Zoekende naar balans gezonde dikmaker, magnesium en eiwit

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
canisia

Berichten: 788
Geregistreerd: 13-10-12
Woonplaats: Brielle

Zoekende naar balans gezonde dikmaker, magnesium en eiwit

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-07-17 10:58

Hallo allemaal,

Inmiddels al aardig wat jaartjes zoet in paardenvoer wereld en het blijft altijd maar een zoekwerk in wat werkt per paard en wat gezond is. Maar momenteel zit ik even in de knoop, maar ik zal eerste even mijn type paard omschrijven en wat ik dusver heb gedaan.

Raff, arabische ruin van 7 jaar, het is soms echt nog een halve hengst in gedrag. Erg snel opgefokt, macho showie gedrag en mega sensitief. Oke dat kunnen arabieren wel sneller zijn, maar ik heb er nog 2 staan en hij neigt toch echt naar het overdreven panische toe en die andere 2 zijn zo nuchter als maar kan.

Ik heb hem nu 2 jaar en hij is toen hij kwam vrij snel erna geruind (4jr). Bij ons altijd samen gestaan met onze andere arabieren ruin. Ging prima, maar als hij langer als 1 dag 'stil' stond (lees 24/7 buiten met inloop stal) begon hij vaak de andere ruin te drijven en te klooien en als hij zich verveelt probeert hij in zijn eigen knieën te bijten. Echt bijten doet hij niet, ik heb het idee dat dat een beetje een neurotisch tikje is wat overgebleven is uit zijn tijd als hengst bij de vorige eigenaar (veel op stal en veel hormonen door zijn lijf).
Sinds eind april hebben we een arabische merrie erbij en ondanks dat zij eerst een poos alleen naast de jongens heeft gestaan, merkte je aan Raff dat hij continue met de merrie bezig was. De andere ruin moest continue ergens anders heen. Resulterend in een paard wat de hele dag bezig was met drijven en de boel 'controleren'. Al met al, hij viel duidelijk af in gewicht.

De merrie erbij inscharen settelde niet echt en Raff met alleen de merrie was ook geen optie. Te macho en zodra ze hengstig werd wil hij continue erop springen. Uiteindelijk besloten Raff apart te zetten en de merrie met de andere ruin te koppelen. Dit ging verbazinwekkend goed. Ik vermoed dat Raff vanaf jongs af aan vooral alleen is gehouden als hengst, hij is dan ook niet zo goed gesocialiseerd qua stabiel kudde gedrag.

Alleen kwam Raff direct tot rust, er zit enkel een draadje tussen zijn wei en die van de andere 2 en hij kan volledig met hun oplopen naar achteren en naar voren. Ze fungeren nog steeds als kudde eigenlijk, alleen 'hoeft' hij voor zijn idee even niks te doen qua controleren wie waar staat. Hij werd aanzienlijk rustiger, nam meer tijd om gewoon gras te eten en kwam goed aan in gewicht.

Maar zodra ik het rijden weer rustig aan erbij oppakte merkte ik dat hij echt eiwitten te kort kwam voor zijn spieropbouw. Dit gebeurde vorig jaar zomer ook toen hij meer (western) wedstrijden liep en daar toch ook zichzelf wat op 'at' met het hele gebeuren van (meerdaagse) wedstrijden. Toen ben ik bij gaan voeren met Merriebrok op advies van onze trainer, voor de eiwitten. Dit knapte heel snel op en in het najaar hebben we deze rustig weer afgebouwd.

Nu had ik de optie om weer voor de merrie brok te gaan, maar eerlijk ben ik daar ook weer niet zo'n grote fan van.. Het blijft een brok met melasse en toch wel aardig wat suiker en zetmeel..

Hij staat overigens op 24/7 voordroog balen hooi. Hooi laten meten wel over nagedacht, maar we zijn vrij beperkt in waar het vandaan te halen en de balen wisselen zo per keer.. dat ik bang ben dat dat niet veel constants uit gaat halen. Daarnaast staat 24/7 buiten met binnenstallen op stro als inloop. Een halve hectare land, ingedeeld met een track en vlakken wei waar we met stripbegrazing werken. Staat hoog volgroeid vrij sober gras, dus geen jong kort bemest gras. Raff heeft meer gras dan hij op kan eigenlijk, maar eet zich zeker niet klem, eerder dus te weinig.

Tot van de herfst was zijn basis voer Bietenpulp met Tarwezemelen en daarbij 1- 1.5 schep Hipro Flexibel Move brok. Waarbij vorig jaar zomer dan de merrie brok is bijgekomen om hem vol te houden. Van de winter is hij op minimaal merrie brok prima doorgekomen met 3/4x per week trainen in de bak. Maar hij is nog nooit écht dik geweest (swinters staan ze 24/7 op een grote paddock met 24/7 hooi en binnen schuilstal).

Afgelopen voorjaar viel hij echter weer af en ben ik ipv de pulp met zemelen, overgestapt op Seniores Priores en met de Hipro gestopt (de SP zou aardig compleet moeten zijn). Met het idee om hem net even het voorjaar door te krijgen, aangezien hij aardig wat last heeft van het voorjaar, de hormonen en de rui en weer meer lopen op het land. Erna kwam ook de merrie erbij en heb ik hem eerlijk gezegd nog niet van de SP af durven halen omdat hij niet dusdanig dik is..

Het is een flinke bonk (voor arabieren hun doen) en hij zit op zich prima in zijn bespiering, maar je blijft toch nog zo'n glimp ribben zien. Volgens mijn Osteo heeft zijn bouw daar ook aanleg voor, erg rondgeribt en dan zie je ze gewoon sneller.

Maar nu.. om een andere optie voor de Merrie brok te voeren kwam ik uit bij de Metazoa Lucerne HP23. Hoog in eiwitten en niet te veel andere troep. Daarnaast dan de SP zou hij weer redelijk compleet moeten zijn dacht ik zo. Daarbij besloten om hem Omege 3,6,9 bij te geven voor de vetten, hiervan twijfel ik of het nodig is, maar veel kwaad zou het niet kunnen.

De Metazoa besteld, maar in de wachttijd dat het binnenkwam ook weer veel issues met zijn gedrag gehad, iets wat vaker opspeelt bij hem. Mega panisch, schrikkerig, trillerig.. En waar ik al vaker aan dacht, maar nooit echt open voor stond.. magnesium tekort.. Vriendin gaf het ook aan en toen dacht ik oke, voordat ik voer ga veranderen, eerst dat uittesten. Dus Magnesium Chelaat besteld bij Paardnatuurlijk.
Binnen 2 dagen op 10 schepjes per dag, dag en nacht verschil! :oo Te bizar eigenlijk. Hij was chill, hij was zen en hij was weer heeeerlijk trainbaar, zo had ik hem gedurende de winter op sommige dagen en nu 3 weken lang élke keer. Hij schrok nog wel eens, maar bleef er niet in hangen en draaide zichzelf niet meer helemaal door. Hij kreeg gewoon rust in alles.

Na 2 weken Magnesium begonnen met de Metazoa bijvoeren om zijn eiwitten op te voeren, want inmiddels trainde we weer 2/3 dagen intensief in de bak (krachttraining, western) en 2 dagen longeren balken en/of buitenritje. Zijn gedrag was top, maar zijn gewicht mwoah. Besloten de SP op te voeren naar 2x 3/4e schep en de Metezoa naar 1x pdag 0.5 schep en dan dagelijks 2 pompjes olie (NAF vd paardendrogist).

Advies voor de Magnesium is na 3-6 weken hoge dosering, afbouwen naar de helft. Afgelopen zondag was het 3 weken, dus afgebouwd naar 5 schepjes pdag ipv 10.. en vandaag stapte ik na 2 dagen rust op en het was 1 grote panische bom. Trillerig rillerig. Iets waar ik een maand geleden doorheen probeerde te rijden, maar nu wist dat het verschil uit de Magnesium kwam.. Dus na een half uur gestopt en afgestapt.

