Balen, pony hoefbevangen

Moderators: Dyonne, Apple, Coby, petraaken, SayaJones, A_nouk, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
LadyUrsy

Berichten: 287
Geregistreerd: 20-10-13

Balen, pony hoefbevangen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-12-13 22:21

Vanmiddag de veearts bij Lady gehad, omdat ik ze verdacht van hoefbevangenheid. De veearts denkt dat we er op tijd bij zijn, maar bevestigde helaas wel dat ze het had. Ze liep niet echt kreupel toen hij er was, maar hij voelde het wel aan de bloedvaten boven haar koot.

Toen ik haar vanmorgen in de wei zette, struikelde ze twee keer, ik vond het opvallend, maar zag verder niets aan haar. Na een uurtje op de wei met mijn dochter onder de man een rondje met haar gaan rijden. Toen gooide ze onderweg eerst twee keer haar kont omhoog leek het, dat doet ze anders eigenlijk nooit. Het leek dan ook meer haar achtereen strekken dan echt bokken, ook weer raar. Dus nog beter opgelet en kort daarop struikelde ze nog eenpaar keer met haar voorhoeven. Toen was het wel duidelijk voor mij dat ze zere hoeven had, mijn dochter is er naast gelopen en door de berm terug naar huis. De veearts was er heel snel en die heeft haar een pijnstillende injectie gegeven en zakjes met pijnstillende en ontstekingsremmende peoeders.

Ik was zo voorzichtig met haar op de wei zetten, maar nu dus toch. Deze week niet meer op de wei en daarna maar een uur of zo, of misschien met een graaskorf. Ben alleen bang dat ze daar heel chagrijnig van gaat worden. Nog even goed met de dierenarts overleggen. Maar hij dacht dat het wel snel goed moest kunnen komen. Over een paar dagen in de natte bermen gaan wandelen met haar was wel goed zei hij ook nog. Goed voor de doorbloeding.

Ze is overigens niet te dik, krijgt alleen gras, hooi en pavo koeken voor de vitamines en mineralen. Ik hoop zo dat het goed gaat komen. Mocht iemand nog meer tips hebben, dan hoor ik het graag.


KootMiraDrum

Berichten: 7768
Geregistreerd: 16-04-04
Woonplaats: Den Haag

Re: Balen, pony hoefbevangen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-13 22:23

Pavokoeken zijn suiker/zetmeel bommen, die moet je echt gelijk weglaten.
Zo ook met gras, het suiker/fructaan gehalte in het gras is hoog, funest voor hoefbevangengevoelige paarden.

Beterschap voor Lady!

StalNollie

Berichten: 6604
Geregistreerd: 21-01-07
Woonplaats: Boxtel

Re: Balen, pony hoefbevangen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-13 22:25

pavo koeken idd weglaten, zou er dan eerder gewoon een oranje zoutblok in de wei leggen

Mama van Dani 01-10-2011 en Fedde 15-03-2015
24-05-2013 getrouwd met Michael

mirim

Berichten: 3635
Geregistreerd: 07-10-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-13 22:27

Ja inderdaad stoppen met de pavokoeken. Geef de pony voor nu arm hooi en eventueel een portie hooi vervangen door een plakje stro.
Ga maar even in overleg met de dierenarts. Vreemd overigens als hij al geen advies gegeven heeft wat te voeren en wat juist niet te voeren.

LadyUrsy

Berichten: 287
Geregistreerd: 20-10-13

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-12-13 22:31

Kijk, daar heb ik al een goede tip te pakken. Ik heb de verpakking bewaard van de koeken, dus ga eens kijken wat er nu precies in zit. (maar geloof jullie natuurlijk ook meteen). Die dingen zijn me nog wel aanbevolen door de hoefsmid :-( . Een oranje likblok heeft ze al. Er zou niets inzitten, alleen de benodigde vitamines en mineralen. Maar ze vindt ze zo lekker dat ik meteen geloof dat er suikers in zitten. Bedankt voor jullie reactie.

LadyUrsy

Berichten: 287
Geregistreerd: 20-10-13

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-12-13 22:34

mirim schreef:
Ja inderdaad stoppen met de pavokoeken. Geef de pony voor nu arm hooi en eventueel een portie hooi vervangen door een plakje stro.
Ga maar even in overleg met de dierenarts. Vreemd overigens als hij al geen advies gegeven heeft wat te voeren en wat juist niet te voeren.


Hij heeft niets van de pavo koeken gezegd, verder krijgt ze nu ook alleen hooi, de weidegang is nu voorlopig even van de baan. Dat heeft hij wel duidelijk gezegd, heb het hier niet goed neergezet. Ze staat behoorlijk dik in het stro op stal. Dus daar kan ze ook aan knabbelen. Doet ze overigens niet zo heel veel, ze heeft liever hooi.

piendumaitre

Berichten: 15688
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Re: Balen, pony hoefbevangen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-13 23:09

Voor HB hebben wij altijd Phytodolor van Steigerwald op voorraad 100ml. Kun je bestellen viai nternet en heb je dan overmorgen in huis. Je geeft als het acuut is (nu dus) elke twee uur 2 ML en als het wat beter gaat drie keer per dag dan afbouwend naar twee keer per dag tot alles weer goed is. Ik zweer met dat spul zo fijn als het mis is.
Tips mbt de toekomst om paard goed in de gaten te kunnen houden. De manen kam (nek) moet zacht zijn en blijven (zo zacht als vrouwenborsten). Verder goed bewegen. Voorzichtig met voer, voorzichtig met bevroren weide (fructaan blijkt dan hoger te zijn), voorzichtig met voorjaarsgras enz.
Succes en beterschap.

