paard zet achterbeen kort neer

Moderators: Apple, Coby, petraaken, A_nouk, SayaJones, C_arola, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
TC88Lavieta

Berichten: 34
Geregistreerd: 19-01-12
Woonplaats: Zeist

paard zet achterbeen kort neer

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-12-13 23:01

Beste bokkers,

Normaal zet ik geen vraag neer maar nu dus wel. Ik ben bijna een maand geleden met mijn paard naar het bos geweest en bij thuiskomst kwam ik erachter dat haar rechter achterijzer niet goed zat. De nagels aan de binnenkant waren eruit en het ijzer was naar buiten gedraaid waardoor de lip in de hoef zat. Voordat we weggingen heb ik natuurlijk alles gecheckt en zat alles goed en stevig vast. Toen we dus zagen dat het ijzer niet goed was hebben we deze meteen eraf gehaald. Het rare is dus dat we tijdens de rit helemaal niets hebben gemerkt of gehoord wat ik zelf ook heel erg raar vind en dus enorm van baal.
Paar dagen is de smid geweest en die heeft de plek goed nagekeken of er niet al een zweer was ontstaan (was niet het geval) en heeft er een nieuw ijzer geplaatst en voor de zekerheid een gaas met betadine ingestopt. Toen het ijzer eronder zat heb ik haar gelongeerd en zagen we dat ze rechtsachter kort liep.
Vervolgens een paar dagen rust gehouden en gestapt en vervolgens weer gekeken. Ze liep goed dus zijn we langzaam weer op gaan pakken. Dit ging iets van 5 dagen goed en toen voelde ik dat ze niet lekker liep en inderdaad weer kort. Vervolgens heb ik haar 2 weken stil laten staan (wel in de paddock gelaten en gestapt aan de hand). Het gaasje heb ik er na een paar dagen uit gehaald en vervolgens elke dag de plek goed schoon gemaakt.
Afgelopen vrijdag weer begonnen met longeren en ze liep weer goed, gisteren ook maar vandaag liep ze weer kort. Ze hinkt niet maar ze zet het been er niet genoeg onder.
De hoef is niet warm, het been is ook niet dik of warm en ze lijkt ook met het flink tikken van een hoevekrabber aan de onderkant als op de hoef ook niet te reageren.
Morgen ga ik gelijk de DA bellen maar ben benieuwd of iemand hier ervaring mee heeft??

Vorig jaar liep ze voor niet goed wat komt doordat ze een platvoet heeft en het drukpunt verkeerd ligt, hiervoor heeft ze speciaal beslag. Ze heeft ijzers met zooltje en siliconen en hier liep ze prima mee. Achter heeft ze ijzers omdat ze daar redelijk kort zijn en we wel regelmatig naar buiten gaan (heeft de DA toen ook geadviseerd).
Met rijden/longeren stappen we ook goed in en ook erna goed uit. We rijden goed laag en rond, haar zadel is recent nog goed nagekeken en van de zomer is de fysio geweest.

Ik wil echt het beste voor mijn geweldige paard en doe daar ook mijn uiterste best voor.


Viv1992
Berichten: 90
Geregistreerd: 26-10-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-13 23:13

Wellicht is je paard voorzichtig geworden in de beweging, omdat het angstig is voor pijn of omdat het een tijd zodanig heeft gelopen om te ontlasten dat het paardje gewend is geraakt aan deze manier van lopen.
Misschien is het ook zo dat de spieren en pezen te veel rust hebben gehad en daardoor stijf zijn geworden. Zolang het paard geen duidelijke signalen van pijn aangeeft denk ik dat je je paardje het meeste plezier doet met regelmatige beweging: goed opwarmen en probeer haar goed door te laten stappen en lopen. Niet te veel longeren maar veel rechte stukken en veel ruimte, korte bochten etc. zijn extra belastend en maken haar niet per definitie soepeler. Lekker een stuk aan de hand wandelen (of erop) over een lang zand pad is ook altijd gezellig! Balkjes lopen is goed voor haar balans en vraagt ook meer werk van de spieren, je kan ook de balkjes iets hoger leggen zodat ze de benen nog meer gaat optillen. Verder heb ik niet genoeg (medische) kennis hierover, dus mocht je teveel twijfelen: raadpleeg een professional.

