Help! Ons minipaard Juan heeft gedragsproblemen..

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Juan01
Berichten: 1
Geregistreerd: 20-10-17

Help! Ons minipaard Juan heeft gedragsproblemen..

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-10-17 12:27

Ons minipaard Juan (3 jaar oud, ruin) heeft sinds een maand moeite met het omdoen van het halster.

;( De ene keer laat hij het toe, de andere keer niet. Ook bijt hij tijdens het wandelen aan het halster met halstertouw, slaat hij met zijn achterbenen en begint hij te steigeren. Tijdens het longeren draait hij ook steeds zijn kont naar mij toe of probeert hij te bijten. Eerst dachten we dat het kwam omdat hij misschien te weinig beweging heeft, maar we lopen iedere dag flink met hem en hij rent regelmatig rond in de wei. Poetsen is ook een groot probleem geworden evenals vaststaan aan het halster. Als we zijn benen willen optillen dan begint hij te steigeren en laat hij zich achterover vallen. Omdat wij hier erg van schrokken doordat hij op een hooiruif viel en zich bezeerd leek te hebben durfde wij hem niet meer vast te zetten tijdens het poetsen.

Het gedrag wordt elke dag een beetje erger en ik weet niet meer goed hoe ik het op kan lossen. Ik probeer zoveel mogelijk mijn rust te bewaren en zachtjes tegen hem te praten. en toch nog met hem te blijven oefenen d.m.v. toch nog door te gaan met wandelen en longeren. Dat lijkt af en toe te werken maar dan gaan ineens de oren weer naar achter en begint het riedeltje opnieuw. We hebben hem hier op een kinderboerderij staan, dus hij wordt door veel verschillende mensen gehanteerd. Ook hebben we hem alleen staan, mijn idee was dat dit ook reden kan zijn tot probleemgedrag, omdat hij misschien eenzaam is. Hij kan wel contact maken met de ezels in de weide ernaast.

Ik hoop dat iemand mij iets hierover kan uitleggen.
Alvast hartelijk bedankt.

Caty Hoek
Kinderboerderij

Kentaro

Berichten: 17391
Geregistreerd: 06-04-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-17 12:31

De kans is inderdaad heel erg groot dat het komt omdat hij alleen staat, in het ieder geval niet met minstens 1 soortgenootje.
Hoe lang is hij al ruin?

Minimus

Berichten: 1759
Geregistreerd: 10-08-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-17 12:31

Wat goed dat je hulp zoekt!

Ten eerste zou ik hem met een ander paardje samen zetten. Met ezels moet je opletten met een bepaalde worm (even kwijt welke dat is :o ) en daarbij heeft een paardje echt gezelschap nodig.

Je rust bewaren is erg belangrijk, maar je mag best op je strepen staan hoor! Als Juan in een kudde iets doet wat niet door de beugel kan krijgt hij ook gewoon een trap of een beet van een ander paard. Mijns inziens zou ik hulp vragen aan een persoon die erg veel ervaring heeft en jullie (de mensen die met Juan werken) even opnieuw kan opvoeden zodat jullie veilig met dit dominante paardje om kunnen gaan.

Keet

Berichten: 31096
Geregistreerd: 15-08-04
Woonplaats: Eastsean

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-17 12:32

Hij loopt regelmatig aan een touw en rond in de wei. Maar waar is Juan de rest van de tijd?

Zachtjes praten en hem zijn zin geven is pappen en nat houden. Denk dat Juan meer behoefte heeft aan meer duidelijkheid, leiderschap en consequente behandeling.

Ezels zijn geen geschikte communicatie maatjes, die spreken een andere taal. Hij heeft waarschijnlijk liever een paardenmaatje die zijn eigen taal spreekt :) en waar hij zijn energie kwijt kan met spelen en klooien.

Denk dat hij nu even niet geschikt is voor een kinderboerderij :) hij geeft duidelijk aan dat hij dat niet leuk vind :) en dat kan natuurlijk ook gewoon.

Memories

Berichten: 2629
Geregistreerd: 05-05-10
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-17 12:35

Juan01 schreef:
Ook hebben we hem alleen staan, mijn idee was dat dit ook reden kan zijn tot probleemgedrag, omdat hij misschien eenzaam is. Hij kan wel contact maken met de ezels in de weide ernaast.



