Ervaringen met een sincker?

Moderators: Apple, Coby, C_arola, Pistasche, Dyonne

 
 
Duhelo
Moderator Algemeen2
No worries, be happy!

Berichten: 26540
Geregistreerd: 29-05-03

Re: Ervaringen met een sincker?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-04-20 10:17

Bedankt voor alle reacties!

Voordeel is, de mijne wordt al bekapt door een supergoede natuurlijke bekapper. Voor de zweer zaten we bijna aan 2 supergoede voeten. De rechtervoet is ondertussen top (bekeken naar de stand van haar benen en de niet zo denderende hoornkwaliteit). Ik zal na het bekappen eens foto's maken.

De linkervoet is nu natuurlijk niet zo top met alle problemen geweest.

MikeyB: je verhaal klinkt idd ook bekend, ik heb ondertussen nog iemand die ook een dergelijk verloop heeft na een grote hoefzweer.
Fijn dat het bijna weer goedgekomen is. Feit dat hij nu minder goed loopt: het is nu ook wel knoertdroog. Bij mijn kennis met hetzelfde verloop is er ook meer problemen als het droger wordt (de hoef wordt te droog en gaat binnenin gaan knellen?)

Turbohoofsolutions heeft blijkbaar een supergoed product om vocht in te brengen, maar dit is nu tijdelijk niet leverbaar ivm het corona gedoe...

De eigenares van Rio hier geweest op bokt zweerde bij de keralit huffestiger. Ik heb het ook staan en smeer het regelmatig op de zool, misschien kan dit bij jouw paard ook wat helpen?

Elisa: ik denk dat externe aandoeningen zoals cushing de boel idd nog moeilijker maken.

Ik heb het voordeel, de sincker is zeker niet ontstaan door HB, er is ook geen cushing, IR of iets anders in het spel. Bloedwaardes zijn ook getest en kwamen perfect terug volgens mijn dierenarts. Dus ik vermoed dus idd dat die zweer echt de oorzaak is.

Mijn theorie:
zweer breekt uit bovenaan en beschadigt de kroonlederhuid. Komende 6 maanden groeit het gat naar onder uit, maar door type beschadiging is de verbinding niet meer goed. Tegen dat het gat beneden zit is er een heel kanaal (te dien aan de deuk, die begint nu pas weer wat op te bollen aan de kroonrand) van bovenaan tot onderaan gevormd. Bij mijn paard is dit ongeveer over 1/4 of 1/5 de van de omtrek van de hoef.
Eenmaal het gat bijna uitgegroeid is is er dus een groot stuk van de hoefwand die niet correct ondersteund wordt. En door het gewicht van het paard scheurt de boel rondom gestaag af. Vandaar ook geen acute fase gezien en ook geen fase waarin het paard extreem mank is.
Mijn paard heeft ook een tijd behoorlijk mank gestaan en heeft gecompenseerd in haar lichaam, daardoor is de kreupelheid voordien misschien niet zo hard tot uiting gekomen. Vlak voor de vorige bekapping is de osteopaat gekomen die haar losgemaakt heeft, waardoor ze misschien minder goed de pijn kan verbergen nu?

Mijn grootste bummer is nu wel dat we al een jaar bezig zijn, eindelijk weer een hoef hebben waar er niet zomaar meer stukken gaan uitbreken en doen, maar door dat de boel nu binnenin los is we praktisch opnieuw moeten beginnen met het vormen van een nieuwe hoef. En dat de vorm van haar hoef nu in eerste instantie eerst erger zal worden voor het beter wordt... Dus we gaan het volgende jaar in.

Wat denken jullie over het wel of niet beweging geven? Ze loopt op het zachte eigenlijk wel goed, ze gaat ook uit zichzelf draven en galopperen in de weide (op het gras is ze zo goed als zuiver, op mijn droog knoerthard stuk in hobbels uiteraard niet).
Denken jullie dat het raadzaam is om ze op het zachte wat te grondwerken (beweging = bloedsomloop = beter voor hoefgroei én de cpl)? (uiteraard wacht ik hiermee tot mijn bekapper ze momenteel in het echt gezien heeft en die hoef nu bijgewerkt is.)


superpony
Berichten: 16599
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Ervaringen met een sincker?