En dan.. wat nu.. De Metazoa Luzerne bevat veel Calcium.. Wat, als hij een Magnesium tekort heeft, dus absoluut niet gunstig is.. De rest van zijn leven op zo'n hoge dosis Magnsium chelaat blijven staan lijkt me ook niet heel gezond (ook niet voor mijn portemonnee).. En daarbij verbaasd het mij zo dat hij met ruim 1.5kg SP per dag, onbeperkt hooi en onbeperkt gras, niet bomvol dik staat..
Verder hij is mega soepel los, energiek, werkwillend, mega glanzend, 2/3x per jaar osteo, tanden gescheckt, zadel helemaal in orde en we staan in strakke begeleiding met een mega goede western en gedrags trainer. Het enige is dat het echt snel een stresskip is, alszijnde hengst idee die zichzelf opeet. Verder zie je eigenlijk niks verkeerd aan hem, behalve af en toe een glimp ribben.

Onze andere ruin staat in een zwaardere training, want Raff houd ik echt wel wat gedeisd zolang hij niet dikdik is.. En die ruin blijf mooi rond en bespierd met 1 schep Hipro Flexible Move en 3/4e schep Metazoa en thats it..

Dus ik twijfel nu heel hard wat to do.. Terug naar de merrie brok of doorgaan met de Metazoa lucerne? De SP zo hoog houden of een andere slobber om hem dikker te krijgen? Zijn er hier mensen met meer kijk op de voedingswaardes qua mineralen etc?
Zomaar een musli erin heb ik ook me twijfels over, aangezien we vorig jaar de Pavo care 4 life hebben geprobeerd en daarop ging hij helemáál koekoek en de Pavo Topsport zelfde verhaal..

Oja en over 4 weken gaan we 1.5 week naar Oostenrijk voor de Oostenrijkse Kampioenschappen.. Dus echt radicaal iets veranderen/testen is ook niet echt een optie..

Afbeelding

Ik heb geen recentelijke foto van opzij zonder zadel. Dit was ergens in maart, nog in wintervacht, maar redelijk gelijk aan nu qua gewicht. Nu heeft hij wat meer spier denk ik
Afbeelding

Mizora

Berichten: 18094
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-17 13:18

Ik zou wel degelijk een hoge dosis magnesium blijven voeren, maar ik zou bij de welkoop/boerenbond/horticoop een zak magnesiumoxidegries (90%) kopen, kost ±15€/25kg. Als je wilt mag je bij mij een kg halen (oudenhoorn), zelf een bakje meenemen.

Weeg eens 10 schepjes magnesium af? Want dan kan ik uitrekenen hoeveel magnesium je werkelijk voert. Magnesium biglycinate (de meest waarschijnlijke vorm van magnesium chelaat) is 14% magnesium. Het wordt inderdaad (waarschijnlijk) beter opgenomen dan magnesiumoxide, maar magnesium oxide bestaat voor 60% uit magnesium. Het hoeft dus maar voor een kwart opgenomen te worden (vergeleken met chelaat) om met hetzelfde aantal gram voeren toch evenveel magnesium voor het paard toe te voegen. Zelfs als je het dubbele nodig hebt omdat het nog slechter opgenomen wordt, is het alsnog veel goedkoper en doordat het probleem zit in de opname, hoef je niet bang te zijn dat je dan je paard vergiftigd met magnesium. Dat gaat vrijwel niet want de opname wordt bij een hogere dosis steeds lager, en een paard kan magnesium prima afvoeren. Kijk, als je er kg's van op een dag gaat voeren kan alles, maar het gebeurt echt niet zomaar.

tamary

Berichten: 29176
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Re: Zoekende naar balans gezonde dikmaker, magnesium en eiwit

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-17 13:32

SP is een compleetvoer incl ruwvoervervanger, maar qua dingen als eiwitten zit er niet zo vreselijk veel in. Kijk ipv SP eens naar gewone grasbrok en mix er whey poeder door (er bestaat speciale voor paarden), dan heb je de essentiele aminozuren te pakken om die eiwitten (en rits aan andere voedingsstoffen) goed te kunnen gebruiken en opnemen.
Vitalbix geeft aan ze ook in hun vit. brokje te stoppen, maar of dat genoeg is bij flink trainen is de vraag en je komt tijd te kort om voer zo om te gooien nu. Pure bietenpulp bevat zeker 2 van de 3 belangrijkste essentiele aminozuren (lysine en methionine, theorine? weet ik niet)

Combi hoog in calcium als lucerne of bietenpulp is slechte combi met magnesium omdat het lichaam ze als hetzelfde ziet en dus teveel uitscheid ipv magnesium apart te behandelen. magnesium bv 's morgens geven en hoog in calcium voer 's avonds helpt wat, maar als dit paard zoveel magnesium nodig heeft, is voer als lucerne en pulp niet echt een optie.

SuperZodiaX
Berichten: 1337
Geregistreerd: 26-05-03
Woonplaats: Dordrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-17 13:35

Aan de hand van de fotos vind ik hem er wel goed uitzien.
Ik zou het voer even zo houden en evt de SP af gaan bouwen. En zeker de magnesium blijven geven. Kijk eens naar de magnesiumcitraat van pharmahorse. Goed opneembaar, geen vulmiddelen en gunstig qua prijs. Langdurig geven is geen probleem, zeker als je ziet dat hij er heel goed op reageert

Mizora

Berichten: 18094
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Re: Zoekende naar balans gezonde dikmaker, magnesium en eiwit

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-17 13:42

Ik ben overgestapt van SP naar pavo nature's best. Van NB is alles tussen 0.5 en 1kg/100kg paard goed qua dosering (mineralen en vitaminen, bij SP is dat pas vanaf 1.5kg/100kg paard, en dat is onafhankelijk van of je er ruwvoer naast voert). NB heeft vind ik zelf ook een betere kwaliteit eiwitten en het zit hoger in de energie zonder dat ze er druk van worden. Het enige nadeel is dat het duurder is en dat er meer zetmeel in zit, dus paarden die daar echt slecht tegen kunnen zijn er minder gebaat bij.

missK
Berichten: 813
Geregistreerd: 10-06-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-17 16:40

Heel herkenbaar je verhaal, ik heb een vergelijkbare KWPNer. Niet dik te krijgen....
Ik denk dat ik nu aardig wat bij elkaar gepuzzeld heb ook :')

Magnesium zeker mee doorgaan! Maarrrrr citraat gaan geven, wordt veel beter opgenomen. Het is ook echt onzin dat je 10 schepjes per dag moet geven!!
Ik geef die van mij Phytonics Magnesium citraat, in het begin 2x daags 1 schepje en nu 1x daags 1 schepje.

Wat qua voer denk ik een hele goede kan zijn is Equifyt Quarter. Speciaal voor paarden die extra eiwitten nodig hebben maar wél op de gezonde manier. Lees je er maar eens op in.

Verder zou je kunnen kijken of je nog iets kan met die hormonen als je denkt dat hij daar nog last van heeft.... Misschien Puur Geslachtsdrift of Phytonics HormOne geven in periodes dat hij wat meer "last" heeft....?

canisia

Berichten: 788
Geregistreerd: 13-10-12
Woonplaats: Brielle

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-07-17 23:05

Oeh wauw in elk geval al super bedankt voor alle meedenkende reacties! Heel fijn!
Het leed dat paardenvoer heet, je kan er mee bezig blijven haha.

Ik ga even een voor een alle reacties af, hopelijk komt ik met jullie hulp wellicht tot wat meer duidelijkheid in wat te doen.

