[INFO] Hoefbevangenheid - deel 3

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Francis

Berichten: 10665
Geregistreerd: 17-11-01
Woonplaats: Zutphen

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-18 18:47

lique68 schreef:
mijn merrie ging heel goed, kwart buut per dag, liep heel goed, maar was opeens weer gevoelig, was net bekapt dus dacht toch daarvan, geen pulsatie of iets gelukkig, dag erop nog slechter, aan 1 been is het, komt dwars door de buut heen die ik weer naar 2,5 zakje had gezet, zette haar been ook ontlastend neer op de toon, hoefsmid erbij gehad want ik dacht aan een hoefzweer, ze is echt stokkreupel aan 1 been, inmiddels op 4 zakjes buut, hoefsmid heeft gekeken, zoolkneuzing en zachte zolen, wist niet dat ze daar zo kreupel van konden zijn. zooltjes eraf nu, die had ik zo 12 uur eronder, rest eraf omdat haar hoeven toch nattig en week ervan worden. spuit er nu excellent hoof hardner op, dat lijkt goed te werken. had ik dat maar eerder gedaan, maar pff wat een ellende dit zeg! was zo blij met hoe het met haar ging. iemand hier toevallig ervaring mee? blijf toch twijfelen, opnieuw bevangen is ze niet gelukkig.


Raya's terugval was ook aan dunne zachte zolen te wijten, pijnlijke lopen was ook anders dan toen ze nog echt hoefbevangen was. Bekapper zei dat dat normaal is, hoef begint weer te groeien en te vernieuwen, er kwam ook echt oud zoolmateriaal van d'r hoef, wat ze normaal nooit in die mate heeft. Maar de nieuwe zool is nog week en zacht. Ik heb haar weer op hoefschoenen gezet en op advies van de bekapper tussendoor ouderwets stokholmer teer op de zolen. Alleen de zolen, niet op de straal, want het sluit af en dan loop je op de straal weer risico op rotstraal, maar de zool wordt er keihard van. Ben nu denk ik 2 weken verder (kan even teruglezen in m'n logboek) en vandaag liep ze op blote voeten voor het eerst weer nagenoeg normaal. Ik geef daarnaast ginkgo tinctuur en het viel wel op dat ze juist toen ik gestopt was slechter ging lopen. Ik ben er dus 2 dagen geleden weer mee begonnen en nu loopt ze weer goed. Ginkgo bevordert de doorbloeding in de haarvaten van lichaamsuiteinden. (voor mensen dus een middel bij winterhanden/voeten maar helpt ook het geheugen omdat het dus ook de doorbloeding van de hersenen bevordert).
In haar hoefschoenen heb ik zooltjes van vilten ondertapijt (koop je bij kwantum van de rol, kost geen drol en uit een halve meter knip je er een hele boel, ik doe er 2 in elke schoen, de onderste vangt het vocht op wat ze toch uitscheiden in de schoenen en de bovenste houdt de voet droog. Ik wissel ze dagelijks en je kunt ze wassen en zelfs in de droger doen (al zijn ze al nagenoeg droog als ze uit de wasmachine komen) dus herbruikbaar ook. Werkt super, voor ik ze gebruikte kreeg Raya toch een beetje stinkende stralen en dus ook weke zolen in de schoenen, sinds ik de vilten zooltjes gebruik gaat het veel beter en nu met de teer op de voeten (na het teren laat ik haar dus een halve dag zonder schoenen) gaat het goed. Met schoenen liep ze bijna gelijk al heel goed sinds ik teer maar nu dus sinds gisteren/vandaag ook zonder schoenen.

Francis

Berichten: 10665
Geregistreerd: 17-11-01
Woonplaats: Zutphen

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-18 18:55

damian23 schreef:
Francis, Wat een zorgen weer. Hoe gaat het met Pippa vandaag?

