Rondom ijzers naar ijzerloos pn bekappen?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Nynkster

Berichten: 5331
Geregistreerd: 04-03-12
Woonplaats: Exloo (Drenthe)

Re: Rondom ijzers naar ijzerloos pn bekappen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-20 13:18

Twiggy ik kan me helemaal vinden in jouw reactie. Hier ook bekapper vanuit die zelfde stroming. Super tevreden.

Als ik zie hoe sommige dieren beslagen worden... hoeven als colablikjes. En waarom staan ze op ijzers? Omdat ze 1 keer per 2 maand een keer op tegels lopen.

Als er een nut is is er geen probleem. Dan zou ik het zelf ook nog wel overwegen als er geen andere optie was. Maar ijzers die veeel te lang onder zitten of dat ze eronder zitten omdat t paard anders niet expressief genoeg beweegt vind ik onzin

_Penotti
Berichten: 6267
Geregistreerd: 28-02-20
Woonplaats: Tussen de velden

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-20 13:24

Maar eigenaren die ijzers er te lang onder laten zitten, of ze perse willen om een vage reden. Daar kan een smid toch niets aan doen?
Dat maakt het toch geen slechte smid?

Nynkster

Berichten: 5331
Geregistreerd: 04-03-12
Woonplaats: Exloo (Drenthe)

Re: Rondom ijzers naar ijzerloos pn bekappen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-20 13:33

Als een smid zelf de hielen zo hoog laat voordat het ijzer eronder komt is dat wel degelijk de smid z’n werk

_Penotti
Berichten: 6267
Geregistreerd: 28-02-20
Woonplaats: Tussen de velden

Re: Rondom ijzers naar ijzerloos pn bekappen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-20 13:35

Cola blikjes wel ja.
Maar daar heb ik het toch niet over?

Murphylover

Berichten: 294
Geregistreerd: 14-02-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-20 14:24

superpony schreef:
Murphylover schreef:
Ik wil alleen zeggen weet wat je doet !

Hier dacht ik mijn paard na 7 jaar wel van zijn achter ijzers af te kunnen halen (aangezien hij ze alleen voor(speciale ijzers) nodig heeft i.v.m gevoeligheid, minimale artrose in het voorbeen en hele lichte beginnende hoefcontrol wat hij waarschijnlijk al 8 jaar heeft, maar omdat we veel buiten rijden hebben we hem altijd rond om beslagen gehad ).

Na 2 weken merkten we dat hij minder ruim achter ging lopen (terwijl hij bijna altijd zijn voorhoef aantikt) en een spier bij zijn sprong dik begon te worden. Ik heb hem weer op achter ijzers gezet. het heeft 6 weken geduurd voordat hij weer ruim liep achter en zijn spier is ondertussen weer normaal. Dus ik heb hier maar geaccepteerd dat ik hem op rond om moet houden

Je kan kan het natuurlijk altijd proberen, maar het kan natuurlijk zijn dat niet elk paard ijzerloos door het leven kan gaan.


Hoefkatrol heeft elk paard. Je doelt op een ontsteking aan het hoefkatrol?? Daaruit blijkt al dat eigenaren beter moeten weten hoe een paard in elkaar zit en werkt.

Wat jij beschrijft zegt niet per se iets over wel of geen ijzers. Wel iets over de ijzers die eronder liggen en de manier van bekappen en ook het trainen en misschien ook houden.

Het is een totaal plaatje en daar gaan mensen aan voorbij. Gezonde hoeven groeien niet aan een boom, die ontstaan door meerdere factoren EN het kan even duren voor ze herstellen.

Bij een ouder paard ga je niet vreselijk corrigeren, maar door te kijken naar het paard en de hoeven, kunnen wel de hoeven langzaam met de tijd iets veranderen.

Mijn ene paard heeft/had vreselijk smalle hoeven, slechte stralen etc. Hij kan wel 35 worden en dan ga ik hem toch niet nog zo 15/20jr laten rondlopen.

