft voor de tweede keer in drie jaar tijd moeten besluiten het evenement te schrappen.
Het internationale concours hippique te Eindhoven, dat zich tijdens de komende Pinksterdagen nota bene in de stad afspeelt, komt in gevaar.
Veel concoursorganisatoren melden ons, dat zij vrezen dat het doek voor hun evenement valt omdat zij getroffen worden door én de teruglopende economie én afgelasting. De paardensport staat of valt daarmee.
Topsporters zien zich belemmerd in hun voorbereidingen voor internationale evenementen en nationale en internationale kampioenschappen.
Hoefsmeden, dierenartsen, manegehouders, evenementenbureaus, handelaren en toeleveringsbedrijven zien hun omzetten drastisch teruglopen, terwijl hun kosten niet in hetzelfde tempo of helemaal niet afgebouwd kunnen worden.
Vele professionele paardenbedrijven krijgen voor de tweede keer in korte tijd een financieel verlies te verwerken waar geen enkele schadevergoeding tegenover staat. De KNHS maakt zich grote zorgen over hun continuïteit.
Kernprobleem is, dat 'Den Haag' de paardensector kennelijk nog steeds als een hobbysector ziet, terwijl heel veel mensen op vaak zeer gespecialiseerde bedrijven er hun boterham in verdienen. Een snelle berekening leert, dat de paardensector met een jaarlijkse gegenereerde omzet van € 1,5 miljard na een maand een verlies van 10% lijdt ofwel € 150.000.000,--. Een verlies, dat snel oploopt, zeker nu het hoogseizoen (mei-september) nadert.

Het ergste is, dat deze problemen niet nodig zijn!

Onze argumenten:

Er is geen enkele reden de paarden hun bewegingsvrijheid te ontnemen zolang niet onomstotelijk is bewezen, dat het paard overbrenger van het virus is.
Het is onzin te veronderstellen, dat het paard een virus gemakkelijker zou overbrengen dan de postbode, de vuilnisman, de krantenbezorger en de toerist, die zich wel vrij door de getroffen gebieden mogen bewegen en zelfs aan de boerderij komen. De paarden komen daar helemaal niet!
Het paard is -en dat heeft de MKZ-crisis geleerd- een groot huisdier; het staat ver af van de intensieve veehouderij in de agrarische sector.
Het vervoer van paarden brengt geen groter gevaar met zich mee dan iedere andere auto, die door het getroffen gebied rijdt.
Het invliegen van of aanrijden van sportpaarden uit het buitenland brengt geen enkel gevaar van besmetting met zich mee. Internationale evenementen kunnen dus gewoon doorgang vinden.
Bezoekers van concoursen hippique en andere paardensportevenementen zijn vergelijkbaar met bezoekers van voetbalwedstrijden. En die gaan gewoon door!
Gebruiksdieren zijn geen gebruiksartikelen, die zonder reden weggezet kunnen worden. Paarden zijn bewegingsdieren. Sportpaarden zijn paarden, die dagelijks getraind moeten worden. Hun welzijn is in het geding.
Deskundigen van de Diergeneeskundige Faculteit van de Rijksuniversiteit Utrecht geven aan, dat het paard geen groter besmettingsgevaar met zich meebrengt dan de mens, honden, katten enzovoorts.
De KNHS roept de Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en de leden van de Tweede Kamer dringend op alles in het werk te stellen om de paardensector verder te vrijwaren van de gevolgen van de vogelpestcrisis.

Voor verdere informatie: Jacqueline Verhoeven, hoofd Communicatie, tel. 0577-408231.

Hoogachtend,

(w.g.)
G.L. de Jong,
Directeur.

En nu maar hopen dat er iets gebeurt en dat paarden evenementen snel weer hun gewone doorgang kunnen krijgen. Zo niet, dan moeten alle supermarkten, scholen, alla andere sport bijeenkomsten (incl voetbal) ook worden gesloten!!! NIet alleen de paarden discrimineren, dan ook alle andere levende wezens niet meer laten groeperen. Iedereen in zijn eigen hok en huis en niet meer je tuinpad af, das pas gerechtigheid. Laat deze onzin van paardenhouderij beperkingen maar snel stoppen.


kebie

Berichten: 1569
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluws dorp aan de rijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-03 09:43

Hehe, eindelijk een oproep van de KNHS, het werd tijd!
Hopelijk wordt er inderdaad gehoor aangegeven, en het draaiboek van de MKZ eens nagekeken.

Pak iets aan voordat het een probleem is. Schep orde voordat de chaos intreedt.

