Haverstro

Moderators: C_arola, Nicole288, Coby, Dyonne, Pistasche, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Mizora

Berichten: 17088
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Re: Haverstro

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-18 10:50

De NSC-waarde van haverstro heb ik niet kunnen vinden, maar als dit erg van belang is, zou ik er gewoon een pavo quickscan van laten maken. Op deze manier heb je namelijk het suikergehalte van jouw batch, dat wil nogal eens verschillen van het gemiddelde bij dit soort producten (net als bij hooi. Ik ben alles van 6% tot 15% suiker tegengekomen). Ik verwacht een suikergehalte van rond de 6-8%.

Linnine kan ik geen antwoord op geven.

Nee, de mineralen zijn gemiddeld gesproken in stro-producten laag en moeten zeker bijvulling. Van haverstro weet ik niet de exacte gehalten van de micronutrienten, maar wel van de calcium en fosfor. De verhouding is 3.3, waar maximaal 2.5 gewenst is. Dit is door 5.2g Ca/kg en 1.6g P/kg, Nederlandse gegevens. Ik heb ook nog amerikaanse gegevens gevonden, die spraken over 2.5Ca en 1.2P. Dat blijft dus lastig. Ik zou echter zo veel mogelijk uitgaan van Nederlands haverstro omdat dit dichterbij jouw locatie zit. En dan komt bietenpulp erbij als uitdaging, want die is ook op dezelfde manier scheef als haverstro. Je moet corrigeren met bij voorkeur tarwezemelen.

Eiwitten zitten er veel te weinig in haverstro en bietenpulp. Met 7.5kg haverstro en 1.5kg bietenpulp (droog gewogen) zit je aan de energiebehoefte van een paard van 500kg. Echter geef je dan pas 40% van de vrep-behoefte (verteerbaar eiwit). Ook is je hoeveelheid fosfor dan onder behoefte (70% ADH), en de standaard mineralen Cu (40% ADH), Zn (30%), Se (10%) en I (10%). Maar ook Mangaan (60% ADH) en Kobalt (90% ADH) zijn te laag, en dat is niet zo gebruikelijk. Vitamines moet je volledig toevoegen, dat zit allemaal (A, D en E) onder de 10% van de aanbevolen dagelijke hoeveelheid.

Met 7.5kg haverstro, 0.25kg luzerne, 1.5kg tarwezemelen, 0.5kg Vitalbix daily complete en 45g JoZo zout (3 eetlepels bij de meeste mensen) zit je wel aan de gewenste vitaminen en mineralen voor een paard van 500kg. De JoZo voer je voor het jodium, dus eventueel kan je dat voor een andere jodiumbron vervangen (2.5mg I voor 500kg paard). Eiwitgehalte zit dan op 110% ADH, dus netjes.

Gebruikte bronnen:
Veevoedertabel 2016 CVB
Afbeelding

En Feedipedia https://www.feedipedia.org/node/60
Afbeelding

Wie doet er mee! Applaus voor de zorg en andere hulpverleners. Dank jullie wel voor jullie inzet, ik sta achter jullie.


Mizora

Berichten: 17088
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Re: Haverstro

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-18 13:38

Geen dank. Ik hoop dat het je verder helpt, hier was het hooi al lastig, maar zoals bij jou gelukkig echt niet. Sterkte daarmee.

Wie doet er mee! Applaus voor de zorg en andere hulpverleners. Dank jullie wel voor jullie inzet, ik sta achter jullie.

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AmyJamess, Butterfly, Charmaine, Evi84, fetisje, Luca03, MimixDaina, MizzMontana, Patriesje, Scarpati, snorkel1986, Solmyrkvi, weidepaal, Zirkonia en 11 bezoekers