Welsh merrie die dreigt en trapt, hoe te disciplineren?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
vackra_hast

Berichten: 5
Geregistreerd: 20-06-10

Welsh merrie die dreigt en trapt, hoe te disciplineren?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 13-12-17 01:01

Ik heb sinds een paar maand een welsh merrie van 3 jaar. Ze is nogal druk en op zich wel lief maar nog onzeker en soms heeft ze echt ontoelaatbaar gedrag zoals trappen.

Je merkt dat ze in veel dingen nog onzeker is en we zijn al wel wat stapjes verder maar wat ik lastig vind is dat ze in de stal en in de wei echt gevaarlijk gedrag kan laten zien. Oren plat in de nek en soms draait ze mij de kont toe. Ik ben absoluut niet bang voor haar dus negeer haar gewoon en dit gaat eigenlijk ook altijd goed. Als ze weer omgedraaid is en bijv. voer in haar bak heeft aai ik haar vaak nog even over de billen maar dit vind ze niet leuk.

Als ik in de wei met haar ben is het 't lastigst. Dan is ze 'vrij' dus als er dan een situatie is waar ze wil dreigen kan ik haar niet straffen als ze dit doet. Meestal verhef ik even mijn stem en als ze weer normaal doet beloon ik dat weer met een lieve stem.
Maar vanmiddag heeft ze mij getrapt (viel gelukkig mee). Ik weet bijna zeker dat het onzekerheid van haar was want ze stond denk ik in een benarde positie en ik kwam onder het draad door de schuilstal in.
Ik reageerde fel dat ze naar mij uithaalde en je zag de paniek in haar ogen.
Ik vind het dus lastig op te lossen. Aan de ene kant moet ze weten dat dit echt niet kan, aan de andere kant komt het door onzekerheid en boos worden en kan dan dus juist averechts werken...
Vaak is het ook lastig dat ze dus los/vrij is en ik haar enkel met een stemverheffing kan corrigeren.
Met longeren en aan de hand weet ze veel beter haar plek, ze is dan ook wel eens angstig en/ of pittig maar omdat ze maar een A pony heeft alles wat ze doet geen impact. ;-)
Trekken, met het hoofd slaan, trappen... met longeren en aan de hand is dit geen issue.
Ze is ook niet bang voor mij want ze komt altijd wel lief naar mij toe. Ze heeft gewoon trekken van een echte 'zeik merrie'
Ze is ook niet mishandeld in verleden door fokker en vorige eigenaar.

Ik denk ook dat het heel erg mee te maken heeft met mijn andere paarden want die slaan haar letterlijk de wei uit. Ze is DUIDELIJK de laagste in rang. Nu staat ze bij een hoog bejaarde shetlander die normaal werkelijk nergens zijn hoofd voor optilt van het gras maar zodra de welsh ook maar iets in de buurt komt bijt hij of trapt hij vol naar achter. (ik stond er van te kijken dat die shet het in zich had)
Maar ze is zelf ook vet irritant naar mijn andere paarden... best vervelend dus.

Maar goed, hoe kan ik haar dus het beste disciplineren als ze 'vrij' is?

Gypsy
Soort van gewaardeerd verhalenverteller

Berichten: 20039
Geregistreerd: 09-08-07
Woonplaats: The world is my playground.

Re: Welsh merrie die dreigt en trapt, hoe te disciplineren?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-17 01:13

Gefeliciteerd, je hebt een echte welsh merrie. :')


Mijn grote paard houd de mijne een beetje onder de duim. Een dominant maar eerlijk ander paard erbij doet wonderen.

Maar het heeft ook tijd nodig. Verhuizen maar met name wisselen van baas was voor mijne heel stressvol, de eerste maanden was ze idd onhandelbaar, of nuja het is ook maar een btje maar wel vervelend.

Wij houden rekening met dingen waar ze blijkbaar angstig van word. We corrigeren wel maar ik geloof niet dat het echt helpt. Stressvolle situaties anders aanpakken is effectiever.