_penotti, dan heb je echt wel mazzel. Ik ben zelf een aantal keren verhuisd, heb hoefsmeden van mezelf en anderen gezien en ook zo enorm veel slecht werk dat ik echt geen hoge pet op heb van hoefsmeden. Mede ook omdat ik zelf weet hoe het hoefmechanisme werkt en het effect op de rest van het lijf.
Heb op stallen gewerkt en aan huis/in pension les gegeven. Dan zie je echt zoveel ellende. Heel veel paarden staan veel te lang, veel te steil etc. Dan wordt dat altijd goed gepraat met 100 smoesjes en als paarden dan elders problemen krijgen wordt daar ingespoten, medicatie voor gegeven etc.

Ik had een goede fysio/arts die begint bij het paard bij de hoeven en dan naar boven als ze een paard bekijken. Vergeet daarbij ook niet dat er vaak een flink paard op die 4 hoefjes rust.

Ik zie te weinig hoefsmeden kijken hoe een paard beweegt. Hoor van die stoere gevallen zelfs zeggen; Ik zie dat zo al gelijk.......

De cursus van pn is niet bedoeld om je paard zelf te gaan bekappen. Het is de bedoeling dat de eigenaar meer weet en ziet over hoeven en tussendoor bij kan houden. Het doel is natuurlijke slijtage nabootsen en in samenwerking met je hoefsmid/bekapper de hoef goed en netjes te houden. Eens per 8-10 weken wat gemiddeld is, is vaak te weinig qua onderhoud. EN ze maken ook duidelijk dat het niet werkt als je paard 20 uur stil staat in ene stro stal, vol gaat met biks etc etc. Niet omdat mensen anti zijn, maar omdat het met elkaar te maken heeft. Bij dieren en bij mensen, dat kan niemand ontkennen. Er wordt alleen vaak nog te weinig aandacht aan besteed.

Er zijn heel veel hoefsmeden die echt alles oplossen met een ijzer. Vaak werkt dat, of tijdelijk, maar heel veel kan ook opgelost door naar het geheel te kijken en met regelmaat GOED te bekappen.

PN volg ik verder niet, maar ken weinig mensen die anti veearts zijn. Wel veel mensen die willen dat veeartsen verder kijken en niet standaard met medicatie komen die ook negatieve effecten hebben. Veeartsen die niet verder ontwikkelen en vrij standaard werken, missen vaak nog veel kennis die juist nu steeds meer voorhanden is.
Maar ook hier heeft de eigenaar veel invloed op. Ik ben zelf altijd overal bij als een veearts komt en kan in overleg en samen tot iets komen.


Sorry maar ik weet denk ik prima hoe mijn paard in elkaar zit. Hij is namelijk echt een harde voor zich zelf en ik heb al heel snel door als hem iets niet lekker zit (en hij heeft hier nog nooit kreupel geweest in de 8 jaar dat we hem hebben maar wel heel wat maanden stil gestaan door zottigheid in de wei of paddock. Paard staat elke dag minimaal 5 tot 6 uur buiten op de wei (ook s’winters) met maatjes

Vorig jaar hebben we het laten uitzoeken bij de dierenkliniek ,omdat het mij niet lekker zat, ik voelde/zag wat anders aan hem. De da verklaarde mij nog voor gek ,want hij liep gewoon goed volgens hem.
Hij is volledig nagekeken foto’s en scans. Daar uit kwamen drie dingen 1. Licht kraakbeen woekering aan de kogel (volgens de da is dat ook een licht vorm van artrose of ik moet het verkeerd begrepen hebben) 2. Een bandje in zijn hoef was niet netjes meer(beetje rafelig aan de zijkant). 3 het hoefcontrolbeentje was niet helemaal glad meer (ook een beetje rafelig aan 1 zijkant) maar er zat absoluut geen ontsteking bij! Waarschijnlijk verstapt waardoor ik hem niet helemaal lekker(niet zo als normaal) vond lopen.

Toen ik dit wist wilde ik hem eigenlijk met pensioen doen! Maar de da zijn dat ik dan gek was, hij was daar te goed voor, alleen zware wedstrijd training was niet meer aan te raden. Hij moest van de da 6 weken rust maar daar heb ik drie maanden van gemaakt omdat ik niks wilde overhaasten. Heeft wel speciaal beslag kregen zodat hij makkelijker kan afrollen.

