’s Werelds eerste KunstRuiterRoute in park Over-Betuwe

Moderators: Dani, Polly, khirshanta, Shanna, Leo, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Mickey

Berichten: 34695
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

’s Werelds eerste KunstRuiterRoute in park Over-Betuwe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-04-02 15:50 Tip de Nieuwsredactie

‘s Werelds eerste KunstRuiterRoute komt mogelijkerwijs in het Gelderse park Over-betuwe, gelegen tussen Arnhem en Nijmegen. Donderdag 18 april presenteerde directeur van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie ,George de Jong, het unieke ontwerp aan de Gelderse gedeputeerde Hans Boxem in manege Ruimzicht te Huissen.

Nederland kent al vele kunstroutes en ruiterroutes, maar een combinatie van deze twee tot een KunstRuiterRoute is uniek. “Kunst en ruiterpad vormen een twee-eenheid en wel zo dat de route een kilometers lang autonoom kunstwerk wordt. Ruiter, paard en koets zijn hier de bewegende delen. Het gaat dus niet om een route met ruiterbeelden of kunstwerken erlangs, maar iets volstrekt nieuws”, vertelt beeldend kunstenaar Frank Bezemer, de bedenker en ontwerper van de route.

Bezemer ontwierp de route op initiatief van het bestuur van de Stichting Recreatieruiter (SRR) en de Gelderse regiovertegenwoordiger van de KNHS, de heer ter Laak. Subsidies van de provincie Gelderland, de Recreatiemaatschappij Rivierengebied, SRR en manegehouders uit de regio maakten het mogelijk de gerenommeerde Nijmeegse kunstenaar Bezemer in de arm te nemen. Zijn ontwerp omvat een kaarsrechte lijn met bomen en struiken in het landschap die zich laat lezen als een liniaal en die voorzien is van door hem ontworpen wateroversteken, tunnels, een heus equiduct en een zgn. paarden-manoeuvreertuin.

Diverse partijen werken op dit moment aan de totstandkoming van het park Over-betuwe, een groene zone van circa 1100 hectare tussen Arnhem en Nijmegen. De SRR heeft de ontwikkelingen rond dit park van meet af aan met bijzondere belangstelling gevolgd. Ten noorden van de Rijn bieden de Veluwe en Achterhoek namelijk ruim 1000 kilometer aaneengesloten ruiterpad. Aan de zuidkant van de Waal ligt minstens zo veel ruiterpad. Frappant is het dat de twee tracés niet met elkaar verbonden zijn. De schakel ontbreekt precies op de plek waar het park Over-betuwe komt. De SRR en KNHS stellen voor dit ontbrekende deel een unieke vorm te geven, namelijk die van een KunstRuiterRoute.

Het ledental van rij- en ruiterverenigingen vertoont al jaren een sterke groei, net als het aantal paardenbedrijven en de daaraan verwante vraag naar een passend toeristisch aanbod. Volgens globale schattingen zijn er in Nederland zo’n 400.000 paarden en pony’s en zijn er ruim 820.000 mensen actief in de paardensport. De grootste groep paardensporters bestaat uit recreatieve ruiters en koetsiers. Een deel van hen rijdt bij een van de 1100 maneges die Nederland rijk is. Ruiters en menners trekken graag met hun paard de natuur in, wat door allerlei maatschappelijke ontwikkelingen steeds moeilijker wordt in Nederland. De KNHS pleit actief bij de overheid voor meer ruimte voor de recreatieve ruiter. Deze KunstRuiterRoute neemt in dat kader een opvallende plaats in.

bron. Horses


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: DexterM, Flux, heemberg, hyppolyte, jmvdh, Kinke, MariekeS_, MizzMontana, sanke96, Sewri, sterregoud en 20 bezoekers