HippoLogic

Berichten: 9558
Geregistreerd: 15-05-04
Woonplaats: Vancouver, BC, Canada

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-17 02:11

Als je paard angstig is hou gewoon rekening met haar tot dat de angst afneemt. Dat zijn dingen die je niet kunt dwingen.
Ik heb echt net een hele bloggeschreven over hoe je problemen met je paard voor eens en altijd af kunt rekenen op een manier die voor het paard ook begrijpbaar en een 'win' is, geen een oplossingen waar het paard niets mee opschiet. Als je vragen hebt hoor ik ze graag of je kunt contact opnemen privé :)

Yacintha

Berichten: 1068
Geregistreerd: 28-07-10
Woonplaats: Nieuw-Schoonebeek

Re: Welsh merrie die dreigt en trapt, hoe te disciplineren?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-17 05:55

Het probleem met angstige en onzekere paarden, is dat ze soms nog wel eens willen doorslaan in het brutale gedrag. Mijn paard met trauma heeft mij ook eens flink gebeten terwijl hij eigenlijk heel onzeker is. Hier heeft hij gewoon een tik voor gekregen net zoals elk ander paard zou krijgen. Hij rende direct van mij weg maar toen heb ik de rest van de training weer besteed aan het vertrouwen.

Ook kan het zijn dat ze gaat compenseren. In de kudde kan ze geen leiding krijgen, dan gaat ze die bij jou opeisen.
Gewoon corrigeren zoals je normaal ook zou doen. Angstig of onzeker prima, maar dit is gewoon echt not done.
Na de correctie is het belangrijk dat je haar ook beloond voor het goede gedrag. Als zij schopt als je bijvoorbeeld over haar billen aait, corrigeer. Aai nog eens over de billen en beloon als ze niets doet, werk opnieuw aan het vertrouwen.
Als je geen regels voor haar opstelt, wordt ze alleen maar vervelender omdat ze niet weet waar ze aan toe is

Wijslander

Berichten: 5777
Geregistreerd: 19-06-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-17 08:06

Zweepje mee de wei in? Niet om haar het licht mee uit de ogen te slaan, maar wel om haar op veilige afstand te kunnen houden. En bij bijten/trappen zou ik er toch zeker een corrigerende tik mee uitdelen, er moet een grens zijn (ook bij onzekere types).

Gypsy
Soort van gewaardeerd verhalenverteller

Berichten: 20039
Geregistreerd: 09-08-07
Woonplaats: The world is my playground.

Re: Welsh merrie die dreigt en trapt, hoe te disciplineren?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-17 11:15

Hebben de mensen die adviseren expres de situatie van het aaien op te zoeken en een zweep mee te nemen zelf een welsh?

Veel staan er een beetje bekend om. Ze doen het niet om je te pesten ze zijn gewoon echt in paniek. Het is een of andere vreemde kronkel. Soms compleet met zenuwtrek, slaan met het hoofd.

In ons geval hebben we de pony de eerste twee weken na de verhuizing niet benaderd. Ze was zo van slag. Juist dit respect naar haar toe maakte dat ze daarna uit zichzelf naar ons toe kwam.

Het aaien op de billen heb ik geoefend met een lange zweep. Rustig van haar rug (wel oke) naar haar billen en als ze het toe liet de zweep weer weg.

Uit de wei halen neem ik de tijd voor, want juist dan gaat het vlug. Even bij haar blijven staan tot ze haar hoofd heeft omgeschakeld van vrij zijn naar meewerken. Desnoods een sluis in de wei maken zodat je door grondwerken contact kunt leggen . Of gewoon een emmer brok gebruiken, en nee de mijne word daar niet vervelender van.

Ik beschouw haar altijd maar als een beetje autistisch. :+

Yacintha

Berichten: 1068
Geregistreerd: 28-07-10
Woonplaats: Nieuw-Schoonebeek

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-17 11:34

Gypsy schreef:
Hebben de mensen die adviseren expres de situatie van het aaien op te zoeken en een zweep mee te nemen zelf een welsh?


Ja, zelf WelshXArabier gehad, momenteel een Welsh in de kudde, plus gevoelige Arabier met trauma en ooit levensgevaarlijke Fjord (ook al was die een heel ander verhaal haha).
Een zweep meenemen of probleem situaties opzoeken en corrigeren wil niet zeggen in elkaar meppen. Elk paard heeft een andere correctie met andere energie erin. Dit is voor de eigenaar om uit te zoeken wat het paard nodig heeft. Daarnaast is een zweep in de weide enkel verdedigingsmateriaal. Ze mag dan nog zo bang zijn, het moet voor jou veilig blijven.