LadyUrsy

Berichten: 287
Geregistreerd: 20-10-13

Re: Balen, pony hoefbevangen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-12-13 10:02

Piendumaitre ook bedankt voor je tips en reactie. Vanmorgen was ze heel rustig, verbaasde me dat ze niet meer drukte maakte om naar buiten te mogen. Maar gelukkig was ze voor nu dus met haar hooi ook tevreden. Ze oogt nu op stal niet kreupel, staat mooi op haar benen en haar hoeven zijn niet warm. Hopelijk waren we er dus inderdaad op tijd bij en gaat ze opknappen van haar kuur.

x_Quinta_x
Berichten: 1360
Geregistreerd: 29-09-08
Woonplaats: Limburg

Re: Balen, pony hoefbevangen

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-13 10:08

Wat voor ras is Lady?

Aloë vera, een heilzaam plantje voor mens en dier

LadyUrsy

Berichten: 287
Geregistreerd: 20-10-13

Re: Balen, pony hoefbevangen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-12-13 11:20

Lady is voornamelijk welsh. Ze heeft geen stamboek, maar weet inmiddels dat haar vader een welsh K was en moeder een gekruiste welsh. Ze is zo'n 1.30 mtr.

x_Quinta_x
Berichten: 1360
Geregistreerd: 29-09-08
Woonplaats: Limburg

Re: Balen, pony hoefbevangen

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-13 15:05

Ik moet zeggen dat mijn shet alleen op hooi (stro) en water leeft. Over het verder opnemen van vitamines en mineralen maak ik me bij haar minder druk als bij mijn 5jarige BWP. Shetlanders zijn nu eenmaal een sober en hoefbevangengevoelig ras. Ik denk dat dat bij jou Welsh niet anders is?
Wel krijgt ze als ze 's avonds op stal gaat een handje basisbrok, maar dit is dan een hoeveelheid die ik gepakt krijg met 2 vingers en een duim. Het zullen dus hoogstens 10 brokjes zijn en dient eigenlijk ook alleen maar als beloning voor het komen.
Ook zeker oppassen met gewikkeld hooi. Ik ken ook enkele paarden die hier HB van worden.

Aloë vera, een heilzaam plantje voor mens en dier

Viv1992
Berichten: 90
Geregistreerd: 26-10-11

Re: Balen, pony hoefbevangen

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-13 23:28

Hoi hoi,

Helaas heeft mijn verzorgpony al jaren lang last van hoefbevangenheid. We hielden haar zoveel mogelijk uit het gras, vooral kort gras was funest vanwege de velen eiwitten. Suikers vermijden en op nat zand zetten. We kwamen bij haar dit jaar er achter dat ze het syndroom van cushing heeft. Daarvoor hebben we haar op medicatie gezet en speciale bekapping gehad, omdat hoefbevangenheid echt uit de hoeven moet groeien (komen speciale ijzers bij kijken). Het nam zowaar af! en onze pony leek weer helemaal de oude. Helaas heeft ze nu een soort bronchitis ontwikkelt en houdt het verhaal voor haar op.

Houd het in de gaten en probeer haar wel te laten stappen omdat ze op die manier haar afvalstoffen kwijt kan raken. Qua voeren: wij geven goed droog en biologisch hooi en ze krijgt paardenkoek. Verder geen extratjes zoals wortels of snoepjes, suikers zijn flinke boosdoeners.

LadyUrsy

Berichten: 287
Geregistreerd: 20-10-13

Re: Balen, pony hoefbevangen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-12-13 22:28

Het gaat eigenlijk weer heel goed mey Lady. We zetten haar maar een uurtje op de wei, zodat ze toch even kan rennen, rollen en andere rarebdingen kan doen. De eerste dagen alleen met haar gaan stappen, maar gisteren weer vorzichtig gelongeerd. Ook dat doet ze goed. Morgen gaat ze een half uurtje mee naar de manege. Om te kijken of ze hier ook goed loopt en om de instructeur ook even naar haar te laten kijken. Hopelijk blijft het zo goed gaan en kan ze langzaam aan weer wat langer naar buiten. Ik heb ook al aan een graaskorf gedacht, maar ik denk dat ze daar zo mega chagrijnig van gaat worden.

Focussed

Berichten: 21762
Geregistreerd: 15-06-07

Re: Balen, pony hoefbevangen

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-13 22:31

Hoe oud is Lady?

Het paard is nog maar 4 dagen bevangen, ik zou het absoluut niet op gras zetten, ook niet met graaskorf. Gras is op dit moment als krachtvoer voor je paard en dus absoluut niet wenselijk!

Ook niet "gedwongen" laten bewegen (m.a.w. andere beweging van vrijheid in de paddock), dus niet longeren en zeker niet rijden! Het paard is nog maar kortgeleden bevangen geraakt en de lamellen zijn dan erg kwetsbaar!

Lekker het paard overdag in de paddock met afgewogen hooi en eventueel aanvulling met stro! En 's nachts ook op de paddock of in stal.

PM1
Berichten: 78
Geregistreerd: 11-10-13

Re: Balen, pony hoefbevangen

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-13 01:06

Op de verpakking van de pavokoeken lijkt het of er alleen vit. en min. inzitten, maar als je op hun site de informatie opzoekt staat er dat 1 koek gelijk staat aan 3 appels...


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: seebensee en 6 bezoekers

cron