Paard wordt heet tijdens buitenritten

Moderators: C_arola, Dyonne, Apple, Coby, petraaken

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
zoenasri21
Berichten: 8
Geregistreerd: 17-03-19

Paard wordt heet tijdens buitenritten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-03-19 17:11

Hallo allemaal :D
Ik ben nieuw hier en ik ben op zoek naar wat advies.
Mijn tinker van 10 heeft 2 ' versnellingen' of je moet hem actief maken of hij is niet te houden.
Dit laatste is dus vaak het geval als we het terrein verlaten.
Ik heb altijd een eigen paard gewild voor buitenritjes, vandaar dat ik een tinker kocht.
Des is al 8.5 jaar bij mij en we hebben veel bereikt. Alleen nog niet wat ik nou zo graag wilde bereiken....
Een relaxte buitenrit :(

Hij is buiten niet te houden, wil alleen maar rennen. Vooral op de terugweg is het gassen. Hier ben ik dan al wel iets aan gewend, maar het ergste vind ik het schrikken.
Hij springt alle kanten op bij ieder klein geluidje wat hij hoort.
(In de bak is meneer heel stoer en zal nooit schrikken)
Ook met 2 paarden is er niets aan de hand.

Ik ben niet het type wat een nieuw paard koopt, ik wil iets bereiken met het paard wat ik heb.
Maar na 8.5 jaar zakt de moed mij in mijn schoenen.

Hebben jullie nog tips?
Dingen als longeren van tevoren en cirkelen hebben geen nut. Vooral figuurtjes rijden etc etc buiten maakt hem alleen maar heter.

Alvast bedankt :D


zoenasri21
Berichten: 8
Geregistreerd: 17-03-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-03-19 17:36

Faitherr schreef:
Hoi! Welkom op bokt!

Ik herken je probleem, mijn haflinger kan ook zo enorm sterk en heet worden buiten, eerst reed ik er uiteindelijk helemaal niet meer buiten mee omdat we geen goede ruiterpaden of iets hebben en als ze dus weer eens ervandoor schoot ik als de doods was dat ze een keer zou struikelen/ in een kuil zou stappen/ de weg op zou vliegen.
Bij mij is het beter geworden door meerdere factoren, ze heeft meer respect voor mij gekregen, zowel vanaf de grond als op haar rug, het dressuurmatige rijden gaat beter, ze begrijpt mijn hulpen en is gevoelig voor teugeldruk (en ook beendruk uiteraard) en ik kan beter inschatten wat ze van plan is. Hoe zitten al deze punten bij jullie?
Bij mij werkt buiten aan het werk zetten met voltes etc ook totaal niet, ik heb ook heel veel buitenritten gedaan met alleen stappen, zodat ze leert dat dat ook kan, ik moet een kwartier stappen naar onze bak dus uiteindelijk ben ik op de terugweg van de bak (na een goede training = paard moe), af en toe een keer een stukje gaan draven, toen dat goed ging ben ik dat langzaam ook gaan doen op de heenweg. Bij haar zat er ook een groot voordeel in dat ze deze weg natuurlijk heel goed kende en dus niet zo schrikkerig is voor nieuwe dingen. En ze weet dat we richting bak gaan, dus niet dat typische buitenrit gevoel. Dat ben ik steeds meer uit gaan bouwen naar mijn stapbuitenritjes, dus hier ook een keer een drafje etc.
Nu kunnen we redelijk beheerst naar buiten, als ze echt heet is of een dagje heeft stilgestaan kies ik niet snel voor een buitenritje maar ipc zou het moeten kunnen.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt!Bedankt voor je snelle reactie!
Bij mij is wat de lol er nu van mij af haalt inderdaad ook het idee dat hij valt of zichzelf (of mij) bezeert. Ik ben meer bezig met hem op het juiste pad houden dan dat ik geniet.
Hij is in de bak scherp op teugelhulpen en tsja hoe noem je het netjes, laks? aan het been.
Na een half uur rijden is dit opzich verholpen maar even voor je beeldvorming.
Het aparte is dat dit compleet omdraait tijdens de buitenritten.
Ik heb 0 controle over de teugels maar aan het been is hij retegevoelig :')

De stapritjes zijn een goed idee, misschien bouwt hij zo ook minder spanning op. Maar hem kennende gaat hij ' op zoek' naar dingen om zich druk over te maken buiten.
Wel een goede om te proberen!

zoenasri21
Berichten: 8
Geregistreerd: 17-03-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-03-19 17:57

casperzazoe schreef:
Wat als je hem eerst in de bak goed moe rijdt en daarna buiten uitstappen? Gewoon 10 minuutjes en weer terug.
En je ziet vaak dat mensen op buitenrit op dezelfde plekken gaan draven / galopperen. Dan worden ze steeds 100m 200m etc van te voren al heet als ze weten dat ze op dat pad mogen rennen.
Die van mij werd op de terugweg ook vaak heet (hoe moe die ook was) en ik ben gewoon telkens de stal voorbij gereden en nog 10min verder of gewoon op de terugweg nog een keer omdraaien (van stal af).