@ Mizora, ik zal morgen in elk geval eens een schepje afwegen. De hoeveelheid die ik geef kwam vanuit de Paardnatuurlijk pagina, vanuit hun heb ik ook besteld op aanraden van een vriendin die juist aangaf voor Chelaat te gaan en niet voor een Oxide vorm.
PN geeft aan om een (groot) paard tot 50 gram magnesium chelaat te geven en een afgestreken schepje is volgens hun 5 gram. Waarvan de concentratie 10% is volgens hun website, dus dan geef je 5 gram pure magnesium per dag.

Maar okee, dat scheelt dus wel heel veel in de kosten! Mijn trainer gaf aan zelf de magnesium van Treurniet te gebruiken. Ik heb nu net een nieuwe 1kg zak binnen van PN, maar dat is dus wel financieel gezien een optie om na het EK te gaan proberen met een andere versie. Goed om te horen!

Opzich voor altijd Magnesum bijvoeren is dus geen ramp als ik het zo hoor en idd had gelezen, maar daarbij vind ik het dan wel appart dat het uberhaupt nodig is. Blijkbaar heeft hij dus een flink tekort, anders zou hij er niet zo heftig (positief) op reageren.. Zou je dan niet een voer combinatie moeten kunnen vinden waar de verhoudingen beter in kloppen en hij geen tekort meer heeft? Of scheelt het ook echt per paard of ze gevoeliger reageren op een Magnesium 'tekort'? En betekend het feit dat hij er zo op reageert dan ook dat hij gevoelig is voor de andere symptomen van magnesum tekort..


@Tamary, dit is precies waar ik inderdaad nu mee zit. De Metezoa lucerne leek me top en ze geven aan dat de scheve fosfor calcium verhouding pas echt een probleem zal geven bij meer dan 3kg voer per dag. Nou 3kg pure eiwit zal die niet zo snel krijgen en dan nog zou die verhouding eventueel nog goed recht te trekken zijn met Zemelen. Maar dit idee bedacht ik voordat ik me in had gelezen over Magnesium tekort en dus de samenwerking van calcium en magnesium..
Het kan dus goed zijn dat hij wel met een lagere dosis Magnesium oke is, wanneer die niet meer op de Lucerne erbij staat? Wat weer betekend dat ik me eiwit ergens anders vandaan moet halen, nu blijkt dat hij meer Magnesium nodig heeft..

De bietenpulp met zemelen krijgt hij overigens sinds februari niet meer, dit voeren we de andere 2 puur voor in de winter bij als extra dikmaker en darmvulling. Bij hun werkt het prima. De bietenpulp welke we voerden was van Mijten, zonder Melasse. Maar verdere concentraties eigenlijk geen idee.
In eerste instantie reageerde Raff top op de SP, kwam heel vlot aan, maar nu lijkt het erop dat zijn lichaam er niet meer op reageert..

Hmms een grasbrok zie ik niet helemaal hoe dat hem dik gaat krijgen. De metazoa lucerne brok is toch eigenlijk ook een soort grasbrok met dus hoog eiwit erin. Zal een grasbrok dan ook niet hoog in calcium zitten? En met alleen eiwit en vitaminen en mineralen gaat hij het niet halen.

Voor nu direct kan ik dus misschien in elk geval al het beste zijn Lucerne 's ochtends geven en magnesium 's avonds, of andersom? Nooit bij stil gestaan, maar alle beetje helpen voor nu op de korte termijn.

Wat me vooral verbaasd is dat ik overal zie en hoor dat SP hét voer is wat paarden in no time dik maakt, wat is dan de trick van SP waarom dat zo is enn waarom die van mij niet :Y)


@SuperZodiaX, hem helemaal van de SP afhalen zonder vervanger, dan heb ik binnen een week een paard met ingevallen billen, dat is echt een no go. Hij staat in principe te zwaar in training om het te redden op vit, mineralen, zijn grasjes en hooi. Ik zou willen dat het kon :+
Hij ziet er ook absoluut niet slecht uit, maar hij heeft gewoon niet de reserves erop waarvan ik wil dat hij ze heeft.. Ik moet continue mijn training in de gaten houden, want 1 training te veel duurtraining ipv krachttraining of een te lang buitenritje en ik zie de dag erna weer meer rib. Na een wedstrijd moet ik een week amper wat doen zodat hij weer voldoende bij kan komen. Logisch dat ze afvallen, maar hij zit teveel op het randje.

@Mizora, die Nature's best ziet er idd goed uit als je die naast de SP legt. Net bij alles wat meer en die Magnesium/calcium verhouding is best redelijk volgens mij. Hiermee zou je je vit en mineralen in orde moeten hebben, maarr stel als eiwit niet voldoende blijkt zou je daar nog op moeten bijvoeren.
Weet jij wat nu de beredenering is dat Nature's Best 'aanvullend voer' is en SP 'compleet'?

Zetmeel zou in principe wel moeten helpen om dikker te worden, alleen is dat dus ook hetgeen waar sommige paarden koekoek gek van gaan? Dan zou het mij niks verbazen als dat bij hem het geval is, maar wellicht met de magnesium nu erbij valt dat dan weer mee...

Nu is het ook weer zo dat ze hun energie beter uit olien kunnen halen en dat zodra je zetmeel en suikers gaat voeren, het systeem het juist daaruit gaat omzetten, wat ongunstiger is. Meer piek energie en belastender voor de spieren e.d. dus eigenlijk wil je dat ook niet. Maar op alleen maar olien wordt hij ook echttt niet dik :')

Als ik nu dan de Natures best naast de Pavo Topsport leg bij voervergelijk, komt de Topsport er wel weer nog hoger uit in alle vit, mineralen, hoger eiwit en hoger magnesium en lager calcium (wat opzich met de intensieve krachttraining wel gunstig kan zijn) Alleen wel weer iets hoger in suiker en zetmeel.. En vd winter stuiterde hij daar wel aardig op..

Echt alles heeft zijn voors en tegens.. je wordt er niet goed van..

Ik neig nu wel een beetje naar dus weer een musli proberen, om daaruit me vit en mineralen uit op te vangen en vanuit het zetmeel wat vetjes op te bouwen. En in de hoop dat hij er niet leip op gaat, door de extra magnesium die hij voorlopig houd. En dan in afwachting of hij het red wbt spieronderhoud uit de eiwitten..

Wat zou jij aanraden Mizora qua manier van overstappen/uittesten? (net gister 3 zakken SP ingeslagen voor het EK :') maar die kunnen nog retour haha) Het blijft tricky zo kort voor een wedstrijd, maar de SP nog verder ophogen naar 3/4kg per dag zie ik ook niet helemaal zitten..

En weet iemand, wat is 'gemiddeld' voor hoeveelheid bij het voeren van Musli voor een paard in training?

@missK, haha oke duidelijk! Magnesium blijft er voorlopig nog even in! Maar heb jij enige idee/onderbouwing vanwaar de citraat? Op PN zijn ze er zo van overtuigd dat je de Chelaat moet hebben. Nu weet ik dat je niet alles van PN moet geloven haha, maar ze hebben ook e.a. van hun producten goed uit gezocht.
De 10 schepjes Chelaat zullen niet overeen komen met 10 schepjes Citraat omdat in elk een andere concentratie magnesium aanwezig is. Maar ik denk inderdaad dat zodra met chelaat op is ik eens naar een goedkopere versie ga zoeken en uittesten want ik was nu 34,- kwijt voor 1 kg..

Ik ga nog even zoeken op die Equifyt Quarter!
De Hipro flexibel move ben ik overigens ook nog steeds over te spreken, volgens mij echt een prima gezonde brok gebaseerd op plantaardige olien. Maar die blijft wel wat laag in eiwit, dus die is geschikter als basisbrok, waarnaast je dan nog iets bijvoert a.d.h.v. je training.

