Heftige reactie op andere paarden?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Jenara

Berichten: 1532
Geregistreerd: 30-09-17
Woonplaats: Gent

Heftige reactie op andere paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-07-19 21:13

Hej allemaal,

Ik maak me een klein beetje zorgen om mijn merrie haar reactie naar andere paarden toe.
Het was me in het begin niet zo opgevallen (heb haar nu een kleine 6 maanden)

Even kort, Jenara is een 4-jarige PRE merrie die voor ze bij mij kwam op een grote stal stond met +50 paarden, maar allemaal op stal, ze stond zelden op de weide, maar werd door de vorige eigenaars wel alle dagen buiten gehaald. Nu staat ze overdag met 3 andere paarden buiten en 's nachts op stal. Introductie met de andere paarden is zonder echte problemen verlopen, beetje dreigen en op de plaats zetten, maar meer niet. Ze is wel de underdog van het groepje.

Ze reageert bijzonder gespannen op "onbekende paarden", of dat denk ik toch.
We hebben al een tijdje een issue van een "enge hoek" in de de piste, waar ze niet graag in wil
en lieft zo snel mogelijk ook weer weg. Ik heb met haar ondertussen alles dat er in/rond die hoek
staat van materiaal onderzocht en ze is nergens bang van. Het was nogal een mysterie.

Nu ben ik in de eerste 2-3 maanden dat ik haar had regelmatig met haar gaan wandelen aan de hand,
en de eerste keer was dat een gigantisch drama, trippelen, trekken, duwen, ... noem maar op.
Werd wel snel beter als ik het de volgende keren herhaalde.
Tijdje niet gaan wandelen door slecht weer, dan opnieuw, dan heeft ze zelfs gesteigerd en liep ze rondjes om me heen op de veldweg, geen rust in te krijgen. Ik ga dan altijd net even door tot ze 1x luistert en dan goed, weer naar huis. Volgende keren gingen weer veel beter.

Afgelopen zaterdag ging ik weer eens wandelen met haar, dit keer was het best lang geleden (2 maanden zoiets) en het vertrek was ok, niet 100% ontspannen, maar wel gewoon nieuwsgierig. Tot we een paddock passeren met merrie en veulen, dan werd Jenara één grote brok spanning, hoofd hoog, blazen, trippelen. Ze is ondertussen wel zo netjes dat ze mij niet meer omver duwt, maar flink meelopen was ook niets. Heb haar even de kans gekeken om te kijken en wat te grazen in de buurt van de andere paarden. Daarna probeerde ik weer wat verder te gaan, maar ze bleef zo vreselijk onder spanning staan. Opnieuw mezelf een klein, haalbaar doel gesteld, tot daar gegaan, telkens als ze mij voorbij liep, stop, achteruit en opnieuw vertrekken. We kwamen telkens 3-4 passen ver en dan moest ik haar weer stoppen. Ze kent haar oefening dus wel, en luistert op zich ook wel, maar oh zo gespannen. Het viel me gewoon enorm op dat het begon zodra we de merrie met veulen waren tegengekomen.

Wat ik nog extra wil vertellen, wat verband houdt met onze "enge hoek". Er staan in die richting, wat verderop soms 2 pony's die ze dus niet kent. En met de ervaring van zaterdag en mijn enorme onderzoek naar wat nu zo "eng" is, vermoed ik ergens dat het wel eens de aanwezigheid van die pony's kan zijn? Het is ook niet altijd even erg in die hoek en er zijn weken geweest dat ze even relax door die hoek ging als overal anders.

Ik vraag me dus 1. af of dit effectief een reactie op andere, onbekende paarden kan zijn?
2. hoe ik hier best mee omga? En of er een link kan zijn met haar huisvesting?
Ik zou graag op termijn met haar wel eens een buitenritje gaan maken, maar op deze manier lijkt me dat voor geen van ons beiden leuk, dus zou echt graag een manier vinden om haar ontspanning te doen vinden buiten.
(In de piste, niet in die hoek, loopt ze echt lekker lang over haar rug en briesen en is ze één en al ontspanning)

Alle tips/advies zijn welkom!