Vandaag gelukkig weer beter. Ze was weer wakkerder, kwam weer nieuwsgierig doen, liep weer als vanouds heerlijk in de weg en leek weer aardig ok. Geen idee of het de bute is of dat ze nu echt op knapt maar dit rare wisselende beeld maakt mij wel duidelijk dat het geen hoefbevangenheid is. Ik gok dat er inwendig iets niet goed gaat door de warmte eventueel gecombineerd met te veel suikers door gras en krentenbrood. Ik hoop dat ze nu niet weer onderuit zakt en dat ze opknapt omdat ook het warme weer even voorbij is. Ik ben ondertussen aan't kijken naar wat kruiden voor lever en darmen om te combineren voor beide meiden, beiden kunnen daar wel wat ondersteuning gebruiken.
En ik duim HEEL hard dat we binnenkort kunnen verhuizen naar het huis waar we zijn wezen kijken... We hebben ons eigen huis onder voorbehoud verkocht en een heel gaaf huurhuis gevonden met een stukje grond voor de meiden met een paar mega bomen er in. Lekker de hele dag schaduw en geen gras er onder.. perfect voor die van mij. We waren niet de enige gegadigden dus het is afwachten maar ik hoop heel hard dat het door gaat, daar zou ik wel blij van worden.

Ook met Raya ging het vandaag dus erg goed, had na een dag blote voeten eigenlijk een gevoelig paard verwacht vandaag (tot nu toe moest ik na 1 of 2 dagen blote voeten toch weer even een dag schoenen aan doen en nu was de eerste keer sinds een paar weken weer permanent op blote voeten) maar niets was minder waar, ze liep eigenlijk nagenoeg normaal.
Heb dus met beiden gewoon niet gewandeld onder het mom van 'don't fix what isn't broke'... Pippa zakte onderuit na het wandelen (wat ook weer kan wijzen op spier-stofwisselingsproblemen i.p.v. hoef-stofwisseling) en van veel lopen op blote voeten zou Raya ook weer gevoeliger worden. Dan heb ik liever dat ze de hele dag vrijwillig wat rondscharrelen en de hele dag door een beetje bewegen, dan dat ik ze nu een paar rondjes actief laat lopen maar dat ze daarna instorten en niks meer bewegen.

damian23
Berichten: 3305
Geregistreerd: 11-02-09
Woonplaats: noord-holland

Re: [CENTRAAL] Hoefbevangenheid - deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-18 19:03

Ik voer nu meidoornblaadjes. Dat schijnt ook goed te zijn voor de doorbloeding en het zou de bloedvaten verwijden (hart).

lique68
Berichten: 331
Geregistreerd: 12-03-18

Re: [CENTRAAL] Hoefbevangenheid - deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-18 19:23

dank je Francis voor je antwoord, ik ga ernaar kijken naar die Ginko, misschien ook wat voor mijn merrie, ze krijgt wel gedroogde brandnetel elke dag. de hoefsmid die haar bekapt heeft zei inderdaad dat ze een klein stukje van haar zool dikker was, verder geen tekenen van bevangenheid of van bevangen geweest, te zien in haar hoeven nog, maar wist niet dat de nieuwe zool dunner zou zijn wat jij zegt, kan mezelf wel voor mn kop slaan dat ik niet geteerd heb tussendoor. mn andere smid die geweest is dat ze zo slecht nu is zei zoolkneuzing en dunne zachte zolen, hoop maar dat ze snel opknapt

fijn dat jouw paarden beter gaan!

lique68
Berichten: 331
Geregistreerd: 12-03-18

Re: [CENTRAAL] Hoefbevangenheid - deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-18 19:36

keus tussen buut en metacam, zei mijn dierenarts dat buut eigenlijk het beste helpt bij hoef en beenproblemen/ pijn. best pijnstillend, metacam is heel duur ook in vergelijking met buut. Maar je paspoort moet wel getekend zijn dat je paard niet geslacht wordt, sommige paarden kunnen niet tegen buut

meidoornblaadjes wist ik niet, ga ik eens opzoeken,
mijn paarden en de konijnen ook zijn dol op berkenblaadjes

Francis je paarden bij huis is zeker met je bevangen paard geweldig, 24/7 los zelf bepalen of ze wil lopen, staan, liggen, binnen of buiten, ondergrond kan ze zelf kiezen (bij mij dan).
zie mijn merrie nu voorzichtig eerst voelen met haar hoef, zo van...ehm nee dit voelt niet fijn, blijf toch maar op mn zachte pad van zand met mest/hooi of rubber matten in haar box met dikke laag stro.