Al met al ik rij mijn paard nu nog 1 tot max 2 keer per week rustig dressuurmatig in de bak en nog ongeveer 2 keer per week buiten in het bos. Ik hou hem heel goed in de gaten als ik het niet (meer) goed vind gaan gaat hij alsnog met pensioen, ondanks wat de da ook zegt.

Maar dit is allemaal off-topic !!

Technisch gezien heeft mijn paard hele goede hoeven heel hard ook. Maar hij heeft wel een iets weken kootstand. Zonder achterijzers had ik het idee dat hij meer achter op zijn verzenen liep en ook heel erg sleet. Volgens de hoefsmid is dit waarschijnlijk ook de rede van de verdikte spier geweest. Hij vond het wel raar dat hij er last van kreeg want mijn paard zou kwa hoeven eigenlijk prima zonder achter ijzers moeten kunnen.

Ik ben echt een voorstander van zonder ijzers maar als het niet kan dan kan het niet.

Zoals mijn moeder zal zeggen: geen hoeven geen paard .

Anoniem

Re: Rondom ijzers naar ijzerloos pn bekappen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-20 15:10

Ben benieuwd naar hoe t er nu voor staat TS!

superpony
Berichten: 25398
Geregistreerd: 25-02-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-20 15:15

_Penotti schreef:
Maar eigenaren die ijzers er te lang onder laten zitten, of ze perse willen om een vage reden. Daar kan een smid toch niets aan doen?
Dat maakt het toch geen slechte smid?


Ligt aan de smid. Als mensen de smid als expert zien en deze klakkeloos volgen, hebben ze ook de taak van voorlichten. Ik heb weleens een hoefsmid gehad die meteen weer een afspraak maakte voor de volgende beurt na 6 weken.

De een is daar blij mee en de ander vindt het snel te duur of onzin. Maar zolang mensen zelf niet zien of weten hoe goede hoeven eruit horen te zien en al helemaal het effect op het lijf niet zien, dan moeten ze dat toch ergens leren.

Ik heb al 20jr 1 shet en vaak hoefsmeden gehad die er geen zin in hadden en zeiden; ow die hoeft nog niet. Ja, die moet wel. Is een volledig paard, alles werkt hetzelfde en het heeft hetzelfde effect. Ja, hij heeft echt perfecte voetjes, maar wees eerlijk.

Op een laatste stal enkele jaren terug, was een hoefsmid die op ene troon zat daar en hij was helemaal geweldig. Ik had last van mijn lijf, dus wilde meedoen.
Mijn ene ruin liep 2 weken kreupel.........
Onze shet zette hij te hoog, trok hem ver uit, dus wat van gezegd.

Maar hey, deze was echt geweldig en iedereen liep ermee weg, dus zal wel aan mij liggen.

De 2e keer dat hij kwam had ik mn paarden op een rij klaar staan. Ik gaf aan dat de ruin echt kreupel liep en anders bekapt moest. Jajaja, had 100 smoesjes.

Maar de hele tijd stond mijn shet te rillen als een rietje. Nu ken ik die pony al 20jr en echt door en door. Dus ik zei al; laat die maar, die doe ik zelf wel.

Heb mn merrie en andere ruin bekeken en de ruin die rot liep en was echt niet netjes gedaan.

Maar hij zat met de dames in de kantine, had grote verhalen en mensen waren duidelijk onder de indruk. Dan geloven ze mensen snel en dat zie ik vaker.
Ook bij iemand gezien die steeds een ander nam en die was helemaal geweldig. Na 3 keer beslaan zag ze dat het steeds slechter ging, dus weer een ander. Maar elke keer was de nieuwe geweldig............

Wat hierboven wordt gezegd; paarden staan vaak veel te lang, de hoeven zelf worden gewoon niet netjes bekapt en de ijzers passen vaak niet goed. Als mensen dat niet zien, is dat gewoon een groot probleem. Maar hey, er zijn genoeg middeltjes die mensen dan kopen in de hoop van enige verbetering ergens.