Raff is van het voorjaar ook behandeld door onze natuurgeneeskundige, die kon ook volledig bevestigen dat zijn hormoontjes overuren draaiden en dan in combo met zijn niet zo 'n heldhaftige karakter, maakt het hem snel paniekerig en over de zeik. Voor wedstrijden heb ik nu druppels tegen zijn stress, ze had ze die keer zelf samengesteld, maar volgens mij komen ze overeen met iets van Phytonics strezz wat zij zei.
Op sommige momenten vraag ik me bijna af of hij wel goed gecastreerd is, maar hij is ook zooo zen op zijn momenten (mét extra magnesium dus vrijwel elke dag) dat ik het me ook weer niet voor kan stellen haha.


Ohh men dit is echt een mega verhaal :oo Ik ben echt brainstormend en googlend jullie reacties afgegaan.

tamary

Berichten: 29176
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Re: Zoekende naar balans gezonde dikmaker, magnesium en eiwit

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-17 23:36

Lucernebrok is iets anders dan grasbrok, 1e zit hoog in calcium, 2e veel minder. Grasbrok is kunstmatig gedroogd gras omdat het geoogst moet worden, maar gewoon hooien/kuil maken niet kan door weersverwachting/te korte stengels/oid. Omdat de graslanden waarvan grasbrok gemaakt wordt bemest wordt voor melkvee, is het rijk aan eiwit om te zorgen voor een flinke melkgift van de koeien. Omdat het zo geconcentreerd is, kan je er meer van geven dan van hooi en het gebruiken als soort krachtvoer/dikmaker.
Zetmeel wordt omgezet in suikers dmv amylase, lastige is dat paarden naar verhouding weinig amylase aanmaken en daarmee vrij beperkt zijn in hoeveel zetmeel ze kunnen opnemen in de dunne darm. Komt het zetmeel in de dikke darm terecht, dan moet de darmflora dat afbreken en daar zijn ze erg slecht in met opname problemen tot diaree aan toe tot gevolg. Paard is dus eigenlijk niet gemaakt op zetmeel als energiebron, ze halen normaal hun energie uit vezels in hooi/stro/gras die omgezet worden in vluchtige vetzuren in de dikke darm door de darmflora daar. Daarom dat de basis altijd ruwvoer is en bij te weinig daar uit halen een geconcentreerdere versie daarvan bijvoeren de beste optie is. Immers is dat de manier van voedsel opnemen waar paard op ingericht is, krachtvoer kost meer energie en dat gaat weer ten koste van de gewenste vetjes. En omdat vaak zetmeel de basis is en de suikers die daar uit aangemaakt worden voor korte inspanningen gemaakt zijn, krijg je er ook makkelijk stuiterballetjes van. Kan ook tonen als hyper & schrik trouwens, als ze gevoelig er voor zijn, weten ze soms echt niet wat ze met al die energie aan moeten.

Mizora

Berichten: 18094
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-07-17 00:50

Topsport is sowieso niet havervrij, dus dat kan een reden zijn om er drukker van te worden. Daarnaast bevat het veel minder ruwe celstof waardoor het hele verteringsproces anders loopt.

Nature's best bestaat voor meer dan de helft uit vezelproducten, namelijk 30% luzerne, 11% timothee en tussen de 11 en 15% tarwegries en daarna komt soyahullen en appelpulp die weliswaar geen percentage hebben, maar waarschijnlijk ook tussen de 8 en 11% liggen.

Van zetmeel an sich hoeven paarden niet koekoek te gaan. Van mais worden een hoop paarden niet druk (ook niet als het als ontsloten mais aangeboden wordt, de best verteerbare variant), terwijl ze dat van haver wel worden. Haver bevat echter flink minder zetmeel dan mais. Pavo Care4Life gaan allerlei paarden helemaal koekoek op en ik weet dat er toen (in het topic hier) een vermoeden was bij sommige mensen dat het de magnesiumbehoefte verhoogde. Dat zou bij jou dus heel goed het extreme gedrag kunnen verklaren. Een gezond paard kan zonder problemen 1g zetmeel/kg paard/maaltijd verteren. Dus bij een paard van 400kg mag je dan maximaal 400g zetmeel in één keer voeren om veilig te zitten, mits het geen maismeel betreft (dat verteert sowieso maar voor 50% en moet je dus niet voeren).

Sommige paarden zijn inderdaad gevoeliger voor een magnesiumtekort en sowieso krijgen veel paarden eigenlijk te weinig vitaminen en mineralen binnen. Met 1.5kg SP krijgt hij genoeg mineralen binnen voor een paard van 100kg. Dat zet dus niet echt zoden aan de dijk. Heb je de voerscheppen wel eens afgewogen? Bij mij was 1 schep SP namelijk maar 850g, dus 2x 3/4e schep zou dan slechts 1200-1300g zijn.

Ik gebruik zelf of marstall Force (30g/100kg paard) of pavo vitalcomplete (30g/100kg paard) om voldoende mineralen en vitaminen te voeren en als richtlijn kan je aanhouden dat 1 kg krachtvoer (niet SP, dat is een compleetvoer) 100g van Force of VitalComplete vervangt. Het klopt uiteraard niet helemaal (is afhankelijk van de voersoort) en je moet wegen hoeveel er in een voerschep gaat, want afhankelijk van de voersoort en wie schept wisselt dat tussen de 650 en 1200g per schep.

Ik zou zelf denk ik overschakelen naar 2x een halve schep NB met een halve schep SP en aanvullen met Force of VitalComplete. De luzernebrok, magnesium en olie zou ik er voor nu naast blijven voeren.

Als je een portie voer gaat wegen, let er dan op dat je minimaal 4 porties weegt. En als je 3/4e schep per keer voert, dat je dan 4x 3/4e schep weegt en niet 3 scheppen. Op die manier krijg je een eerlijker beeld.

Over olie voeren, dat werkt over het algemeen wel degelijk mits je maar in je achterhoofd houdt dat olie ongeveer 3x zo veel energie oplevert als gemiddeld krachtvoer. Dat betekent dat als je 60ml olie voert, je 180g krachtvoer vervangt. Ik zou uiteindelijk overstappen op vitalbix lijnzaad olie, omdat deze toegevoegde vitamine E heeft en ik dat bij jouw huidige olie niet terug kan vinden, daarnaast is het bijna de helft goedkoper. Voor nu zou ik de olie niet veranderen. Na het EK kan je eventueel besluiten om de olie te verdubbelen of uiteindelijk zelfs te verdrievoudigen. Een paard mag maximaal 100ml olie/100kg paard, maar het is wel belangrijk dat hij dan ruim voldoende selenium (0.3mg/100kg lichaamsgewicht minimaal) en vitamine E (300IU/100kg lichaamsgewicht) binnen krijgt. Eigenlijk raad ik deze hoeveelheid selenium en vitamine E altijd aan, zeker bij een sportpaard, maar ook gewone weidepaarden doen het er beter op. Wel moet je het opbouwen van de olie heel rustig doen. Ik zou iedere week tot 2 weken er een pompje bij doen per dag in jouw geval.

LuffB

Berichten: 1301
Geregistreerd: 07-02-08
Woonplaats: nabij Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-07-17 01:58

ik zou er voor kiezen om je sp te verhogen. er staat op de verpakking iets over hoeveel kilo je per gewenste 100 kilo gewicht moet voeren. zeker nu je op reis gaat wat veel van hem zelf eisen (zoals ik uit je verhaal opmaak zal hij zichzelf "opvreten")

verder weet ik niet of je beschikt over een paarden weegschaal of gewicht meetlint (pavo had die vroeger vaak) zodat je ook echt goed kan bijhouden wat welke training met hem doet qua gewicht maar ook wat evt reizen met hem doet.

ik weet dat er een belgische olympische amazone is die een paard had die na elk wedstrijdweekend 50 kilo kwijt was die hij moeilijk aankwam zij voerde iets van cavalor en dit verhielp het probleem zeer snel (gaat eveb opzoeken)

edit: dit heet wholegain. het is een krachtvoer puur gebaseerd op vetten en heeft dus geen zetmeel. aangezien zetmeel ook een probleem kan zijn voor verkeerde energie afgifte lijkt me dit ook een slimme om te overwegen.