Jenara

Berichten: 1532
Geregistreerd: 30-09-17
Woonplaats: Gent

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-07-19 11:54

Kendra schreef:
Ook je andere topic even doorgelezen en het komt op mij allemaal vrij chaotisch over.
Ik weet dat Pre's echt anders zijn dan 'gewone' warmbloeden. Zoek dus begeleiding van iemand die verstand heeft van PREs. Ook heb je nergens vermeld waar je paard vandaan komt. In NL geboren? Hoe was ze bij de vorige eigenaar, hoe was ze met aanrijden (met 3,5 aanrijden is sowieso erg jong, maar zeker voor een PRE).

Ik weet niet hoe je huisvesting is, maar ieder paard - en zeker een gevoelig jong paard heeft reinheid, rust en regelmaat nodig. Structuur dus. Dat geeft zekerheid. En ook veel beweging, gezelschap.
En een baas die leiding geeft, die ze vertrouwt.

Daarnaast is er nogal het een en ander gebeurd. Een zadel dat onder je paard hing, paard een paar dagen op stal zonder dat je het wist, steigeren aan de hand, enz. Er zijn te veel situaties waarin je paard zich niet op haar gemak voelt. Enge hoeken, onbekende paarden ... Het klinkt nog niet allemaal echt fijn voor een jong onzeker paard.

Kijk naar de hele situatie. Is deze plek, deze arbeid, dit ritme het beste voor je paard?

Ik denk dat je goede begeleiding nodig hebt en misschien ook een andere stal. Creëer een situatie waar structuur is en waar je paard zich op haar gemak voelt.


Het is uiteraard best moeilijk om al schrijvend een volledige, duidelijke situatie te schetsen, er gebeuren zoveel dingen en er zijn zoveel randfactoren.
Het andere topic is uiteraard laatst geupdate 2 maanden geleden. Ondertussen weer heel wat verder in onze ontdekkingstocht.

Jenara is in Spanje geboren en nu zo'n 1.5 jaar geleden naar Nederland gebracht. Daar werd ze vorig jaar in Augustus gekocht door de vorige eigenaar. Bij de vorige eigenaar was ze superrelax en lief, heel aanhankelijk en met inrijden superbraaf. Met inrijden moet je je voorstellen dat ze er voor 2 maanden 1x per week op gingen voor 15min dan. Dus ze zal in totaal 8x kort "gereden" zijn. Toen ik haar ging testen, superbraaf, rustig, nog wat zoekend naar evenwicht, en reageerde totaal niet op drukke andere paarden in de gangen etc.
Als ze pas bij mij was, was ze uiteraard wat nerveus, maar ze settelde vrij snel. 1e maand alleen grondwerk gedaan, wandelen en longeren.
Na 1,5maand zoiets, is ze dan bij de andere paarden op de weide gegaan.

Nu, over het algemeen is Jenara altijd heel rustig, braaf en ontspannen. Er zijn juist die momenten dat ze dan nerveus wordt, wat uiteraard normaal is, maar daarom kwam ik hier eens horen naar tips/tricks om hier beter mee om te gaan.
De laatste 2 maanden (zonder update in mijn topic) gingen net heel fijn en ontspannen.
Ik heb een lesgeefster die zelf ook een PRE heeft, zij is ook al een paar keer langs geweest en zegt dat ik echt wel goed bezig ben. Als ik nu nog een paar keer ga wandelen en hetzelfde probleem blijf hebben, ga ik haar er uiteraard ook terug bijhalen.

@Skippy, ik heb uiteraard eerst werk gemaakt van die basis, dat is de grondslag van een goed opgevoed paard, volledig mee akkoord. Alles wat je beschrijft heb ik dan ook opgebouwd en kan ook zonder probleem (voetjes, geven, naast lopen, stoppen, ruimte respecteren, overal aanraken, ...)
En voor een stikbraaf paard had ik inderdaad geen jonge PRE moeten kopen, dat was dan ook niet mijn ambitie. Ik heb meerdere jonge paarden zadelmak gemaakt en doorgereden, dus onervaren ben ik niet. Ik merk nu wel een duidelijk verschil tussen een warmbloed en een PRE :) Vandaar dus ook mijn vraag hier naar tips! En zoals hiervoor gezegd, ik heb een lesgeefster die me opvolgt waar het nodig is.
En die zal ik er, zoals ook hierboven gezegd, zeker bijhalen indien dit blijft aanhouden.
Ik beweer ook nergens dat ik een probleempaard heb, ik geloof niet in probleempaarden, vandaar dus de vraag naar inzichten, ideeën en tips om te achterhalen waar dit vandaan komt en hoe ik dit het best aanpak.