Murphylover, lang verhaal, het zal ook wel. Maar hoefkatrol heeft elk paard! Meer zeg ik niet.

Lusitana

Berichten: 22431
Geregistreerd: 26-10-04
Woonplaats: buiten Grandola, Alentejo, portugal

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-20 15:26

Nynkster schreef:
Als een smid zelf de hielen zo hoog laat voordat het ijzer eronder komt is dat wel degelijk de smid z’n werk

Je kunt nu eenmaal niet van alles gewoon er af gaan hakken hè.
Daarbij kan elke hoefvorm anders zijn naar de bouw en gang en werk van een paard, het is echt niet zo dat er maar een soort is voor elk paard.
Het zijn juist de mensen die overtuigd zijn dat "de smid" slecht is en alleen hun idee van een bepaalde hoef vorm klopt, die tonen dat ze alleen maar achter een hype aanlopen en niet echt begrijpen hoe het zit.

pjotrg

Berichten: 1158
Geregistreerd: 30-06-06
Woonplaats: La Malachère (da's ergens in het oosten van Frankrijk)

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-20 15:33

_Carien schreef:
Tem jij 'effe'. De twee werelden zullen echt niet dichter bij elkaar komen, maar waarom een discussie willen stoppen waarin echt geen gekke inzichten naar voren komen? Juist die visies zijn super om zelf te kiezen wat je ermee kan of juist niet.


Heel simpel, er wordt helemaal niks nieuws geschreven. Die discussie is oeverloos, altijd al geweest en zal altijd zo blijven.

Lusitana

Berichten: 22431
Geregistreerd: 26-10-04
Woonplaats: buiten Grandola, Alentejo, portugal

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-20 15:38

En het is prima als voors en tegens worden afgewogen ofzo, maar als je begint met het standpunt dat een smid niet kán deugen en dat alleen een bepaalde manier van bekappen deugt, dan kom je nergens en dat zie je teveel voorkomen in dit soort discussies.
En uiteindelijk is het ook helemaal geen antwoord op de vraag van de OP.
Dat luidt gewoon "Ja het kan, naar er zijn geen garanties, je kunt het proberen. Terug op ijzers kan altijd. En soms moet je meerdere professionals af voor een gewenst resultaat.

Rocamor

Berichten: 10831
Geregistreerd: 21-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-20 15:56

Lusitana schreef:
En het is prima als voors en tegens worden afgewogen ofzo, maar als je begint met het standpunt dat een smid niet kán deugen en dat alleen een bepaalde manier van bekappen deugt, dan kom je nergens en dat zie je teveel voorkomen in dit soort discussies..

dan heb je ook geen discussie, maar een reeks van monologen, omdat de ene partij niet openstaat voor de argumenten van de andere partij.

En tussen al die info is denk ik de vraag van TS best beantwoord:
Paard kreupel laten lopen gedurende langere tijd omdat het gecorrigeerd moet worden en van de ijzers moet: niet doen
Smid of bekapper die vindt dat een ouder paard een andere stand moet hebben: niet doen
Smid of bekapper die niet openstaat voor vragen / opmerkingen of zijn eigen zin doorduwt: niet doen.

Sayangki

Berichten: 233
Geregistreerd: 20-11-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-20 16:49

Ik ben voor mijn beide paarden een paar jaar geleden met enige scepsis over gestapt van traditionele hoefsmid naar nber. Na 15 jaar op ijzers kan ik nu zeggen dat ik het veel eerder had moeten doen. De hoefsmid zei altijd dat mijn beide paarden niet zonder voorijzers konden. Na de eerste bekapping was er sprake van gevoeligheid, met name omdat het gevoel weer terug komt in de hoef, de doorbloeding komt op gang en het hoefmechanisme krijgt weer ruimte om zijn werk te doen. Inmiddels lopen ze beide beter dan ooit. Ik heb zelf verschillende cursussen gedaan en het resultaat op de foto’s is mijn eigen werk. Inmiddels heb ik vanwege mijn huidige zwangerschap weer een nber die het voor ons doet.