(wij gaven onze moeilijk aankomende, in training staande, in groei zijnde, stress gevoelige kwpn verdeeld over de dag, 1 kg merriebrok, 2,5 kg SP 0,5 grasmix van hartog en de onderhoudsdosis naf magic)

SuperZodiaX
Berichten: 1337
Geregistreerd: 26-05-03
Woonplaats: Dordrecht

Re: Zoekende naar balans gezonde dikmaker, magnesium en eiwit

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-07-17 07:34

Als hij echt zo snel invalt zonder de SP zou ik het gewoon bij blijven voeren. De hoeveelheid die je geeft is alleen niet zoveel dus als hij aan moet komen dan moet je tijdelijk meer SP bij gaan geven evt met een scheut olie er doorheen.
En als het echt om de spieren gaat dan heb ik hele goede ervaringen met luzernebrok.
En voor de magnesium wil ik nogmaals de pharmahorse citraat aanraden. Dat is echt 100% pure magnesium, zeer goed opneembaar en gunstig qua prijs, zeker als je uitrekend wat het verschil is met wat je nu geeft aan mg per dag zonder de vulmiddelen.

Nouvel

Berichten: 28562
Geregistreerd: 12-08-01
Woonplaats: Bollenstreek

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-07-17 08:01

Ik heb goede ervaringen met lucerne, omega 369 mix en speedibeet of sp, om ze voller en beter bespierd te krijgen.
Evt kun je Muscle impuls als extra zetje er bij geven.

canisia

Berichten: 788
Geregistreerd: 13-10-12
Woonplaats: Brielle

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-07-17 18:22

Zo fijn al jullie uitleg! Heel erg bedankt voor het meedenken :j

@Tamary, ookee duidelijk, bedankt voor je uitleg! Dus Grasbrok zou uiteindelijk de beste optie zijn om gezond je eiwitten te verhogen? Heb jij enig idee hoeveel je daarvan dan zou moeten voeren? Ik zit nu dan bijvoorbeeld op 2x een 3/4e schep Metazoa Lucerne als hij de dag erna werkt. Op de merriebrok zat ik soms op 2 scheppen als hij werkte de dag erna. Staat hij 'stil', dan verlaag ik de eiwitten wel wat namelijk.
Ik heb bij grasbrok e.d. altijd het idee dat het een godsvermogen kost en niet veel zoden aan de dijk zet, maar heel eerlijk ik heb er ook totaal nog geen ervaring mee. De Metazoa lucerne is nu ook het eerste wat ik heb in die richting.

Ik was bekend met dat zetmeel slecht is voor paarden, maar hoe dat precies zat wist ik niet meer. Bedankt! En als ik dat dan naast het verhaal van Mizora leg, betekend het, zetmeel zo min mogelijk en zoja met mate zodat het verteerbaar blijft.

Weet iemand of het ook echt zo is dat zodra het lichaam zetmeel binnenkrijgt, hij 'stopt' met energie vrijmaken vanuit vetzuren? En de energie huishouding dan puur vanuit de koolhydraten komt? Wat dus minder gunstig is, daar paarden het beter doen op de vetzuren voor energie vrijmaking.
En het 'schrikkerige' kan dan dus komen van paarden die met teveel energie zitten welke vrijkomt vanuit het zetmeel én de andere suikers in zulk voer. Makes sense!

Dus eigenlijk idealiter in jip en janneke taal wil je je paard hebben op:
Onbeperkt gras, onbeperkt goed ruwvoer, bij voeren voor de vitaminen en mineralen, paarden in training bijvoeren met olien en eiwitten.

@Mizora, okeee dan duidelijk! De topsport is dus iig een no go en een duidelijk verschil met de NB.
Jaar geleden heeft Raff overigens op zwarte haver gezet, volgens mij omdat dat ook rijk aan eiwit is als ik het goed heb? Maar daar veranderde echt niks mee, niet drukker, niet dikker, niet bespierder, alleen meer plassen :') Maar misschien is dat weer ander soort haver als de haver welke in musli's zitten.

Dat maismeel slecht was wist ik inderdaad, te belastend voor de darmen door niet goed verteerbaar zijn en alsnog veeeel mensen die het voeren als dé dikmaker.

Há care4life, eerste jaar dat ik Raff had, hem daarop gezet, duurde even voordat ik doorhad dat zijn gedrag geen puberen was maar van het voer kwam. Pfoeh hij ging er heel slecht op haha, mega paniekerig en uit het niets in het wilde weg bokken met buiten wandelen alsof hij aangevallen werd.

Duidelijk, zodra EK voorbij is ook het voer van de andere 2 maar eens onder de loep nemen, ookal lijken die het zo goed te doen op de Hipro en de ruin met de Metazoa lucerne erbij. Maar tekort aan vit en mineralen zou me niks verbazen, zó veel zit geloof ik ook niet in de Hipro.

Maar oke.. 1200-1300kg sp stelt dus eigenlijk niet zoveel voor haha, terwijl hij wel twee flinke emmers per dag weg stouwt.. wat dus eigenlijk best belastend voor het lichaam is, terwijl er niet zoveel in zit. Prima voor paarden die geen ruwvoer meer krijgen en 4/6x pdag een emmertje SP voor de darmvulling. Duidelijk, die SP gaat er op de termijn dus iig uit, thanks!

De NB musli is dan qua vit en mineralen dus niet voldoende om alles op te vangen, dat je er nog een marstal force/pavo vitalcomplet bij voert? En de NB is dan als extra voor t zetje dikker maken vanuit alle vezels en beetje zetmeel en wat energie uit suikers en uit vezels. Heb ik hem zo goed?

Ik heb zojuist een zak NB gehaald, als ik wat wil veranderen moet het zo snel mogelijk zodat het nog wat kan stabiliseren en ik ook weet wat ik nog extra in moet slaan voordat we weekje weg zijn.
En nu gelijk even snel ingelezen over de Marstall force en VitalComplete. Wat ik zo lees heeft de Vitel wel een schevere P/C verhouding en hoge calcium, wat voor die van mij natuurlijk nog minder handig is. Dus dan neig ik wat ik zo snel kan zien naar de Marstall.

Zou je dan zeggen 2x pdag halve SP of 1x pdag halve schep SP? En dan nu rustig opbouwen naar 2x pdag halve schep NB.

De Marstall zie ik schema'tje volbloed in sport 80/90gram pdag, dus als ik daar een 4kg emmer van koop red ik het sowieso tot en met 15 augustus. Dit ook opbouwend geven, of kan dat geen kwaad in 1x naar 80 gram?

Is het dan nog wel nodig om die Metazoa lucerne bij te geven? Zit wel hoog in eiwit, maar ik zit ook wel met dat calcium in me maag.. Of zou dat geen kwaad kunnen met max 3/4e schep per dag?

Idealiter zou ik dus kunnen kijken na het EK, als hij het goed doet op de NB, of ik de SP kan laten vervallen en erna wellicht de NB kan omschakelen naar enkel olie? Of zou je de NB er altijd bij moeten houden?
Zoveel olie geven lijkt me wel behoorlijk prijzig.. Maandje terug had ik de Trias Omega olie van groene os en die kost echt een godsvermogen.. Ik bedoel als je dus maximaal 450ml olie per dag wilt geven, gaat het erg snel, kan je beter hele vaten bestellen :')

In de winter zijn we sinds 2 jaar terug begonnen met de Chevivit voor vit E en Selenium, omdat ze dan niet op het gras staan. Maar jij zou aanraadde om dat er altijd bij te houden? Zit er in een musli of in de Marstall niet voldoende vit E en selenium om dit op te vangen, als je de olie omhoog gaat voeren? Die Chevivit is ook niet echt goedkoop haha.