Gypsy
Soort van gewaardeerd verhalenverteller

Berichten: 20039
Geregistreerd: 09-08-07
Woonplaats: The world is my playground.

Re: Welsh merrie die dreigt en trapt, hoe te disciplineren?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-17 11:44

Als jij ze niet opzoekt heb je die zweep niet nodig in de wei. De mijne denkt dan alleen, die je wel, een zweep, ik moet mezelf zien te redden. Als ze dan ook nog het idee krijgt dat ze niet weg kan dan zal ze inderdaad uithalen. Dat is erger voor haar dan voor mij, ze ervaart dan namelijk enorme stress.

Mijn grotere welsh (heb er 2) is totaal niet zo. Maar de kleinere maatjes staan er om bekend. Hoewel ik ook jaren een D maat met hetzelfde probleem bijgereden heb. Slaan helpt iig niet, geduld en vertrouwen geven wel. Onze Heidi is nu een echte kroelkont geworden.

Sunnda

Berichten: 7839
Geregistreerd: 28-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-17 12:23

Nou heb ik toch heel wat welshjes in handen gehad, en daar zaten best draken tussen, maar dat gold net zo voor alle andere (vaak de wat kleinere rassen) die hier kwamen. Ze hebben soms wat van shetlanders weg: als de vorige eigenaren ze wat eerder een dreun gegeven hadden bij slecht gedrag ipv maar laten omdat ze toch klein zijn, waren ze niet zover gekomen.

De aanpak is ook altijd hetzelfde. Slaan/bijten/schoppen wordt niet getolereerd. Dat angstig kijken als ze wat fout doen heeft vrijwel elk paard.

Verder kijk ik per paard (en niet per ras, wat een onzin) wat ze nodig hebben. De een is gevoelig en daarvoor is een boze waarschuwing genoeg. De ander krijgt een shop voor zijn kont. Verder niet teveel poespas, een paard heeft behoefte aan duidelijk dus geen hem routine, ga rustig aan het werk en het paard merkt vanzelf dat het wel mee valt. Hoe meer je mee gaat in alle drama, hoe erger her wordt. En denk niet teveel voor je paard, een paard denkt heel basaal. Niet zulke ingewikkelde hersenspinsels die ik sommigen mensen zie projecteren.

Gypsy
Soort van gewaardeerd verhalenverteller

Berichten: 20039
Geregistreerd: 09-08-07
Woonplaats: The world is my playground.

Re: Welsh merrie die dreigt en trapt, hoe te disciplineren?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-17 12:34

Bijzonder, ik hoor en zie dit best vaak, van mensen met een welsh. Maar goed op bokt is het blijkbaar geen bekend fenomeen.

Ik heb geen moeite met het uitdelen van een maat 40, maar dan moet het wel zin hebben. Een paard dat op dat moment te gestressed is gaat daar niks van leren. Zinloos geweld is wat dat is.

Pepperrr

Berichten: 8387
Geregistreerd: 28-07-16
Woonplaats: Nistelrode (NB)

Re: Welsh merrie die dreigt en trapt, hoe te disciplineren?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-17 12:46

Ik heb ook een Welsh merrie. Ze is aan één oog blind en heeft voernijd. Dus wanneer ze aan het eten is en je staat aan haar blinde kant, resulteert dit in een trap.

Wat jij zegt; angst. Waarom is die angst er? Misschien kun je toch even vragen aan de vorige eigenaar/fokker of er dingen waren waar ze bang voor was/is?

Je pony is het buitenbeentje. Wordt weggejaagd door haar soortgenoten en leeft dus in haar 'eentje' terwijl een paard/pony een kudde nodig heeft. Of op z'n minst een maatje. Wat ik denk is dat ze ongelukkig is, en vooral bang is om ook door jou weggejaagd te worden.

