Dierenarts (57) overleden aan vogelpest

Moderators: Essie73, MirandaT, Warboel

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
missy_m

Berichten: 2160
Geregistreerd: 22-06-01
Woonplaats: Utrecht

Dierenarts (57) overleden aan vogelpest

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-04-03 14:11 Tip de Nieuwsredactie

Dierenarts waarschijnlijk overleden aan vogelpest
19 april 2003, 14:48:47


DEN HAAG (ANP) - Een 57-jarige dierenarts is donderdag in het Jeroen Bosch-ziekenhuis in Den Bosch waarschijnlijk overleden aan vogelpest. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid zaterdag naar buiten gebracht.

De directe overlijdensoorzaak was een ernstige longontsteking. Omdat in de longen het vogelgriepvirus is aangetoond en er geen andere mogelijke verklaring is gevonden voor het ziektebeeld, is er een sterke aanwijzing dat de man is overleden aan de gevolgen van infectie met het vogelgriepvirus, aldus het ministerie zaterdag in een verklaring.

Het slachtoffer had twee dagen voordat hij ziek werd op een besmet pluimveebedrijf in de Gelderse Vallei gewerkt. Volgens het Outbreak Management Team (OMT) van het Landelijke Coƶrdinatiestructuur Infectieziektebestrijding, gaat het om een zelfzame situatie.

Tot nu toe veroorzaakte het virus bij sommige mensen alleen een ontsteking rond het oog, die bovendien goed te behandelen was. Bij de dierenarts was geen sprake van een dergelijke infectie.

Volgens viroloog A. Osterhaus heeft de dierenarts niet de antivirale middelen genomen die alle betrokkenen krijgen. ,,Het gaat om een geĆÆsoleerd geval'', aldus Osterhaus. Iedereen die bij de ruimingen is betrokken, krijgt het middel oseltamivir, dat het virus tegenhoudt. Ook boeren en hun gezinnen slikken het. Waarom de 57-jarige dierenarts het niet nam, is niet bekend.

Volgens Osterhaus is de kans klein dat de man het virus heeft verspreid, bijvoorbeeld binnen zijn gezin. Wel loopt er een zogeheten contactonderzoek. Er zijn geen aanwijzingen dat de volksgezondheid in het algemeen in gevaar is, zegt de viroloog.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: arsiana_x, Bloodymary, DanielleVos, FrieJ, gerlienke, iwakkers, Kkkaren, Lootje1991, Marie111, NRJ, Sica, Sonjaja, Tinkermuts, xMaritt en 35 bezoekers