Wat is jou rede om de olie die ik nu geef pas na EK te gaan ophogen en niet nu al? Door anders teveel veranderingen in 1x?

Sorry voor alle vragen hoor!! Ik vind het super interessant maar ook erg lastig :')


@ LuffB, Ja de reis gaat hem zeker wat kosten, hij is zeker niet een 24/7 stresskip, vergeleken met de gemiddelde arabier is hij denk ik al erg relaxed en wereldwijds, maar het slaat allemaal wel snel door op zijn gewicht.

Dat wholegrain klinkt inderdaad wel goed, ik vind de Cavalor site alleen echt drama. Wat ik zo kan googlen erop denk ik wel dat je dat ook kan opvangen met Grasbrok voor het eiwit deel en olie voor het vet deel. Geen idee wat dan beter/betaalbaarder is eigenljk.

@SuperzodiaX, Ik denk dat ik de SP ga proberen te vervangen voor de NB musli, want ik zie het niet zitten om hem 3/4x pdag een een emmer SP te gaan geven qua benodigde hoeveelheid om weg te stouwen voor hem. Luzerne brok krijgt hij dus nu al een poosje, maar dat werkt niet gunstig mee met het hoge calcium daarin met zijn gevoeligheid op Magnesium tekort. Dus daar zal ik ook iets anders op moeten gaan verzinnen.

Weet jij meer info waarom Citraat van Pharmahorse beter zou worden opgenomen dan een Chelaat, zoals Paardnatuurlijk omschrijft wat het geval is?

Mizora

Berichten: 18094
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Re: Zoekende naar balans gezonde dikmaker, magnesium en eiwit

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-07-17 18:33

Laat ik even beginnen met een tegenvraag: hoeveel weegt jouw paard? Uitleggen gaat namelijk gemakkelijker als ik het met voorbeelden duidelijk maak, en als ik dat direct met jouw eigen paard doe, dan heb je direct de benodigde waardes.

Verbeterde je paard trouwens toen je Se+E toevoegde?

canisia

Berichten: 788
Geregistreerd: 13-10-12
Woonplaats: Brielle

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-07-17 18:40

Exacte gewicht weet ik niet, maar hij zal tussen de 400 en 450 kg zitten.

Nee bij die van mij had ik het idee dat hij met dagelijks 1 pompje Chevivit juist weer panischer werd, ben uiteindelijk gegaan naar half pompje alleen op me 2e en 3e dag van training en dat werkte goed, maar of het beter was met of zonder durf ik niet te zeggen.
Ik train in globaal gezien: dag1 rustig loswerk, dag2 basis kracht werk, dag 3 zwaarder kracht werk, dag 4 of nog afbouwend loswerk of rust, afhankelijk hoe zwaar dag 3 was. En dan krijgt hij 1 dag rust, dan weer 1 dag loswerk in de bak, weer 1 dag rust en dan weer dag 1, 2, 3 (4) opbouwend.

De ruin van me zus heeft de Chevivit echt nodig, zonder wordt hij tam en loom.

tamary

Berichten: 29176
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Re: Zoekende naar balans gezonde dikmaker, magnesium en eiwit

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-07-17 22:42

Gasbrok haal ik hier via marktplaats bij iemand die over heeft, komt dan van de lokale grasdrogerij vandaan. 5 zakken waren totaal 30 euro en wegen ong. 27.5kg Het is samen met de welkoop eigen merk bietenpulp de goedkoopste ruwvoervervanger en 50/50 + vit korrel nog de compleetste eigen mix eigenlijk die hier werkte. Nu voerde ik wel 1 schep/100kg gewenst gewicht, 2 scheppen sp deden niet zoveel. Eiwit zit er in deze grasbrok volgens mij genoeg, meer dan 2 scheppen/dag was echt dikke benen en dus voor hem teveel eiwit. Let er wel op dat zonder genoeg essentiele aminozuren die eiwitten weinig doen, omdat ze niet goed kunnen worden opgenomen. Vitalbix heeft ze wel in hun brokje zitten, marstall niet. Whey poeder is er ook voor paarden en die vult dit ook aan. Er is een interessant artikel over dit tekort in het rantsoen langs gekomen ergens anders. link :
https://theequinepractice.com/protein/
Schrijver vermoed dat het overgrote deel van de gezondheidsproblemen met paarden tegenwoordig uit dit tekort voortkomt.

SuperZodiaX
Berichten: 1337
Geregistreerd: 26-05-03
Woonplaats: Dordrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-17 12:13

canisia schreef:
Zo fijn al jullie uitleg! Heel erg bedankt voor het meedenken :j

@Tamary, ookee duidelijk, bedankt voor je uitleg! Dus Grasbrok zou uiteindelijk de beste optie zijn om gezond je eiwitten te verhogen? Heb jij enig idee hoeveel je daarvan dan zou moeten voeren? Ik zit nu dan bijvoorbeeld op 2x een 3/4e schep Metazoa Lucerne als hij de dag erna werkt. Op de merriebrok zat ik soms op 2 scheppen als hij werkte de dag erna. Staat hij 'stil', dan verlaag ik de eiwitten wel wat namelijk.
Ik heb bij grasbrok e.d. altijd het idee dat het een godsvermogen kost en niet veel zoden aan de dijk zet, maar heel eerlijk ik heb er ook totaal nog geen ervaring mee. De Metazoa lucerne is nu ook het eerste wat ik heb in die richting.

Ik was bekend met dat zetmeel slecht is voor paarden, maar hoe dat precies zat wist ik niet meer. Bedankt! En als ik dat dan naast het verhaal van Mizora leg, betekend het, zetmeel zo min mogelijk en zoja met mate zodat het verteerbaar blijft.

Weet iemand of het ook echt zo is dat zodra het lichaam zetmeel binnenkrijgt, hij 'stopt' met energie vrijmaken vanuit vetzuren? En de energie huishouding dan puur vanuit de koolhydraten komt? Wat dus minder gunstig is, daar paarden het beter doen op de vetzuren voor energie vrijmaking.
En het 'schrikkerige' kan dan dus komen van paarden die met teveel energie zitten welke vrijkomt vanuit het zetmeel én de andere suikers in zulk voer. Makes sense!

Dus eigenlijk idealiter in jip en janneke taal wil je je paard hebben op:
Onbeperkt gras, onbeperkt goed ruwvoer, bij voeren voor de vitaminen en mineralen, paarden in training bijvoeren met olien en eiwitten.

@Mizora, okeee dan duidelijk! De topsport is dus iig een no go en een duidelijk verschil met de NB.
Jaar geleden heeft Raff overigens op zwarte haver gezet, volgens mij omdat dat ook rijk aan eiwit is als ik het goed heb? Maar daar veranderde echt niks mee, niet drukker, niet dikker, niet bespierder, alleen meer plassen :') Maar misschien is dat weer ander soort haver als de haver welke in musli's zitten.

Dat maismeel slecht was wist ik inderdaad, te belastend voor de darmen door niet goed verteerbaar zijn en alsnog veeeel mensen die het voeren als dé dikmaker.

Há care4life, eerste jaar dat ik Raff had, hem daarop gezet, duurde even voordat ik doorhad dat zijn gedrag geen puberen was maar van het voer kwam. Pfoeh hij ging er heel slecht op haha, mega paniekerig en uit het niets in het wilde weg bokken met buiten wandelen alsof hij aangevallen werd.

Duidelijk, zodra EK voorbij is ook het voer van de andere 2 maar eens onder de loep nemen, ookal lijken die het zo goed te doen op de Hipro en de ruin met de Metazoa lucerne erbij. Maar tekort aan vit en mineralen zou me niks verbazen, zó veel zit geloof ik ook niet in de Hipro.

