[BLOG] Monya Spijkhoven: twijfel je over je kwaliteiten als ruiter?

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Banjer
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 48390
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Daar waar het land eindigt en het water begint

[BLOG] Monya Spijkhoven: twijfel je over je kwaliteiten als ruiter?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-10-22 20:36

Bokt
Bokt community

Afbeelding
Monya Spijkhoven. Foto: privébezit.


Monya Spijkhoven is een paardentrainster. Ze is bekend geworden van Het Balingehof, dat ze samen met haar ex-man runde. Inmiddels woont en werkt ze in Spanje en komt nog regelmatig in Nederland. Wij hebben haar bereid gevonden om voor Bokt blogs en colums te schrijven.

Twijfel je wel eens over je kwaliteiten als ruiter?
Wie niet?

Twijfels zaaien tweedeling. Tussen iets wat je heel graag wilt en het stemmetje dat zegt dat je het niet kunt. Dit maakt dat je voor je paard niet altijd meer duidelijk bent.

Om echt te genieten en te bouwen aan een vertrouwensvolle connectie met je paard, is het belangrijk dat je jezelf neemt zoals je bent. Een paard vraagt niet om perfectie, een paard vraagt wel om authenticiteit.

Wat zegt Wikipedia over authenticiteit: "de mate waarin iemand trouw is aan zijn eigen persoonlijkheid, geest, of karakter, ondanks externe krachten en invloeden."

Twijfelen aan jezelf is niet slecht. Het is gewoon niet altijd effectief.

4 tips:
  • De ruiters waar jij jezelf mee vergelijkt, vergelijken zichzelf ook met anderen. Al lijkt het vaak alsof ruiters die alles lijken te kunnen dat niet doen. Maar ook die ander heeft worstelingen, uitdagingen en onzekerheden. Ook al zie je die niet aan de buitenkant. Wat je ook denkt – alles is relatief. Er zijn altijd ruiters die getalenteerder, succesvoller, rijker, populairder of gelukkiger zijn.

    Tip: Dat ruiters verschillend zijn, zou geen reden tot zelftwijfel hoeven zijn. Je bent namelijk geen strijd aan het voeren bent met de ruiters om je heen.

  • Je gedachten kunnen je leugens vertellen.
    Wat je denkt, is lang niet altijd wat er daadwerkelijk is. Je gedachten kunnen je van alles wijsmaken als je niet uitkijkt. Aandacht geven aan negatieve gedachten is uitputtend en ongezond. Je kunt zelf kiezen of je deze gedachten gelooft of niet. Jij bent namelijk niet je gedachten.


    Tip: Je kunt altijd een nieuwe gedachte kiezen: ”Ik merk dat ik twijfel aan mezelf, maar ik weet dat dat onzin is. Ik ben goed genoeg, ik kan dit en ik ga dit gewoon doen. Misschien maak ik fouten, misschien gaat het geweldig – het maakt niet uit.”
  • Er zit meer goeds dan fouts in jou.
    Juist als je boos, gefrustreerd, teleurgesteld of angstig bent, steken twijfels de kop op. Misschien kunnen wat dingen aan jou wel wat verbetering gebruiken, niemand is DE perfecte ruiter. Maar er is altijd meer goed, dan fout aan jou. Al is het maar het ‘simpele’ feit dat je wilt leren. Jij bent goed zoals je bent, ook als je niet de beste bent.

    Tip: Je kunt zelftwijfel verminderen door je gedachten over jezelf minder serieus te nemen.

  • Richt je op hoe ver je al bent, in plaats van op hoe ver je nog moet.
    Het lijkt soms makkelijker om je op het negatieve te richten dan op wat er verder nog is. Een van de grootste mindfucks in het leven is dat we zo gericht zijn op succes en ‘slagen’, dat we ons ook snel tekort voelen schieten.

    Tip: Wat je soms vergeet, is dat je intussen al veel hebt bereikt. Richt je dus niet op wat er onderweg misging, richt je op het feit dat je onderweg bent.

Twijfelen aan jezelf kan heel vervelend zijn, maar het is daarnaast ook heel menselijk. Je mag echt weleens twijfelen en jezelf dit ook toestaan zonder dat je je hier direct tegen verzet. Twijfel kan heel gezond zijn en je met beide benen op de grond houden. Kritisch naar jezelf kijken zorgt er ook voor dat je kunt reflecteren, het leert je meer over jezelf en je interactie met je paard. Het mag echter niet de hoofdmoot van je gedachten worden, dat je jezelf niet meer vertrouwt of gelooft. Zorg er daarom voor dat je jezelf bewust maakt van alles dat ooit al wel is gelukt en dat je blijft genieten. Zolang je alles in perspectief kunt blijven zien, en je af en toe je schouders kunt ophalen, daar bewijs je jouw paard een gunst mee!

Go for it!