Wel luzerne, geen zemelen?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Anoniem

Wel luzerne, geen zemelen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-17 18:51

Op dit moment krijgt [***] per dag 3/4 kilo luzerne en 3/4 kilo tot 1 kilo esparcette, beide hebben een soortgelijke calcium-fosforverhouding met naar verhouding teveel Calcium.
Er moet dus meer fosfor bij. Dat deed ik steeds met zemelen, maar [***] eet die steeds vaker met lange tanden. 100gr zemelen op 3/4 kilo luzerne is nog te doen, maar dat is te weinig voor de ca/p verhouding en meer zemelen door zijn luzerne of esparcette vindt hij niet lekker. Dus zoek ik meedenkers; wie weet een alternatief voor zemelen om de ca/p verhouding recht te trekken?

Aanvullende 'eisen': ;)
- geen dikmaker, [***] is namelijk al te dik, hij krijgt de luzerne en esparcette ook niet om dikker te worden maar om meer spieren aan te maken. Zijn bodytype is van nature overvet en onderbespierd, vandaar dat hij nu eiwitten bijgevoerd krijgt in de vorm van esparcette, luzerne, wheypoeder en lysine. Voor de rest krijgt hij geen krachtvoer.
- geen Coolstance copra/kokosproducten; die heeft de omgekeerde Ca/P verhouding plus veel goed opneembare eiwitten dus was dat de ideale kandidaat, alleen kreeg [***] er een gigantisch dikke koker van, die pas weer verdween nu we met de kokos gestopt zijn. De dikke koker kwam dus niet door teveel eiwitten (nu is de kokos weer vervangen door luzerne) maar echt door de kokos
- als het iets is met veel koolhydraten/zetmeel, dan het liefst iets waar je maar weinig van hoeft te voeren waardoor die suikers en zetmeel weer wegvallen tegen de rest.

Ik kan natuurlijk niet alles een twee drie veranderen, maar alle tips zijn welkom!

Sizzle

Berichten: 35684
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-17 18:55

Ik zou me er in die hoeveelheden niet te druk over maken.
Ervanuitgaande dat hij daarnaast gewoon op gras komt of hooi krijgt is dat wat je voert maar zo'n 1/10e of zelfs minder van het rantzoen.
Dat zemelen of gerst advies is vooral belangrijk als luzerne de hoofdmaaltijd is zoals in landen waar gras schaars is of opslag problemen.
Ik heb ooit op een stal in de stad gestaan met weinig opslag plek. Die kregen 2x per dag een volle bak luzerne ipv plakken hooi.
Doorgaans zegt men dat je vanaf minimaal 3kg per dag om de fosfor moet gaan denken.

Anoniem

Re: Wel luzerne, geen zemelen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-17 19:01

Ik heb me er ook nooit echt zorgen over gemaakt en deed die 100-200gr zemelen er gewoon bij voor de smaak, maar toen kreeg hij max 1 kilo luzerne inclusief esparcette. Ik heb altijd geleerd dat je tot 1k niet echt hoefde te corrigeren, maar nu gaan we daaroverheen.

Sizzle

Berichten: 35684
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-17 19:06


Mizora

Berichten: 18094
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-17 19:22

Hoeveel kg ruwvoer krijgt hij en wat (hooi, voordroog, kuil)?

Ik heb even een proefberekening gedaan met 12kg grof voordroog, 1kg esparcette en 1kg luzerne en de verhouding is dan 2.04:1 (excellente waardes zijn 1.5-2.5:1, dus hij is bijna perfect). Nederlands gras bevat over het algemeen namelijk wat krap calcium en esparcette bevat 10g calcium en 3g fosfor terwijl luzerne 16g calcium en 3g fosfor bevat. De verhouding van esparcette is dus minder scheef dan die van luzerne. Mits je minimaal 6kg voordroog (5kg hooi) voert op 1 kg luzerne en 1kg esparcette, blijft de verhouding Ca:P netjes binnen de 2.5:1 grens bij gemiddeld hooi. Ik zou persoonlijk iets lager gaan zitten omdat je niet weet of je wel gemiddeld hooi hebt. Maar bij 0.75kg luzerne en 1kg esp. is zelfs 4.5kg voordroog voldoende.

Wel opletten dat de Ca:P:Mg best nadelig uitpakt naar de magnesium-zijde. Dus opletten of hij symptomen van een magnesiumtekort gaat geven.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-17 19:43

De esparcette en luzerne zijn eigenlijk de enige ruwvoerwaardes waar ik zeker van ben. Verder staat hij overdags zo'n 8-10 uur in niet/nauwelijks bemeste, relatief korte weilandjes (wel gewoon begraasbaar, niet kortgeknaagd) met veel witte klaver en krijgt hij 's avonds nog zo'n twee kilo hooi in slowfeeders.
De tijd in de wei zijn we nu langzaam aan het verkorten omdat hij nog steeds te dik is. Er is ook nog een vaak bemest weiland dat nu vol staat met heuphoog uitgebloeid gras, maar daar wordt hij echt moddervet op. Dit is helaas allemaal niet heel erg nuttige informatie, 8-) maar meer kan ik er niet van maken aangezien hij niet aan huis staat en er door alle wisselende weitjes en wisselende hooitoevoer geen hooi/grasanalyse te maken is.

Aan de magnesiumwaarde heb ik helemaal niet gedacht, thanks! Wel krijgt hij naast de esparcette/luzerne elke dag zijn portie Je paard gezond en fit Balancer en daar zit ook magnesium aan toegevoegd, maar het zou kunnen dat dat niet genoeg is om de calcium/fosfor uit de esparcette/luzerne af te dekken... Dat is misschien nog wel iets om over na te denken.

Mizora

Berichten: 18094
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Re: Wel luzerne, geen zemelen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-17 20:02

Hoeveel krijgt hij van je paard gezond en fit? Want 200g balancer bevat 10g calcium en 5g fosfor. Veel klaver is in zijn geval ongunstig, want klaver bevat veel calcium (is net als luzerne een vlinderbloemige) maar wel minder dan luzerne. Bij een gras-klaver-kuil (50% gras, 40% klaver, 10% onkruid) is het vaak 10g calcium en 4g fosfor, dus al een 2.5:1 verhouding. Maar als jouw grasland minder uit klaver bestaat krijgt het een meer corrigerende factor.

Met veel klaver ligt de verhouding dan wel iets naast het optimum, maar het heeft ook een bufferende werking doordat er veel van beide in zit. Ik zou me er dus niet te druk om maken. De Ca:P verhouding van 1.2-5:1 is ook nog gewoon een acceptabele verhouding, alleen niet meer excellent. Graszaadhooi bevat een verhouding van 3.5:1, om maar een voorbeeld te noemen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-17 20:09

De weitjes waar hij nu op staat zijn zo'n 50% gras, 40% witte klaver en 10% onkruid. precies zoals in je gras/klaver/kuil, dus relatief veel klaver met relatief veel calcium in wat hij op de wei binnenkrijgt. Op zich bevat klaver ook meer eiwitten dus dat is voor hem gunstig, alleen trekt het de ca/p verhouding nog schever.

Hij krijgt inderdaad ook 200gr balancer. Misschien moet hij het dan maar gewoon met een niet-excellent ca/p verhouding doen. 8-) Verder krijg ik er ook wel wat zemelen en dus fosfor in, maar dat is max zo'n 300gr/dag, anders gaat hij moeilijk eten.
Ik ga nog eens nakijken hoeveel magnesium in zijn balancer zit, want die komt met de grote hoeveelheid ca/p vanuit de klaver waarschijnlijk wel meer in de verdrukking.