Paard 1 (25 jaar oud): samen geknepen, ondergeschoven voet op weg naar herstel
Afbeelding

Paard 2 (24 jaar oud): platte voet die veel minder plat en ondergeschoven is.
Afbeelding

De kwaliteit van de hoeven is sterk verbeterd! De ijzers maakten de hoeven zwak: brokkelig, scheuren, ook door te lange intervallen.

Sayangki

Berichten: 233
Geregistreerd: 20-11-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-20 16:57

Perryx schreef:
Hij wil het natuurlijk uiteraard in kleine stapjes gaan doen en elke 3 weken langs komen.


Dit is mi een prima interval voor de beginperiode. Goed advies wat mij betreft. Ik zit nu op een interval van 5/6 weken.

Perryx
Berichten: 2503
Geregistreerd: 11-02-13

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-05-20 17:24

Woowww wat een reacties ineens.
Ik heb besloten om hem voor op ijzers te laten

Rambogirl

Berichten: 3586
Geregistreerd: 29-10-05
Woonplaats: Etten Leur

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-20 17:25

Uhm vooral bij die hoef van dat 2e paard schrik ik gewoon.
Dat je de hoeven überhaupt zo lang laat groeien....
Daar kan je absoluut geen hoefsmid de schuld van geven!

Sayangki

Berichten: 233
Geregistreerd: 20-11-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-20 17:30

Rambogirl schreef:
Uhm vooral bij die hoef van dat 2e paard schrik ik gewoon.
Dat je de hoeven überhaupt zo lang laat groeien....
Daar kan je absoluut geen hoefsmid de schuld van geven!


Meteen een oordeel zonder het verhaal te kennen, jammer. Dit paard werd om de 7/8 weken beslagen en volgens de hoefsmid was verbetering niet mogelijk. Ik vind het de taak van de professionals om mensen goed en juist te informeren, het is de plicht van de eigenaar om zich te verdiepen in het welzijn van het paard op alle vlakken.

Sayangki

Berichten: 233
Geregistreerd: 20-11-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-20 17:31

Perryx schreef:
Woowww wat een reacties ineens.
Ik heb besloten om hem voor op ijzers te laten


Waarom als ik vragen mag?

CharleyT
Berichten: 3984
Geregistreerd: 12-03-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-20 17:37

Nynkster schreef:
Twiggy ik kan me helemaal vinden in jouw reactie. Hier ook bekapper vanuit die zelfde stroming. Super tevreden.

Als ik zie hoe sommige dieren beslagen worden... hoeven als colablikjes. En waarom staan ze op ijzers? Omdat ze 1 keer per 2 maand een keer op tegels lopen.

Als er een nut is is er geen probleem. Dan zou ik het zelf ook nog wel overwegen als er geen andere optie was. Maar ijzers die veeel te lang onder zitten of dat ze eronder zitten omdat t paard anders niet expressief genoeg beweegt vind ik onzin


Fijn dat je een goede bekapper hebt. Snap alleen niet wat je met de 'tirade' die dan volgt wil zeggen?

Femke_Tweety

Berichten: 11975
Geregistreerd: 02-04-10
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-20 18:18

Perryx schreef:
Woowww wat een reacties ineens.
Ik heb besloten om hem voor op ijzers te laten




Bokt kennende ga je nu het vuur aan je schenen krijgen.

Je neemt een beslissing, en úit die.
En dan ook nog een beslissing die bij een deel goed valt en bij een deel niet.

Sterkte met de reacties die gaan komen.


__

Als jij je keus goed overwogen hebt, en denkt dat dit in jouw situatie met jouw paard het beste is: wat mij betreft helemaal prima.

Rambogirl

Berichten: 3586
Geregistreerd: 29-10-05
Woonplaats: Etten Leur

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-20 18:53

Sayangki schreef:
Rambogirl schreef:
Uhm vooral bij die hoef van dat 2e paard schrik ik gewoon.
Dat je de hoeven überhaupt zo lang laat groeien....
Daar kan je absoluut geen hoefsmid de schuld van geven!


