Drakenpony (pubergedrag op vreemd terrein)

Moderators: Coby, petraaken, C_arola, Dyonne, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
MirandaFuego

Berichten: 7100
Geregistreerd: 13-06-05
Woonplaats: Kropswolde, Groningen.

Re: Drakenpony (pubergedrag op vreemd terrein)

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-19 10:18

Langer de tijd nemen en niet zo gericht zijn dressuur en op presteren met wedstrijden.
Een jong paard is misschien sowieso geen goede match voor jouw dochter en het betekent veel meer begeleiding en hulp, vooral in de zin van omgang met een paard.
Het is op dit moment dus aan te raden langer bezig te gaan met instructie/begeleiding die helpt met het gedrag van het paard (hoe komt het en hoe je daar op moet reageren) dan dressuur les.
Het hoeft dus niet persé grondwerk te zijn ( al is dat natuurlijk ook al heel goed) maar meer gericht op de problemen die er zijn met rijden.
Want de zweep erover en aanpakken helpt toch niet als je oorzaak niet weet (al verwacht ik dat het onzekerheid is van amazone en paard en dan is dat niet de goede aanpak) en het zou zonde zijn als het daarop gaat mislopen.

*****Malik, Gimli en Zosja drie super poownies*****MirandaFuego

Berichten: 7100
Geregistreerd: 13-06-05
Woonplaats: Kropswolde, Groningen.

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-19 12:45

Paarden die iets eng vinden sluiten zich vaak af en dan kun je een tik geven of naar voren dwingen maar dat maakt het probleem erger, misschien niet in eerste instantie maar als je dit zo blijft oplossen wordt het óf steeds erger (hoger bokken, omdraaien, wegrennen, snel achterwaarts) óf je paard luisterd wel maar het is niet meer uit vrije wil, je 'breekt' hem.
Wat je moet kunnen, is als je paard spanning opbouwt (dat zijn de signalen zoals hinniken en afsluiten van hulpen) dat je weet hoe je hem weer ontspannen kan krijgen, zodat je weer verder kunt werken.
Het is een heel belangrijk onderdeel van werken met een paard en als je dochter weet hoe ze dat moet doen met hem heb je dit soort problemen niet, of je kunt het oplossen.
En ga je op een respectvolle manier met je paard om want het gebeurd zelden dat het paard het niet wil en dwars is, het gebeurd heel vaak dat het paard niet begrepen wordt en dat men niet weet hoe je een probleem aan moet pakken.
Als je een vertrouwensband wil opbouwen is het dus belangrijk dat je dingen op een goede manier oplost en daar heb je de rest van de tijd alleen maar profijt van.

*****Malik, Gimli en Zosja drie super poownies*****

MirandaFuego

Berichten: 7100
Geregistreerd: 13-06-05
Woonplaats: Kropswolde, Groningen.

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-19 16:56

Koekie73 schreef:
safina schreef:
Het is geen kwestie van een hardere of zachtere aanpak. Het is een kwestie van een aanpak die werkt.. Bokken en steigeren in het voorwaartse oplossen is bijvoorbeeld prima.

Maar om die goede oplossingen te vinden moet je wel een realistisch beeld hebben over hoe een paard denkt. En een paard denkt niet "Ik probeer even lekker dat meisje uit" Of "ik ga nu ongehoorzaam zijn." Een paard denkt überhaupt niet zoveel, wij mensen overschatten het denkvermogen van paarden systematisch. Ze reageren gewoon voornamelijk instinctief op prikkels en impulsen zonder vanalles te beredeneren.

Laat die niet-functionele ideeen los en probeer meer te snappen van hoe het gedrag écht tot stand komt. Dat brengt je bij oplossingen die ook echt werken. En soms is dat met wat meer drang en soms met wat meer rust.


Ok, daar kan ik inderdaad wat mee. We hebben nu dus duidelijk een instructrice getroffen die daar dus wel vanuit gaat. Aangezien het bokken en steigeren nu dus erger wordt, doen we iets verkeerd. In het geval van gisteren 10 stappen teveel kunnen we nu wel zeggen.
Op zich is het dus een prima oplossing dat als hij gaat staken dat ik ze even gaan helpen om weer voorwaarts te gaan?

Je moet eerst uitzoeken waarom hij staakt.
Dat kan bijv. zijn omdat hij de oefening eerder als negatief heeft ervaren door pijn (bepaalde spieren aanspreken die hij niet gewend is te gebruiken/spierpijn bijv.) of niet snappen, overvragen, angst enzovoort.
Soms zijn paarden heel rustig en geven ze het niet duidelijk aan, overvraag je en doe je het een tweede keer dan willen ze het niet meer, krijgt hij dan straf wordt de oefening nog minder leuk en worden ze nog meer gespannen..
Maar ernaast meelopen is niet de oplossing, je dochter moet het oplossen want anders kan ze straks niks meer alleen.
Paarden zijn best ingewikkeld en het ligt allemaal heel nauw wat je doet, hele kleine aanwijzingen kunnen een enorm verschil maken.
Instructie is idd heel moeilijk te vinden, ook voor meer ervaren mensen is dat vaak een probleem.
Maar je weet nu wel een beetje wat je zoekt dus daar kun je iemand op uitzoeken die bij deze manier van trainen past, een trainer die er van uit gaat dat het paard dwars is heeft m.i. geen idee waar hij mee bezig is.

*****Malik, Gimli en Zosja drie super poownies*****


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 1 bezoeker