Bij nieuwe mkz-crisis weer ruiming zeldzame huisdierrassen

Moderators: Dani, Polly, khirshanta, Shanna, Leo, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Sjimmy

Berichten: 17755
Geregistreerd: 09-03-01

Bij nieuwe mkz-crisis weer ruiming zeldzame huisdierrassen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-05-02 14:02 Tip de Nieuwsredactie

http://www.milieuonline.nl/portals/MF/N ... 13129.html
milieuonline.nl

De Vereniging Natuurmonumenten pleit voor het sparen van zeldzame huisdierrassen bij het uitbreken van een nieuwe MKZ crisis.
In het draaiboek dat het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft opgesteld zijn geen mogelijkheden opgenomen om voor deze dieren een uitzondering te maken.
Natuurmonumenten vraagt in een brief aan het ministerie van LNV om zeldzame huisdiersoorten dezelfde bescherming te geven als bedreigde wilde diersoorten, die wel worden ontzien bij bestrijdingsmaatregelen tijdens een MKZ-crisis.
Natuurmonumenten stelt dat het ras Schonebeker schaap feitelijk ook behoren tot de bedreigde soorten en dat deze dus niet preventief geruimd mogen worden


Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17803
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-02 14:05

Staatsbosbeheer en de provinciale landschappen steunen het standpunt van Natuurmonumenten. Zij vinden dat de bescherming zou moeten gelden voor alle dieren op de lijst van zeldzame landbouwhuisdieren van de landbouworganisatie FAO van de Verenigde Naties.

Bij een MKZ crisis willen de natuurbeheerders de kuddes volledig isoleren van de omgeving en daarbij regelmatig op eventuele besmetting laten controleren.
Voor die maatregel is geen speciale toestemming nodig van de Europese Unie, zegt woordvoerder R. Moens. 'De afdeling natuurbeheer van het ministerie is dat met ons eens. Met name de veterinaire dienst van Landbouw moet hiervan nog worden overtuigd.'

De Europese wetgeving en het Nederlandse exportbeleid keuren het vaccineren van bedreigde kuddes nog niet goed.

Het Europese bureau voor besmettelijke veeziekten OIE wil zeldzame landbouwhuisdieren tijdens een MKZ-crisis niet anders behandelen dan gewone schapen of runderen.

Volgens een woordvoerder van Natuurmonumenten moet Nederland harder gaan vechten bij het OIE om deze regel ongedaan te maken.

Paardentweet: Zag laatst een meisje onderweg naar haar paard met kogelvrijvest aan.
Dat paardrijden is ook niet meer wat het geweest is..
[IM] Julius....16 jaar alweer...

Dorine_81

Berichten: 1639
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Beek (LB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-02 14:54

Het is echt heel erg sneu voor die diersoorten maar voor de boeren is hun veestapel ook heel erg belangrijk daar hebben ze echt jaren aan gewerkt en hun voorouders ook in mijn ogen is dat net zo belangrijk als een ander speciaal diersoort....dus als het ene geruimd wordt dan het andere ook...het liefst allemaal niet !!!

Troef

Berichten: 1571
Geregistreerd: 27-03-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-02 15:36

Nieuw draaiboek voor nieuwe minister

Er is een kleine, theoretische kans dat minister Brinkhorst bij een langdurige kabinetsformatie nog een keer een MKZ-crisis voor z'n kiezen krijgt. Toch nam hij, noch de Tweede Kamer, tijdens het MKZ-debat het initiatief tot een onmiddellijke herziening van het draaiboek. Ook al breekt bij een nieuwe uitbraak de pleuris uit, Brinkhorst waagt het erop: binnen twee maanden komt er een Europees voorstel tot aanpassing van het non-vaccinatiebeleid en dan zou Nederland iets meer beleidsruimte hebben om ge├źnte dieren in leven te laten. Het opstellen van een nieuw draaiboek is daarmee een zaak geworden voor de nieuwe minister en voor het nieuwe parlement. Dat parlement zal het in elk geval moeten stellen zonder de twee politici die namens de PvdA en D66 het MKZ-beleid van Brinkhorst stelselmatig aan een meerderheid hebben geholpen, Waalkens en Ter Veer. Weinigen zullen het betreuren dat deze politici, die zich volledig hebben gecommitteerd aan de massamoord op 260.000 dieren, van het toneel verdwijnen.

---------------------------------------------

Europese Commissie hoort NBvH over MKZ-crisis

De NBvH wordt op vrijdag 24 mei gehoord door de tijdelijke commissie mond- en klauwzeer van het Europees Parlement. De hoorzitting is toegankelijk voor het publiek en heeft plaats in het gemeentehuis van Epe. Namens de NBvH zal voorzitter Jinke Hesterman het woord voeren. De bijeenkomst begint om 10 uur en duurt tot 12 uur. De NBvH krijgt evenals zes andere zogeheten 'deskundigen' een spreektijd van vijf tot tien minuten waarna de commissie nadere vragen zal stellen. Andere genodigden zijn dhr Altena (schoolhoofd), dhr. Boxem (gedeputeerde), wijkagent Dunnink, het hoofd van het provinciaal coordinatieteam dhr. Van der Hoeve, veearts Plaisier en dhr. Van Rooijen (vertegenwoordiger van het steuncomite IJsselvallei). De commissie onder voorzitterschap van de Spaanse E. Redondo moet het beleid van de Europese Unie inzake MKZ beoordelen. Zij moet nagaan hoe de epidemie binnen de perken is gehouden en of de lidstaten zich hebben gehouden aan de wetgeving. Tevens moet de commissie de totale impact van de MKZ-crisis analyseren en met voorstellen komen voor een vaccinatiebeleid. De hoorzitting in Epe is onderdeel van een uitgebreid programma met een openbare vergadering in Zwolle (23/5 vanaf 19.30 in Hotel Mercure), een bezoek aan ID-Lelystad en een hoorzitting in Leeuwarden.

Een snelle wordt van zelf langzamer
Maar een langzame wordt .............


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bernoe, ravie2013, Storm_inc en 17 bezoekers