Petra_O

Berichten: 3138
Geregistreerd: 24-10-03

Re: [CENTRAAL] Hoefbevangenheid - deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-18 21:59

Ik meld me hier ook weer, maar weet eigenlijk nog niet goed wat er aan de hand is... pony loopt iets gevoelig, vooral op het harde. Ik vind het niet slecht genoeg om echt bevangen te zijn en haar voeten zijn niet warm en geen/nauwelijks pulsatie. Het is een erg gevoelig paardje wat al snel aangeeft als ze ergens pijn aan heeft. Maar er zit haar toch iets niet lekker. Ze loopt kort en voorzichtig en wil als ze stilstaat om en om haar voeten ontlasten.
Ze staat nog niet op gras, maar is wel te dik. Ze staat sinds kort weer dag en nacht buiten in de paddock, en krijgt daardoor meer voordroog dan van de winter. Ze gaat nu met voeren apart met droog hooi zodat ze minder binnenkrijgt. Morgen komt de smid om de voeten eens goed te bekijken. Ze is twee jaar terug licht bevangen geweest, daarna helemaal geen klachten meer gehad. Eén keer gedacht dat ze bevangen was, maar toen liep ze na twee dagen weer helemaal goed. Was waarschijnlijk een zoolkneuzing. Daar liep ze zo slecht op dat ze acuut bevangen leek.

Ik twijfel heel erg wat ik moet doen. Toch weer dierenarts bellen? Of even afwachten? Ik ga morgen sowieso ascal halen voor de zekerheid.
Hoe voeren jullie die poeders als je paard geen krachtvoer mag?

Francis

Berichten: 10665
Geregistreerd: 17-11-01
Woonplaats: Zutphen

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-18 01:53

lique68 schreef:
Francis je paarden bij huis is zeker met je bevangen paard geweldig, 24/7 los zelf bepalen of ze wil lopen, staan, liggen, binnen of buiten, ondergrond kan ze zelf kiezen (bij mij dan).
zie mijn merrie nu voorzichtig eerst voelen met haar hoef, zo van...ehm nee dit voelt niet fijn, blijf toch maar op mn zachte pad van zand met mest/hooi of rubber matten in haar box met dikke laag stro.

Ik verzorg ze nu ook zelf, huur een stukje grond van de gemeente waar ik een track op heb, maar ik moet er wel 2 x daags 10 km. voor op en neer en da's niet fijn. Ik heb m'n paarden altijd zou gehouden, altijd alles zelf gedaan, voor mij geen pensionstal. Vroeger had ik ze nog wel 's nachts op stal maar ook dat al jaren niet meer. Voor m'n huidige paardje ben ik ook met een track / pp-systeem begonnen, vooral omdat zij behoorlijk IR is.
Omdat het huurgrond is kan ik helaas niet alles doen wat ik zou willen, dat zal bij de nieuwe woning waarschijnlijk ook wel zo zijn omdat dat een huurwoning is, maar dat ze 'aan huis' staan en niet meer zo middenin een dorp waar veel gevoerd wordt zijn al zulke vooruitgangen dat ik dat wel voor lief neem. En wie weet mag er meer dan ik denk ;)

Petra, ik zou het even behandelen als hoefbevangenheid, Dus geen gras (liefst ook geen kantjes maaien, het gras bevatte afgelopen week door het hete weer veel suiker), geen krachtvoer, alleen suikerarm hooi (weet je niet zeker of het suiker arm is week het dan voorlopig even) en eventueel vitaminenpreparaat. Qua 'behandeling' kun je traumeel of arnica geven, houd je aan de hoogste humane dosering.
Voordroog zou ik niet geven. hoefbevangenheid kan ook ontstaan door verminderde darmwerking en voordroog kan de darmflora aantasten. Gemiddeld genomen krijgen ze ook te veel binnen van voordroog, door het fermentatieproces is het al licht 'voorverteerd' waardoor paarden het makkelijker kunnen verteren (dus ook meer voeding er uit opnemen, waardoor voordroog al snel meer energie levert dan hooi) en daardoor eten ze er ook weer meer van.
Zeker sobere types kun je echt het best op droog stengelig hooi houden, liefst getest suikerarm en laag in energiewaarde, vitamines en minderalen vul je d.m.v. een goed vit. preparaat aan.
Supplementen voer je op een handje van iets van vezels en zo 'arm' mogelijk, bijv. wiesencobs, speedibeet, luzerne (maar alleen als je zeker weet dat je pony geen IR heeft of allergisch is) esparcette, andere voertjes van agrobs zonder toegevoegde vitaminen (tenzij je geen vitaminen bij voert, dan kun je ook een compleet suikerarm voer nemen. Ook Pure Paardenvoeding heeft dan veel mooie voertjes om uit te kiezen.