Ik denk dat dit 1 van je grootste problemen is. Mini of niet, ezels in de wij ernaast of niet, een paard heeft behoefte aan direct sociaal contact met een directe soortgenoot :j dat is echt enorm belangrijk. Ik zou er dus zeker eens naar kijken of het lukt om een maatje voor Juan te vinden.

Verder denk ik dat het door veel verschillende mensen gehanteerd wordt ook veel problemen kan opleveren. Als iedereen net weer een beetje anders met hem omgaat, niet even consequent is en andere dingen wel en niet accepteert snapt Juan er op een gegeven moment helemaal niks meer van en dan krijg je vaak ook dit soort gedrag. Paarden hebben een enorme behoefte aan duidelijkheid en consequent gedrag en als ze dat niet krijgen kunnen ze zich inderdaad erg onvoorspelbaar gaan uiten.

Ik zou dus in eerste instantie zorgen dat Juan niet meer alleen staat. Los van alles is dat echt heel erg belangrijk. Daarnaast zou ik, als het kan, zorgen dat er een tijdje lang maar 1 of een zeer beperkt aantal personen met Juan omgaat. Deze personen moeten duidelijk naar het paardje kunnen zijn en vaste regels hanteren.

Daarnaast mag je slecht gedrag best afstraffen. Door het op z'n beloop te laten leert Juan ook niet dat dat gedrag is wat niet mag. Betekent niet dat je heel agressief moet gaan doen maar een tik of een duidelijke stemverheffing mag best hoor. Wat even zo belangrijk is is dat je hem dan ook beloont als hij het gedrag vertoont wat je juist graag wil zien, met een lieve stem, aai of even rust geven.

CathyTBP

Berichten: 440
Geregistreerd: 20-06-16
Woonplaats: Aan het water

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-17 12:36

Is er sinds afgelopen maand is veranderd in zijn omgeving wat misschien zijn gedrag kan verklaren? Het kan natuurlijk ook zijn dat hij lichamelijk ergens last van heeft, dan zou een optie zijn om een keer de dierenarts te laten komen. Wat natuurlijk ook kan is dat hij gewoon eigenwijs is en een keertje aangepakt moet worden, slecht gedrag kan er langzaam insluipen en vervolgens een gewoonte worden. Hij weet ondertussen waarschijnlijk donders goed hoe hij onder dingen uit moet komen. Dus misschien is het een goed idee om een professioneel iemand, die verstand heeft van gedrag, een keer te laten kijken en te helpen.
Verder heb ik niet heel veel nuttige tips helaas, maar ik weet zeker dat andere bokkers dat hier wel hebben! Veel succes!

alice0cullen

Berichten: 2434
Geregistreerd: 20-12-11
Woonplaats: Deventer

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-17 12:37

Met ezels moet je uitkijken voor long wormen volgens mij. Een paarden maatje is echt een must, kijk ook hoelang die buiten staat en wat hij te eten krijgt.

Daarbij zal een strenge correctie beter werken dan medelijde, zou ook even checken of er niks zeer doet in het lijf omdat hij steeds achter over klapt.

Effects

Berichten: 561
Geregistreerd: 26-08-05

Re: Help! Ons minipaard Juan heeft gedragsproblemen..

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-17 22:55

Ik denk ook dat het belangrijk is dat hij gezelschap van andere pony's krijgt (bij voorkeur een ruin zodat hij een speelmaatje heeft) en het is belangrijk dat de verschillende mensen die met hem omgaan zoveel mogelijk dezelfde regels hanteren.
Misschien dat hiermee zijn gedrag al veel zal verbeteren, maar het kan ook dat jullie grondiger moeten kijken naar hoe de omgang met hem is. Een correctie is alleen om ongewenst gedrag wat onmiddellijk gestopt moet worden te onderbreken, maar verteld hem niet wat hij wel moet doen. Laat een deskundige paardentrainer met jullie meekijken of een gedragstherapeut voor paarden om gerichte tips voor de training te krijgen.

miesnaom
Berichten: 822
Geregistreerd: 08-04-14

Re: Help! Ons minipaard Juan heeft gedragsproblemen..

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-17 23:04

Het is longworm wat besmettelijk is. En denk idd dat hij zn energie niet goed kwijt kan in de zin van lekker spelen met een maatje

Jennanne

Berichten: 470
Geregistreerd: 29-08-16

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-17 23:07

hahaha off-topic, mijn ex heette Juan. Nooit gedacht dat dat ook een paardennaam zou zijn :+

on topic: ben het eens met de vorige reacties dat een maatje echt wel een must is.