Meteen een oordeel zonder het verhaal te kennen, jammer. Dit paard werd om de 7/8 weken beslagen en volgens de hoefsmid was verbetering niet mogelijk. Ik vind het de taak van de professionals om mensen goed en juist te informeren, het is de plicht van de eigenaar om zich te verdiepen in het welzijn van het paard op alle vlakken.


Ahh, maar daar heb je t. Schijnbaar was dat geen professional. Want ongeacht welke overtuiging deze ook heeft zou die naar t paard hebben gekeken. En iemand met enig verstand ervan had gezien dat die stand zeer zeker wel te verbeteren was.

Gini
Berichten: 17898
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-20 18:56

Sayangki schreef:
Paard 2 (24 jaar oud): platte voet die veel minder plat en ondergeschoven is.
[ [url=m/wqguqC.jpg]Afbeelding[/url] ]

De kwaliteit van de hoeven is sterk verbeterd! De ijzers maakten de hoeven zwak: brokkelig, scheuren, ook door te lange intervallen.


Die hoef in 2017 is gewoon slecht. Dan maakt het niet uit of je jezelf hoefsmid, bekapper of nagelspecialist noemt, als een paard zo op zijn voeten staat, dan ben je een prutser.

ikke

Berichten: 37527
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-20 19:05

Femke_Tweety schreef:
Perryx schreef:
Woowww wat een reacties ineens.
Ik heb besloten om hem voor op ijzers te laten




Bokt kennende ga je nu het vuur aan je schenen krijgen.

Dan is het ook weer duidelijk wie de volgelingen zijn.

DreamGuide

Berichten: 2014
Geregistreerd: 10-08-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-20 19:43

Sayangki schreef:
Paard 2 (24 jaar oud): platte voet die veel minder plat en ondergeschoven is.
[ [url=m/wqguqC.jpg]Afbeelding[/url] ]

De kwaliteit van de hoeven is sterk verbeterd! De ijzers maakten de hoeven zwak: brokkelig, scheuren, ook door te lange intervallen.


Ehm, niet onaardig bedoeld, maar als ik een hoef zie zoals die hierboven in 2017, dan ligt de schuld daarvan niet alleen bij de smid. Als paardeneigenaar weet men denk ik ook wel redelijk hoe een hoef er uit hoort te zien?

Om dit te wijten aan de ijzers lijkt me ook niet correct. Mijn paard staat op het moment alleen voor op ijzers (tijdens eventingseizoen normaal gesproken rondom) en haar hoeven zien er hetzelfde uit als jouw hoeven in 2019.

Zoals met alles, kan het enorm verschillen per paard. Het ene paard doet het beter met beslag dan het andere. Gewoon je gezond verstand gebruiken, ik denk ook dat ts dat gebruikt heeft om tot zijn beslissing te komen.

Sayangki

Berichten: 233
Geregistreerd: 20-11-05

Re: Rondom ijzers naar ijzerloos pn bekappen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-20 19:49

Goh natuurlijk, daarom ben ik ook over gestapt...

En daar laat ik het bij.

Nynkster

Berichten: 5331
Geregistreerd: 04-03-12
Woonplaats: Exloo (Drenthe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-20 08:28

CharleyT schreef:
Nynkster schreef:
Twiggy ik kan me helemaal vinden in jouw reactie. Hier ook bekapper vanuit die zelfde stroming. Super tevreden.

Als ik zie hoe sommige dieren beslagen worden... hoeven als colablikjes. En waarom staan ze op ijzers? Omdat ze 1 keer per 2 maand een keer op tegels lopen.

Als er een nut is is er geen probleem. Dan zou ik het zelf ook nog wel overwegen als er geen andere optie was. Maar ijzers die veeel te lang onder zitten of dat ze eronder zitten omdat t paard anders niet expressief genoeg beweegt vind ik onzin


Fijn dat je een goede bekapper hebt. Snap alleen niet wat je met de 'tirade' die dan volgt wil zeggen?


Dat het niet vanzelfsprekend is dat een traditionele Smid altijd topwerk aflevert?