Antilichamen kunnen mogelijk paarden met zomereczeem helpen

Moderators: xingridx, Firelight, Muiz, Essie73, NadjaNadja

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

JPitty
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 20828
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Zwolle

Antilichamen kunnen mogelijk paarden met zomereczeem helpen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-03-23 16:50

Horsetalk.co.nz
Algemeen

Afbeelding
Een Culicoides mug. Foto: Scott Bauer/USDA ARS/Wikimedia Commons


Duitse onderzoekers hebben een antilichaam ontwikkeld, waarvan zij denken dat het paarden kan helpen die last hebben van een overgevoeligheid voor insectensteken. Dit is de meest voorkomende allergische huidziekte bij paarden en staat ook bekend als zomereczeem.

Dit is een chronische, seizoensgebonden ziekte en wordt veroorzaakt door de culicoides-muggen. Het aantal paarden dat dit krijgt, hangt samen met de verspreiding van de muggen. Dit varieert wereldwijd van 3% tot 60%.

De symptomen treden meestal op tussen de lente en de herfst. Paarden met zomereczeem lijden vaak aan haarverlies, wondjes op de huid, veel jeuk en mogelijk treden er ook andere, bijkomende infecties op.

Tot op heden is er nog geen effectieve behandeling die ook zonder gevaar voor lange tijd gebruikt kan worden.

Tegenwoordig is het gebruikelijk om paarden te beschermen tegen blootstelling aan de insecten, door ze op stal te zetten, speciale dekens op te leggen of insectensprays te gebruiken.

Nora Langreder en haar mede-onderzoekers, die hier een artikel over schreven voor het tijdschrift ‘Scientific Reports’, zeggen dat de muggenbeten een allergische reactie veroorzaken en daarbij bepaalde witte bloedcellen, de eosinofiele cellen, betrekken. Dit wordt weer veroorzaakt door bepaalde eiwitten in het speeksel van de muggen.

"Eén concept zou het gebruik kunnen zijn van een therapeutisch antilichaam dat is gericht tegen equine interleukine 5, de belangrijkste activator en regulator van eosinofielen", aldus de onderzoekers. Het team constateerde dat er voor mensen al twee bewezen antilichamen zijn tegen interleukine 5 en één tegen diens receptor alpha subunit. Deze worden gebruikt voor de behandeling van bepaalde soorten astma. “Alle drie deze antilichamen voorkomen de binding van interleukine 5 aan zijn receptor. Ze zijn bewezen veilig en effectief.”

De onderzoekers stellen dat een passieve vaccinatie met een monoklonaal antilichaam een goede optie kan zijn voor paarden.

Tijdens hun studie ontwikkelden zij een antilichaam dat mogelijk hiervoor in aanmerking komt.Dit artikel is een samenvatting. Het hele artikel is te lezen op Horsetalk.co.nz.

Ik hunker naar vriendschap, wil graag geborgen zijn. Ik deel in jouw blijdschap en ook als er zorgen zijn. Maar vraag niet mijn leven, dat kan ik jou niet geven. Mijn leven is van mij! Van mij! Pia Douwes - Elisabeth - Mijn leven is van mij!
De Bokkersbokaal zoekt nieuwe zoekers! De wat? [LZP] Bokkers Bokaal - Ga ook mee op zoek!! Soort geochaching/ schatzoeken, maar dan op zijn Bokts! Mega leuk en je komt nog eens ergens!
&if=1


Sintara

Berichten: 6542
Geregistreerd: 07-03-18
Woonplaats: Het midden

Re: Antilichamen kunnen mogelijk paarden met zomereczeem helpen

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-23 17:53

Goed nieuws, zou echt een uitkomst zijn

gomir

Berichten: 25244
Geregistreerd: 13-09-01
Woonplaats: Omgeving Drachten

Re: Antilichamen kunnen mogelijk paarden met zomereczeem helpen

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-23 18:09

Hopelijk wordt het dan ook een beetje betaalbaar, want de genoemde middelen bij mensen kosten zo rond de 2500 euro per gift. En dat dan iedere 4-8 weken, afhankelijk van het middel en de ernst van het onderliggende probleem. Dosering tussen mensen en paarden zou weleens niet zoveel uit kunnen maken, want we overdoseren de biologicals nog vaak, omdat de dosefinding vaak nog o.b.v. toxiciteit wordt gedaan en de bijwerkingen meevallen.

*Niet elke verandering is een verslechtering!*
*Ze is niet bang voor de dood, maar als de dood om bang te zijn...(Guido Weijers-Oxymoron)*
*Als je bent waar je heen ging, waar moet je dan naar toe? (veldhuis & Kemper-tijd heelt alle zonden)*

Ibbel

Berichten: 47239
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Re: Antilichamen kunnen mogelijk paarden met zomereczeem helpen

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-23 18:25

Onbetaalbaar, zo'n behandeling. Zelfs wanneer je de humane versie zou gebruiken, en zelfs wanneer die uit patent zou zijn.

lideli

Berichten: 2257
Geregistreerd: 21-03-10

Re: Antilichamen kunnen mogelijk paarden met zomereczeem helpen

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-23 22:14

Als het regulier beschikbaar zou zijn voor een betaalbare prijs zou dat fantastisch zijn. Zomereczeem gun je geen een paard


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Facebook en 2 bezoekers