Verder goede begeleiding. Het is misschien een kleiner paardje, maar het blijft een paard. En je zegt dat hij door meerdere mensen gehanteerd wordt, maar hebben die wel allemaal verstand van paarden? Kan zijn dat hij verkeerde dingen aangeleerd krijgt, of dingen mag doen die eigenlijk niet kunnen..

GamblersCup
Berichten: 13427
Geregistreerd: 11-07-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-17 23:09

Ik denk dat een 3 jarige niet geschikt is voor een kinderboerderij. Alleen staan maakt het uiteraard nóg erger, wie heeft bedacht dat dat wel kan? Breng het beestje naar een plek waar hij opgevoed wordt (en niet door 10 verschillende mensen) en haal hem terug als hij het abc voor jonge paarden kent. En er een tweede paardje bij komt. Ezels op de wei ernaast is alsof je die pony een kip als gezelschap geeft: heeft hij helemaal niks aan. En mensen die alweer paniek veroorzaken wegens ezels en paarden en wat betreft longwormen... iets met klok en klepel. Er niks van weten, dus maar schreeuwen. Niks aan de hand met ezels en paarden samen, zolang er op tijd ontwormt wordt. Een longwormbesmetting zal niet gebeuren als ze niet op hetzelfde land staan. En dan is het alsnog heel makkelijk te behandelen: ontwormen met ivermectine. Meer is het niet. Altijd gelijk dat paniekerige roepen... :')

tamary

Berichten: 29182
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Re: Help! Ons minipaard Juan heeft gedragsproblemen..

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-10-17 02:03

1e 4 jaar zijn erg belangrijk voor het ontwikkelen van de sociale vaardigheden van een paard (ze worden niet afgeprogrammeerd geboren). Alleen zal hem dat niet lukken, mens of ezel kan dat niet vervangen. Sinds welke leeftijd loopt dit dier alleen?
Volwassen, goed gesocialiseerde ruin er bij (ong. zelfde maat, want kans is groot dat er klappen vallen om te corrigeren in het begin) en hopen dat dit nog recht trekt. Voor een kinderboerderij is dit dier niet geschikt, niet vanwege de leeftijd en niet van wege de maat (kwetsbaar en snel te dik). Je bezoekers zonder toezicht bij pony laten zou ik ongeacht welke pony onverstandig vinden, ook als er geen eten in het spel is. Er wordt net teveel van een pony verwacht en dat zet de deur open naar gevaarlijk gedrag door de tig verschillende benaderingen. Je andere vee heeft nooit het soort werkrelatie gehad met de mens die een paard heeft. Dat maakt dat de verwachtingen anders zijn en de fokselectie altijd meer op trainbaarheid (makkelijk iets leren) en interactie opzoeken gelegen heeft. Die trainbaarheid zie je nu kan heel makkelijk fout uitwerken door wat de pony aan gedrag laat zien. Manier van omgang en problemen met geen sociale basis geven nu een zeer vervelend en voor je bezoek gevaarlijke pony. Op dat punt is het fijn dat hij zo klein is en minder gewicht en kracht heeft om in te zetten.

Longworm van de ezels kan je goed bestrijden met ivermectine, maar de werking van ontwormingsmiddelen is aan het verminderen. Ik zou hierom niet zo graag ezels/muilezels en paarden bij/naast elkaar houden.
Laat daarnaast de tandarts de pony nakijken, niet altijd is alles goed in verhouding bij de kleintjes en daar valt ook het gebit onder (niet genoeg ruimte in de kaak voor alle kiezen/kiezen te groot).

Elke pony/paard heeft dezelfde basisopvoeding nodig ongeacht de stokmaat.

grizzlybear

Berichten: 361
Geregistreerd: 28-02-17

Re: Help! Ons minipaard Juan heeft gedragsproblemen..

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-10-17 12:23

idd een maatje zoeken.. En misschien is hij gewoon lekker aan het puberen!

aikon

Berichten: 3767
Geregistreerd: 11-12-09
Woonplaats: Bijna in drenthe

Re: Help! Ons minipaard Juan heeft gedragsproblemen..

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-10-17 12:44

O, die is in een heerlijk puberleeftijd. Maatje erbij zoeken, en consequent zijn in wat wel en niet mag. Dus nee is nee, ja is ja. Voor een kinderboerderij zou ik er persoonlijk nooit voor kiezen een jonge pony te houden. Die zijn gewoon iets te bewegelijk.