Tuig is volledig aangepast en gechecked, ze is onderzocht door tandarts, dierenarts, osteo. Ze is over het algemeen heerlijk relax, onbevreesd en staat kerngezond.
Dus als iemand effectief een tip of inzicht heeft met dingen die ik kan proberen, hoor ik het heel graag!

Jenara

Berichten: 1532
Geregistreerd: 30-09-17
Woonplaats: Gent

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-07-19 12:50

pol013 schreef:
Ik sluit mij ook aan bij bovenstaande posters. En tot op zekere hoogte vind ik het 'normaal' gedrag.
Sommige paarden hebben het minder, andere meer.

Mijn paard is 7, gaat al mee op pad sinds hij 3 is en veranderd nog steeds vaak in een spartelende vis als er een ander paard dicht langs komt. Vind hij nog steeds heel spannend. Functioneert in een groep paarden prima.
Hoe je dat aanpakt?
1.gericht op werken met je paard en hulp inschakelen van stalgenoten van met hun paarden (wil je langs mij stappen op 10 meter afstand? en als dat goed gaat op 7 meter meter etc etc)
2. In situaties die je niet kunt controleren zo veel mogelijk onnozel positief blijven. Geen punt van maken, afleiden door 'werk' en consequent zijn en de sfeer goed houden.

Overigens is dit 'gewoon een warmbloed'. Ook daar heb je types bij.

Ik zet een paard niet graag in een 'deze is uniek' hokje. Ze zijn wel individuen maar een degelijke consequente aanpak is wel universeel.


Dat is eigenlijk wat ik al wel dacht, consequent en rustig blijven, aan het werk zetten en veel herhalen. Ik vroeg me gewoon oprecht af of er iemand mss nog een andere truc ofzo voor had, maar geduld blijft toch altijd de beste oplossing ;) ik heb trouwens met veel warmbloeden gewerkt en uiteraard heb je daar ook nog veel verschillende types in! Jenara is volgens niet perse uniek, maar ik merk wel verschillen in omgang dan met bv. de BWP’s waar ik mee werkte op een fokkerij vroeger.


Maddy_Paola schreef:
Ga je weleens samen wandelen? Dan kan ze zich nog optrekken aan t andere paard van oh die vindt het niet eng misschien kan ik er gewoon langs, vooral bij enge dingen kan he het natuurlijke kuddegedrag en leren van de ouderen heel handig gebruiken


Nee helaas is er niemand van stal die te voet wil gaan wandelen met zijn paard :( nu denk ik ook niet dat die perse een goed voorbeeld zouden zijn, aangezien dat zelf nogal drukke angsthazen zijn :p maar op zich lijkt salen wandelen me inderdaad een goede manier om haar te leren dat niet alles onderweg een reden tot stress is, maar momenteel helaas praktisch niet echt handig. Ga wel eens uitzoeken of er niemand anders in de buurt interesse heeft!

Jenara

Berichten: 1532
Geregistreerd: 30-09-17
Woonplaats: Gent

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-07-19 08:04

pol013 schreef:
Iemand anders die meeloopt wil ook wel eens helpen. Ik ben met mijn jonkie de eerste 3 keer naar buiten gegaan achter iemand op de fiets aan. Zelfs dat geeft al een beetje een kudde gevoel.
Helpt denk ik extra goed als ze die extra persoon ook kennen.


Dat is inderdaad ook wel nog een goed idee :)! Er is vast wel een stalgenootje die eens te voet mee wil en anders moet mijn vriend nog maar eens mee ;)

Jenara

Berichten: 1532
Geregistreerd: 30-09-17
Woonplaats: Gent

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-07-19 09:02

Femke_Tweety schreef:
Klinkt alsof je een echte iberier hebt.

Basis is samen eruit komen, paard mee laten denken maar wel heel duidelijk grenzen aangeven en vertellen wat je wil.

Iberische paarden kun je mee, of niet.
Heeft niet eens zoveel met rijkunst of ervaring te maken (ik ben alvast geen goede ruiter bijvoorbeeld) maar écht of je bij het type past.

Ik ben een beetje bang voor een mismatch in dit geval.

En dan kunnen we tips geven, maar zal het toch wat moeizaam blijven.