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-20 10:49

Je hebt echt de beste bekapper die er is, dus wat dat betreft kan je gewoon niet meer doen.

Wat betreft de rest; Misschien trek ik wel de stekker eruit als we alles hebben geprobeerd en het gewoon niet gaat. Er zijn gewoon wel grenzen en daar ben ik wel realsitisch in.

Natuurlijk bekappen helpt alleen als je alles aanpakt. Ik lees zo vaak dat mensen zeggen dat er 2 of 3x een nb'er is geweest en het niks hielp. Maar het duurt echt langere tijd voor ene hoef volledig hersteld en soms hersteld een hoef niet 100% naar een ideaal plaatje.
Maar voeding en beweging horen er ook bij. NB bij een paard op stal die hardvoer krijgt, werkt gewoon niet. Dat ligt niet aan NB.

Duhelo, Ik ben misschien heel eigenwijs soms, maar ik ben voor bewegen. Toen mn ruin echt amper wilde lopen, dus die pads eronder gedaan. Veearts had foto's op stal gemaakt en had die pads bij zich. Dat scheelde al wat en zo kwam hij weer in beweging. Dat ben ik gaan opbouwen met echt een paar rondjes aan de hand in de bak.
Natuurlijk is het pijnlijk, maar tot nu toe heb ik bij hem wel gezien dat het toch het herstel bevordert en hij sneller weer gewoon rondloopt.

Een paard dat gevoelig is moet ook eten en bewegen. Laat je ze weken stil staan of op beperkte ruimte, krijgen ze toch een portie hooi en kunnen ze aankomen. Voor herstel heb je zover ik ervaar een goede darmwerking en bloedsomloop nodig.

De vergelijking gaat niet echt op. Maar vroeger heb ik wel 4 weken in het zkh gelegen en was daarna op gang komen drama. Ik was 16 had een knie verbrijzeld na aangereden te zijn, dus was best jong en fit verder. Toch een half jaar bezig geweest.
Ik ben sinds 2006 nog iets van 8x geopereerd waaronder echt ook pittige operaties. Maar elke keer weer snel uit bed en ook weer snel mobiel. Doet soms pijn en je loopt tegen je grenzen aan, maar elke dag een beetje.......

Ik ga mn ruin dus niet belemmeren om bij voer, water en schuilstal te komen. Maar die stukjes moet hij wel minimaal kunnen lopen.

Overigens merkte ik dat als hij echt kreupel was en niet wilde, hij wel wat meer op gang kwam na 1 rondje op zand. Ik heb ook weleens cold packs om gedaan voor het rondje lopen. Gewoon om de kroonrand een beetje zeg maar. Helpt het niet, had ik voor mijn gevoel iig iets gedaan.

Juul08

Berichten: 40
Geregistreerd: 05-11-11

Re: Ervaringen met een sincker?

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-20 13:24

TS, ik denk dat beweging geven altijd goed is. Bekijk met de dag wat je paard aan kan. Bouw het rustig op en stop als je denkt dat het even niet gaat. Er zullen vast dagen bij zitten dat je paard even niet lekker loopt. Dan geef je haar die dag lekker vrij en laat je haar lekker los lopen. Dan kan ze zelf beslissen hoeveel ze die dag wil bewegen. Volg je gevoel en kijk goed naar je paard. Veel succes en mocht je nog vragen hebben stel ze gerust. Pb mag ook.

Duhelo
Moderator Algemeen2
No worries, be happy!

Berichten: 26540
Geregistreerd: 29-05-03

Re: Ervaringen met een sincker?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-04-20 14:01

Super, dankjullie wel!

Ze staat sowieso 24/7 buiten. Momenteel met toegang tot een zandpaddock (water staat bij het zand.), vanaf de zandpaddock kan ze op rubbermatten (grenzend aan de hooiruif, ik zie dat ze daar graag staat om te eten.)
Om korte grasjes te peuzelen moeten ze een stukje wandelen. Dus het is momenteel zo ingericht dat ze op eventuele slechte dagen gemakkelijk toegang heeft tot hooi,water en zand, en op goede dagen ook op de hardere stukken kan rondscharrelen zoals ze zelf wil.

