fibra voer

Moderators: C_arola, Dyonne, Apple, Coby, petraaken, A_nouk

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
karev

Berichten: 5364
Geregistreerd: 13-06-07
Woonplaats: gasselternijveen, drenthe

fibra voer

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-12-13 12:48

Ik heb sinds kort fibra voer voor mijn fjord. Ze doet weinig maar om aan de juiste hoeveelheid vitamines te komen moet er aardig wat fibra gevoerd worden.
Dat doe ik niet omdat ze dan echt ontploft.

Maar fibra is grotendeels lucerne en dan best lastig voeren omdat lucerne een dikmaker is. Nou is ze altijd vrij makkelijk diknte kijgen en dus is het in die zin niet geschikt voor de snelle dikkerds.

Wie loopt hier nog meer tegen aan? Wel structuur wllen voeren maar daarnaast geen dik paard willen.

Uiteraard krijgt ze goed hooi bij en nu nog gras.


superpony
Berichten: 11720
Geregistreerd: 25-02-05

Re: fibra voer

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-13 23:40

Ik geef compact gras met vito van marstall, force van marstall en magnesium en vit e en lijnzaadolie.

Je kan bijv alleen compact gras geven met de force. In compact gras zitten ook vit. Je moet er dan geen bergen van geven. De Force is een vitamine brokje. Op zich krijgen ze dan naast goed en voldoende ruwvoer voldoende binnen. Ik weet niet wat voor ruwvoer je hebt? Ik geef magnesium en vit e+selenium bij.
Ze hebben altijd een zoutblok bij ons in de stal. De lijnzaad geef ik om de magnesium te mengen en nog wat andere voordelen van lijnzaadolie.

Ik denk erover om de vito weg te gaan laten, aangezien daar wortelvlokken en knoflook in zit. Daarnaast krijgen ze voldoende goed ruwvoer en hoeven geen grote prestaties te leveren.

Compact gras is wel een dikmaker, maar je moet er gewoon niet teveel van geven. Lucerne geeft ook een scheve calcium/fosfor verhouding als je daar veel van voert. Dan ben je alweer verplicht granen bij te geven.

In gras zal nu niet veel zitten over het algemeen. Ik zou nog wel een beetje oppassen nu het 's nachts erg koud is en overdag nog een zonnetje wil doorkomen. Gras in de tuin groeit ook nog lekker, dus we letten nog wat op fructaan bij deze rare dagen.

Een dik buikje wil ik ook niet en sleept een paard mee, maar het is belangrijker nog om het totaal egwicht en de ''vetplekken'' in de gaten te houden zoals bij de manenkam etc.

Levita30
Berichten: 1273
Geregistreerd: 04-10-08

Re: fibra voer

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-13 16:19

Ik voer zelf Fibra en ben heel tevreden, de gezondheid straalt er van af en ze zitten ondanks hun wintervacht super in hun vel. Mijn paardjes blijven prima op gewicht maar ik stem dan ook het ruwvoer af op hun conditie. Ze lopen beide overdag in de wei waar ze ook hooi aangeboden krijgen. De 1 krijgt op stal onbeperkt hooi, de ander heeft meer aanleg om dik te worden en krijgt op stal 50/50 hooi en stro. Zo is hij toch de hele nacht bezig maar de voedingswaarde van stro in zeer laag, een paard wordt er dus niet dik van en het is heel structuurrijk.

Je ruwvoer aanpassen aan de conditie van je paard heeft dus veel meer effect dan iets meer of minder Fibra, van ruwvoer voer je ook veel meer kilo's. Je kan bijvoorbeeld ook een hooi kiezen met een lagere voedingswaarde, grove structuur, stengelig en weinig groen.

Onder het voedingsadvies gaan zitten wat betreft Fibra kan wel maar dan kun je er van uit gaan dat je paardje nog steeds kans op tekorten heeft.

Op de site van Fibra stond hier laatst een stukje over: http://www.fibra-paardenvoeders.nl/content/105-afvallen

Tevreden gebruiker:Fibra, voeren uit respect voor de natuur van het paard!

Amanda
Correspondent

Berichten: 77678
Geregistreerd: 01-06-01
Woonplaats: Animals

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-13 13:23

Ik heb ook een pony die snel dik wordt. Daarom heb ik gekozen voor een vitaminebrok. Hier geef je maar heel weinig van (50-75 gr per dag), maar zit wel alles in wat ze nodig hebben. En daarnaast onbeperkt goed ruwvoer en eventueel een liksteen. Door de hoeveelheid ruwvoer hoef je dus niet per sé nog een krachtvoer met structuur bij te voeren.
Lucerne is prachtig qua structuur, maar inderdaad een dikmaker en de mijne krijgt er zelfs jeuk van.

Waarom wil je nog structuur bijvoeren als ze genoeg hooi krijgt en met een vitaminebrokje ook voldoende af zou zijn? Even een vraag uit interesse overigens hoor. Ben benieuwd naar je reden daar achter.

≈≈≈ ...paarden zijn de spiegel van onze ziel... ≈≈≈
★ Jim ★ L4+29

Hoe komt het dan toch dat ik zo'n eigenwijs stuk vreten heb? :')
[RIJ-ITP] De vier seizoenen in het bos tussen de oren van Jim

karev

Berichten: 5364
Geregistreerd: 13-06-07
Woonplaats: gasselternijveen, drenthe

Re: fibra voer

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-12-13 20:06

Puur vanwege het kauwen. Vitaminebrokje van marstall eet ze niet. Pavo heeft scheve verhoudingen. Andere zijn hier niet verkrijgbaar dus dacht fjord, niet teveel poespas erin. Fibra spreekt me in dat opzicht aan alleen het aanzetten van het voer is dus een tegenvallertje..

Wijslander

Berichten: 4966
Geregistreerd: 19-06-09
Woonplaats: Veluwe

Re: fibra voer

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-13 16:32

Ik heb een IJslander die wel van een lekker hapje houdt (zucht) en die krijgt sinds een paar maanden Pure Feed. Komt uit Engeland en er zijn nu in Nederland een paar afhaalpunten, maar misschien de moeite waard om eens naar te kijken? De samenstelling bevalt mij erg goed.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: sietse1 en 8 bezoekers