TC88Lavieta

Berichten: 34
Geregistreerd: 19-01-12
Woonplaats: Zeist

Re: paard zet achterbeen kort neer

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-12-13 23:22

Nou weer even een update:
Gisteren is de DA geweest en toen liep ze goed. Heel raar ik zag er niets van. Ze heeft uitgebreid onderzoek gedaan. Zo moesten we rechte lijn stappen en draven op het harde, op de volte op het harde en zachte in stap en draf en niets te zien. Daarna haar lichaam af gegaan en rechtsom buigt ze goed en links niet (ze is ook wel rechts gebogen) verder reageerde ze wat sterker als ze de rugwervels af ging. Verder vond ze dat het zadel links meer opgevuld is dan rechts. Toen moest ik erop dat had ik totaal niet verwacht dus met spijkerbroek en stallaarzen er na ruim 2 weken er weer op. Niet de voorbereiding gehad en er toch wat anders op dan normaal en toen vond ze haar wat nukkig maarja dat vind ik niet zo raar. Ze adviseerde me om toch het zadel na te laten kijken en goed voorwaarts rijden/longeren en veel overgangen te maken. Ik moest het maar even aankijken en anders zou ze verder kreupelheidsonderzoek doen.
Toen maar gelijk mijn zadelmaker gebeld en die was toevallig in de buurt dus die is s'middags gelijk gekomen. Het klopt idd dat links dikker opgevuld is dan rechts maar dat klopt. Zoals ik al zei is mijn paard rechtsgebogen en mist ze links bespiering. Door links meer vulling te geven compenseer je de leegte van de spieren anders drukt het zadel rechts bij de schouders en de schoft (ook zit ik te veel op links dus daar moest hij ook naar kijken en moet ik op gaan letten met rijden). Het zadel is nu helemaal goed en de zadelmaker zag nu ook niets gek.

Vandaag zou ik met mijn instructrice te kijken hoe ze nu loopt en hoe we weer goed en rustig weer aan de slag kunnen. In de stap was niets te zien en stapt ze behoorlijk door alleen in de draf was weer te zien dat ze haar rechtsbeen er niet ver genoeg onder zet. Dus maar weer uitgestapt en afgezadeld.
We snappen er helemaal niets van. Ze lijkt de beweging gewoon goed te maken maar dat het van bovenaf niet soepel zit.
Later heb ik het er met een stalgenoot over gehad en die vond het ook allemaal wel heel erg raar en vroeg of ze mocht kijken. Natuurlijk geen probleem. Aan haar benen kon ze totaal niets vreemds vinden en vervolgens de dekens wat terug gelegd en is de spieren af gegaan. En ja daar reageerde ze op.
Hoog op de rug aan de linkerkant reageert ze op de druk, ze zakt verder en op een langere plek door en ontspant duidelijk minder snel dan aan de rechterkant. Het klinkt raar omdat ze rechtsachter kort loopt maarrrrr. Het was me al opgevallen dat ze met longeren erg met linker stelling loopt terwijl ze dat met rijden juist erg moeilijk vind. Naar ons denken met de redenering van die gevoelige spier loopt ze dus met die linker stelling om de pijn van die spier te ontwijken en moet ze dus extra met rechts compenseren wat dus niet lukt door die pijn en daardoor kort loopt. Nou heb ik van haar heating gel gekregen dus daar nu elke dag mee insmeren en goed warm houden met de dekens en lange lijnen stappen. Over een paar dagen maar eens kijken of er verbetering in zit.

nina82
Berichten: 155
Geregistreerd: 08-02-12

Re: paard zet achterbeen kort neer

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-13 16:24

Hoe is het nu met je paardje?
Al verbetering???

mirgino

Berichten: 15316
Geregistreerd: 02-02-04
Woonplaats: vlakbij de zee in Z-H

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-13 22:35

is jouw paard niet gewoon erg scheef?

lees maar eens op deze site over de klachten die een paard kan hebben als ze scheef zijn :j

http://www.stalmireille.nl/

CHEYENNE 15-06-2000 - 08-05-2009
R.I.P. ik mis je nog elke dag!!!
Y;(

TC88Lavieta

Berichten: 34
Geregistreerd: 19-01-12
Woonplaats: Zeist

Re: paard zet achterbeen kort neer

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-12-13 05:41

Gisteren weer gevoeld en de spier lijkt al losser en minder gevoelig. Ze reageert er nog wel wat op maar ze ontspant hem wel gelijk. Nog even volhouden dus.

En ja Mirgino mijn paard is nu wel weer scheef nu ze een tijd stil heeft gestaan.

Iris82

Berichten: 37340
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: Tilburg

Re: paard zet achterbeen kort neer

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-13 07:42

Dan is ze altijd al scheef geweest als ze aan een kant veel bespierder is.