damian23
Berichten: 3305
Geregistreerd: 11-02-09
Woonplaats: noord-holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-18 08:08

lique68 schreef:
meidoornblaadjes wist ik niet, ga ik eens opzoeken,
mijn paarden en de konijnen ook zijn dol op berkenblaadjes


Ik las het in een boek over hoefbevangenheid. Ik voer wel vaker wat uit de tuin, zoals kleefkruid, takken van de wilg en zwarte els, maar de werking van meidoorn wist ik ook niet.

Gebruik inwendig:
Meidoorn heeft een specifieke werking op hart en bloedvaten; geeft verwijding van de kransslagaders van het hart. Het voor een betere bloedcirculatie door het gehele lichaam. Hierdoor zorgt het voor een snellere genezing van blauwe plekken. Meidoornbloemen hebben een rustgevende werking op het zenuwstelsel.
Het ondersteunt het lichaam van paarden en pony's bij; hoefbevangenheid, hoefontstekingen.

Pandora2
Berichten: 19855
Geregistreerd: 04-01-13
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-18 08:24

damian23 schreef:
Ik voer nu meidoornblaadjes. Dat schijnt ook goed te zijn voor de doorbloeding en het zou de bloedvaten verwijden (hart).


:j
Hier staat een stukje van het land vol meidoorn, dus is zelfbediening voor de paarden :9
Ik maak zelf thee van de gedroogde bloemetjes.
Is heel erg goed voor hart en bloedvaten idd !

KirstenChes

Berichten: 1155
Geregistreerd: 15-06-06

Re: [CENTRAAL] Hoefbevangenheid - deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-18 11:30

Een kennis heeft een shetlander die vorig jaar en het jaar ervoor bij de vorige eigenaar hoefbevangen is geweest door het gras. Ze staat nu in een paddock.

Ze loopt op het harde als ze aandraafd soms wat onregelmatig en stijf ook op sommige harde ondergronden zet ze soms wat kreupele pasjes heel wisselend.

Kan dit een nasleep van hoefbevangen zijn? Haar voorhoefjes staan aan de voorkant ook een heel klein beetje omhoog en als je haar voet optilt heeft ze een wat dikkere rand. Geen witte rand te zien zoals hoefbevangen paarden hebben.

Ik hoop dat iemand me wat hierover kan vertellen

lique68
Berichten: 331
Geregistreerd: 12-03-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-18 12:01

damian23 schreef:
lique68 schreef:
meidoornblaadjes wist ik niet, ga ik eens opzoeken,
mijn paarden en de konijnen ook zijn dol op berkenblaadjes


Ik las het in een boek over hoefbevangenheid. Ik voer wel vaker wat uit de tuin, zoals kleefkruid, takken van de wilg en zwarte els, maar de werking van meidoorn wist ik ook niet.

Gebruik inwendig:
Meidoorn heeft een specifieke werking op hart en bloedvaten; geeft verwijding van de kransslagaders van het hart. Het voor een betere bloedcirculatie door het gehele lichaam. Hierdoor zorgt het voor een snellere genezing van blauwe plekken. Meidoornbloemen hebben een rustgevende werking op het zenuwstelsel.
Het ondersteunt het lichaam van paarden en pony's bij; hoefbevangenheid, hoefontstekingen.