Haha, ja ze is inderdaad wel totaal anders dan de paarden die ik gewoon was.
Of het een mismatch is, durf ik nu nog niet te zeggen, daarvoor is het nog te vroeg.
Ik leer haar nog volop kennen en leer hoe ik met haar best omga,
vind het tot nu toe enorm interessant en boeiend, maar niet altijd gemakkelijk ;)
We hebben wel al enorme vooruitgang geboekt t.o.v. het begin, dus ik werk en zoek gewoon langzaam en geduldig verder :)


Elisa2 schreef:
Sommige paarden zijn ook zo sensibel dat ze een langere tijd nodig hebben om ergens te wennen, een half jaar is dan nog relatief kort. Sommige paarden hebben soms wel een jaar nodig voordat ze weer een beetje zichzelf zijn.

Het kan goed dat ze ook niet helemaal goed gesocialiseerd is door hoe ze op de vorige stal gehouden is en dat andere paarden daarom wat meer stress oproepen dan bij een paard die wel goed gesocialiseerd is. Ik heb het in ieder vaker gezien bij paarden in een bovenstaande situatie dat andere paarden dan een stressfactor werden.

Is er een mogelijkheid om die pony's eens uit die hoek te halen? en te kijken of de hoek dan nog eng blijft?

Wat betreft het buiten rijden denk ik ook dat het goed is om dat op te gaan pakken met een ander stabiel en bomproof braaf paard zodat ze daar op kan steunen in eerste instantie.

Volgens mij ben je goed bezig met hoe je ermee omgaat en wat je aan het uitzoeken bent allemaal. Ik ken de verdere voorgeschiedenis niet (geen zin ook om alle topics door te lezen) maar ik denk dat het belangrijk is om te kijken hoe je er vanaf NU het beste mee om kunt gaan en dat doe je. :-)


Dat is wat ik mij dus inderdaad af vroeg, of de manier waarop ze hiervoor werd gehouden een invloed kan hebben op hoe zij andere paarden percipieert. En er zijn dus inderdaad momenten geweest dat de hoek helemaal niet zo eng was, ik kan me nu alleen helaas niet herinneren of de pony's er dan stonden of niet. Ga het in ieder geval in het oog houden nu :)

En ik ga ook eens uitzoeken of ik in de buurt niemand vind met een stabiel, bomproof paard om de eerste keren mee te gaan. Voor nu zal het een menselijke kudde te voet zijn ;)

Wat voorgeschiedenis betreft, in het begin ben ik wat hard van stapel gelopen en was ze zo "makkelijk" en braaf dat ik wat te snel ben willen gaan. Waarschijnlijk was ze nog wat te veel onder de indruk van de verhuizing en daardoor nog wat beduusd. We hebben dan een voorvalletje gehad met wat pech en sindsdien héél wat stappen terug gezet en veel langzamer opnieuw opgebouwd.
Met paarden werken gaat altijd met ups en downs, met stappen vooruit en stappen terug, daarom vind ik het best fijn om hier op het forum ervaringen en ideeën uit te wisselen, ik vind dat vaak heel waardevol.

Dus bedankt om mee te denken, dat stel ik erg op prijs!


Jenara

Berichten: 1532
Geregistreerd: 30-09-17
Woonplaats: Gent

Re: Heftige reactie op andere paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-07-19 18:43

Ben er vandaag nog eens een wandelingetje mee gaan maken :) Even voor de duidelijkheid, we wandelen nog aan de hand! Ze was echt al 100x meer relax, dus ik denk dat ze de vorige keer ook gewoon haar dag niet had. Ik vond het gewoon bizar dat ze zo reageerde op die merrie met veulen en legde voor mezelf die link naar de pony's in onze probleemhoek. Dat ga ik wel verder in het oog houden.

Heb wel wat "vals gespeeld" en had stukjes wortel meegenomen, hierdoor was ze met haar aandacht veel meer bij mij. We hebben gewoon ons grondwerk buiten verder gezet, stop, stap, achteruit, ... Als ik dan voelde dat ze echt braaf en attent was op mij, zelfs kleine stukjes draf aan de hand.
Dus, Swanzie, je hebt volstrekt gelijk, veel kilometers maken! Heb het een beetje naar mijn hoofd laten stijgen omdat ik niet meteen terug kon om het opnieuw te proberen, dan dreig ik mezelf soms wat gek te maken met theorieën en ideeën.