Mijn tip: zoek een maatje voor je merrie! Ga vooral veel aan de slag met haar om het vertrouwen tussen jullie twee nóg sterker te maken!

josien_m_
Berichten: 2405
Geregistreerd: 23-11-09
Woonplaats: Haule

Re: Welsh merrie die dreigt en trapt, hoe te disciplineren?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-17 13:07

Niet alleen bij Welshjes, ieder paard wat angstig is en voor zichzelf wil zorgen kan zo reageren. Hoe kan het toch dat wij mensen alleen denken aan disciplineren, conditioneren? Ieder gedrag is communicatie, wat zegt ze met haar gedrag en hoe gaan we er op in? Als een paard iets niet leuk vindt, dat jij ongevraagd in haar persoonlijke ruimte komt, willen we dat toch forceren. Je kunt ook respect hebben voor haar gevoelens en zo respect verdienen van haar! Dat is bouwen aan samenwerking en vertrouwen. En ja, haar gedrag kan gevaarlijk zijn, paarden kunnen gevaarlijk zijn, daar moeten we dus met veel gevoel en verstand mee omgaan om ongelukken te voorkomen!

anjali
Berichten: 15071
Geregistreerd: 25-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-17 14:10

josien_m_ schreef:
Niet alleen bij Welshjes, ieder paard wat angstig is en voor zichzelf wil zorgen kan zo reageren. Hoe kan het toch dat wij mensen alleen denken aan disciplineren, conditioneren? Ieder gedrag is communicatie, wat zegt ze met haar gedrag en hoe gaan we er op in? Als een paard iets niet leuk vindt, dat jij ongevraagd in haar persoonlijke ruimte komt, willen we dat toch forceren. Je kunt ook respect hebben voor haar gevoelens en zo respect verdienen van haar! Dat is bouwen aan samenwerking en vertrouwen. En ja, haar gedrag kan gevaarlijk zijn, paarden kunnen gevaarlijk zijn, daar moeten we dus met veel gevoel en verstand mee omgaan om ongelukken te voorkomen!

Ja en zeker bij zo'n kleine pony,omdat die vaak voor kinderen worden ingezet.Dan kan bijten en vooral trappen echt niet.Maar hoe je zoiets zou moeten oplossen,daar ben ik zelf helaas ook nog niet uit.

Sunnda

Berichten: 7839
Geregistreerd: 28-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-17 14:37

josien_m_ schreef:
Niet alleen bij Welshjes, ieder paard wat angstig is en voor zichzelf wil zorgen kan zo reageren. Hoe kan het toch dat wij mensen alleen denken aan disciplineren, conditioneren? Ieder gedrag is communicatie, wat zegt ze met haar gedrag en hoe gaan we er op in? Als een paard iets niet leuk vindt, dat jij ongevraagd in haar persoonlijke ruimte komt, willen we dat toch forceren. Je kunt ook respect hebben voor haar gevoelens en zo respect verdienen van haar! Dat is bouwen aan samenwerking en vertrouwen. En ja, haar gedrag kan gevaarlijk zijn, paarden kunnen gevaarlijk zijn, daar moeten we dus met veel gevoel en verstand mee omgaan om ongelukken te voorkomen!

Omdat (onzekere) paarden behoefte hebben aan leiderschap en duidelijkheid. Niet aan iemand die zich weg laat trappen door een dier. Daarmee zeg je 1 ding heel duidelijk in paardentaal: jij bent mijn meerdere en aangezien het paard juist zoekt naar iemand die het kan vertrouwen schiet je er geen reet mee op.
Ze hoeft misschien niet in je buurt te komen of aangehaald, maar tussen dat en om je heen schoppen zit een behoorlijk verchil.
Dan krijg je weer van die volgtopics dat ik denk: bel even iemand op met verstand van zaken en het is binnen twee weken gefikst. Niet na een drama volgtopic van een jaar waarin het paard 'de ruimte krijgt om met zijn of haar emoties om te gaan'. Vermenselijking is dat.

Grof zijn tegen paarden is nooit terecht. Maar dat had ik al gezegd geloof ik.

Alane

Berichten: 16622
Geregistreerd: 18-02-02
Woonplaats: Munsterland???????