Kwa voeding, het is een cpl'er dus die is aangepast (onbeperkt grof hooi in slowfeeder, een klein beetje pulp met een vitaminebrok. Ook de snoepjes zijn suikerarm en granenvrij. Nu en dan eens een wortel of een appel.)

Vanaf de rubber kan ze naar een harder stuk weide, 2 kanten van de ruif zijn verhard, de kant tegenover de rubber is ook zacht.
Ze mogen nu elke dag een halfuurtje in het gras, daar was ze gisteren wel erg happy voor en heeft dan ook wat gedraafd en gegaloppeerd uit zichzelf. Op die grond loopt ze eigenlijk prima.

Juul08

Berichten: 40
Geregistreerd: 05-11-11

Re: Ervaringen met een sincker?

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-20 14:07

Nou TS volgens mij doe je het helemaal super zo. Jouw paard krijgt wat ze nodig heeft.


MikeyB

Berichten: 15
Geregistreerd: 18-08-15
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-20 20:58

Duhelo schreef:
Feit dat hij nu minder goed loopt: het is nu ook wel knoertdroog. Bij mijn kennis met hetzelfde verloop is er ook meer problemen als het droger wordt (de hoef wordt te droog en gaat binnenin gaan knellen?)

Turbohoofsolutions heeft blijkbaar een supergoed product om vocht in te brengen, maar dit is nu tijdelijk niet leverbaar ivm het corona gedoe...

De eigenares van Rio hier geweest op bokt zweerde bij de keralit huffestiger. Ik heb het ook staan en smeer het regelmatig op de zool, misschien kan dit bij jouw paard ook wat helpen?


Dat is wel een interessant nieuw perspectief!
Tot nu toe heb ik natte hoeven juist gezien als probleem. Dit omdat zijn al wat zachte zolen nog zachter worden als de ondergrond van onze pp te nat wordt met aanhoudende regen. Was daarom juist wel blij met de droogte.

Maar wat je schrijft kan heel goed kloppen. Ik maak zn hoeven al wel regelmatig nat en verzorg ze uitgebreid. Maar dat zou ik zeker wat vaker op een dag kunnen doen nu het zo droog is. In de zomer laten we het rond de waterbak ook vaak overstromen zodat ze daar natte pootjes kunnen halen. Misschien is het daar nu al wel tijd voor. Ze hebben ook een zwemvijver in hun pp, waar hij ook heeeel graag in rond struint, maar daar kunnen ze nu even niet bij vanwege verwachte geboortes van verschillende soorten wilde ganzen en waterhoentjes ;).

Ga me ook even verdiepen in de producten die je noemt!
Dank hiervoor! :)

hoefsmid83
Berichten: 2
Geregistreerd: 01-06-20

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-20 15:09

Je heb het over een bekapper, of bedoel je een hoefsmid.
Zit nogal verschil in.
Als je al gaat kiezen voor een ijzer dat ik uit je verhaal wel kan aanraden moet je smid wel verstand van zaken hebben. Dit vraagt om vakkennis en geen doe het zelfer en ook de buurman even helpen smid.
Jou paard heeft een speciaal gesmeed ijzer nodig. De kliniek omschreef het wat onhandig als een dik ijzer. Maar wat jou paard kan ontlasten is niet een dik maar een goed passend ijzer met een ruim uitgesmeede binnenzijde. en een correcte bekapping met de juiste stand.
pas op met de doe het zelfers, je krijgt er spijt van. ondanks hun mooie verhalen werd er al het een en ander gepromoot.

superpony
Berichten: 16599
Geregistreerd: 25-02-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-20 15:52

hoefsmid83 schreef:
Je heb het over een bekapper, of bedoel je een hoefsmid.
Zit nogal verschil in.
Als je al gaat kiezen voor een ijzer dat ik uit je verhaal wel kan aanraden moet je smid wel verstand van zaken hebben. Dit vraagt om vakkennis en geen doe het zelfer en ook de buurman even helpen smid.
Jou paard heeft een speciaal gesmeed ijzer nodig. De kliniek omschreef het wat onhandig als een dik ijzer. Maar wat jou paard kan ontlasten is niet een dik maar een goed passend ijzer met een ruim uitgesmeede binnenzijde. en een correcte bekapping met de juiste stand.
pas op met de doe het zelfers, je krijgt er spijt van. ondanks hun mooie verhalen werd er al het een en ander gepromoot.