Poking Stick: [o] , about 30cm long, that can be concealed up a sleeve, and can be used to 'poke' people or a kerstman who argue with you/irritate you/deserve poking/don't deserve poking but you poke anyway/anyone in the hope of enraging them/making them move/injuring them/anything.
Figaro schreef:
_O- Ik voel een geitenwollensok aankomen.. Misschien zit ie wel in mijn doos :')

melrovers

Berichten: 817
Geregistreerd: 20-08-08
Woonplaats: Tilburg

Re: paard zet achterbeen kort neer

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-13 08:57

Maar als het zadel scheef gevuld is kan je paard ook niet meer recht worden, het zadel moet echt gewoon gelijkmatig gevuld zijn. Paarden kunnen daar erg veel problemen door krijgen.

Master Saddle Fitting Consultant SMS Qualified Saddlefitter

TC88Lavieta

Berichten: 34
Geregistreerd: 19-01-12
Woonplaats: Zeist

Re: paard zet achterbeen kort neer

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-12-13 12:46

Dat ze aan de rechterkant meer bespiering heeft komt omdat ze rechts gebogen is. Het ging met het rijden juist heel goed weer. Ze liep weer een stuk rechter en de linkerbuiging ging ook veel beter.
Zoals al gezegd is de zadelmaker diezelfde middag nog geweest en die heeft me alles haarfijn uitgelegd. Doordat ze rechts gebogen is mist ze links bespiering, als de linkerkant niet goed genoeg word opgevuld dan komt het zadel rechts te dicht tegen de schoft en drukt die links teveel op de schouder waardoor ze minder vrijheid heeft om daar te bewegen.

Dimple

Berichten: 7421
Geregistreerd: 23-10-01
Woonplaats: @home in de polder

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-14 16:17

Een zadel scheef opvullen is gewoon niet handig want zo kan ze zichzelf nooit goed recht gaan zetten omdat haar zadel tegen werkt. Je houdt het probleem in stand.

Zadel dus recht opvullen en werken aan goed rechtrichten. Geen idee of je instructrice daar verstand van heeft?

Op zoek naar de zon!!!

TC88Lavieta

Berichten: 34
Geregistreerd: 19-01-12
Woonplaats: Zeist

Re: paard zet achterbeen kort neer

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-01-14 17:41

Nou afgelopen zaterdag heb ik weer gevoeld samen met mijn stalgenoot en ze voelt weer helemaal soepel aan :D. Ik had eerst mijn twijfels omdat ze donderdag bij de hoefsmid wel nukkig reageerde toen ze haar linker achterbeen op de steun moest zetten. Ik heb daarna nog gevoeld en toen reageerde ze al niet meer en voelde alles ook al soepel aan.
Gelukkig merkte mijn mede-stalgenoot het ook op dat alles zo soepel voelt en bij het naar voren en beneden rekken van het been strekte ze hem ook heel goed. Zij denkt dat mijn paard het nog spannend vind om die spier te gebruiken in de angst dat het weer zeer gaat doen. Haar advies was om erop te gaan en lange lijnen te rijden en niet te longeren. Dit omdat je met longeren zowat constant die buiging heb en dan toch te snel de gevoelige plek overbelast.
Vanaf afgelopen zaterdag zit ik er dus weer op. Eerst een paar rondjes aan de hand stappen en vervolgens erop en lange teugel iedere hand een paar rondes. Daarna pak ik haar op en rij haar over de rug en probeer haar langzamerhand weer recht te stellen. Ook dit doe ik weer op beide kanten en daarna ben ik begonnen met draven op alleen de lange rechte lijnen. Sinds afgelopen dinsdag probeer ik langzamerhand wat meer hele rondes te draven. Dit gaat al best goed. Heb vandaag weer mijn mede-stalgenoot mee laten kijken en die zei dat ze echt goed loopt. Soms is ze nog wat voorzichtig in de bochten maar ze zet het been wel goed neer en is zeker niet kreupel. Dat ze het in de bochten nog wat moeilijk vind/voorzichtiger neerzet voel je wel maar naarmate we meer hebben gedraafd word dit al wel beter. Tevens rijden we nu nog wel met rijdeken om haar rug goed warm te houden. Na het rijden smeer ik de plek nog preventief in met heating gel en gaat haar warme deken weer op.
We doen gewoon rustig aan, heb totaal geen haast en wil dat mijn paard geen pijn heeft. Ben wel ontzettend blij dat ik er weer op mag. Hou ze ontzettend veel van mijn geweldige merrie.

mmiriammpje

Berichten: 133
Geregistreerd: 07-01-07

Re: paard zet achterbeen kort neer

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-14 20:11

Fijn dat het weer beter gaat *\o/*

Live... Love... Laugh


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 bezoekers