Re: Welsh merrie die dreigt en trapt, hoe te disciplineren?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-17 14:53

Jaren welshjes gehad, A, B en NWR/partbred/welsh K
mee gefokt en gereden (aangespannen en onder het zadel)
naar keuringen geweest en juist gekozen voor Welsh vanwege het prettige karakter, kindvriendelijk etc
En dat is ook wat ik zag op wedstrijden en keuringen. Zeker zijn er uitzonderingen maar dat heb je overal maar om nu te zeggen dat het merendeel van de welsh merries afwijkend gedrag vertoond.

Eilinora

Berichten: 11914
Geregistreerd: 23-10-04

Re: Welsh merrie die dreigt en trapt, hoe te disciplineren?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-17 15:09

Vind het nogal wat dat er gezegd word dat het welsh eigen is....

Dat is het namelijk niet.

Ja een welsh kan best ondeugend of eigenwijs zijn maar ze kunnen net zo goed opgevoed worden als elk ander ras.

De mijnen hebben nooit van hun leven zulk gedrag vertoond en dat hadden ze ook echt nooit hoeven doen.

Onzeker of niet,er zijn grenzen en op zo'n moment dat ze uithaalt mag je rustig een trap terug geven.
Je moet alleen niet boos blijven doen.

Na de trap terug moet het meteen duidelijk en klaar zijn,dan gewoon weer verder waar je mee bezig was.

josien_m_
Berichten: 2405
Geregistreerd: 23-11-09
Woonplaats: Haule

Re: Welsh merrie die dreigt en trapt, hoe te disciplineren?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-17 16:07

Onzekere paarden zoeken zeker niet altijd leiderschap! Ze willen zichzelf vertrouwen, dat kan juist door ruimte te geven en niet van ze te eisen. Paarden zijn onderling helemaal niet zo gericht op leiderschap. Uit onderzoek blijkt recent dat agressie bij onze tamme paarden 20 keer meer voorkomt door de onnatuurlijk manier waarop we ze houden, lees te weinig ruimte. Als ze de ruimte hebben slaan ze helemaal niet snel. dus beter als mens daarvan leren en respect tonen!

Sunnda

Berichten: 7839
Geregistreerd: 28-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-17 16:42

josien_m_ schreef:
Onzekere paarden zoeken zeker niet altijd leiderschap! Ze willen zichzelf vertrouwen, dat kan juist door ruimte te geven en niet van ze te eisen. Paarden zijn onderling helemaal niet zo gericht op leiderschap. Uit onderzoek blijkt recent dat agressie bij onze tamme paarden 20 keer meer voorkomt door de onnatuurlijk manier waarop we ze houden, lees te weinig ruimte. Als ze de ruimte hebben slaan ze helemaal niet snel. dus beter als mens daarvan leren en respect tonen!

Dat doe je alleen maar voor jezelf...Niet voor het paard.
Ja, je kunt een volgtopic maken van een jaar en dan lekker in de wei gaan zitten, je paard bestuderen, een beetje grondwerken met een snoepje..lekker je paard laten zwemmen in de hoop dat hij zelf het goede kiest.
Of je kiest de korte en makkelijke weg (en dus tien keer beter voor het paard) en je gooit al je eigen emoties en gevoelens even opzij.
Hup, paard even pakken, net als bij een jonkie liever 2 keer tien minuten dan lang. En aan de slag. Slecht gedrag zo mogelijk negeren (en nee, daar valt schoppen niet onder) en goed gedrag belonen. Eerlijk en rechtvaardig.Lekker aan de gang en paard heeft in no time door dat het wel goed komt.

Maar goed, dat moet je vooral als mens ook kunnen en niet te teuterig zijn en daarom is niet iedereen geschikt voor dit soort paarden.

josien_m_
Berichten: 2405
Geregistreerd: 23-11-09
Woonplaats: Haule

Re: Welsh merrie die dreigt en trapt, hoe te disciplineren?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-17 17:03

Altijd bijzonder om te zien hoe op basis van summiere informatie de analyse al klaar is, inclusief de aanpak!
Misschien zou deze aanpak werken, misschien is er wat anders nodig :)

tamary

Berichten: 29176
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-17 18:59

josien_m_ schreef:
Onzekere paarden zoeken zeker niet altijd leiderschap! Ze willen zichzelf vertrouwen, dat kan juist door ruimte te geven en niet van ze te eisen. Paarden zijn onderling helemaal niet zo gericht op leiderschap. Uit onderzoek blijkt recent dat agressie bij onze tamme paarden 20 keer meer voorkomt door de onnatuurlijk manier waarop we ze houden, lees te weinig ruimte. Als ze de ruimte hebben slaan ze helemaal niet snel. dus beter als mens daarvan leren en respect tonen!