Fitzroy
Berichten: 17269
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-03 10:02

Hehe, de KNHS wordt ook wakker!! Ik vond al dat het akelig stil bleef vanuit die kant. Ik vind het een goede zaak dat men in de pen klimt.
Ik heb geen goed woord over voor het ministerie. Als ik zag wat er allemaal mogelijk is in de toezichtsgebieden dan heb ik mijn buik vol de maatregelen voor de paardensector.

Niets is zo eerlijk verdeeld als het verstand. Iedereen denkt er genoeg van te hebben.

Lielle

Berichten: 65031
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-03 10:06

prima actie! Ik had al een pissig mailtje naar de KNHS en het ministerie gestuurd hierover, ben blij dat dat er nu iets over gezegd wordt.

PS weet iemand iets over het gerucht dat alles onder de A2wordt afgelast tot 1 juni?

Imker

Berichten: 17289
Geregistreerd: 30-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-03 10:27

Lielle schreef:
prima actie! Ik had al een pissig mailtje naar de KNHS en het ministerie gestuurd hierover, ben blij dat dat er nu iets over gezegd wordt.

PS weet iemand iets over het gerucht dat alles onder de A2wordt afgelast tot 1 juni?


Nee, nog niets over gehoord, maar ik zal wel even gaan spitten.

Achilles Spr. B+20 Dr. L1+21 L2+17 M1+2!!
Olivius Dr. L2+15 M1+13, M2+15, Z1+10, Z2+2, promotie naar P-paard!!!

benneton

Berichten: 1548
Geregistreerd: 18-11-01
Woonplaats: Achtmaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-03 20:34

er is nu ook vogelpest in het plaatsje Meer, dat is precies naast het dorp waar ik woon er mag nix meer vervoerd worden van paarden en zo......
het is aan de belgische grens

Gast252
Berichten: 29528
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-03 22:57

Vanmiddag had ik het er nog met iemand over dat er nog niks naar buiten was gekomen van de KNHS. Dit leek me nou inderdaad eens een gelegenheid om eens flink van je te laten horen als KNHS zijnde. Hopelijk heeft dit ook de uitwerking die bedoeld wordt.

Jola

Berichten: 2750
Geregistreerd: 28-01-03
Woonplaats: Kapellen (Belgie)

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-03 23:07

Benneton schreef:
het is aan de belgische grens

Ik woon in Kapellen (20km verder) en moet morgen mijn kippen gaan "registreren", er zit dus een grote kans in dat ze geruimd gaan worden.

Verder is er in België ook een vervoersverbod voor de paarden, diverse wedstrijden zijn al afgelast.

If you stick your head in the sand, you'll get your rear kicked.

Saar

Berichten: 1225
Geregistreerd: 15-11-02
Woonplaats: Culemborg

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-04-03 20:55

Lielle schreef:
PS weet iemand iets over het gerucht dat alles onder de A2wordt afgelast tot 1 juni?

Kleinigheidje hoor, maar de A2 loopt van noord naar zuid.....wat bedoel jij dan met "onder de A2"?

Een vriendin van mij had het er inderdaad ook al over dat alles hier (Betuwe) voorlopig niet doorgaat. Maar zij had het zelfs over tot en met juni

strak óf kittig htg-kersje :? _O-

:# Z1+1 :#

Lielle

Berichten: 65031
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-03 07:58

zo hoorde ik het, ze zullen wel het zuidoostelijk stuk van Nederland bedoelen dat wordt begrensd door de A2 en ?

Enne, voor randstedelingen is dat gewoon 'alles daar beneden' Knipoog

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-03 11:29

het werd echt dringend hoog tijd voor een dergelijk bericht. Maar wat er in staat is eigenlijk allang bekend. Ik betwijfel dus of de overheid hiernaar zal luisteren. Volgens mij hebben die namelijk sch**t aan paardensport, getuige de weinige paardenprogramma's op tv (ondanks de populariteit); niet mee willen werken aan vestigen paardenbedrijf (valt niet onder agrarische sector, gek, want in geval ziektes spontaan weer wel!); en de meestal maximaal toegestane afmetingen indien een paardenhouder een stalletje wil bouwen.

De hond is de betere mens

zobras
Berichten: 6059
Geregistreerd: 23-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-05-03 10:24

Ben eens met je Desiree. Zeker met de bouwmaten en regels is het heeel tegenstrijdig. Geeft de Ministerie een document uit met minimale eisen aan staloppervlakte, mag je van de gemeentes met ene beetje geluk net een stalletje bouwen van 3x3 meter!! En wee gebeente als je net 10 cm meer neemt, want dan mag je gelijk weer afbreken......


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Annemiek73, belle_boef, DreamGuide, EllisL, kr1985, lovefi, Prisjee91, Verity en 16 bezoekers