Alles begint met de boom, deze wordt gesneden uit 1 stuk hout. Heel belangrijk, want een boom van gelijmde of gespijkerde blokken hout (of ander materiaal) was niet stevig volgens de zadelmaker en hij bouwt alleen zadels die een leven lang meegaan.

(Het lijntje is een markering)

Die wordt rondom bekleed met leer en vervolgens mooi afgewerkt. En dan is de boom klaar voor gebruik.

Natuurlijk gaat het niet zo op het paard. Dit type zadel wordt niet gebruikt met schabrak of pad eronder als schokdemping maar icm een aantal losse lagen vilt. In totaal een cm of 5 dik.

Zitten direct op hout met 1 laagje leer is niet fijn voor je achterwerk. Daarom gaat over het zadel een los kussentje en daar overheen weer 1 of 2 losse singels. Deze zitten dus niet vast aan de boom.

Hier kussen terug geslagen zodat je de boom goed kan zien. Overigens is dit een ander type boom, deze is met metaal maar het principe van losse boom icm vilt eronder en kussen en singels erop is hetzelfde.
Wat vind ik wel bijzonder vind is dat alle zadel bomen hetzelfde formaat hebben, flink groot, en dat die vervolgens op maat van het paard wordt gemaakt door lagen vilt op de binnenkant aan te brengen tot het precies past.

En dan heb je een zadel constructie die muurvast ligt, waar je 15-20kilo bepakking aan vast kan maken en waarmee je urenlang door de bergen kan rijden!