Hm..goed te weten! had gisteren er even via google opgezocht, kleefkruid heb ik ook in de tuin, zal die werking ook eens opzoeken, Els heb ik ook staan, weet alleen niet of het de zwarte is maar kan ik ook eens opzoeken, wel heel interessant had er gisteren wat over gelezen de werking van bepaalde bomen/struiken etc. Mijn paarden zijn zowiezo gek op kruiden, takken en blaadjes...
welk boek heb jij over hoefbevangenheid?

lique68
Berichten: 331
Geregistreerd: 12-03-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-18 12:08

Petra, dat afwisselende de voorvoeten ontlasten, deed mijn pony (is jaren geleden) ook, verder ook geen tot nauwelijks pulsatie, maar hij was helaas wel bevangen toen, hoop voor je dat de hoefsmid meer kan vertellen en dat het meevalt! en verder wat Francis al aangaf, behandelen en voeren als bevangen.
zou zelf naast de hoefsmid de dierenarts toch laten kijken als je pony wisselend de voeten ontlast, die kan als het toch hoefbevangenheid is de eerste pijnstilling in het bloed zetten, werkt vaak erg goed en daarnaast buut of Metacam en Ascal voorschrijven. hoop dat het meevalt!

damian23
Berichten: 3305
Geregistreerd: 11-02-09
Woonplaats: noord-holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-18 13:16

Kleefkruid durf ik niet aan Bennie te geven vanwege de bloedzuiverende werking. Ik ben bang dat je dan een Detoxeffect krijgt en de afvalstoffen die vrij komen weer naar de hoeven gaan. Mijn paard is er dol op.


Werking:
- eetlust-opwekkend,
- het gaat infecties aan de urinewegen tegen en werkt vochtafdrijvend (stalbene)
- wondhelend,
- weerstand verhogend
- het gaat stramme gewrichten tegen.
- het werkt bloedzuiverend (lichaamsschonend)
- het ondersteund het lymfesysteem en versterkt het.
- de helpt de conditie van de vacht en de huid te verbeteren en de vacht te laten glanzen. Bij paarden wordt het gegeven om zomereczeem te voorkomen en of te verminderen.

damian23
Berichten: 3305
Geregistreerd: 11-02-09
Woonplaats: noord-holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-18 13:18


lique68
Berichten: 331
Geregistreerd: 12-03-18

Re: [CENTRAAL] Hoefbevangenheid - deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-18 14:23

ik geef het ook niet kleefkruid. durf ik ook niet aan, ik koop dan meestal de kant en klare kruidenmengsels bij hoesten bv van oa de paardendrogist , toen destijds mn pony genezen was van hoefbevangenheid gaf ik hem als extraatje laminaze mix vd paardendrogist met nog wat brandnetel en rozenbottels dat welde ik eerst en in dat prutje deed ik zijn vitamines.

kleefkruid wel gebruikt om teer van mn handen af te halen :)
vind het wel heel interessant de werking van kruiden/planten etc..

interessant boek lijkt me! de meningen zijn zo verdeeld en tegenstrijdig mbt bevangenheid!

pretty

Berichten: 4110
Geregistreerd: 12-06-03
Woonplaats: België,West-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-18 15:06

Lique hier heb ik de hele winter aangemodderd met een merrie met gevoelige zachte zolen. Ze liep zo kreupel als wat. Ik dacht HB,maar dat is ze nooit geweest. Pijnstillers hielpen ook amper.
Ik heb er een gespecialiseerd hoefsmid bijgehad,die zei op den duur ook teren,dat heb ik dus gedaan. Samen met dat de paddock eindelijk opdroogde is ze nadien geweldig beginnen opknappen. Nu zie je er amper nog iets aan,soms loopt ze wat waggel maar dan krab je haar hoeven uit en is het weer goed. Er mag echt niks zitten duwen. Nu weet ik wel niet wat ik er volgende winter mee ga doen als de paddock weer blubberig is. Dit is echt een merrie die daar niet tegenkan,ze heeft dus dunne,gevoelige zolen en als die week worden is het helemaal gedaan.