Maar oke.. 1200-1300kg sp stelt dus eigenlijk niet zoveel voor haha, terwijl hij wel twee flinke emmers per dag weg stouwt.. wat dus eigenlijk best belastend voor het lichaam is, terwijl er niet zoveel in zit. Prima voor paarden die geen ruwvoer meer krijgen en 4/6x pdag een emmertje SP voor de darmvulling. Duidelijk, die SP gaat er op de termijn dus iig uit, thanks!

De NB musli is dan qua vit en mineralen dus niet voldoende om alles op te vangen, dat je er nog een marstal force/pavo vitalcomplet bij voert? En de NB is dan als extra voor t zetje dikker maken vanuit alle vezels en beetje zetmeel en wat energie uit suikers en uit vezels. Heb ik hem zo goed?

Ik heb zojuist een zak NB gehaald, als ik wat wil veranderen moet het zo snel mogelijk zodat het nog wat kan stabiliseren en ik ook weet wat ik nog extra in moet slaan voordat we weekje weg zijn.
En nu gelijk even snel ingelezen over de Marstall force en VitalComplete. Wat ik zo lees heeft de Vitel wel een schevere P/C verhouding en hoge calcium, wat voor die van mij natuurlijk nog minder handig is. Dus dan neig ik wat ik zo snel kan zien naar de Marstall.

Zou je dan zeggen 2x pdag halve SP of 1x pdag halve schep SP? En dan nu rustig opbouwen naar 2x pdag halve schep NB.

De Marstall zie ik schema'tje volbloed in sport 80/90gram pdag, dus als ik daar een 4kg emmer van koop red ik het sowieso tot en met 15 augustus. Dit ook opbouwend geven, of kan dat geen kwaad in 1x naar 80 gram?

Is het dan nog wel nodig om die Metazoa lucerne bij te geven? Zit wel hoog in eiwit, maar ik zit ook wel met dat calcium in me maag.. Of zou dat geen kwaad kunnen met max 3/4e schep per dag?

Idealiter zou ik dus kunnen kijken na het EK, als hij het goed doet op de NB, of ik de SP kan laten vervallen en erna wellicht de NB kan omschakelen naar enkel olie? Of zou je de NB er altijd bij moeten houden?
Zoveel olie geven lijkt me wel behoorlijk prijzig.. Maandje terug had ik de Trias Omega olie van groene os en die kost echt een godsvermogen.. Ik bedoel als je dus maximaal 450ml olie per dag wilt geven, gaat het erg snel, kan je beter hele vaten bestellen :')

In de winter zijn we sinds 2 jaar terug begonnen met de Chevivit voor vit E en Selenium, omdat ze dan niet op het gras staan. Maar jij zou aanraadde om dat er altijd bij te houden? Zit er in een musli of in de Marstall niet voldoende vit E en selenium om dit op te vangen, als je de olie omhoog gaat voeren? Die Chevivit is ook niet echt goedkoop haha.

Wat is jou rede om de olie die ik nu geef pas na EK te gaan ophogen en niet nu al? Door anders teveel veranderingen in 1x?

Sorry voor alle vragen hoor!! Ik vind het super interessant maar ook erg lastig :')


@ LuffB, Ja de reis gaat hem zeker wat kosten, hij is zeker niet een 24/7 stresskip, vergeleken met de gemiddelde arabier is hij denk ik al erg relaxed en wereldwijds, maar het slaat allemaal wel snel door op zijn gewicht.

Dat wholegrain klinkt inderdaad wel goed, ik vind de Cavalor site alleen echt drama. Wat ik zo kan googlen erop denk ik wel dat je dat ook kan opvangen met Grasbrok voor het eiwit deel en olie voor het vet deel. Geen idee wat dan beter/betaalbaarder is eigenljk.

@SuperzodiaX, Ik denk dat ik de SP ga proberen te vervangen voor de NB musli, want ik zie het niet zitten om hem 3/4x pdag een een emmer SP te gaan geven qua benodigde hoeveelheid om weg te stouwen voor hem. Luzerne brok krijgt hij dus nu al een poosje, maar dat werkt niet gunstig mee met het hoge calcium daarin met zijn gevoeligheid op Magnesium tekort. Dus daar zal ik ook iets anders op moeten gaan verzinnen.

Weet jij meer info waarom Citraat van Pharmahorse beter zou worden opgenomen dan een Chelaat, zoals Paardnatuurlijk omschrijft wat het geval is?


Citraat wordt van alle vormen het beste opgenomen, hoef je dus minder van te geven. En die van pharmahorse is ook nog eens 100% magnesium zonder andere vulstoffen zoals suiker dus daar hoef je nog minder van te geven met een grotere opneembaarheid

Oh en qua olie, je kan ook gewoon zonnebloemolie uit de winkel geven, dat is een stuk goedkoper en werkt hetzelfde. Het hoeft niet perse een omega oid te zijn als je het geeft als dikmaker of aanvulling qua energie

aikon

Berichten: 3767
Geregistreerd: 11-12-09
Woonplaats: Bijna in drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-17 13:06

TS heel eerlijk, als eigenaar van ook een western arabier, vind ik je paard eerder te zwaar dan te licht ogen op de foto's. Als je osteopaat hem er voor zijn bouw goed uit vind zien, waarom wil je hem dan toch dikker hebben? Moet hij allemaal mee sjouwen wat niet ten gunste is bij intensief western rijden op niveau.

Wat voor een soort arabier is het? Engels/Spaans/Russisch gefokt?

Is er geen DA in de buurt die een weegschaal heeft voor paarden? Anders eens paard op een weegbrug zetten, dan weet je hoeveel hij weegt.

Magnesium is wel een ding wat je goed in de gaten moet houden. En wat anderen aanraden ga ik mee, magnesium citraat word beter opgenomen.

Ik gaf na een zware training/lange buitenrit/wedstrijd regelmatig Red cell. Om de vitamines en mineralen weer wat sneller aan te vullen. Verder stond hij op onbeperkt hooi met 2x daags een schep muesli zonder haver of melasse en laag in eiwit. De mijne is er (over)gevoelig voor, staat dus ook niet in het volle gras.

Mijn eigen ervaring met arabieren is dat hoe meer je met voeding gaat vogelen, hoe meer het paard er negatief op reageert. Zeker een arabier is een sober dier en heeft vaak (ondanks zware training) vaak genoeg aan voldoende ruwvoer en een beetje krachtvoer.

aikon

Berichten: 3767
Geregistreerd: 11-12-09
Woonplaats: Bijna in drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-17 13:41

Citaat:
en als hij zich verveelt probeert hij in zijn eigen knieën te bijten.


Ik kwam deze nog tegen, heb je hier al eens verder naar gekeken? Paarden doen dat niet zomaar uit verveling! Dat hij snel afvalt na training/wedstrijd KAN ook een gevolg van pijn zijn. Bij dravers regelmatig gezien. Dan vallen ze door de mand met zware trainingen. Of de training is te zwaar voor dit dier.

Mijn arabier hoef ik echt niet 3 á 4 keer per week krachttraining of conditie training te geven. Dan kan ik zand happen. :') Nee, max 2 keer per week intensief (1x les), 1 keer longeren (max. 20 min. vlakke grond) 1 keer lekker buitenrit hobbelen. Voor de rest lekker met zijn maat buiten donderjagen.

Mizora

Berichten: 18094
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-17 14:11

Goed, ik heb zijn voer eens ingevoerd in mijn tabel. Ik heb gerekend met middelzwaar werk en een slechte ruwvoereter. Ik heb gerekend met een hengst van 400kg vanwege zijn gedrag en dat hij waarschijnlijk iets boven dat gewicht zit.

Het is bij onbeperkt ruwvoer en onbeperkt gras heel lastig inschatten hoeveel hij nu echt eet.