En is daar bij gekeken naar de (ontbrekende) familiebanden? Wij gooien van alles bij elkaar en er is ook al eerder gebleken dat ook paardentaal zijn (rasgebonden) dialecten kent, geleerd van de merrie. Miscommunicatie is daar het gevolg van, zie je bij mensen ook. In hoeverre heeft de agressie dus te maken met de manier van houden en hoeveel is toe te schrijven aan verschillende dialecten. Zullen voor het zo goed mogelijk vergelijken de niet (goed) gesocialiseerde dieren er buiten laten.

Sunnda

Berichten: 7839
Geregistreerd: 28-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-17 19:33

tamary schreef:
josien_m_ schreef:
Onzekere paarden zoeken zeker niet altijd leiderschap! Ze willen zichzelf vertrouwen, dat kan juist door ruimte te geven en niet van ze te eisen. Paarden zijn onderling helemaal niet zo gericht op leiderschap. Uit onderzoek blijkt recent dat agressie bij onze tamme paarden 20 keer meer voorkomt door de onnatuurlijk manier waarop we ze houden, lees te weinig ruimte. Als ze de ruimte hebben slaan ze helemaal niet snel. dus beter als mens daarvan leren en respect tonen!

En is daar bij gekeken naar de (ontbrekende) familiebanden? Wij gooien van alles bij elkaar en er is ook al eerder gebleken dat ook paardentaal zijn (rasgebonden) dialecten kent, geleerd van de merrie. Miscommunicatie is daar het gevolg van, zie je bij mensen ook. In hoeverre heeft de agressie dus te maken met de manier van houden en hoeveel is toe te schrijven aan verschillende dialecten. Zullen voor het zo goed mogelijk vergelijken de niet (goed) gesocialiseerde dieren er buiten laten.


Bron?

Haha, ik heb er in ieder geval smakelijk om gelachen met 6 verschillende nationaliteiten (landen) in de kudde en er is zelfs bij het inscharen nooit een klap gevallen.

Alane

Berichten: 16622
Geregistreerd: 18-02-02
Woonplaats: Munsterland???????

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-17 19:42

gekvanfleur schreef:
tamary schreef:

En is daar bij gekeken naar de (ontbrekende) familiebanden? Wij gooien van alles bij elkaar en er is ook al eerder gebleken dat ook paardentaal zijn (rasgebonden) dialecten kent, geleerd van de merrie. Miscommunicatie is daar het gevolg van, zie je bij mensen ook. In hoeverre heeft de agressie dus te maken met de manier van houden en hoeveel is toe te schrijven aan verschillende dialecten. Zullen voor het zo goed mogelijk vergelijken de niet (goed) gesocialiseerde dieren er buiten laten.


Bron?

Haha, ik heb er in ieder geval smakelijk om gelachen met 6 verschillende nationaliteiten (landen) in de kudde en er is zelfs bij het inscharen nooit een klap gevallen.


uitzonderingen bevestigen de regel. denk ik dan maar zo.

Zet 6 kinderen van 6 verschillende nationaliteiten bij elkaar (die dus ook verschillende talen spreken) die gaan ook niet vechten.
vervelend wordt het vaak, bijmensen, honden en ook bij paarden, als er groepsvorming was en er komt een nieuwe bij. Daarom is inscharen met 6 vreemde paarden vaak geen probleem, maar er veel later nog een bijzetten kan (<--- kan ) vechtpartijen opleveren. Vooral als de mens er nog bij blijven staan en zich er mee bemoeien

Sunnda

Berichten: 7839
Geregistreerd: 28-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-17 19:59

gekvanfleur schreef:
alane schreef:
Bron?