Verder had ik nog een merrie die écht HB is,ik heb onlangs haar bloed laten testen,ze is ook IR en werd vorige zomer al helemaal niet meer hengstig. Na 6 maanden doorbijten en ellende en het gevoel dat ik het misschien moest opgeven,is de ontsteking er eindelijk bijna helemaal uitgegroeid en heb ik weer een gelukkig paard dat vlot stapt waar ze heen wilt,drastisch vermagerd is én ook weer hengstig wordt,dus goeie hoop. :j Spijtig genoeg wordt het wel geen weideseizoen voor haar en blijft ze op de paddock met haar vriendinnetje met de dunne zolen,die ook heel wat kilo's moet vermageren. :Y)

Ik las hier mee maar durfde niet meeschrijven,iets met angst om het nog slechter te maken en een hoop onzekerheid. :o
Maar wat een lijdensweg is het,voor baasje en voor het dier.

lique68
Berichten: 331
Geregistreerd: 12-03-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-18 15:45

Pretty, pff jij hebt ook een hoop ellende en zorgen achter de rug, gelukkig dat het nu goed gaat met ze, heel fijn voor je! dus bij jouw paard hielpen de pijnstillers ook amper hierbij. Bij die van mij nu ook.
maar idd wat een zorgen en ellende is het, 6 maanden jeetje pff dat is zeker doorbijten geweest!
mijn merrie heeft Cushing al een aantal jaren, haar zolen zijn in die tijd gevoeliger en dunner geworden, ze heeft 18 jaar zonder ijzers gelopen met super sterke hoeven altijd. Ze had het laatste jaar met de vorst en ook als de wei hard was bijvoorbeeld, maar ook bij sterk wisselen van heel nat overal naar droog wat last, liep dan wat gevoeliger. heb er toen een ijzer onder laten slaan (19 jaar zijn en voor het eerst ijzers) en het was meteen weer goed. Toen het weer goed ging zijn ze er weer af gegaan, Misschien een optie voor jouw paard met gevoelige zolen?
nu is ze helaas bevangen, is wel bijna over gelukkig. Maar wat een zorgen, vreselijk om je paard zo te zien.

pretty

Berichten: 4110
Geregistreerd: 12-06-03
Woonplaats: België,West-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-18 15:58

Ik heb ze ook laten testen tegelijkertijd met de andere maar hier komt alleen uit dat de insuline iets verhoogd is dus dringend afvallen en dan komt het weer goed.
Ijzertjes zou kunnen,het is wel een minipaardje.
Hoefbevangen erbij is helemaal vreselijk,hopelijk ook snel beter met jouw paardje.
En ja,die zorgen,om helemaal gek van te worden.
Pijnstillers deden zo goed als niks,eigenlijk wiedes als je het dan bedenkt allemaal.

Petra_O

Berichten: 3138
Geregistreerd: 24-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-18 18:48

Francis schreef:
lique68 schreef:
Francis je paarden bij huis is zeker met je bevangen paard geweldig, 24/7 los zelf bepalen of ze wil lopen, staan, liggen, binnen of buiten, ondergrond kan ze zelf kiezen (bij mij dan).
zie mijn merrie nu voorzichtig eerst voelen met haar hoef, zo van...ehm nee dit voelt niet fijn, blijf toch maar op mn zachte pad van zand met mest/hooi of rubber matten in haar box met dikke laag stro.

Ik verzorg ze nu ook zelf, huur een stukje grond van de gemeente waar ik een track op heb, maar ik moet er wel 2 x daags 10 km. voor op en neer en da's niet fijn. Ik heb m'n paarden altijd zou gehouden, altijd alles zelf gedaan, voor mij geen pensionstal. Vroeger had ik ze nog wel 's nachts op stal maar ook dat al jaren niet meer. Voor m'n huidige paardje ben ik ook met een track / pp-systeem begonnen, vooral omdat zij behoorlijk IR is.
Omdat het huurgrond is kan ik helaas niet alles doen wat ik zou willen, dat zal bij de nieuwe woning waarschijnlijk ook wel zo zijn omdat dat een huurwoning is, maar dat ze 'aan huis' staan en niet meer zo middenin een dorp waar veel gevoerd wordt zijn al zulke vooruitgangen dat ik dat wel voor lief neem. En wie weet mag er meer dan ik denk ;)