Na het lezen van jou comment heb ik me beseft dat ik niet de hele situatie heb verteld mbt buitenritten.
Als ik dicht bij stal een andere route wil nemen, rent hij terug naar stal.
Ik ga dan de discussie aan, omdraaien en weer door, terugrennen, omdraaien, etc.
Uiteindelijk ' win' ik dit dus. Maar leuk is het niet...

Het intensief rijden in de bak voor een buitenrit ga ik proberen! Hij zal dan wel gaan staken als ik het terrein af wil lopen met hem maar dat is dan niet anders, moeten we doorheen. :')

zoenasri21
Berichten: 8
Geregistreerd: 17-03-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-03-19 23:15

casperzazoe schreef:
Misschien aan de hand het terrein af en daarna pas opstappen? Als je door het staken heen bent, ben je al een grote stap verder :)

En op de route, dus niet dichtbij stal gewoon terug rijden? Als je normaal een rondje rijdt, rijdt je nu een halve en draai je halverwege om?


Als ik hem omdraai vliegt hij denk ik terug naar stal hahaha
Eerst er naast dan er op is wel een goeie! Er naast kan ik eigenlijk hele stukken lopen met hem, misschien dat hij dat dan fijn vind. Bedankt iig!!!

zoenasri21
Berichten: 8
Geregistreerd: 17-03-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-03-19 23:17

Mona81 schreef:
Hoe vaak ga je nu naar buiten? Het terug willen lijkt ook onzekerheid gecombineerd met een sterke wil?
En hoe gaat het aan de hand?


Dit is een hele goede omschrijving van mijn paard. Een duidelijke mening, stoere vent maar in z' n eentje erg onzeker. Wel vervelend om te bedenken dat hij uit mij ook geen zekerheid haalt. Dat ik geen betrouwbare leider ben voor hem. Vind dit zelf heel lastig want ik zou niet weten hoe ik dit meer kan uitstralen dan ik nu al doe.


zoenasri21
Berichten: 8
Geregistreerd: 17-03-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-03-19 23:19

gerpiegorp schreef:
Is hij niet gewoon erg onzeker/gespannen buiten? Als hij in de bak nooit schrikt en buiten opeens wel, dan zit hij al redelijk hoog qua spanningslevel, wat misschien ook een gevolg is van heel gespannen worden van niet hard kunnen/naar stal willen. Of iets soort gelijks. Uit het verhaal lees ik ook vooral een paard dat niet graag van stal weg is aangezien hij terug naar stal wilt rennen, behalve met een ander paard. Ik zou dus daaraan werken, dat hij dat niet erg meer vindt. Ik heb daar zelf geen nuttige tips voor, hopelijk een andere bokker wel :) Succes!

Maar ik rijd zelf een tuigermerrie, die als ze over haar toeren is (dus veel spanning) ook alleen maar hard wil gaan. Als ik alleen rijd heb ik er geen last meer van (duurde ook wel even), maar met een ander paard raakt ze helemaal gestrest van het 'ik moet hard, ik moet voorop' gedoe. Bij haar werkt het goed als ze even aan het begin in plaats van aandraven gaat galopperen om de benen te strekken, daarna is ze echt tevreden en met een lange teugel te rijden. Nu is daar niet altijd plaats voor aangezien er geen bos is, dus het kan alleen op de zandpaden tussen de akkers door. Je moet daar ook een weg in leren te vinden met hoe je met stress om moet gaan.


Aan de hand gaat het prima! Met iemand op de fiets er naast ook. Het is inderdaad echt dat hij super gespannen raakt als wij samen zijn, als ik op zijn rug zit en hij mij of een ander niet meer kan zien.

Bij Des beginnen met een galopje werkt helaas averechts...

zoenasri21
Berichten: 8
Geregistreerd: 17-03-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-03-19 23:20

fjordnina schreef:
Kwestie van inzicht krijgen in zijn gedrag en in jouw gedrag. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar daar ligt wel de sleutel, ook na 8,5 jaar. Iemand die je hier prima mee zou kunnen helpen is Evelien van E en E horsemanship. Ze komt op locatie vanuit Wierden. Mocht dat totaal uit je richting zijn dan organiseren ze ook focusweekenden. Daarmee zou je ook al de nodige inzichten kunnen krijgen.


Ja klopt! Ik mis ook een stukje kennis en uitstraling wat betreft een onzeker paard met een duidelijke mening. Ik ga dit even googlen. Bedankt!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 bezoekers