Hoefschoenen, net ijzers eraf

Moderators: Apple, Pistasche, C_arola, Nicole288, Coby, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

8nnemiek

Berichten: 35853
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-11-18 09:53

Heb je hem wat langer op de hoeven laten staan vanwege de gevoeligheid, of ben je zo bang dat de hoeven te veel slijten?
In principe krijgt de hoef pas een seintje om weer goed te gaan groeien zodra die ver genoeg afgesleten of juist bekapt is en de straal net de grond raakt. Is de hoef te lang, dan zal hij gaan brokkelen en scheuren, wat natuurlijk sowieso al sneller gebeurt door de nagelgaten.
Je kan hem best nog heel even laten wennen aan het lopen zonder ijzers door de hoef nog iets langer te laten, maar ik zou dan toch binnenkort de smid even laten komen en de hoeven tot op de goede lengte laten bekappen, en ook mooi rond laten vijlen. Dat scheelt brokkels en scheuren vanwege de nagelgaten, maar is ook inderdaad belangrijk om de goede maat voor de hoefschoenen te kunnen opmeten.
De meest ideale manier is om de hoef vervolgens zelf een klein beetje bij te houden, dus de hoefwand af en toe rond te vijlen. Dan kun je namelijk een hoefschoen kopen die precies past. Wacht je elke keer totdat de hoef te lang is voordat je de smid laat komen, dan zul je een grotere maat schoen nodig hebben en dat is eigenlijk niet zo fijn.

Elke week een korte rit zonder ijzers is echt geen probleem. Bij gezonde hoeven is het zelfs geen probleem om meerdere lange ritten te maken zonder ijzers.
Men je op straat of ook op onverharde wegen en in het bos? Bij die laatste twee kun je het best eerst zonder schoenen/ijzers proberen. Een gezonde hoef slijt meestal veel minder dan je verwacht.

❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 15 bezoekers