Onzin!

Je hebt hoefsmeden die ook heel slecht zijn in hun vak. De opleiding stelt geen ruk voor en je leert het van een goede leermeester. En dan moet je het vooral veel doen, je verdiepen etc.

De doe het zelfer kan ook een opleiding gedaan hebben en dan vooral heel veel ervaring hebben opgedaan. Want dat is wat telt. Niet dat papiertje of die vereniging waar je je bij aan kan sluiten en de meesten niet eens doen.

Goed bekappen is altijd belangrijk. Of je het nou op een opleiding leert, van een leermeester of een cursus. Het is altijd je basis.

En ik heb meerdere hele goede bekappers op fb die foto reportage's maken en openlijk laten zien met zeer goede resultaten!! Ook waar paarden allang waren opgegeven, omdat een smid alleen een ijzer kon fabriceren, niet verder kijkt en anders maar gewoon het paard opgeeft.

Er zijn onwijs veel bekappers die zich continu verdiepen en ervaringen en beeld materiaal uitwisselen om te leren en te ontwikkelen ten behoeve van de paarden. Dat zie ik bij hoefsmeden een stuk minder.

Als hoefsmeden zo goed zijn, hoeven ze dus helemaal niet bang te zijn voor de concurrentie van bekappers en hoef je het ook niet af te kraken. Meeste hoefsmeden zeggen zomaar wat en hebben geen enkel idee van wat goede bekappers doen.
En de doe het zelfer thuis, vijlt alleen bij in de zin van natuurlijke slijtage. Vijlen onder begleiding en na een cursus en leren en zien hoe hoeven in elkaar zitten ook ten opzichte van het paard.
Een goede hoefsmid hoort te weten dat eens per 8-10weken als ze dan al komen veel te weinig is voor goed onderhoud. Zeker bij problemen.

Duhelo
Moderator Algemeen2
No worries, be happy!

Berichten: 26540
Geregistreerd: 29-05-03

Re: Ervaringen met een sincker?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-06-20 16:03

Ik heb momenteel dus effectief bekappers, geen hoefsmeden.

Ik heb wel contact gehad met een smid gespecialiseerd in medische problemen, en die zegt ook dat een ijzer in dit geval geen goed idee is. Ook omdat je dan alle druk op het hoefbeen krijgt, en je net meer risico hebt dat de boel gaat losscheuren.

Na wat moeilijk geregel heb ik dus een goede samenwerking met mijn normale bekapper en iemand dichter in de buurt. Deze laatste is drie weken geleden gekomen en komt volgende week zaterdag om ze allemaal te doen, en ik spreek met haar een interval van 4 weken af, later dan in combi met mijn normale bekapper.
De hoefstal wordt deze week afgewerkt, dus ik hoop dan op haar richtlijnen zelf wat die teen te kunnen bijhouden.

Op dit moment zie ik nog niet veel verschil; maar ze was de vorige keer uiteraard 3 weken te laat bekapt (interval dus 11 weken ipv 8), waardoor er een behoorlijk stuk is afgegaan. Ik ben nog aan het nadenken over hoefschoenen, maar in die maat is dat niet zo evident. Maar ik denk om er toch te bestellen, als ze daarmee beter loopt kan ik haar ook met een geruster hart aan het "werk" zetten, waardoor er hopelijk betere doorbloeding en dus sneller herstel komt. Ze krijgt nu ook hoof vital bij als vitaminebrok (van Lexa) en duivelsklauw, maar ik merk daar niet zoveel verschil in als ik eerlijk ben.
Op het zand loopt ze vrij goed, dus ik laat haar wat stapwerk doen (ik denk van de lange leidsels te introduceren want aan de longe geeft ze teveel rodeo wat imo niet ideaal is ... ).

hoefsmid83
Berichten: 2
Geregistreerd: 01-06-20

Re: Ervaringen met een sincker?

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-20 16:16

Altijd weer de zelfde reactie, hoefsmid opleiding is slecht en leermeester van, bla. Ik kan het door de computer ruiken, weer z'n misselijke zelf ingenomen bekapper.

Duhelo
Moderator Algemeen2
No worries, be happy!