Daarom heb ik met 3 ruwvoerrantsoenen gerekend:
a) 8kg gras en 5kg voordroog
b) 12kg gras en 7.5kg voordroog
c) 10kg voordroog (dus vrijwel geen grasopname, indien het gras heel arm is)

a) 8kg gras en 5kg voordroog
huidige rantsoen: op werkdagen krap in de energie, verder de standaard tekorten bij een paard die niet bewust mineralen en vitaminen bijgevoerd krijgt: Na, Cl, Cu, Zn, Se, Vit. A, Vit. E (de vitaminen hangt van de graskwaliteit af) allen flink tekort (Se 70% dekking, de rest max. 50% dekking ADH)
SP vervangen door hetzelfde gewicht NB: op werkdagen krap in de energie, Na, Cl (keukenzout) echt tekort, Cu en Zn krapte (80% dekking) en vit. E tekort.
HP23 ook door NB vervangen (NB = 2kg totaal): energieneutraal, Na, Cl en vitamine E tekort. VRep blijft vergelijkbaar.
Toegevoegd 10g pharmahorse vit. E en 100g zout: alles op minimaal 100% behoefte.

b) 12kg gras en 7.5kg voordroog
huidig: Ruim in de energie bij werk (20% over). De standaard tekorten bij een paard die niet bewust mineralen en vitaminen bijgevoerd krijgt: Na, Cl, Cu, Zn, Se, Vit. A, Vit. E (de vitaminen hangt van de graskwaliteit af) allen flink tekort (Se 80% dekking, de rest max. 70% dekking ADH)
SP vervangen: Alleen Na, Cl en vit. E tekort.
HP23 vervangen: Idem dito, maar nu met 30% boven benodigde energie
Toegevoegd 8g pharmahorse vit. E en 80g zout: alles op minimaal 100% behoefte. Minder vit. E nodig en minder zout!

c) 10kg voordroog (dus vrijwel geen grasopname, indien het gras heel arm is)
huidig: vergelijkbaar met versie a, met een groter vit. E tekort (20% dekking) en een klein Cu en Zn tekort (60% dekking)
SP vervangen: vergelijkbaar met versie a
HP23 vervangen: vergelijkbaar met versie a
Toegevoegd 12g pharmahorse vit. E en 80g zout: alles op minimaal 100% behoefte. Meer vit. E nodig en minder zout!

Ik zou dus in ieder geval de Seniores Priores vervangen voor nature's best en eventueel ook de luzerne, maar ik zou dat pas na je EK doen, al is dat deels omdat ik het paard niet zie en dus ook niet tijdig in kan grijpen.

De vitamine E en zout toevoegen zou ik heel rustig aan gaan doen. De zoutbehoefte wordt grotendeels bestuurd door hoe erg hij zweet. Dat likken ze er niet standaard bij (een hymalaya liksteen weegt 2.5kg maximaal. Dat betekent dat hij een steen per 1 a 2 maanden moet oplikken, afhankelijk van hoe veel hij zweet).

Ik zou bij de AH een pak keukenzout zonder jodium kopen, ah basic is prima. Als er alleen met jodium te verkrijgen is, is dat ook niet echt een probleem, maar hij krijgt ruim voldoende jodium binnen dus liever zonder. Dan zou ik beginnen met 1 eetlepel (15g, bij jezelf even afwegen of jouw eetlepels ook 15g zijn) en dat verdelen over zijn 2 porties krachtvoer. Kijk goed hoe het paard erop reageert: lust hij het? Verbetert hij? Ze kunnen er wat meer van gaan plassen, dat is prima, maar het mag niet extreem worden. Ik zou met zijn gewicht niet meer dan 45g door zijn voer geven en verder zorgen dat hij een liksteen of nog liever, een bak zout (onder afdak of in stal) ter beschikking heeft, behalve als hij met iedere toevoeging van zout echt nog flink verbetert. Normaal zou ik zeggen iedere 4 dagen tot week een halve eetlepel meer, maar in jouw geval zou ik voor het EK blijven op 1 eetelepel, behalve als je hele grote positieve veranderingen ziet.

Pharmahorse vit. E zou ik heel rustig mee starten omdat een enkel paard druk wordt van extra vit. E. Ik zou dus beginnen met 4 gram per dag (1 schepje volgens de site) en kan of je verandering (positief én/of negatief) voelt. Het is jammer dat ze alleen zo'n grote pot hebben, want voor jou zou het handiger zijn als je eerst met een halve kg kon beginnen. Misschien is er iemand in de buurt waarvan je wat kan overkopen om uit te proberen.

Omdat je dus een EK voor de boeg hebt, ben ik aan het twijfelen of het handig is om volledig op NB over te stappen of dat het handig is om tijdelijk half/half te doen met SP. Ik zou de ochtend- en avondmaaltijd sowieso wel zo gelijk mogelijk houden, dus niet het ene 's ochtends en het ander 's avonds. Tot dusver alleen klanten gehad die geen deadline hadden (of waarbij het erop of eronder was met een doodziek paard), dan werkt het toch echt anders dan de puntjes op de I zetten.

Als je wilt kan ik wat printscreens van de excel-sheets toevoegen om de percentages ADH te laten zien.

hwn
Berichten: 4695
Geregistreerd: 26-05-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-17 14:16

Ik vind je paard ook eerder aan de zware kant, daar zou ik niet aan sleutelen.
Eventueel kan je een bloedonderzoek doen naar tekorten, en dan daarop inspelen.

Ik vind hem op de graasfoto wel strak in de achterhand, staat niet ontspannen met de achterbenen. Tenzij dit een momentopname is, zou ik denken aan spierpijn, bekkenprobleem of buikpijn (maag?). Maar op één foto kan je dat niet beoordelen, een goede osteo kan dit wel zien.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-17 14:26

canisia schreef:
Advies voor de Magnesium is na 3-6 weken hoge dosering, afbouwen naar de helft. Afgelopen zondag was het 3 weken, dus afgebouwd naar 5 schepjes pdag ipv 10..


Welk magnesiumchelaat geef je?
Die van Paardnatuurlijk komt namelijk met een schepje van 6 gram en geeft als beginnende dagdosis voor een paard 25 gram en daarna een onderhoudsdosis van 13 gram. Als je daar 10 scheppen van geeft dan zit je echter op 60gr magnesium per dag en dat is wel behoorlijk veel, zeker voor een klein paard. Of hebben ze de maat van de schepjes veranderd?

Eerlijk gezegd vind ik je Arabier op de foto prima qua gewicht en als de osteopaat zegt dat hij alle spieren heeft die hij nodig heeft en de ribben slechts licht zichtbaar zijn, dan heb je gewoon een paard dat perfect is qua gewicht.
Kan het niet zijn dat je andere Arabieren te dik zijn waardoor je blik vertekend wordt en je daardoor denkt dat deze te dun is?
Laatst bijgewerkt door Anoniem op 21-07-17 14:42, in het totaal 1 keer bewerkt

Mizora

Berichten: 18094
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-17 14:35

Als dat inderdaad het aantal gram per schepje is dan zit ze op 60g magnesium chelaat, dus ongeveer 10g magnesium molecuul. Dat is wel hoog, maar niet extreem (de normale ADH voor een paard van 400kg die klasse 3 werk verricht)

http://docplayer.nl/docs-images/44/1757 ... age_17.jpg

Ik heb qua waardes gewisseld tussen klasse 2 en 3 omdat ik verwacht dat de training er tussenin zit.

Anoniem

Re: Zoekende naar balans gezonde dikmaker, magnesium en eiwit

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-17 14:48

Dat scheelt dan weer dat zo'n hoeveelheid geen kwaad kan, het scheelt alleen wel op je bankrekening als je de dubbele hoeveelheid voer. ;)

hwn
Berichten: 4695
Geregistreerd: 26-05-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-17 21:08

xyzutu2 schreef:
Dat scheelt dan weer dat zo'n hoeveelheid geen kwaad kan, het scheelt alleen wel op je bankrekening als je de dubbele hoeveelheid voer. ;)


Behalve dat magnesium laxerend werkt, en dat een teveel wel es diarree zou kunnen geven.