Moderators: Dyonne, Coby, C_arola, Nicole288, balance, Sica, Neonlight
Nielojram schreef:Pelham-stang, van een goed merk, stubben, H&S.
Heb je veel keuzes in, qua teugelvoering.
xSCWx schreef:Dan zou ik eerder nog voor een baucher gaan denk ik, maar zelfs die vind ik al net iets te streng
@Mir dankje zal ik doen
@SandraWierda oh echt? Dat zou denk ik wel perfect zijn. Waar moet ik dan op zoeken? Ze heeft maat 12,5
boedjang schreef:Heeft je draver op de baan gelopen? Dan zal je sowieso inderdaad rijtechnisch aan de slag kunnen ipv strengere optomingen.( met bit eerder loslaten dan trekken)
Mijn 1e draver was ook pittig buiten maar nooit een bit er in gehad. Werd op touwhalster gereden.
Veel oefenen met mederuiters zoals koend ook aangeeft.
Ik heb een periode ook alleen maar buiten gestapt, proberen te draven en zodra er geklooit werd, hop terug naar stap. Daarna aantal jaar probleemloos endurance en trec gereden. Dressuur kwam met deze dame er niet in.
De 2e draver ook direct met touwhalster buiten. Maar ook net zo veel grondwerk, echt samenwerken.
Deze dame was overigens heel erg braaf en is nooit vandoor gepiept.
Met mijn jonkie van 2 moet ik het nog maar bezien hoe dat gaat straks.
Veel plezier met je maatje.
pol013 schreef:Ik ben niet tegen een ander bit als het nodig is voor jullie veiligheid.
Maar er zitten wel een paar stappen vóór. En die zijn inderdaad rijtechnisch.
Aanvullend op wat daar al over gezegd is:
- Let heel goed op je eigen houding. Blijf je mooi rechtop? Ga je niet onbewust zitten klemmen? Geef je duidelijk genoeg ophoudingen waarna je weer ontspant? Kun je je ademhaling laten zakken? Kun je langzamer meebewegen om langzamer te gaan?
- Ipv wachtoefeningen en rustig rijden kan het bij sommige paarden juist helpen om de voorwaartse regie zélf te pakken. Dus vroeg stukken gaan draven. Zelf vragen om verruiming en zélf vragen om een wat stevigere galop. Dat dan uiteraard afgewisseld met netjes terug komen. Maar de verleiding om over te compenseren en te gaan naar langzaam, controle en rustig kán soms compleet averechts werken.
Sommige paarden worden daar juist kriegel en zenuwachtig van. Daar moet je juist heel gedoseerd het ventiel voor open zetten om de druk er af te halen ipv alleen maar meer druk op te bouwen. Ik heb daar persoonlijk juist veel betere ervaringen mee.
Als dan alle bovengenoemde tips niet helpen kun je altijd nog kijken voor een duidelijker bit. Maar aangezien een duidelijker bit ook echt meer vraagt van de correctheid van de ruiter kan het nooit kwaad om eerst nog eens aan de randvoorwaarden te werken.
En een overweging: je komt nu 'net niet genoeg door' met je huidige bit. Als een sterker bit je daar bij helpt; wat schiet het paard daar dan per saldo mee op?
Het werkt omdat jij met minder kracht meer druk kunt zetten. Is dan een passend vriendelijker bit met af en toe een hardere ophouding beter of slechter dan een sterker bit wat altijd sterker inwerkt waarbij jij minder harde ophoudingen hoeft te geven?
(en ja daar zit uiteraard een kantelpunt in waarbij spreekwoordelijk 'aan de teugels moeten hangen om te kunnen remmen' wel ergens rond het punt voor een ander bit licht. Want dat wordt wel erg onpraktisch)
Citaat:omdat voortdurend contact kan resulteren in zich opgesloten voelen, overprikkeld raken en dus verzet/sneller willen gaan (wat dravers gewend zijn op de baan).
Dorine92 schreef:Of juist de controle overnemen over het hard gaan. Zo van oh je wilt hard gaan, is goed. Maar dan wel net zolang als ik wil. Dus ook als jij geen zin meer hebt gaan we nog even door, zodat ...
Gebruikers op dit forum: Cabelona en 6 bezoekers