Berichten: 26540
Geregistreerd: 29-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-06-20 16:29

hoefsmid83 schreef:
Altijd weer de zelfde reactie, hoefsmid opleiding is slecht en leermeester van, bla. Ik kan het door de computer ruiken, weer z'n misselijke zelf ingenomen bekapper.

Ik zou het wel appreciëren als mijn topic gewoon vriendelijk gehouden wordt en niet vervalt in een discussie tussen hoefsmeden en bekappers, alsook niet in persoonlijke aanvallen.

Los daarvan, is dit een reactie op mijn verhaal / keuze?

Indien wel, ik heb nu bewust gekozen om eerst mee te gaan in de visie van mijn huidige bekappers.
1) omdat ik op een dergelijke korte termijn geen kundige hoefsmid met hoefstal kon vinden.
2) omdat ik de visie van de bekappers in eerste instantie ook logischer vind.

Met een ijzer wordt de druk afgehaald van de zool en op de hoefwand gezet. Dit klinkt als een logische pijnbestrijding want het is nu inderdaad die zool die pijnlijk is. Echter komt dan ook het volle gewicht op dat (al loshangend) hoefbeen terecht, waar alle druk ook direct op de lamellen terecht komt. Imo krijgt dit zo dus nooit de kans om echt te herstellen, waardoor je van de regen in de drup terecht komt.

Met op de correcte manier te bekappen hoop ik dat de verbinding kan herstellen en de zool weer dikker kan worden waardoor de algemene situatie beter wordt. Nadeel is wel dat de weg naar herstel dus blijkbaar pijnlijker blijft dan er nu een ijzer onder te gooien.

Momenteel heb ik een ijzer dus als last resort in gedachten, als herstel via goed bekappen niet nodig is of niet werkt, kan er nog altijd een ijzer onder om haar nog een tijd pijnvrij te houden, maar dan is dat enkel maar geleende tijd.

Dit nog los van het feit dat ze 24/7 buiten staat, en helaas zit ik op kleigrond, in de winter geef ik een ijzer dus misschien 3 dagen voor het losgezogen wordt ...

khirshanta

Berichten: 7561
Geregistreerd: 28-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-20 18:27

Oh, je hebt Wesley?
Geen betere dan hij, super kerel met mega veel kennis en een geweldige aanpak.

Hij zal je ook vast en zeker willen helpen bij het tussendoor bij kunnen houden.

Bij sinkers is het zo dat de zool dun is (zoals je al zegt) en dat het hoefbeen parallel aan de grond staat. Dit geeft extra druk op de zool, en vaak ook op de hielen/hoefkatrol gebied/buigpezen.

Het is dan zaak om de teen kort genoeg te houden, en de hielen de ruimte te geven om weer de juiste structurele stevigheid te krijgen om weer steun te bieden en het hoefbeen weer in de juiste positie te krijgen.

Ik ben sowieso voorstander van probleemoplossend te werken zonder ijzers. Ijzers zorgen nu misschien dat de zool de grond niet/minder raakt, en dat de hoefcapsule niet te ver uit kan zetten, maar doorgaans is het symptoombestrijding die naar mijn ervaring uitmondt in 'neeeee, die kan nooit meer zonder ijzers'.
Mijn mening is dat het hoe dan ook valt of staat bij een regelmatige en juiste corrigerende bekapping.

Een ijzer dat enkel wat dikker is zal sowieso meer kwaad doen dan goed; áls je daar al voor zou moeten gaan, moet het inderdaad al naar binnen toe uitgesmeed moeten worden, met een goede opzet (zoals dit sowieso hoort).

Duhelo
Moderator Algemeen2
No worries, be happy!

Berichten: 26540
Geregistreerd: 29-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-06-20 23:49

Jep, Wesley idd en nu in samenwerking met Sanne Ledure. Voor Wesley is de afstand niet evident. Dus ik denk dat ik qua kunde wel goed zit bij deze 2 :j

Ik twijfel nog of ik hoefschoenen overweeg. Zonder loopt ze prima rond. Draaft en galoppeert ook (weliswaar kreupel). Dus ofwel probeer ik hoefschoenen,als ze met weer rad loopt kan ze in principe ermee aan het werk. Ofwel zie ik het nog een 4 tal maand zonder schoenen aan en zien we van daaruit.
En ik weet ook nog niet welke. Ofwel de easyboot clouds (specifiek voor hb maar niet voor werk), ofwel de easyboot epic ,ofwel de cavallo big foots...

superpony
Berichten: 16599
Geregistreerd: 25-02-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-06-20 11:59

hoefsmid83 schreef:
Altijd weer de zelfde reactie, hoefsmid opleiding is slecht en leermeester van, bla. Ik kan het door de computer ruiken, weer z'n misselijke zelf ingenomen bekapper.