Petra, ik zou het even behandelen als hoefbevangenheid, Dus geen gras (liefst ook geen kantjes maaien, het gras bevatte afgelopen week door het hete weer veel suiker), geen krachtvoer, alleen suikerarm hooi (weet je niet zeker of het suiker arm is week het dan voorlopig even) en eventueel vitaminenpreparaat. Qua 'behandeling' kun je traumeel of arnica geven, houd je aan de hoogste humane dosering.
Voordroog zou ik niet geven. hoefbevangenheid kan ook ontstaan door verminderde darmwerking en voordroog kan de darmflora aantasten. Gemiddeld genomen krijgen ze ook te veel binnen van voordroog, door het fermentatieproces is het al licht 'voorverteerd' waardoor paarden het makkelijker kunnen verteren (dus ook meer voeding er uit opnemen, waardoor voordroog al snel meer energie levert dan hooi) en daardoor eten ze er ook weer meer van.
Zeker sobere types kun je echt het best op droog stengelig hooi houden, liefst getest suikerarm en laag in energiewaarde, vitamines en minderalen vul je d.m.v. een goed vit. preparaat aan.
Supplementen voer je op een handje van iets van vezels en zo 'arm' mogelijk, bijv. wiesencobs, speedibeet, luzerne (maar alleen als je zeker weet dat je pony geen IR heeft of allergisch is) esparcette, andere voertjes van agrobs zonder toegevoegde vitaminen (tenzij je geen vitaminen bij voert, dan kun je ook een compleet suikerarm voer nemen. Ook Pure Paardenvoeding heeft dan veel mooie voertjes om uit te kiezen.


Dankjewel voor je antwoord. Ze staat nu inderdaad apart met droog hooi, en als ze bij de groep staat heeft ze haar graasmasker om zodat ze minder kan eten.
Ze is alleen enorm kieskeurig en eet haar voer zo al bijna niet, laat staan als er poeder door zit.. Ze kreeg metazoa broxx, maar die laat ze nu staan. Ik zit er nu aan de denken om de slobber van marstall te bestellen. Ik wil haar poeders voor nu in een spuit gaan geven. Kan ik dat gewoon in water oplossen? of loopt dat de mond weer uit?

Smid heb ik nog niks van gehoord, die zou me appen als ze was geweest. Zal elk moment zijn denk ik. Ik ga er zo weer heen, even kijken hoe ze erbij loopt.

Francis

Berichten: 10665
Geregistreerd: 17-11-01
Woonplaats: Zutphen

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-18 20:35

damian23 schreef:
Kleefkruid durf ik niet aan Bennie te geven vanwege de bloedzuiverende werking. Ik ben bang dat je dan een Detoxeffect krijgt en de afvalstoffen die vrij komen weer naar de hoeven gaan. Mijn paard is er dol op.
[/i]

Ik heb het Raya volop gevoerd, juist op aanraden van m'n bekapper. Kleefkruid is vooral vochtafdrijvend en niet echt 'detoxend'. Het werd vroeger ook tegen dikke benen gegeven en de zwelling van hoefbevangenheid is ook meer een 'oedeem'achtig iets dan een echte 'ontsteking' in de letterlijke zin van het woord. Het kan dus wel degelijk werken. Als je de dosering van de paardendrogist aan houdt zit je veilig en zou je paard daar niet extreem op moeten reageren.
Ik heb het samen met brandnetel gegeven, brandnetel is licht bloedzuiverend en kleefkruid zorgt dan voor de vlotte afvoer er van. Daar gaf ik dan ook de ginkgo druppels bij voor de doorbloeding, dan pak je het hele 'straatje' aan en voorkom je 'ophoping' in de voet.

@petra, een hoefbevangen paard/pony zou ik persoonlijk ook niet met graasmasker op de wei zetten. Hoe banketstaaf ook maar GEEN gras is echt het beste als je er vlot van af wilt.
Poedertjes kun je heel goed in een klein beetje suikerarme appelmoes doen (ik heb die van de Plus, zonder toegevoegde suiker, die bevat nog minder suikers dan de biologische (9%)) Daar doe ik 3 a 4 theelepeltjes van om de bute en abprazole door te doen en dat in een grote spuit waar je de punt van af hebt geknipt (of een oude worm/metacam spuit)

Wat voer betreft, kijk eens of 1 of 2 'schudjes' kaneel of een druppeltje (echt maar 1 of 2 druppels) pepermuntolie (biologische voor inwendig gebruik) werkt. Ik wilde mijn meiden toch op de speedibeet maar ze trokken hun neus er voor op. Eerst pepermunt, dat wilde m'n shet niet, toen kaneel, dat wilde m'n grote niet maar m'n shet weer wel dus ze krijgen nu elk hun eigen smaakje over de speedibeet en de bakken gaan schoon leeg.