Haha, ik heb er in ieder geval smakelijk om gelachen met 6 verschillende nationaliteiten (landen) in de kudde en er is zelfs bij het inscharen nooit een klap gevallen.


uitzonderingen bevestigen de regel. denk ik dan maar zo.

Zet 6 kinderen van 6 verschillende nationaliteiten bij elkaar (die dus ook verschillende talen spreken) die gaan ook niet vechten.
vervelend wordt het vaak, bijmensen, honden en ook bij paarden, als er groepsvorming was en er komt een nieuwe bij. Daarom is inscharen met 6 vreemde paarden vaak geen probleem, maar er veel later nog een bijzetten kan (<--- kan ) vechtpartijen opleveren. Vooral als de mens er nog bij blijven staan en zich er mee bemoeien


Inscharen betekent dat ze met zijn tweeen ooit begonnen zijn. En dat is uiteindelijk nu geindigd op zes. En nee, bij nummer zes ook geen problemen. Wel veel ruimte omdat het normaal is dat de nieuwe de eerste dagen niet bij de kudde mag aansluiten en aan de rand moet blijven..

Ik vind het dialectenverhaal echt BS. Het vechten is volkomen normaal om de rangorde te bepalen en dat kan even duren. Hier hebben nummer vier en vijf lang lopen rommelen omdat 5 heel sneaky toch probeerde iets hoger te komen. Dat heeft echt 0.0 met dialect te maken. Paarden praten via lichaamstaal, ze spreken geen Chinees.
Laatst bijgewerkt door Sunnda op 13-12-17 20:04, in het totaal 1 keer bewerkt

josien_m_
Berichten: 2405
Geregistreerd: 23-11-09
Woonplaats: Haule

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-17 20:02

Hierbij de link naar het onderzoek naar agressie bij paarden:
https://epona.tv/bonding-behaviour-larg ... scientists

Ook het verschil in lichaamstaal is wel degelijk steekhoudend! Als ze elkaar wel goed begrijpen is dat fijn maar daarmee geen bewijs dat ze geen moeite hebben met dialecten. Je kunt het wel onzin vinden, maar op grond waarvan dan? Je ziet verschillende neigingen en gedrag bij verschillende rassen, ga maar eens goed kijken. Natuurlijk zijn er veel meer overeenkomsten dan verschil en spreekt individuele voorkeur ook zeker mee. Maar toch zijn paarden racisten!

nine1987

Berichten: 8322
Geregistreerd: 14-07-08
Woonplaats: Alphen aan den Rijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-17 20:07

gekvanfleur schreef:
Nou heb ik toch heel wat welshjes in handen gehad, en daar zaten best draken tussen, maar dat gold net zo voor alle andere (vaak de wat kleinere rassen) die hier kwamen. Ze hebben soms wat van shetlanders weg: als de vorige eigenaren ze wat eerder een dreun gegeven hadden bij slecht gedrag ipv maar laten omdat ze toch klein zijn, waren ze niet zover gekomen.

De aanpak is ook altijd hetzelfde. Slaan/bijten/schoppen wordt niet getolereerd. Dat angstig kijken als ze wat fout doen heeft vrijwel elk paard.

Verder kijk ik per paard (en niet per ras, wat een onzin) wat ze nodig hebben. De een is gevoelig en daarvoor is een boze waarschuwing genoeg. De ander krijgt een shop voor zijn kont. Verder niet teveel poespas, een paard heeft behoefte aan duidelijk dus geen hem routine, ga rustig aan het werk en het paard merkt vanzelf dat het wel mee valt. Hoe meer je mee gaat in alle drama, hoe erger her wordt. En denk niet teveel voor je paard, een paard denkt heel basaal. Niet zulke ingewikkelde hersenspinsels die ik sommigen mensen zie projecteren.



Nou echt dit.. En dan heb ik zelfs een Welsh die uit de handel komt, met 1.5 gedekt is en dus heel wat heeft meegemaakt voordat ik haar kreeg.. Maar no way dat ik dat gedrag zou tolereren.. Van ander paard zou ze ook een trap krijgen als ze zich misdraagt.. Waarvoor van mij dan niet? Komop zeg..

(Mijn Welsh merrie is tegenwoordig overigens een fijne, werkwillige pony :+ )