Ten eerste als dat niet zo is, kom met bewijzen.......

Ten tweede je wordt persoonlijk, terwijl je mij totaal niet kent, dus ik heb even getemd. Je hebt geen enkel idee en meld je alleen aan om te stoken en een persoonlijke aanval te doen.

Kom met iets dat onderbouwend is. Kom met beeldmateriaal.........Laat zien hoe je dergelijke gevallen hebt opgelost.

Ik volg meerdere bekappers die hele mooie foto reportages maken van het proces. Daar kan je niet omheen.

Duhelo, aan Wesley heb je gewoon echt een hele goede. Ook als je twijfelt over zoiets als schoenen, zou ik het hem vragen.

Bewegen is vaak wel echt goed voor herstel, dus als je paard met schoenen meer en makkelijker kan bewegen, zou ik het overwegen. Er is een fb groep met gebruikte en als je er netjes op bent, kan je ze weer verkopen eventueel.

khirshanta

Berichten: 7561
Geregistreerd: 28-08-06

Re: Ervaringen met een sincker?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-06-20 18:55

Hoefschoenen de hele dag omdoen adviseer ik persoonlijk niet snel- de enigen waarbij ik tot nu toe niet echt bang ben voor schuren, zijn de flexboots.

Je zou het eventueel anders desnoods tijdens wandelingen kunnen gebruiken, of overdag om. Als je paard daar comfortabeler mee loopt voorkom je wellicht (verdere) compensaties, en dus weer te veel belasten of te corrigerend lopen.

Met Wesley en Sanne als team heb je toppers in huis, die je op bekap vlak, op hoefschoen vlak en (plak)ijzer vlak geweldig kunnen adviseren <3

Duhelo
Moderator Algemeen2
No worries, be happy!

Berichten: 26540
Geregistreerd: 29-05-03

Re: Ervaringen met een sincker?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-06-20 21:43

Ik ben qua schoenen en plakijzers wat beperkt. Maatje trekpaard is niet zo evident.

Momenteel doet ze niks behalve in de weide staan. Op het harde loopt ze nl belabberd en ik moet 200 m over verharding naar de piste...

Duhelo
Moderator Algemeen2
No worries, be happy!

Berichten: 26540
Geregistreerd: 29-05-03

Re: Ervaringen met een sincker?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-06-20 22:26

Update
Vorige zaterdag is ze opnieuw bekapt door Sanne. In de hoefstal deze keer :D
Ze waq superbraaf en liep vlak na het bekappen eigenlijk vrij goed. Zelfs even op het harde gestapt en dat viel eigenlijk behoorlijk goed mee!
Stukje draf op het harde was wel nog heel mank, dus dat doen we niet.
Overlegd en besloten dat korte stukjes stappen op het harde goed zal zijn om de hoefgroei te stimuleren. Grondwerk in stap en ev draf op zacht zand kan ook,afhankelijk hoe ze zelf wil.
Ook besloten dat ik ze vanaf nu weer 1 ker per week in de piste zal werken onder het zadel. Ze is nog niet zuiver genoeg om echt te rijden, dus enkel stapwerk,maar ik ben handiger vanuit het zadel om ze haar lichaam correcter te laten gebruiken dan vanaf de grond en mijn 60 kilo zal niet hét giga verschil maken.
Ik overweeg om er ook nog eens een osteo bij te halen om ze te behandelen, maar ik ben niet zeker of ik dit beter nu al doe of ze nog een maandje of 2 extra tijd geef daarvoor.

Dus trainingsplan:
- 1 keer per week halfuurtje stapwerk onder het zadel (rechtere lijnen in de piste)
- 2 a 3 keer per week grondwerk in mijn paddock (ook stapwerk met ev stukjes draf als ze het aanbiedt. ). Afgewisseld met stukjes aan de hand stappen op het harde.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: courtjuh en 19 bezoekers