Petra_O

Berichten: 3138
Geregistreerd: 24-10-03

Re: [CENTRAAL] Hoefbevangenheid - deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-18 20:54

Graasmasker is in de paddock zodat ze minder hooi eet... Ze staat helemaal nog niet op het gras.

Hoefsmid moest op het laatste moment ziek afzeggen. Ik zit nu op de dierenarts te wachten.

Pepermunt is wel een idee om te proberen!

Francis

Berichten: 10665
Geregistreerd: 17-11-01
Woonplaats: Zutphen

Re: [CENTRAAL] Hoefbevangenheid - deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-18 22:07

OH, dan had ik dat niet goed begrepen. Maar waarom hooi inname beperken? Te streng op dieet werkt juist averechts voor IR hé. Beter zorgen dat je suikerarm/energie arm hooi hebt en zo'n 2% van het gewenste lichaamsgewicht voeren d.m.v. slowfeeders of als je niet weet hoeveel suiker er in zit, je hooi zolang weken... Lijkt me dat ze met een graasmasker wel heel weinig te eten krijgt... Beweging is de belangrijkste 'IR-buster'... (maar da's met eentje met hoefbevangenheid natuurlijk weer geen optie, dat probleem heb ik nu ook, maar ik heb hooi met laag suiker laag energie en dat krijgt ze nog net niet 'onbeperkt'. afgewogen gewicht maar omdat het nogal kort gesneden de baal in is gekomen zonder hooinet want dat gaf frustratie.

Petra_O

Berichten: 3138
Geregistreerd: 24-10-03

Re: [CENTRAAL] Hoefbevangenheid - deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-18 22:27

Ze krijgt gewoon veel teveel als ze in de groep mee eet. Ze is enorm dominant en zorgt dat ze het lekkerste spul als eerste opeet. Graasmasker was nu even een noodoplossing. Ze kan er prima hooi mee eten heeft ze gedemonstreerd :D. Het probleem is ook een beetje dat er paarden in de groep staan die juist mager zijn, dus er wordt vrij veel rijk hooi gevoerd.

Dierenarts is net weg, ze is inderdaad licht bevangen. Pijnstilling gespoten en een week ascal en metacam. Ze gaat nu overdag apart van de kudde met alleen droog hooi en stro. Als de rest in de avond het meeste hooi op heeft gaat ze weer bij de groep. Ze liep na pijnstilling eigenlijk gelijk weer goed, dus hopen dat het meevalt.

Francis

Berichten: 10665
Geregistreerd: 17-11-01
Woonplaats: Zutphen

Re: [CENTRAAL] Hoefbevangenheid - deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-18 23:51

Oh ja, dat is altijd lastig, paarden met verschillende voerbehoeftes bij elkaar. Nou ja, als 't werkt voor haar dan is't goed toch. Fijn dat de pijnstilling gelijk z'n werk deed, hopelijk loopt het met een sisser af.

lique68
Berichten: 331
Geregistreerd: 12-03-18

Re: [CENTRAAL] Hoefbevangenheid - deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-18 10:42

balen dat ze toch licht bevangen is, maar een goed teken dat ze na de pijnstilling weer goed liep.

goed idee met kaneel of pepermuntolie, nooit aan gedacht, dat kan geen kwaad verder? mijn merrie vindt voer met weinig suiker niet bepaald lekker, meng nu wat Luzerne erdoor, dan eet ze het redelijk, maar de Ascal vond ze echt heel vies, lepeltje appelmoes erbij dan at ze het.

kan je kleefkruid ook zo uit de tuin plukken en wat van voeren? voor mensen moet je het eerst met kokend water afspoelen dan met koud etc etc las ik... brandnetel koop ik gedroogd/gesneden bij de paardendrogist. Berkenblad geef ik wel vers