Nogmaals bedankt iedereen wel voor de tips en het meedenken :)

Jenara

Berichten: 1532
Geregistreerd: 30-09-17
Woonplaats: Gent

Re: Heftige reactie op andere paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-07-19 07:20

Daar ben ik het ook eens met Elisa2, als ze echt angst heeft, lijkt me dat iets dat op verschillende fronten moet aangepakt worden, zoals inderdaad meer socialisatie, naast meer vertrouwen opbouwen, etc. Maar dan kan je meer specifieke training inlassen, niet persé om deze ene situatie te gaan oplossen, maar om het paard beter te leren om gaan met dat type situaties in het algemeen. Ik ben wel het soort van ruiter die denkt" ah mijn paard is bang van iets in de die hoek? Ok, dan gaan we naar die hoek toe en gaan we zien dat daar niets is om bang van te zijn" en met het ene paard werkt het om gewoon 100x langs die hoek te rijden, bij het andere door hem net moeilijkere oefeningen te vragen daar, ... Dus als vreemde paarden iets is dat moeilijk is voor haar, wil ik dat net gaan opzoeken om haar te leren daarmee om te gaan, niet om daarna dan die hoek of andere paarden te gaan vermijden.
Maar als ze inderdaad nerveus wordt in die hoek door die pony's, lijkt socialisatie en veel andere paarden ontmoeten een heel belangrijk deel nu van onze training.

pol013, ik begrijp je reactie wel, ik ken veel ruiters die inderdaad zo denken en die zich dan extreem gaan focussen op datgene wat een reactie bij het paard uitlokt en dat helpt voor geen meter natuurlijk. Ik denk, of ik hoop, dat ik kan zeggen dat ik niet dat type ruiter ben, ik focus me graag op mijn paard, niet te veel op wat er rond ons gebeurt, dat doet mijn paard voor mij al meer dan genoeg ;Ik blijf zelf ook altijd doodkalm als mijn paard wegspringt of schrikt. Mijn laatste verzorgpaard was een vreselijke angsthaas toen ik met hem begon (ook op 4j, wel een KWPN) en na 1,5j kon je hem met lang teugeltje relax buiten rijden en hij ging gewoon stilstaan als hij iets eng vond.

Jenara is anders en we zijn nog maar 5-6 maanden ver, dus ja uiteraard raakt ze nog door veel dingen gestresst, we zijn nog niet lang een combinatie, ze is nog jong, nog maar een halfjaar geleden van omgeving veranderd en moet alles nog leren. We maken vooruitgang en we komen er wel, maar vind het best interessant om jullie inzichten hier ook over te lezen, daar leer je zelf ook altijd nog van bij :)

Jenara

Berichten: 1532
Geregistreerd: 30-09-17
Woonplaats: Gent

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-07-19 09:48

ZivaLane schreef:
Ze heeft wel vrienden nodig maar misschien dat je iemand kan bellen die aan paarden fysiotherapie doet


Kan je eventueel iets meer uiteenzetten wat je precies bedoelt en waarom je denkt dat dit zou kunnen helpen?
Ik zie namelijk even niet wat het één met het ander te maken heeft :) Dat kan uiteraard prima aan mij liggen,
dus ik heb even wat meer duiding nodig.

Jenara

Berichten: 1532
Geregistreerd: 30-09-17
Woonplaats: Gent

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-07-19 18:15

MissesDon schreef:
Ik ben even snel aan het scrollen door de berichten maar schrik toch van reacties. Een pre is niet gevaarlijk en zeer mensgericht. Wel heel sensitief maar dat maakt dat ze meewerken en ons goed aanvoelen. Ze hebben wel duidelijkheid nodig maar dat heeft ieder paard nodig. Consequent, niet twijfelen maar wel zacht blijven. Als ik je een tip mag geven doe meer grondwerk en verdiep je in lichaamstaal. Hier leer je meer je eigen signalen kennen wat je onbewust afgeeft en je leert je paard beter kennen. Ik weet niet waar je woont?


Ik woon in Gent en paardje staat in Laarne :) ik doe echt heel veel grondwerk en heb een lesgeefster die heel erg onderlegd is in parelli en enorm veel kent van lichaamstaal en paardengedrag, zowel theoretisch als praktisch. Ondertussen gaat het trouwens helemaal goed, ze doet helemaal niets meer in de hoek en de laatste keer wandelen was ook al veel meer relax :) Ik loop in mijn hoofd vaak wat te hard van stapel als er eens iets niet goed gaat en ga dan naar allerlei advies en redenen zoeken, terwijl ik gewoon geduldig en rustig moet verder werken. Het komt wel helemaal goed met ons :)


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: GoogleAdsense en 5 bezoekers